ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Roman [NT]
ÎNSCRIS: 11.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Unirii din Alba Iulia

TIPĂREȘTE

O zi torida de august in Alba Carolina nu putea fi incununata decat printr-o vizita la Muzeul Unirii (de Istorie), o adevarata calatorie in istoria si cultura Transilvaniei si a intregului neam romanesc.

O alee larga si impodobita cu busturile unor mari personalitati ale vremurilor trecute, delimiteaza doua cladiri impunatoare ce adapostesc Muzeul Unirii si Muzeul de Istorie - repere culturale si turistice importante, ce nu pot fi ratate daca va aflati in zona!

Fatada Muzeului Unirii este impresionanta prin reperele istorice care o puncteaza, imaginile pictate ale regelui Ferdinand I "Intregitorul " si ale sotiei sale regina Maria, care parca te invita inca de la intrare intr-o aventura a rememorarii unor evenimente fundamentale din istoria neamului! Intre cele doua imagini impresionante se afla un portal în formă de arc de triumf deasupra căruia se află dăltuită în marmură inscripţia „În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc s-a proclamat pentru totdeauna şi în mod irevocabil, prin votul solemn şi unanim al poporului, Unirea Transilvaniei întregi cu Daco-Romania. Eternă fie aducerea aminte a acestui act”.

Dupa cum am aflat, Muzeul Unirii din Alba Iulia este situat în clădirea „Babilon”, edificiul fiind construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 şi 1853, iar cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968. Sala Unirii se află în incita fostei Case a Armatei, ridicată între anii 1898 şi 1900, şi reprezintă încăperea în care la 1 Decembrie 1918 s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România.

O doamna muzeografa deosebit de atenta cu toti vizitatorii stransi in Sala Unirii, ne-a informat ca in prezent colecţiile muzeului numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa deţine în jur de 70.000 de volume.

Dar, categoric, Sala Unirii are o reverberatie aparte pentru toti romanii, simti la propriul fiorul istoriei si al insemnatatii acelui loc... este Sala in care marii unionisti transilvaneni au semnat Actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918!

Pana si pustiul nostru atat de vorbaret si curios, asculta fascinat alaturi de tatal sau, indicatiile care erau prezentate si admira tot ce i se infatisa. Personal, l-am mai vazut pe sotul meu atat de emotionat doar la Sarmizegetusa Regia! Imi soptea, urmarind cu privirea maretia salii, ca in acel loc au pasit mari oameni, mari romani, precum Iuliu Maniu, Vasile Goldis, Alexandru Vaida- Voievod si multi altii care si-au pus amprenta pe marele act de la 1918! Toti cei prezenti se perindau tacuti prin fata acestui patrimoniu inestimabil al istoriei noastre, fiecare dorindu-si sa " capteze " in inima si suflet cate ceva din imaginea si simbolistica celor vazute!

Dealtfel, si istoricul acestei cladiri este deosebit de tumultos, deoarece in timpul Primului Război Mondial o parte a colecţiei muzeului a fost furată sau risipită. După Unirea Transilvaniei cu România din 1918, muzeul a intrat sub egida asociaţiei Astra, fiind mutat în aripa nord-estică a complexului Catedralei Reîntregirii Neamului, iar inaugurarea a avut loc la 20 mai 1929 sub numele de Muzeul Unirii, colecţia sporind cu numeroase piese legate de revoluţia din 1848 şi de actul Marii Uniri din 1918 (obiectele personale şi scrisorile lui Avram Iancu, 6 volume în piele tricoloră conţinând documentele Unirii de la 1 Decembrie 1918, manuscrisul original al cuvântării susţinute de Vasile Goldiş în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia precum şi drapelele şi eşarfele tricolore purtate de către delegaţi şi participanţi la adunarea populară de pe Platoul Romanilor). După preluarea puterii de către comunişti, muzeul a fost naţionalizat şi finanţat în totalitate de către statul român. În Sala Unirii podeaua a fost placată cu marmură albă de Aluni, iar pereţii şi coloanele cu marmură roşie de Moneasa si au fost eliminate toate detaliile care aminteau de Regatul Român. Inaugurarea noilor corpuri s-a realizat la 28 noiembrie 1968 în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu. În aceeaşi zi, în vecinătatea muzeului a fost dezvelită statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul, realizată de sculptorul Oscar Han.

Dupa vizitarea Muzeului Unirii, am traversat aleea si ne-am "pierdut" in salile frumos amenajate si reabilitate ale Muzeului de Istorie... concluzie : nu-ti ajunge o zi pentru a strabate si a acumula atatea informatii! Parca vizionam un documentar virtual, la dimensiuni neobisnuite, trecand prin toate etapele istoriei nationale, coplesit de imagini, simboluri, personalitati, evenimente! Obosesti efectiv... de placere, curiozitate si incantare! Atatea marturii, izvoare si documente care vorbesc despre inaintasii nostri, despre actiuni care ne-au marcat trecutul!... figuri legendare care "te urmaresc" de pretutindeni, " iti vorbesc " de eroism si curaj, neuitare si aducere aminte!

Am fost coplesiti, dar multumiti de tot ce-am vazut si invatat! Pentru ca am invatat, din nou, despre demnitate si patriotism adevarat, nealterat de realitatile toxice ale unui prezent ce a uitat (din pacate) unde trebuie sa-si afle mandria si iubirea pentru autenticul romanesc!

Pentru tot ce-am vazut si simtit in acea zi de vara in Alba- Iulia : Multumim!


[fb]
---
Trimis de danette in 27.09.14 15:40:11
Validat / Publicat: 27.09.14 16:24:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danette); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in cladirea Muzeului Unirii! De o parte si de alta troneaza imaginile regelui Ferdinand si a sotiei sale Maria!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

danamandache
[27.09.14 16:36:36]
»

Am onoarea primului vot!

danetteAUTOR REVIEW
[27.09.14 16:43:01]
»

@danamandache - Multumesc si apreciez!

sunflower
[27.09.14 18:15:41]
»

@danette, pentru rigurozitatea informației, trebuie să precizez faptul că, în partea stângă, pe două niveluri este Muzeul Național al Unirii, iar vis a vis de el, sala aceea mare, este locul unde s-au semnat actele Unirii din 1918 - Sala Unirii.

Felicitări pentru un review scris cu sufletul și pentru frumoase cuvinte despre orasul meu!

danetteAUTOR REVIEW
[27.09.14 19:11:55]
»

@sunflower - Multumesc pentru completari si aprecieri! Nu vreau musai sa te contrazic, e posibil ca memoria sa-mi joace feste, dar asa ni s-a spus in acel moment : in dreapta, unde este si sala mare a Unirii se afla cladirea Muzeului Unirii, iar vis a vis se afla pe 2 niveluri cladirea Muzeului de Istorie!

S-ar putea sa gresesc, dar stiu sigur ca am cumparat in acel moment 2 bilete de intrare, unul pentru M. U., iar celalalt pentru M. I., in acelasi pret (mi-am rugat sotul sa le caute si am sa vad...) !

Dar acest lucru are prea mica importanta (este doar un detaliu tehnic!), fata de frumusetile pe care le-am admirat si pe care le purtam in memoria mintii si inimii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[06.03.18 18:45:06]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Unirii / Sala Unirii, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danamandache, danette, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Unirii & Sala Unirii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065766096115112 sec
    ecranul dvs: 1 x 1