ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul Romanit

TIPĂREȘTE

Pe Calea Victoriei nr. 111 se află o clădire imensă, impunătoare, formată din trei corpuri în formă de U larg deschis, în faţa cărarora este o curte mare presărată cu statui clasice (Maternitate de C. Medrea, Noaptea de Poullet, Bacantă de A. Sommet, Andromeda) şi un havuz înconjurat de bănci. Corpul de clădire neetajat construit în 1812 de boierul Faca pe colţul dintre Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei) şi Podul Târgoviştei (Calea Griviţei), este una din cele mai vechi clădiri din Bucureşti care şi-a păstrat timp de peste două secole forma iniţială.

În urma incendiului din 1802 în care a ars o mare parte din locuinţele de lemn din Bucureşti domnitorul Constantin Ipsilante a dat un ucaz în care cerea ca toate clădirile nou construite să fie făcute din cărămidă sau piatră cu acoperiş de ţiglă sau tablă iar noua construcţie a trebuit să respecte aceste reguli.

Boierul Faca a murit înainte de a-şi vedea locuinţa terminată aşa că ea a fost vândută de moştenitori şi finisată de bogatul vistiernic Romanit.

Decoraţiunile interioare şi mobilierul era atât de luxos încât scriitorul Ion Ghika i-a scris lui Vasile Alecsandri: ˝pereții odăilor toți cu mermer (stuc), imitând marmorele cele mai rare și mai frumoase, tavanurile de o bogăție rară și de bun gust... Odăile toate așternute iarna cu covoare scumpe de Usack si Agem, iar vara cu rogojini fine de Indii; macaturile și perdelele de mătăsărie groasă de Damasc și Alep. Scaunele și canapelele, toate de lemn de mahon si abanos, incrustate cu sidefuri și cu figuri de bronz poleit, erau îmbracate cu piele de Cordova. In toate odăile, policandre atârnate de tavanuri cu ghirlandele între uși și ferestre, toate de cristal de Veneția. ”

După moartea lui Romanit în 1834, clădirea capătă un rol administrativ: domnitorul Al. Ghika o foloseşte ca şi cancelarie domnească şi mai târziu în a doua jumătate a sec XIX este atribuită Ministerului de Finanţe. Cum spaţiul vechii clădiri nu era suficient, (gândiţi-vă că toate dările, veniturile, amenzile, arhive, erau ţinute în catastife în care se scria cu creion chimic sau toc cu cerneală) între 1881-1884 au fost construite cele două corpuri în U iar imobilul iniţial a fost supraetajat căpătând forma de acum. Planurile întregii construcţii au fost făcute de arhitectul Cerchez în stil neo clasic cu elemente neobaroce. După venirea comuniştilor la putere clădirile au fost atribuite mai multor întreprinderi iar mobilierul, decoraţiunile interioare şi covoarele au dispărut. La reparaţiile grosiere din 1954 s-au pierdut ultimele decoraţiuni prin zugrăvirea tavanelor pictate şi distrugerea stucaturilor.

Naţionalizaţi sau din proprie iniţiativă, marii colecţionari şi-au donat statului din timpul vieţii sau ca moştenire operele de artă pe care le deţineau. Păstrarea acestor valori dispersate în casele în care locuiseră şi care acum erau populate de chiriaşi nu putea asigura securitatea acestor valoroase lucrări.

În 1970 s-a luat hotărârea restaurării palatului Romanit şi transformarea lui într-un Muzeu al Colecţiilor de Artă ca secţie a Muzeului Naţional de Artă. Muzeul a fost inaugurat iniţial în 1978 cu câteva colecţii printre care a lui Anastase Simu (al cărui muzeu în formă de templu grec a fost demolat pentru a se construi blocul cu magazinul Eva), Avachian, dr. Dona. În 1982 a avut loc o spargere în care au fost furate câteva tablouri de valoare ceeace a impus montarea unor gratii la parter.

La subsolul corpului C, după 1989 a funcţionat galeria Catacomba în care a expus generaţia tânără de artişi. Ulterior subsolul a fost transformat într-un superb lapidariu format din trei încăperi boltite în care sunt păstrate piese de valoare ale unor monumente istorice şi care reconstituie Evul Mediu românesc şi care au fost salvate din furia demolărilor.

După o altă reparaţie şi consolidare care a avut loc în perioada 2002-2006 şi în care au fost înlocuite din motive de rezistenţă planşeele de lemn cu beton, Muzeul Colecţiilor de Artă şi-a deschis porţile pentru public în 2013. Muzeul are subsol (lapidariu), parter şi două etaje. Cele trei părţi ale clădirii au funcţii separate. În corpul A se ţin programe educative, în corpul B cel central, se face accesul la expoziţiile permanente iar în corpul C lateral, se intră la expoziţiile temporare.

Vizitatorii corpului central urcă pe o scară monumentală de marmoră albă cu două tronsoane. Există şi un lift la capătului unui coridor dar este o distanţă mare de parcurs până la el. Muzeul deţine 47 de colecţii din care 34 sunt expuse aici. Câteva colecţii ca Zambaccian, Storck, Pallady, dr. Minovici şi alte câteva au un regim aparte fiind găzduite în alte locaţii.

Colecţiile din Muzeul Colecţiilor de Artă nu sunt ordonate după autorul operei ci aşa cum au figurat ele în casele colecţionarilor, sugerând astfel mai multă intimitate. În afară de tablouri de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Pătraşcu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Francisc Şirato, în colecţiile muzeului se găsesc şi operele unor pictori străini, sculpturi, grafică, mobilier francez, covoare orientale, argintărie şi în general tot ce ţine de genurile artistice.

Probabil din lipsă de spaţiu, dealungul pereţilor coridoarelor, vopsiţi în verde (nu mi-a plăcut culoarea care se reflectează în poze alterând fondul lucrărilor) sunt expuse tablouri valoroase, predominând Al. Ciucurencu.

În muzeu au loc lunar conferinţe şi prezentări ale unor aspecte inedite ale colecţiilor, programe educative şi expoziţii temporare. De ex. până la 25 martie este prezentată ˝Partea nevăzută a colecţiei Al. Phoebus˝ în care sunt expuse 130 de lucrări.

Programul de vizitare este 10-18

Tarif 15 lei, respectiv redus pentru pensionari, elevi, studenţi 7.5 lei.

În prima miercuri a fiecărei luni intrarea e gratuită.

Este permisă fotografierea cu telefonul şi la rugăminte, cu aparatul foto fără blitz.

Fără a avea o pregătire în artă, ci fiind numai iubitoare de frumos, am reuşit să văd în două zile numai cinci colecţii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 07.03.20 10:35:20
Validat / Publicat: 07.03.20 12:21:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 542 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Vedere generală. Seintră prin corpul din mijloc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33000 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

gettyy
[07.03.20 12:45:50]
»

@Michi:

Foarte frumos si util review. Uite asa, încet, încet, prin intermediul dvs., încep si eu să cunosc mai bine capitala noastră.

Vă multumesc si vă doresc multă sănătate si numai bine.

Dan&Ema
[07.03.20 14:58:48]
»

@Michi:

Calatoresc prin tara, mai sar parleazul si prin altele, si nici macar nu stiu ce se gaseste in orasul meu natal si de resedinta.

Bravo, Mama Michi! Numai de bine! ????

webmaster26
[07.03.20 15:08:36]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Muzeul Colecţiilor de Artă (Palatul Romanit), BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

webmaster
[07.03.20 15:18:49]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MichiAUTOR REVIEW
[07.03.20 15:26:52]
»

@webmaster: Mulţumesc

Mika
[12.03.20 10:16:16]
»

@Michi: Cand eram elevă și, mai târziu studentă, inainte de 1989, la Muzeul Colecțiilor de Artă se difuzau filme rare, mai vechi sau mai noi, care nu ajungeau să fie difuzate in cinematografe. De multe ori era greu să găsești locuri la anumite filme. Spre rușinea mea, nu am mai fost la acest muzeu după 1989, deși trec aproape zilnic pe lângă el. Mi-ați redeschis dorința de al mai vizita.

webmaster
[17.03.20 18:59:35]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, gettyy, Michi, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Colecţiilor de Artă (Palatul Romanit):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.21915602684021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1