GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am plecat dis-de dimineaţă de le Hotel Heere, din Raamsdonksveer, ultima haltă din Olanda, spre Bruxelles, unde aveam rezervare la hotelul La Potiniere, pentru nopţile următoare. Din mers, am hotărât să ne abatem totuşi din drum, pentru un scurt popas la Antwerpen (Anvers), oraşul lui Rubens şi al diamantelor.
Trebuie să precizez că Antwerpen este cel mai mare oraş flamand al Belgiei şi mi se pare corect ca, pentu tot ce este legat de zona flamandă, să folosesc termenii flamanzi, punând în paranteză, dacă e cazul şi denumira în franceza valonă. Mi se pare un gest simplu, de respect pentru cei de acolo, mai ales că şi ei m-au tratat cu respect, chiar dacă nu m-am adresat lor în neerlandeză, ci în franceză, pentru că doar pe asta o ştiu, dintre cele două.
Revin la firul povestirii. Am fixat deci GPS-ul pe centrul acestui oraş şi, după vreo 60 de km pe autostradă am ajuns pe strada cu mai multe nume de pe malul drept al râului Schelde (Escaut). La Steenplein, de unde poţi să te îmbarci pentru un tur pe Schelde şi în portul care rivalizează cu cel al Rotterdamului, am lăsat maşina în parcarea subterană de peste drum. Am ieşit din parcare şi imediat am intrat în Piaţa Mare (Grote Markt, în flamandă, adică de fapt olandeză, sau neerlandeză). Era încă foarte devreme, magazinele şi terasele nu se deschiseseră încă, doar cei de la salubritate îşi făceau de lucru şi alţi muncitori începuseră să monteze o scenă pentru un spectacol ce urma să aibă loc, probabil spre seară.
Din fericire, centrul de informaţii turistice, aflat chiar în Grote Markt (mai e unul la Gara Centrală) se deschidea tocmai când treceam prin faţa lui, aşa că am căpătat informaţii şi o hartă şi am pornit la drum.
Piaţa Mare, în care am intrat printre Stadhuis (Primărie) şi clădirile breslelor, este foarte mare, impresionantă. Clădirea Primăriei, datează din secolul al XVI-lea şi este construită în stil renascentist.
În faţa Primăriei se află Fântâna Brabo (Brabo Fontein), sculptura având la bază o legendă, care spune că în acele locuri sălăşluia un uriaş, Druon Antigoon, care cerea tuturor celor care treceau pe Schelde o taxă, iar celor care nu plăteau le tăia mâna. Un soldat al lui Cezar, Silvius Brabo l-a ucis pe uriaş, i-a tăiat mâna şi a aruncat-o în fluviu. Se spune că numele oraşului ar veni de la expesia, în neerlandeză "hand werpen" (a arunca mâna).
Statuia, datând de la 1887, îl reprezintă pe Brabo aruncând mâna uriaşului în Schelde.
Alături de Grote Markt îţi captează privirea, de la înălţimea celor 123 m ai săi, turnul Catedralei Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal). Din păcate, spaţiul din jur este restrâns, astfel încât nu poţi cuprinde într-o singură imagine întreaga catedrală. Un lucru interesant: cred că este singura biserică (dintre cele la care am ajuns pn[ acum) la care trebuie să plăteşti intrare (2 euro). E drept, merită, dacă vrei să vezi cele patru picturi ale lui Rubens, din interior.
Mergem mai departe şi ajungem în Hendrik Conscienceplein, unde dăm de o altă biserică, Sint Carolus Borromeuskerk, cu o arhitectură deosebită.
Mai dăm o tură prin zona centrului istoric şi ne întoarcem la locul de parcare, cu regretul de a nu fi avut mai mult timp, pentru a vizita şi alte locuri interesante:
-Muzeul diamantelor
-Muzeul Plantin-Moretus (obiectiv UNESCO)
-Muzeul Regal de Arte Frumoase (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten)
-Rubenshuis (Casa Rubens)
-Grădina zoologică
-Aquatopia
-Castelul Steen (Stânca), şi altele
Dacă ajungeţi în Antwerpen, mergeţi şi pe-acolo, să ne povestiţi şi nouă.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost si eu la Antwerp in octombrie 2008. Am sa adaug niste poze la comentariul tau. Merita vizitat orasul, dar cred ca ar trebui cumva prins intr-un circuit prin Traile de Jos. Doua zile sunt de ajuns pt el.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2019 Orașul Diamantelor fără... diamante — scris în 28.02.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 În vizită la Casa Rubens din Antwerpen — scris în 18.03.19 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Anvers, in februarie (II) — scris în 19.02.17 de cristina47* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Anvers, în februarie (I) — scris în 15.02.17 de cristina47* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Orasul diamantelor — scris în 24.10.15 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- May.2015 Gara din Anvers — scris în 07.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Ce sa fie, Antwerpen sau Anvers? — scris în 21.05.14 de Alesana29 din EINDHOVEN, OLANDA - RECOMANDĂ