ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Beylerbeyi Sarayi din Istanbul, locul unde huzurul îşi afla înțelesul

TIPĂREȘTE

Mângâiat de soarele blând al unei zile de aprilie, Palatul Beylerbeyi ne întâmpină cu o lipsă de protocol care caracterizează aproape tot Istanbulul. Este în halat, făcându-şi toaleta, sau într-o exprimare mai seacă, acoperit parțial cu schele. Numele său, care pare cunoscut, s-ar traduce prin “Stăpân al stăpânilor”, un apelativ întâlnit prin scene din filmele de epocă, rememorând curtea otomană. Acesta era titlul lui Mehmed Paşa, cel care demult a stăpânit zona şi care şi-a făcut primul un conac aici.

Istoria palatului nu este îndelungată, fiind construit între 1860 şi 1865, pe malul asiatic al Bosforului, în locul unui mic pavilion din lemn ridicat cu trei decenii în urmă, pe timpul sultanului Mahmud II. Spațiul fusese ales cu grijă, utilizându-se metoda veche de a depozita carne în diferite locuri şi a cerceta după o periodă de timp unde ea s-a păstrat mai bine.

Arhitectul desemnat a fost Sarkis Balyan, fratele lui Nikoğos Balyan, creatorul unei alte bijuterii de prim rang a oraşului, Dolmabahçe. Stilul ales, neobaroc, era la mare cinste în Turcia, multe imobile în această maniera aducând o undă de aer occidental, modern, în capitala imperiului. Palatul prezintă două nivele principale şi subsolul, dedicat bucătăriei. N-am numărat toate încăperile prin care am trecut, dar din informațiile găsite rezultă 24-26 de camere, şase săli mari, dedicate evenimentelor, o baie occidentală şi un hamam tradițional. Costul acestui elegant edificiu a fost de aproximativ 500 000 de lire otomane de aur. Pentru o uşoara comparație, aproximativ în aceeaşi perioadă Germania a inaugurat un monument impresionant pe valea Rinului cheltuind un milion de mărci aur. Totuşi doar un monument. Dacă lira era puternică sau mâna de lucru ieftină în Turcia interesează astăzi doar pe istorici.

Pătrunzând în interior, marmura suverană unanim paleşte în ochii vizitatorilor, căci tavanele atrag atenția de la început prin arabescurile multicolore, asortate cu gust cu draperiile ferestrelor. Dar monotonia liniilor curbe care se desfăşoara deasupra capetelor noastre este alungată de medalioane având pictate corăbii plutind pe valuri înspumate, sultanul Abdülaziz, ctitorul palatului, fiind îndrăgostit de mare şi navigație. Iar tematica marină continuă prin picturi semnate de un maestru al genului, pictorul rus Ivan Aiwazovski, el însuşi fost ofițer de marină. Dar în zona dedicată doamnelor medalioanele îşi schimbă subiectul, apărand buchetele de flori. Nu lipseşte trandafirul sau garoafa, nici laleaua, un laitmotiv în Turcia, un simbol al frumuseții care străbate vremurile, impunându-se alături de cele religioase sau ale sultanului. Pentru a proteja locuitorii palatului de fierbințeala verii sau de umezeala zilelor friguroase podelele erau acoperite cu rogojini. Desigur este vorba de delicate rogojini egiptene, împletite cu migală în modele care se repetă la nesfârşit. Deasupra lor se lăfăie covoare şi kilimuri, în mare parte provenite de la manufactura din Hereke. Combinând mătasea, lâna şi bumbacul în culori care se armonizează cu restul încăperii, ele par mai mult opere de artă, frumusețea trecând în fața utilității. Lemnul mobilelor şi balustrăzilor, sculptat cu măiestrie, devine o dantelă fină. Uşile şi ferestrele largi sunt încadrate cu ornamente aurii, nuanță care te trimitea cu gândul la bogăția suveranului. Candelabre uriaşe, din cristal bohemian şi franțuzesc, par a levita în sălile palatului, strălucind de curățenie. Întrebând pe unul dintre supraveghetorii locului am aflat că toaleta lor se face o dată la doi ani. Porțelanul din China, Franța sau Turcia este răspândit peste tot, de la servicii fine pentru ceai până la vaze uriaşe pentru flori. Iar ceea ce m-a surprins cu adevărat a fost bazinul larg din marea sală de la parter, acum uscat, dar care în perioada de glorie era plin cu apă ce era circulată, deoarece turcilor nu le plăcea apa stătută.

Şi pentru ca locul să fie o adevarată oază de desfătare, pe terasele dealului din partea de est a palatului s-au amplasat două chioşcuri, Pavilionul de marmură şi Pavilionul Galben, care străjuiesc un bazin amplu. Grădina întinsă pe 70 000 mp, cu magnolii, tei şi castani, îmbrățişează tot ansamblul. Din păcate zona era închisă, având loc lucrări de restaurare. Nici lunga terasă mărginită de apele mării nu a fost uitată, aici găsindu-se alte două pavilioane, unul dedicat administrației, celălalt împărătesei mamă şi soțiilor sultanului. Documentele rămase în arhive, privitoare la aceste chioşcuri, atestă originalitatea formelor acestora, mai ales a acoperişurilor.

Folosit ca locuință de vară de către sultanul Abdulaziz, Palatul Beylerbeyi a numărat printre oaspeții săi mai multe capete încoronate. Împărăteasa Eugenie a Franței, soția lui Napoleon al III-lea, Franz Iosif, împăratul Austro-Ungariei, Nasireddin, şahul Iranului sau regele din Muntenegru sunt câțiva dintre ei. Tot aici, sultanul detronat Abdülhamid II si-a petrecut ultimii şase ani din viață, până în 10 septembrie 1918. O urmă a şederii sale silite, o reprezintă scaunele din zona haremului, sculptate de el. Chiar şi Mustafa Kemal Atatürk, făuritorul Turciei moderne, a înnoptat în palat.

Astăzi, Beylerbeyi Serayi se vizitează doar în grupuri organizate, atent supravegheate ca nu cumva cineva să facă vreo poză sau, ferească Alah, să filmeze ceva. Încălțat cu nişte mici târlici albaştri din plastic, vizitatorul este plimbat pe un traseu perfect alcătuit pentru a trece prin aproape toate sălile importante. Povestea măreției trecute a curții otomane şi fascinația aerului oriental al interioarelor te fac să uiți de timp şi să visezi la vremurile când pe aici se perindau sultani, viziri sau ambasadori, bând cafea aromata şi trăgând din narghilea.

Să ajugi la Beylerbeyi pare greu la prima vedere, dar odată traversat Bosforul (cu feribotul sau prin tunel), de la moscheia Üsküdar mai multe trasee al căror număr începe cu 15 te lasă chiar la poarta palatului. Este deschis începând cu ora 9 dimineața, ora închiderii fiind în funcție de perioada anului. Nu se poate vizita lunea şi joia.

Partea asiatică a oraşului păstrează locuri mai puțin vizitate, dar care nu trebuie ocolite. Dacă Dolmabahçe este o simfoniei a perfecțiunii în arhitectura turcă şi Topkapi un recviem al măreției sultanilor, Beylerbeyi apare ca o rapsodie a iubirii pentru frumos. Farmecul oriental s-a suprapus eleganței apusene pentru a ca huzurul să îşi afle înțelesul.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 23.04.18 22:00:03
Validat / Publicat: 24.04.18 09:14:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1546 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Tavanele atrag atentia primele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63700 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.04.18 09:13:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Istanbulului, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Carmen Ion
[24.04.18 09:49:58]
»

@Radu Tudoran: Felicitări, superbă descrierea acestui palat de vară pe care l-am vizitat în urmă cu mulți ani. Amintirile mi-au rămas însă vii, semn că impactul a fost mare.

Mi s-a părut mai puțin opulent ca Dolmabahce, ceva mai intim și cu ornamentații de bun gust, sentiment la care au contribuit și împrejurimile pline de verdeață, pavilioanele și curtea.

Păcat că este interzis fotografiatul în interior. Văd totuși că ai ”furat” câteva poze, spre desfătarea noastră!

webmaster
[24.04.18 10:56:33]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[24.04.18 18:19:50]
»

@Carmen Ion: Intr-adevar este mai putin opulent si mai intim si poate tocmai de aceea aici ne putem imagina viata mai relaxata a sultanului si familiei sale, dincolo de intalnirile oficiale si protocolare.

Ma gandesc insa cata munca era la batutul covoarelor

ioan marinescu
[25.04.18 16:00:24]
»

E uite că pe acolo n-am fost în ”istambulizarea” mea! De aceea l-am notat și l-am votat cu plăcere!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[25.04.18 16:02:18]
»

@ioan marinescu: Sper sa fiu si eu de folos cu cate ceva, avand in vedere ca despre Istanbul s-a scris mult si frumos pana acum.

Aurici
[25.04.18 17:34:42]
»

@Radu Tudoran: Imi place sa citesc despre Istanbul oricat de mult s-ar mai fi scris. Si eu am vazut Beylerbeyi acum cativa ani dar nu este exclus sa mai ajungem pentru ca asta este in functie de prietenii cu care calatorim si la care vrem sa le aratam orasul.

Ce mai face Istanbul? Sper ca ai multe sa ne spui, eu sunt numai ochi si urechi.

Cat a mai fost lira la vremea asta?

Numai bine, primavara/vara fructuoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[25.04.18 21:07:04]
»

@Aurici: Istanbulul se primeneste. Moscheia albastra, Chora, moscheia Yeni sunt doar cateva din obiectivele acoperite de schele. Am mai vazut lucrari la Topkapi, Dolmabahce. Palatul Yildiz am aflat in ultima clipa ca este inchis din aceleasi motive. Se munceste serios. Dar am prins o sarbatoare a lalelelor si am realizat ca olandezii nu detin suprematia ei Lira era pe la 1:5... 5,1 raportata la euro.

Stau bine cu excursiile anul asta: Belgia, Olanda, Turcia. Asteapta Franta, Germania si Spania.

Vacante frumoase ca a inceput sezonul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, ioan marinescu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Istanbulului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067826986312866 sec
    ecranul dvs: 1 x 1