ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Colecţia Hurmuz Aznavorian — cel care a murit în temniţele comuniste

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am părăsit colecţia Simu, v. aici, am fost îndrumată să iau liftul până la etajul doi şi să vizitez colecţiile Garabet Avachian şi Hurmuz Aznavorian. Intenţia mea era să revin şi zilele următoare pentru a vedea şi alte colecţii reprezentative, neştiind la acea dată că muzeul va fi închis în timpul pandemiei.

Colecţia Hurmuz Aznavorian

Am pătruns într-o cameră destul de mică în care erau expuse 36 de tablouri. Am fost bucuroasă că erau de pictori români pe care-i ştiam, spre deosebire de colecţia Simu unde în majoritate erau pictori francezi, contemporani cu colecţionarul şi de care nu auzisem.

În colecţia Aznavorian am admirat tablouri de Al. Ciucurencu - Femeie cu pălărie de pai pe şezlong, N. Grigorescu - Portret, Gh. Petraşcu - Natură statică cu flori, Francisc Şirato- Femeie pe fotoliu, N. Tonitza-Interior, Schweitzer-Cumpăna - Vas cu flori, I. Ţuculescu - Peisaj de iarnă, Mihaela Eleutheriade - Nud pe fotoliu.

Conform dorinţei lui Aznavorian, colecţia a fost donată statului roman în anul 2000, de fiica sa Rodica Aznavorian Sfinţescu.

Despre Hurmuz Aznavorian (1888-1961)

S-a născut în Armenia (a fost rudă cu Charles Aznavour) şi în 1906, împreună cu întreaga familie s-a refugiat în România din cauza persecuţiilor turceşti care au culminat cu genocidul din 1915 în care au pierit 1.5 mil oameni.

Hurmuz Aznavorian a devenit un bun român luptând în războiul balcanic din 1913 şi în primul război mondial, când în 1916 a fost luat prizonier pentru doi ani în Bulgaria. Fraţii lui au murit în luptele de la Mărăşeşti. După terminarea războiului a fost decorat şi i s-a acordat cetăţenia română.

A urmat studii de drept la Paris unde şi-a luat doctoratul şi revenit în ţară a devenit un strălucit avocat, unul din cei mai renumiţi ai epocii. A intrat în politică în partidul Naţional Liberal şi a redactat Codul Penal din 1937. A fost un om integru, cu o conduită morală ireproşabilă.

În calitate de mare cunoscător şi colecţionar de artă a căpătat atestatul de expert.Verticalitatea şi vocaţia de colecţionar de artă a deranjat regimul comunist care l-a acuzat că a complotat împotriva statului condamnându-l de două ori. Prima dată în anii 50 când a făcut muncă forţată la Canalul Dunăre - Marea Neagră, apoi în 1957 când a primit o pedeapsă de 25 de ani temniţă grea. După ce a trecut prin închisorile de la Jilava şi Văcăreşti în 1960 a ajuns la penitenciarul din Botoşani unde a murit în 1961 fiind aruncat în groapa comună.

În tot acest timp familia a trăit exclusiv din vânzarea tablourilor din impresionanta lui colecţie de peste 300 tablouri care au fost risipite pe bani puţini pe la diverşi cumpărători şi samsari.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.03.20 16:24:46
Validat / Publicat: 17.03.20 18:28:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 509 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Tablouri din colecţie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[17.03.20 22:46:35]
»

Un review-lumină!

Să vă dea Dumnezeu sănătate, să treacă năzbâtia asta mică, să puteți merge și la alte muzee și să ne povestiți despre fiecare. Numai bine!

MichiAUTOR REVIEW
[17.03.20 22:53:51]
»

@mihaelavoicu: O apreciere de la tine chiar că e o lumină. Păi aş mai fi mers tot aici, mai voiam să văd colecţiile dr. Dona, Garabet Avachian, Mihaela Eleutheriade dar muzeul s-a închis. Mai am nişte exponate despre care am să scriu şi... gata în etapa asta, să ne citim sănătoşi.

mihaelavoicu
[17.03.20 23:44:03]
»

@Michi: Vor veni și vremuri mai bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Colecţiilor de Artă (Palatul Romanit):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074491024017334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1