ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul Național de Istorie al României - Comorile Chinei

TIPĂREȘTE

Am scris la începutul acestui an pe Blog despre această expoziție temporară de la MNIR. Și cu siguranță, încă de atunci mi-am dorit s-o vizitez înainte de închidere.

____ Introducere, nenecesară neapărat pentru informații despre expoziție: ____

Era pe vremuri un banc, despre primul bordel „comunist”, construit de Ceaușescu.

Cică la inaugurare, se duce Bobu acolo, intră și într-un hol frumos amenajat dă peste două uși - pe una scria blonde, pe ailaltă, brunete. Intră ca omu' la blonde; acolo, alte două uși: grase / slabe. Alege să fie mai slăbuță. Dă peste altă încăpere, cu alte două uși: naturale / epilate. Și tot așa, din alegere în alegere, când credea că în sfârșit va găsi dincolo de ultima ușă femeia visurilor sale... se trezește la loc pe stradă: Acolo, îl aștepta coana Leana:

- Ei, cum a fost, Emile?

- Păi... bine tovarășa, da' fetele? ...

- Fete?! N-avem! Da îți plăcu ORGANIZAREA?

_________________________________________________

La fel ca în gluma răsuflată de mai sus a fost și această expoziție cu Comorile Chinei.

Excelent organizată, în chiar holul mare de la intrarea în MNIR, unde se intră după achitarea taxei de 25 de lei, după trecerea printr-un filtru de securitate la fel ca la aeroport, dar nu mai înainte de a lăsa la fișet orice geantă ați avea cu voi.

Un lucru excelent pentru aceste zile caniculare: încăperea este răcorită de aerul condiționat setat pe la 21 de grade (cred). O oază adevărată în marea de asfalt clocotit de pe Calea Victoriei în arșița unei amiezi de sfârșit de iulie...

Și am intrat! pe un perete, o hartă a Chinei cu o cronologie succintă a principalelor sale etape istorice, de la epoca pietrei, până la cea roșie a comunismului atot biruitor. Apoi, urmează câteva vitrine, cu puține obiecte prin ele, în opinia mea departe de a putea fi considerate „comori”. Nu mă-nțelegeți greșit! nu spun c-ar fi fără valoare, doar că nu păreau a fi din vreun tezaur, cum să spun... Erau niște obiecte vechi, de genul celor ce viețuiesc prin orice muzeu din lumea asta. Poate am avut eu așteptări prea mari? nu e exclus. În fine... obiectele ne poartă iute-iute de-a lungul unei istorii multimilenare, conducându-ne spre centrul sălii unde, într-un spațiu aranjat foarte ingenios, erau figurile centrale ale acestei expoziții - soldații de teracotă (sau copii perfecte ale lor - n-aș putea spune), împreună și cu unul dintre cai. Ei, da! ăștia erau la locul lor... mai ales în felul cum erau expuși ca într-o dioramă, creând senzația de realitate. Dar după ce i-am admirat, am revenit pe „aleea” vitrinelor, cu exponate din vremuri mai apropiate de zilele noastre. Periplul „comorilor” se încheie cu câteva vitrine ce reflectă evoluția istorică a interacțiunii noastre (a românilor) cu Regatul de la Răsărit (pornind de la banalul fapt că pin evul mediu timpuriu, pe vremea invaziilor mongole, am făcut vremelnic parte din același mare imperiu!)

Și... vă treziți drept în fața ieșirii!

Ei, parcă-mi lipsea ceva... Aaaa! păi eram aici ca să văd comori nu? atunci voi profita de ocazie și voi vizita Tezaurul nostru! Măcar aici am avut parte de comori adevărate... Tezaurul de la Pietroasa, coroanele regilor României (cea din oțel de tun turcesc e preferata mea!), caseta de argint care a adăpostit inima Reginei Maria... Nu mai le-nșir, vă las și vouă câteva să le (re) descoperiți!

Vizionare plăcută! mai ales la ieșire, unde vă așteaptă o surpriză! (o s-o vedeți în ultima dintre poze).


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 28.07.13 23:35:12
Validat / Publicat: 29.07.13 00:45:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1583 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 MNIR - expoziția Comorile Chinei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[29.07.13 09:44:09]
»

Nu m-am prins care e surpriza? Cumva camera goală a tezaurului istoric?

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[29.07.13 15:12:30]
»

@Michi: nu, e vorba despre ultima poză, aia cu „deriere”-ul statuii de pe trepte... Parcă ai lăudat-o și tu pe undeva, dar din spate chiar se vede haios, mai ales când în fața ei se adună curioși și îi mai fac și poze.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.07.13 12:45:52]
»

Mie mi-a plăcut expoziția, am vizitat-o ieri. Mi s-a părut o excelentă trecere în revistă a civilizației chineze, mai ales pentru cei care nu au avut ocazia să viziteze China sau pentru cei mai mici (pentru fie-mea, 10 ani, a avut un caracter destul de inedit și de instructiv, i-a stîrnit și curiozitatea, încît a citit atentă aproape toate explicațiile). E vorba de o cultură care vede lumea din alt punct de vedere decît al nostru, și asta este mereu fascinant.

A fost interesant și să ne vedem pe noi în postura de străini, de element alogen, ca și să trecem în revistă primele texte care vorbesc despre China, în româneasca delicioasă a vechilor cărturari sau a revistelor de acum 150 ani.

Eu aș fi fost încîntat și să fi fost expuși doar soldații de teracotă.

Din păcate, astăzi este ultima zi a expoziției.

La celălalt muzeu de istorie, al Bucureștilor, Palatul Șuțu de la Universitate, este o altă expoziție interesantă, Cultura Cucuteni. Va fi deschisă pînă pe 25 august. Tot ieri am încercat să intrăm și aici, din păcate muzeul este închis lunea și marțea. Cred că merită o vizită.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[31.07.13 13:11:55]
»

@abancor: Și mie mi-a plăcut expoziția; problema mea este că exponatele nu se prea ridică la rangul de „comori”, așa cum e (mă rog, a fost) promovată aceasta! De aia am și scris bancul ăla răsuflat, pentru că m-am cam simțit precum tipu' ăla care a tot urmat săgețile, dar n-a nimerit muierile... pentru că... nu erau!

webmaster26
[20.04.16 08:18:21]
»

@Dragos - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

===

Mutat în rubrica "Muzeul Național de Istorie a României, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[20.04.16 08:20:07]
»

Fix acolo e!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național de Istorie a României:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.44290399551392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1