GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Altemberger — sau muzeul de istorie Sibiu
Nu am excelat în istorie la școală, dar recuperez acum, mă ajută AFA. Fiecare articol unde trebuie să mă documentez despre ce și cum a fost mai demult este ca o lecție de istorie pentru mine. Dar cum este când pășești într-un muzeu cu tema principală istorie? Pentru mine acum foarte interesant dar interesant și pentru vizitatorii Muzeului de istorie din Sibiu.
Este ultimul muzeu descris de mine din grupul Brukenthal și mi-a făcut plăcere vizita lor acum în extrasezon. Dar să vedem ce am vzitat în acest muzeu.
Localizare muzeu istorie
Muzeul se află în centru la adresa strada Mitopoliei nr. 2 la doi pași de Piața Mare și principalul muzeu Brukenthal cu galerile sale de artă. Muzeul se află la colț cu strada Alexandru Odobescu pe care putem coborâ în orașul de jos. Locuri de parcare se află atât pe ambele străzi cât și în orașul de jos cu tariful de 2 lei/oră.
Orar și prețuri
Orarul este orarul tuturor muzeelor Brukenthal 10.00-18.00 de miercuri până duminică. Tarifele sînt: Adulții 39 lei, pensionari 19,5 lei, elevi, studenți, militari, persoane cu handicap ușor 9,75 lei. Să nu uităm nici de gratuitățile oferite de exemplu joia pensionarilor, 8 martie pentru doamne sau 1 Decembrie tuturor vizitatorilor când va intra gratuit oricine. Personal nu am mai avut răbdare să aștept această zi, poate o să revin să revăd lapidariul care era închis pentru ceva lucrări.
De și încă există afișul vechi la casa de bilete cu fotografiatul contra cost 180 lei/oră acesta nu mai este valabil, se pot face mii de poze dar fără blitz.
Istoria muzeului
Complexul de clădiri în sine este deja un muzeu, asta se observă deja din exterior locuința medievală gotică se numește Altemberger Pempflinger și a fost construită în 1470, iar din 1549 a devenit primărie și această instituție a funcționat până în 1948. Clădirea-colț făcea parte din a treia centură de fortificații, despre aceste ziduri am povestit pe îndelete în trecut — vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii.
Clădirea poartă numele fostului primar Thomas Altemberger.
Istoria muzeului a început după 1848, colecțiile valoroase se transferau treptat, iar într-un final prin anii 80 a devenit complet cam cu ce vedem și astăzi în sălile de expoziții. Citez despre conținut:
Circuitul expozițional permanent cuprinde următoarele colecții: arheologie preistorică și istorie veche - 8.177 piese, colecția de obiecte medievale - 9.669 piese (arheologie medievală - 647 piese, produse de breaslă - 1.690 piese, produse textile - 1.500 piese, obiecte din domeniul științei și tehnicii - 90 piese, arme și armuri - 1.880 piese, decorații și medalii onorifice - 239 piese, produse din sticlă și faianță - 979 piese, sigilii, ștampile, matrițe, medalii și monede - 2.374 piese), colecția Tezaur - 63.435 piese, Fondul de carte și periodice "Carl Engber" - 15.410 piese, Colecția de clișee "Emil Fischer" - 8.050 piese, Colecția de grafică documentară - 33.252 piese, Colecția de istorie modernă și contemporană - 2.227 piese.
Colecțiile sînt împărțite în mai multe secții acestea se pot vizita urmărind direcțiile afișate precum îndrumarea paznicilor. Astfel vizita va începe cu evoluția comunităților umane din Transilvania, bresle sibiene, tezaur, arme, lapidariu, viața cotidiană a sibienilor (expoziție temporară) și mișcarea națională a românilor din Transilvania
Vizita mea
Curtea casei Altemberger
Am început vizita în curte și am făcut câteva fotografii reușite în ziua însorită a vizitei. Spre deosebire de alte curți din centrul istoric acesta este încăpătoare s-ar putea juca și fotbal în acesta, dar atmosfera este clar medievală. Turnul bisericii evanghelicea cea mai înaltă din Sibiu se întinde în sus și se poate observa de aici. În dreptul toaletelor se poate ieși într-o altă curte mai micuță și cu ceva verdeață, această curte se ridică peste al treilea zid de incintă, sub acesta se află orașul de jos
Evoluția comunităților umane din Transilvania
După intrare în prima secție care este alcătuită aproape în întregime din diorame, prima scenă ne prezintă o familie preistorică din cei care desenau pe pereții peșterilor și trăiau în urma vânatului. Inscripțiile cu descrierea exponatelor sînt multilingve, primim informații diferite cum ar fi anul, sau unde au fost găsite anumite exponate. Altele sînt reconstituiri. Câteva exemple a ce am găsit aici: cioplitor de piatră, o instalație neolitică de cioplit piatra, locuințe peșteri, locuințe de suprafață, complexe de cult, piese de cupru, piese din bronz, atelier de fierar dac, locuințe dacice, groapă de provizii, un nobil dac reconstituit, locuințe turn, gospodărie rurală romană, vase folosite de romani, interioare de locuințe romane. După epoca romană urmează exponate din perioada medievală astfel regăsim interioarele specifice, mobilierul, vasele.
Bresle sibiene
După ce am ieșit din nou în curte am fost îndrumat spre cred eu cea mai importantă secție și anume a breslelor. Toate meseriile, uneltele folosite și produsele rezultate sînt adunate aici. Fiecare breaslă are produsele specifice, blazonul, etc, iar în cazul unui atac extern de ex. turco-tătar fiecare breaslă avea de apărat o parte din zidul/turnul de apărare astfel erau împărțite și aceste zone din burgul sibian care trebuiau apărate.
Enumăr breslele și produsele breslelor pe care le găsim aici:
- Breasla sticlarilor Sticlarii-materiile prime și produsele rezultate sticle sau vase din sticlă de toate formele/culorile,
- Breasla arămarilor -produse din aramă, vase, etc,
- Breasla cositorarilor -produsele lor sînt tot vase sau alte obiecte, chiar obiecte decor
- Breasla lăcătușilor- chei, lacăte, lăzi cu diferite mecanisme
- Breasla aurarilor-găsim expuse diferite bijuterii, obiecte de cult
- Breasla tâmplarilor-aici totul este din lemn de exemplu găsim niște lăzi de zestre superb pictate, mobiier, uși, etc
- Breasla rotarilor-vedem tot felul de roți de căruță sau altele
- Breasla pielarilor-obiecte de piele, încălțăminte, etc.
- Breasla țesătorilor-îmbrăcăminte medievală, rochii, veste
Vizita breslelor se termină într-o sală mare cu o masă imensă pe care se află urne de vot.
Tezaur
Am ieșit din nou în curte și am fost îndrumat spre o scară în spirală pe care am tot urcat până am ajuns în diferite săli cu bijuterii, monezi din diferite perioade chiar și din aur. În sala unde sînt descrise monetăriile precum și produsele rezultate, banii au fost descriși privind perioada în care au circulat, cât valorau și alte informații interesante. Intereaant este mobilierul în care se țineu banii în special monezile. Au nenumărate sertărașe arată ca un seif antic din cele de care mai putem vedea în anumite părți ale lumii.
În altă sală vedem expuse obiecte de cult cum ar fi potiruri cruci, sfeșnice sau altele. Găsim și argintărie din belșug.
Sala armelor
Sala armelor se află la parter și cum am intrat m-a întâmpinat un călăreț înarmat și protejat cu armură. Cam astea vedem aici arme albe de toate felurile inclusiv din cele orientale, cuțite, iatagane, spade, săbii, buzdugane, sulițe, topoare, etc. Ca și protecție găsim diferite elemente din tablă care protejau diferite părți ale corpului, căști, veste din zale de lanț, etc. La capitolul arme de foc observăm tunuri și o grămadă mare de ghiulele de piatră și fontă. Observăm arhebuze, pistoale cu cremene, arme de foc cu capșă,
Viața de zi cu zi a sibienilor
Tot la parter într-o sală am găsit o expoziție interesantă, aceasta prezintă viața de zi cu zi a sibienilor de odinioară. Expoziția am găsit-o foarte interesantă pentru că ne regăsim și noi acolo, facem parte din istorie, cle puțin prin bunicii mei. Sînt prezentate diferite aspecte din viață, munca, odihna, distracția, școala, biserica, armata.
Sînt expuse diferite obiecte folosite în viața de zi cu zi, vase, scule, uniforme, obiecte de cult, jocuri, etc. Este o expoziție temporară.
Mișcarea națională a românilor din Transilvania
Expoziția ne prezintă evenimente și personalități din sudul Transilvaniei, revoluția din 1848, înființarea Astrei, sau Partidului National Român, Unirea de la 1 decembrie 1918. Ca si în Transilvania aceste miscari au existat si in Sibiu si asta este si tema expozitiei.
Lapidariul
Este secția unde nu am reușit să ajung se execută ceva lucrări. Secția din pivniță este împărțită în 2 subsecții Lapidariul antic și Lapidariul medieval. Aici în lapidariu predomină piatra exponatele datează din peioada romană antică. Piesele din lapidariul medieval sînt compuse din elemente arhitectonice, pietre de mormânt și piese de mobiier arhitectural
Vă invit să vizitați muzeul, am atașat din nou fotografii pentru o mică prezentare cu ce se găsește în interior.
WM rog acest video la început-un scurt documentar despre Casa Altemberger, de asemenea acest muzeu ar merita o rubrică separată, mulțumesc youtube
Trimis de AZE in 31.03.23 23:14:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.79697410 N, 24.14923867 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeul de istorie, Casa Altemberger, SIBIU" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmasterX: Da, acolo este
Foarte interesant acest muzeu, l-am vizitat de câteva ori și am scris un review despre el - vezi impresii.
În curtea interioară, în care scrii că se poate juca fotbal cât e de mare, au loc spectacole în sezonul cald. Am participat la câteva, și atmosfera e oarecum plină de misterul incintei medievale.
Mi-a plăcut în acest muzeu, pe lângă altele, acea încăpere a unei familii de patricieni sași, cu mobilierul specific și în care era și un scaun ce număra 500 de ani.
Voi vizita neapărat din nou muzeul!
@Rodel: Da, este interesant acest muzeu, am citit articolul, multumim.
Muzeul este mult mai interesant pentru publicul larg, poate mai interesant decat galeriile de arta, descrierea vietii de zi cu zi este mai usor de inteles pentru toata lumea fie si sa fie dintr-o alta epoca decat de ex o anunita pictura valoroasa dar nu de inteles pentru toata lumea.
Ma bucur ca avem acest muzeu la noi in oras ar trebui fiecare localitate din Romania sa aiba asa ceva astfel calatoresc in orasul X si vizitand un muzeu invat instant despre istoria locului.
O zi faina Va doresc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2014 Sibiu, Muzeul de Istorie — scris în 26.05.14 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ