ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul de Istorie Panorama 1453

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

AmFostAcolo (GPS: 41.017988,28.919979) prima dată în 2013, dar nu am apucat să vizităm muzeul pentru că era închis, deși venisem cu o oră înainte de ora închiderii afișată pe orarul de funcționare.

Anul trecut am avut alte obiective prioritare în Istanbul, astfel că anul acesta am hotărât că este cazul să mergem neapărat să vizităm Panorama 1453 Tarih Müzesi (Muzeul de istorie Panorama 1453).

Și când ar fi fost mai potrivit să facem acest lucru, decât în ziua Căderii Constantinopolului? E drept, pe 29 mai noi abia am sosit seara în Istanbul, așa că la muzeu am ajuns doar a doua zi, dar oricum atmosfera era una foarte potrivită.

Ne-am trezit de voie pe la ora 8 şi la ora 9 eram la un birou de informaţii pentru transportul în comun, lângă staţia tramvaiului 1 de la Kapalı Çarşı, interesându-ne de cel mai potrivit traseu pentru vizitele propuse în acea zi. Un tip relativ plictisit ne-a spus că pentru Panorama 1453 trebuie să mergem cu tramvaiul 1, până la stația Topkapı și să ne întorceam tot cu el la Eminönü de unde luăm autobuzul 47E pentru Miniatürk.

Am cumpărat jetoane de 4 lire de la automat, tramvaiul a venit repede şi la 9:30 eram în parcul Topkapı. Era un pic de coadă la intrare, dar în 5 minute am cumpărat bilete (10 TL de persoană) şi audioghid (5 TL), şi am intrat în holul muzeului, cu magazin de suveniruri evident, şi cu un sultan expus ca să ureze bun venit. Pentru a ajunge la intrarea la panoramă se coboară două niveluri, fie pe scară, fie cu liftul. Şi la nivelul –1 şi la –2 pe pereţi sunt frumos expuse informaţii, copii ale unor tablouri și documente de epocă, în care sunt prezentate în ordine cronologică evenimentele care au precedat căderea Constantinopolului, atacurile, războiul şi momentele după victoria sultanului Mehmet al II-lea.

La nivelul –2 este coada de intrare la panorama propriu-zisă. Paznicul era foarte vigilent, pentru că se intră în număr limitat şi deja începuseră să vină grupuri de copii, de adolescente îmbrobodite dar și de adulți. Am urcat în semiobscuritate niște scări de lemn şi am pătruns în atmosfera războinică a anului 1453. Panorama este foarte frumos realizată, pictura extrem de reușită, mai ales „cerul” de pe cupolă.

Muzeul de Istorie Panorama 1453 a fost deschis la 31 ianuarie 2009, în prezența prim-ministrului de atunci, Recep Tayyip Erdoğan, actualul președinte al Turciei, reprezentând un elogiu adus istoriei naționale a turcilor și celor ce au făurit-o. Muzeul este situat într-un parc frumos amenajat dincolo de meterezele Topkapı-Edirnekapı. Aceasta este poarta care a deschis cucerirea Constantinopolului. Panorama îl face pe vizitator martor la căderea Constantinopolului și la experiența momentului în care soldații au intrat în oraș, aproape exact așa cum s-a întâmplat.

Practic, Panorama ne invită să fim martori, ba chiar să participăm la cucerirea Constantinopolului, eveniment care a dat sultanului Mehmet al II-lea titlul de Fatih (Cuceritorul), la 29 mai 1453 când trupele conduse de acesta au luat cu asalt orașul.

Căderea Constantinopolului a însemnat nu numai sfârșitul Imperiului Roman de Răsărit şi moartea ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea, dar şi o victorie strategică de o importanță crucială pentru cucerirea estului mediteraneean și al Balcanilor de către otomani. (Constantinopolul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922. În anul 1930, după proclamarea Republicii Turcia, orașul a fost redenumit Istanbul.) (wikipedia.ro).

Evenimentul a deschis calea înaintării Imperiului Otoman în Peninsula Balcanică și spre centrul Europei, fapt ce a influențat decisiv și istoria țării noastre.

Pictura care ne înconjoară când urcăm pe platforma panoramei, măsoară 38 de metri în diametru și acoperă o suprafață de 2.350 metri pătrați. În spațiul dintre public şi imaginea panoramică este reconstituită zona de luptă, în care se găsesc diverse obiecte, cele mai spectaculoase fiind tunurile de mare calibru.

Lucrările pentru pictură, executate de opt artiști talentați, sub conducerea lui Haşim Vatandaş, au început în 2005 şi au fost finalizate în 2008, reușind să recreeze într-un mod veridic și natural atmosfera de la locul asediului.

Când am ieșit din muzeu, coada de la intrare era mult mai consistentă, aşa că ne-am felicitat că am ajuns devreme. Am fotografiat frescele ornamentale de pe exteriorul clădirii, reprezentând scene din Istanbul, precum și frumosul parc Topkapı, de la Poarta Sf. Romanus, sau, cum îi spun turcii, Topkapı, Poarta Tunului (kapı = poartă, ușă, în turcă), pentru că în dreptul ei a fost plasat celebrul tun Basilic, lung de 8 m, în timpul bătăliei de la 1453.

Chiar dacă nu este, poate, cel mai fericit eveniment legat de istoria românilor, Căderea Constantinopolului este evident unul foarte important pentru noi și recrearea lui prin intermediul splendidei panorame merită văzută.

Vă invit pe toți să o faceți cu prilejul următoarei călătorii la Istanbul și, pentru a vă oferi un motiv în plus, priviți și fotografiile atașate. În plus, zona în care este amplasat acest muzeu este deosebită și foarte frumos amenajată. Puteți urca și pe zidurile vechiului Constantinopol, de unde aveți o panoramă splendidă asupra orașului.

__________

Rog un webmaster să atașeze la impresii filmulețul de aici:

https://www.youtube.com/watch?v=_5a_PWqU3xA

Mulțumesc.


[fb]
---
Trimis de Costi in 19.07.15 18:26:27
Validat / Publicat: 19.07.15 19:49:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4619 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Zidurile Constantinopolului, distruse de bombardamentul tunurilor otomane.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.07.15 19:50:13]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mihai.neagu*
[20.07.15 09:53:50]
»

Foarte interesant si placut acest review. Nu am stiut de acest obiectiv pana acum; il voi vizita cu siguranta la urmatoarea vizita si datorita descrierii dvs...

Mi-a trezit totusi amintirea unui obiectiv similar, bine realizat, care prezenta lupta de la Borodino. Sper ca cel realizat de turci sa-l depaseasca pe al rusilor, d. p. d. v. artistic.

Vacante placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[20.07.15 10:19:11]
»

@mihai.neagu -

Ei da, în privința panoramelor, rușii sunt foarte pricepuți. Eu am văzut la ei trei: cea de la Borodino, cea de la Volgograd și, acum doi ani, cea de la Sevastopol. Toate sunt foarte frumoase, dar și cea de la Istanbul se compară cu acestea. Fiecare are farmecul și particularitățile ei, date de specificul local și de subiectul reprezentat.

Mai știu de existența a cel puțin două panorame, una celebră, la Waterloo, alta mai puțin cunoscută, la Wroclaw, care prezintă bătălia de la Racławice. Este una dintre cele mai vechi panorame, a fost deschisă la sfârșitul secolului al XIX-lea, la Lvov și redeschisă în anii '80 la Wrocław. Deși am fost la Wrocław, din lipsă de timp nu am ajuns să o văd, dar sper să ajung într-o zi din nou pe acolo.

Vacanțe plăcute și ție!

nickro
[21.07.15 15:37:57]
»

@Costi -

O panorama mai accesibila romanilor, ca distanta, gasim si la Plevna, in Bulgaria.

vezi impresii

en.wikipedia.org/wiki/Pleven_Panorama

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[21.07.15 15:51:01]
»

@nickro -

Da, așa este. Știam și de asta, dar uitasem. Mulțumesc pentru aducere aminte.

Cu prima ocazie am să merg să o vizitez.

Sakiz*
[19.01.18 19:56:56]
»

@Costi:

Felicitari pentru acest review! Si mie mi-a placut sa vizitez Panorama si chiar cred ca este o experienta interesanta... Pozele atasate de tine chiar sunt foarte bune, iar indicatiile de drum utile.

O mica adaugire as avea: o mare parte din Balcani fusese cucerita de otomani inaintea caderii Constantinopolului. Sigur ca asimilarea lui in imperiu a insemnat o cotitura majora in tot ceea ce avea sa reprezinte Imperiul Otoman de atunci inainte.

In interiorul muzeului ruleaza acest filmulet. Stiu, este in limba turca, dar am zis sa il atasez. youtube

CostiAUTOR REVIEW
[19.01.18 22:44:04]
»

@Sakiz*:

Da, așa este. De altfel, până la căderea Constantinopolelui, capitala era la Edirne. Apoi a fost mutată la Constantinopol.

Mulțumesc pentru vizită și completări.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihai.neagu*, nickro, Sakiz*
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Istanbulului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064799070358276 sec
    ecranul dvs: 1 x 1