GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ziua Națională „Constantin Brâncuși” la Muzeul Național de Artă al României
Azi, 19 februarie 2020, se împlinesc 144 de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși în satul Hobița, pe meleaguri gorjene. Ziua Brâncuși a fost stabilită drept sărbătoare națională printr-o lege din 2005 apărută ca un mic gest de reparație morală față de comportamentul Statului român față de celebrul sculptor.
Pentru a marca această zi autoritățile au pregătit un adevărat maraton mediatic în privința manifestărilor organizate la București și în țară. Pentru a bulversa mai mult lucrurile și a creea confuzie și nedumeriri o cântăreață la modă în vremurile noastre a fost numită de către Ministerul Culturii drept „Ambasador onorific al Zilei Brâncuși 2020”. Scopul – promovarea personalității și operei marelui sculptor. Rezultatul – o avalanșă de controverse care însă îl aduce în prim plan și pe Constantin Brâncuși și realizările sale.
Evenimentele organizate în Capitală se desfășoară în jurul Muzeului Național de Artă al României unde sunt în curs vizite ghidate și acces gratuit în Galeria de Artă Românească Modernă, iar pe înserat vor avea loc proiecții holografice și de mapping pe clădirea Palatului Regal. Am profitat de aceste acțiuni pentru a vizita Galeria și spațiul în care se află câteva din sculpturile lui Constantin Brâncuși.
Acces și tarife. Muzeul Național de Artă al României (MNAR) este situat pe Calea Victoriei nr. 49, în apropierea Ateneului Român și vis-a-vis de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. Funcțiunea primei clădiri aflate pe locul muzeului de azi era de casă boierească, în 1837 devine palat de ceremonie pentru Alexandru Ghica, apoi palat domnesc pentru Alexandru Ioan Cuza și primă reședință a lui Carol I. Acesta din urmă extinde palatul, în 1906 construcția ocupând aproximativ spațiul de azi. Regele Carol al II-lea va fi cel care va da forma actuală a monumentalei clădiri.
Programul de vizitare se desfășoară de miercuri până duminică între orele 10.00-18.00, prețul unui bilet fiind de 15 lei/adult pentru diferitele secțiuni ale marelui muzeu de artă. Se permite fotografiatul fără blitz. Informații la zi și detalii găsiți pe site-ul oficial: mnar.arts.ro/viziteaza. Muzeul este accesibil cu mijloace de transport în comun și chiar metrou (cea mai apropiată stație: Piața Universității); locuri de parcare găsiți în preajma Sălii Palatului, cumva în spatele muzeului.
Deschisă în anul 2001 această expoziție pune în valoare operele pictorilor români din perioada: mijlocul veacului al XIX-lea – sfârșitul anilor 1970. Patrimoniul acestei secțiuni a depășit 8000 de picturi și 2000 de sculpturi, dintre acestea doar circa 700 de opere de artă fiind expuse în săli.
Galeria de Artă Românească Modernă este situată în aripa nordică a Palatului Regal (aripa Știrbey), la etajul doi, accesul efectuându-se pe scări sau cu liftul. Casa de bilete se află la parter, loc unde găsiți și garderoba și dozator de apă.
Sala VII – Sala „Constantin Brâncuși”. Deoarece ziua este dedicată marelui sculptor am intrat cu nerăbdare în sala specială Brâncuși inaugurată la sfârșitul anului 2017. Spațiul expozițional nu are dimensiuni mari, dar luminozitatea și modul de aranjare a exponatelor e bine gândit. Sala cu numărul 7 pare a fi cea mai modernă din întreaga Galerie Modernă; un supraveghetor urmărește discret perindarea vizitatorilor.
Ce am văzut în acest spațiu expozițional? Am privit următoarele exponate: Somnul (sculptură în marmură din 1908, provenind din fostul Muzeu Simu), Danaida (un chip de femeie sculptat în piatră, datând din perioada 1907-1908), macheta pilonului Porţii Sărutului (machetă realizată în 1935 din ghips), Scaun (identic cu cele de pe „Aleea Scaunelor” din Târgu Jiu), Cap de copil, Supliciul (bronz, 1907), Prometeu (ghips, 1911), Ion Georgescu-Gorjan (ghips, 1902), schiţă pentru portretul generalului Carol Davila (plachetă din ghips datând din 1903-1904), bustul pictorului Dărăscu (bronz din 1906), Rugăciunea şi Bustul lui Petre Stănescu (figură alegorică și bust din bronz amplasate în 1910 – vezi articolul adevarul.ro/locale/buzau/ ... 1a43/index.html).
Sincer mă așteptam să văd mult mai multe opere ale marelui Brâncuși, dar dorința a rămas la stadiul de dorință. O asemenea nemulțumire am auzit și în discuțiile unor vârstnici care erau dezamăgiți de numărul sculpturilor lui Brâncuși prezente în expoziție, aducându-și aminte de epoca comunistă când în muzeu se aflau mai multe asemenea obiecte de artă.
Mi-au plăcut cuvintele lui Constantin Brâncuși, afișate pe un perete: Eu, cu noul meu, vin din ceva care este foarte vechi.
Pictori, culori, scene, figuri și peisaje. Am traversat în circa o oră și jumătate sălile de expoziție aparținând Galeriei de Artă Românească Modernă, oprindu-mă în fața pânzelor care mă atrăgeau. Am zărit opere cunoscute, altele mai puțin știute; în multe cazuri chiar și ramele tablourilor sunt adevărate bijuterii de artă. Bilețele informative în limba română, engleză și franceză ne oferă datele importante ale obiectului de artă expus: autor, numele operei, anul realizării și proveniența.
Nume nenumărate ocupă spațiile cu tablouri și sculpturi: Nicolae Grigorescu, Constantin Daniel Rosenthal, Theodor Aman, Constantin Dimitrie Stahi, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Dimitrie Paciurea, Boris Caragea, Constantin Baraschi, Iosif Iser, Corneliu Michăilescu, Jean Alexandru Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Padina, Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Grant, Olga Greceanu și mulți alții.
Am urmărit linii și culori, tehnici diferite de realizare, curente stilistice diverse, teme nenumărate (predomină Omul și Natura).
Concluzii. Vă invit să vizitați secțiunile Muzeului Național de Artă al României, poate într-o zi noroasă și ploioasă pentru a vă bucura sufletul. Veți descoperi „frumosul” sub mai multe forme!
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 19.02.20 16:08:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.43938212 N, 26.09587400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeul Național de Artă, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Felicitări! Sincer mă așteptam să văd mult mai multe opere ale marelui Brâncuși. Eu nu mai știu dacă, în afară de Sărutul (de mică dimensiune) de la Muzeul de Artă Craiova și Bustul Generalului-Doctor Carol Davilla de la Muzeul Militar București (dar numai turnat după gipsul original), mai sunt și alte opere ale marelui Brâncuși, în Romania.
Muzeul din Craiova își are dreptul lui de a-l omagia, dar bustul de la Muzeul Militar, putea fi adus.
Inginerul Ion Georgescu-Gorjan, l-ai amintit la opere. Există bust lucrat de Brâncuși? Știam că, Gorjan a fost constructorul care a lucrat coloana de la Tg. Jiu.
Încă odată, felicitări!
În România a mai existat un bust sculptat de Brâncuşi la cimitirul Dumbrava din Buzău. El era dedicat avocatului Petre Stănescu secerat de tânăr de tuberculoză la numai doi ani de la căsătorie. Văduva acestuia a comandat bustul lui Brâncuşi care l-a realizat în Buzău în 1914. Bustul a fost furat acum 24 de ani, regăsit şi întrat în custodia Muzeului Judeţean Buzău. Municipalitatea a susţinut să fie reamplasat în cimitir şi ţinut sub pază. Astăzi 19 februarie, bustul a fost trimis la cavoul din cimitirul Dumbrava şi amplasat pe soclul original. Împreună cu statuia Rugăciune formează Monumentul funerar Petre Stănescu
@Michi: Am citit chiar în seara asta că ambele lucrări sunt în custodia Muzeului de Artă București și că la Muzeul din Buzău se află o copie a bustului avocatului, copie ce valorează începând de la 200.000 euro. Și asta va fi cea păzită 24/24 ore. Material a fost scris de un membru al Asociației Restauratorilor din Romania.
@mihaelavoicu: Internetul abundă astăzi de articole privind refacerea ansamblului funerar din cimitirul Dumbrava. La expertiză a reieşit că bustul nu e un fals ci o copie sau replică semnată (google.com/search?q=bustu ... cu+cimitir+Dumb). Oricum ne mândrim că mai avem în ţară opere Brâncuşi.
@mihaelavoicu: Lucrurile mărunte aduc bucurii mari! Dacă ieri a fost Ziua Națională „Constantin Brâncuși” mi-am zis: „Hai să vizitez un loc unde se află opere ale lui Brâncuși! ”. Nu sunt multe și mai ales nu sunt cele mai celebre, sunt doar câteva din sculpturile de la început de carieră. Multe, puține - am participat la această sărbătoare națională dedicată unui sculptor valoros al artei modiale.
De fapt e vorba de bustul lui Ion Georgescu Gorjan, tatăl inginerului Ștefan Georgescu Gorjan. Ion era comerciant în Craiova și l-a ajutat pe tânărul Brâncuși să se înscrie la studii de specialitate, astfel că absolventul de Arte Frumoase i-a modelat în 1902 un bust în ghips protectorului său. Se poate observa în P05 în ultima vitrină din fundalul fotografiei un bust de culoare albă - este cel dedicat de Brâncuși tatălui inginerului Ștefan (cult-ura.ro/istoria-coloa ... rea-capodoperei).
Mulțumesc pentru aprecieri și numai bine!
@tata123: Mulțumesc pentru edificare! Îți doresc să vezi multe, multe opere brâncușiene!
@mihaelavoicu: Recent am mai văzut un „Cap de copil” al maestrului Brâncuși la Muzeul Zambaccian (postat în P13 - vezi impresii), o copie din bronz din prima perioadă de creație a sculptorului.
Muncind asupra pietrei, descoperi Spiritul - tăinuit în materie, măsura propriei ei fiinţe. Căci mâinile sculptorului gândesc întotdeauna şi urmăresc gândurile materialului. Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire - scria Constantin Brâncuși.
@Michi: Misterul plutește (încă) asupra ansamblului funerar realizat de Brâncuși pentru avocatul Petre Stănescu din Buzău. Dacă despre elementul numit „Rugăciune” se știe clar că este o replică a statuii realizate de Constantin Brâncuși, în ceea ce privește bustul avocatului autoritățile nu s-au pus încă de acord dacă e vorba de o copie sau o replică (în momentul de față există două asemenea busturi: unul la MNAR, altul în cimitirul Dumbrava din Buzău). Singurul lucru cert acum este că cele două socluri au fost realizate de sculptorul Brâncuși din piatră de Măgura.
Urmăriți aici (tvbuzau.ro/ansamblul-bran ... itirul-dumbrava) un reportaj filmat ieri la Buzău unde bustul avocatului Stănescu a fost reamplasat pe mormânt. Că e o replică sau o copie statuia a fost descoperită după peste 20 de ani de la dispariție.
Mulțumesc pentru ecou, aprecieri și completări.
@tata123: Chiar daca sunt departe de casa, gandul meu este tot acasa, iar la munca (atat cat se poate) dar si acasa, ascult Radio Romania Actualitati, un post de radio unde poti afla o multime de informatii, iar Ziua Brancusi mi-a placut cum a fost marcata la radio, cu mentionarea evenimentelor nu numai in Bucuresti ci si in tara.
Mi se pare ca nu il apreciem cum se cuvine pe Brancusi, insa poate ca toate aceste manifestari au reusit ca Brancusi sa fie cunoscut si de tinerii generatiei, si spun asta deoarece am auzit si ceva perle.
Interesant articolul, mi-au placut pozele, m-am simtit ca si cand as fi fost acolo, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc pentru vizită. Fostul Palat Regal din București găzduiește în ale sale spații largi opere de artă de o valoare inestimabilă. Sala Tronului și expozițiile tematice (artă veche, artă românească modernă, artă europeană) ocupă un loc important în peisajul muzeistic bucureștean.
Maestrul Constantin Brâncuși e readus în atenția poporului român din ce în ce mai mult de la an la an. Și e un lucru bun, o recuperare a memoriei sculptorului...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2021 Ziua Regalității în Sala Tronului — scris în 10.05.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Palatul regal - Sala tronului — scris în 25.10.13 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Muzeul Naţional de Artă al României. Mărturii. Frescele Mânăstirii Argeşului — scris în 17.05.13 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ