ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

“România în marele război” la Muzeul Național de Istorie a României

TIPĂREȘTE

Cu toate că a trecut un an de la vizionarea acestei expoziții temporare, găzduită de Muzeul Național de Istorie a României, voi încerca să scriu câteva cuvinte despre această manifestare culturală.

Vorbele nu vor fi multe, însă unele dintre imaginile ce vor însoți review-ul, pe care voi încerca să le descriu aici, sper să fie suficient de interesante și elocvente.

Proiectul Muzeului Național de Istorie a României “România în marele război” a avut, ca și multe alte proiecte ale instituției, un scop educativ, având drept țintă copii, și nu numai, urmărind trezirea interesului, de la vârste timpurii, pentru păstrarea și protejarea patrimoniului cultural.

Expoziția ne întâmpină cu câteva panouri pe care sunt postate afișele cu denumirea evenimentului ce urma să-l vizionăm: “România în marele război/ Mărăști-Mărășești-Oituz: 1917 - 2017”.

Chiar la intrare în zona expoziției ne întâmpină o primă dioramă ce ne prezintă un câmp de luptă, cu ceea ce are caracteristic o astfel de zonă, denumită “PĂMÂNTUL NIMĂNUI”: tranșee, rețele de sârmă ghimpată, gropi de la obuze, soldați răniți. De jur-împrejurul acestei diorame sunt panouri cu fotografii reprezentând imagini de pe câmpurile de luptă, chipurile unor generali, ofițeri și soldați participanți la conflagrație, imagini ale mausoleelor de la Mărăști și Mărășești.

În imediata apropiere sunt prezentate câteva uniforme (tunici și caschete) purtate de soldații din diferite arme: cavalerist, infanterist, artilerist, o uniformă de ofițer. Intrăm pe un culoar unde suntem flancați de mai multe manechine reprezentând soldați ai diferitelor țări participante la marea conflagrație: români, francezi, americani, germani, unguri ș. a., alături de fiecare dintre ei fiind drapelul național al statului respectiv.

De menționat că separarea diferitelor sectoare de expunere s-a făcut cu panouri așezate în așa fel încât toată zona expoxiției era un fel de labirint. Pe tot parcursul panourile sunt tapetate cu fotocopii ale unor documente ce fac referire la acea perioadă: articole din presa vremii despre evenimentele la zi și cu relatări de la ședințele Guvernului României din acea perioadă, hărți și descrieri a situației de pe front și a luptelor purtate de Armata română, precum și foarte multe fotografii de pe câmpurile de luptă și relatări detaliate reunite sub titlul generic “ROMÂNIA ÎN RĂZBOI”.

Ajungem într-o secțiune în care ne sunt prezentate, în vitrine, echipamente aflate în dotarea militarilor: căști de luptă ale ostașilor români și germani, pistolete, centura generalului Ion Dragalina, o placă de identificare a unui avion inamic doborât în timpul Primului Război Mondial, lopată militară din dotarea armatei austro-ungare și cărți poștale trimise de militari acasă la ei.

Alte vitrine ne prezintă, în afara armamentului din dotarea militarilor noștri (pistoale, baionete, săbii ale ofițerilor, etc.), drapele de luptă ale unor unități ce s-au afirmat în război: stidardul Regimentului 12 Roșiori decorat cu “Crucea de Fier”, sau cel al Regimentului 25 Infanterie, decorat cu 4 distincții ale României.

Una dintre cele mai importante prezentări de materiale legate de război, este vitrina în care sunt expuse diverse distincții militare: ordine, medalii și decorații (P10). Am remarcat printre exponate: Ordinul francez “Legiunea de Onoare” în grad de Comandor conferit unor importante personalități ale României din acea perioadă: regina Maria și generalul Eremia Grigorescu, dar și același ordin, în grad de Cavaler, acordat ostașilor și ofițerilor români distinși în Primul Război Mondial. Sunt prezentate aici și alte două importante distincții ale României, acordate gen. Eremia Grigorescu: Ordinul “Coroana României” în grad de Comandor și Ordinul “Steaua României” în grad de Mare Cruce. Sunt deasemenea expuse diverse alte distincții românești, rusești sau sârbești, precum și barete cu decorații ce au aparținut unor ofițeri români participanți la acest război.

Sunt înfățișate și o seamă de efecte personale ale unora dintre participanții la război, personalități ale vremii, eroi dispăruți în lupte.

Amintesc aici de: tunica de campanie a Regelui Ferdinand I, vestoanele generalilor David Praporgescu și Ion Istrati, caschetele generalilor Eremia Grigorescu și Constantin Prezan, masca de gaze a gen. Ion Dragalina, un baston, ce a aparținut gen. Alex. Averescu, făcut dintr-o ramură de copac de către refugiații din Moldova. Acest baston are, pe toată lungimea lui, o spirală metalică reprezentând ramuri de stejar și ghinde, pe fiecare frunză este gravat numele locului unde armata română a repurtat victorii sub comanda gen. Averescu (P14).

Casca, tunica de cercetaș și ochelarii slt. Ecaterina Teodoroiu sunt și ele înfățișate aici, precum și cravașa din piele cu mâner din argint, care a aparținut lt. Emil Rebreanu (fratele prozatorului Liviu Rebreanu) spânzurat de austrieci, în mai 1917, pentru că a dezertat din armata austro-ungară trecând linia frontului în România (P14).

Într-o altă vitrină (P15) sunt prezentate două obiecte de îmbrăcăminte ce au parținut unor eroi ai Războiului: o cămașă albă a țăranului Vasile Chilian, din Vidra, jud. Putna, cel care împreună cu alți săteni a ajutat soldați români să ajungă în teritoriul liber și prfitând de faptul că în unele case erau comandamente germane, au copiat hărți pe care le trimiteau în Moldova. A fost împușcat de autoritățile germane. Alături de această cămașă este o tunică a ofițerului de infanterie Grigore Ignat, căzut în luptele de la Mărășești.

Interesantă este și vitrina în care sunt expuse documente și materiale de propagandă emise de autoritățile germane de ocupație: bancnote emise de Banca Generală Română “în baza unui privilegiu special și acoperite printr-un deposit în numerar în Banca Imperiului German”, medalii și insigne propagandistice, ordine germane de rechiziții, etc. (P20).

În câteva diorame sunt prezentate tablouri des întâlnite în război: reconstituire tranșeu cu soldat român odihnindu-se și cuib de mitralieră. Pe pereții tranșeului sunt palisade din crengi. Alte reconstituiri ne arată un prizonier austro-ungar păzit de un soldat român, un cuib de mitralieră, interiorul unei încăperi cu soldați români, un post de pază și interiorul unui spital de campanie, inclusiv sala unde dl. doctor „Dințar” lucrează la un pacient.

În ultima porțiune a expoziției sunt expuse câteva lucrări de grafică: picturi, desene, caricaturi cu teme inspirate de perioada Primului Război Mondial. Dintre ele aș remarca tabloul “Regina Maria în uniformă de soră de caritate”, apoi “În refugiu”, pictură de Ion Stoica Dumitrescu și „Îngrijirea unui soldat rănit”, pictură de Ion Bărbulescu.

A fost un periplu foarte instructiv și pentru nepoata noastră, care ne-a însoțit, dar și pentru noi, văzând și aflând aici lucruri pe care nu le știam din cărțile de istorie învățate sau doar citite.

Drumuri bune și excursii instructive!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 21.06.19 12:30:45
Validat / Publicat: 21.06.19 13:08:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Militari români
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[22.06.19 18:30:02]
»

@Mitica49: Frumoasă pagină de istorie! Păcat că n-o citesc mulți!

Bravo, nene! Frumoasă expoziție, frumos povestită!

Niciodată nu-i prea târziu!

mihaelavoicu
[22.06.19 23:53:05]
»

Numai citind un review afli o mulțime de lucruri interesante, dar vizitând un muzeu... !! Am avut ocazia cu ani în urmă să vizitez Muzeul Militar din București, unde tocmai făcusem o mică donație, în schimbul căreia am vizitat muzeul. Ce cuprinzător, ce interesant și complex este!

Mulțumesc pentru un asemenea review!

Mitica49AUTOR REVIEW
[23.06.19 14:31:09]
»

@Zoazore:

@mihaelavoicu:

A fost o zi tare faină, aceea cu vizitarea MINR. Cum spuneam și noi, bunicii adică, am aflat multe lucruri inedite referitoare la acea pagină de istorie națională.

Mulțumesc amândurora pentru lectură, comentarii și voturi!

tata123 🔱
[30.06.19 11:31:00]
»

@Mitica49: Copleșitoare sunt multe din momentele istoriei românești. Asemenea expoziții focusate pe un anume „timp al istoriei” ne ajută să înțelegem evoluția națională în context global.

Primul Război Mondial a constituit o „clipă” teribilă în istoria multor țări, un eveniment care a schimbat istoria popoarelor. Documentarele de pe National Geographic și alte asemenea posturi difuzate la un secol de la desfășurarea conflagrației mondiale mi-au furnizat o mulțime de informații cutremurătoare despre Marele Război.

Să nu uităm și să evităm!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Mitica49, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național de Istorie a României:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067226886749268 sec
    ecranul dvs: 1 x 1