GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cand fugi de istorie dar se agata ea de tine – Muzeul Olteniei
Pare putin ciudat titlul, nu fug de istorie, doar ca mersesem la Craiova in principal pentru targul de Craciun, si cum am ajuns sa vedem acest muzeu…... … e deja istorie, asa ca va povestesc mai jos, Dupa ce am parasit Centrul “Constantin Brancusi” despre care v-am povestit aici vezi impresii, ne-am indreptat spre Muzeul Olteniei – Sectia Istorie si Arheologie. Asa cum va spuneam la inceput, nu intentionam sa il vedem, insa o doamna care vizitase si ea Centrul “Constantin Brancusi” a spus ca acest muzeu este deschis si ca este foarte frumos, asa ca daca tot eram pusi pe vizite am zis ca de ce nu, si daca stam sa ne gandim mai bine eram intr-o mini vacanta tocma pentru ca fusese Ziua Nationala.
Cladirea care adaposteste acest muzeu este una foarte frumoasa, adresa este strada Madona Dudu nr 14, pagina oficiala muzeulolteniei.ro. In afara de acest muzeu, mai exista Sectia de Stiintele Naturii aflat in Palatul Ramuri, pe strada Popa Sapca nr 8 dar si Sectia de Etnografie la Casa Baniei, am trecut pe langa ele, insa nu am mai avut timp si de ele asa ca la Craiova trebuie sa mai ajungem.
Revenind la muzeul nostru, programul de vizitare este de marti pana duminica intre orele 9:00 – 17:00, taxa 6 lei adult, 3 lei elevi, pensionar, grup minim 15 persoane. Tin sa mentionez ca fata de ceea ce ofera acest muzeu pretul este foarte mic.
Astfel incat pe 2 nivele (parter si etaj) descoperi istoria locurilor pornind din paleolitic si pana in prezent. Nu ai cum sa gresesti drumul pentru ca exista marcaje asa ca esti bine ghidat. Apropo de ghidaj, cred ca exista si audioghiduri deoarece am vazut astfel de semne, nu am stiut, nici nu am mai revenit sa intrebam pentru ca informatiile pe panouri sunt suficiente, oricum nu poti retine multe, noroc cu pozele facute.
Pornind in explorarea trecutului incepem cu paleolitic si piese ce provin din Baia de Fier unde in “Pestera Muierilor” s-au gasit oseminte (umane sau de animale), unelte asa incat se vad urmele asezarilor umane.
Urmeaza neoliticul in care uneltele sunt perfectionate, apar topoarele de piatra slefuite, ceramica modelata cu mana, iar noi parcurgem aceasta perioada a istoriei pe niste platforme de sticla, istoria fiind la picioarele noastre la propriu chiar. Iar pe panourile de pe pereti sunt imagini ale sapaturilor arheologice: Castrul roman de la Racari, fortificatia getica de la Bazdana, Fortificatia romana de la Cioroiu Nou. Pe unul dintre pereti putem vedea chiar si un mormant de inhumatie cu un schelet in el.
Dupa tot acest culoar plin de istorie, ajungem intr-o sala cu prezentarea getilor si dacilor pe teritoriul Olteniei, cu cetati, locuinte, sanctuare si obiectele eferente acestora: vase ceramice dar si obiecte din fier, bronz, argint, platina. Iar panourile pezente aici povestesc despre aceasta perioada, traiul de zi cu zi, cum isi asigurau existenta si altele de acest gen. Sunt prezentate si primele vase grecesti (folosite pentru stocarea si consumul vinului, uleiului sau alte lichide), intalnite mai rar dar totusi prezente ceea ce arata inceputurile primelor schimburi comerciale si de asemenea ne sunt pezentate vasele ceramice getice si dacice din Oltenia (oale, cani, castroane si altele).
Prelucrarea fierului este prezentata si ea fiind expuse diferite obiecte atat pentru vanatoare sau razboaie, diverse unelte dar si accessorii vestimentare.
Este prezentata si o locuinta geto-dacica si cu explicatii privind constructia si interiorul acesteia.
Un alt panou ii este dedicat lui Zamolxis si atitudinii getilor fata de viata si moarte si pot spune ca informatiile citite sunt foarte interesante.
Monede, varfuri de sulita, alte tipuri de arme, reconstituiri ale oamenilor acelor timpuri informatii despre cresterea puterii getilor si dacilor sub conducerea lui Burebista, sala este plina de informatii fascinante.
Urmeaza perioada romana, cu informatii despre armata romana, informatii privind construirea podului roman de la Drobeta (Romania) – Pontes (Serbia). Acest pod a fost construit intre anii 103-105, dupa primul razboi al imparatului Traian impotriva dacilor sub indrumarea lui Apollodor din Damasc. Apoi citim despre podul roman de la Dolni Vadin (Bulgaria) – Grojdibodu (Romania), construit in perioada 232-235.
Sunt expuse fragmnte de statui realizate din bronz sau marmura, monede din argint secolul III, este prezentata o miniatura a Columnei lui Traian (ridicata pentru comemorarea victoriei asupra dacilor dupa cele doua razboaie din anii 101 - 102,105 – 106).
Este prezentata si o harta ce reprezinta Dacia Romana, si una cu Oltenia Romana, diverse obiecte romane, opaite, diverse obiecte din ceramica, bijuterii, piese de echipament militar, ritualuri zilnice, chiar si un amfiteatru este prezentat precum si informatii si o mica macheta a unei bai publice.
Aparitia crestinismului este dezvoltata prin imagini si obiecte.
Urmeaza zona dedicata unei alte epoci, Evul mediu “Intunecat” si marea migratie a popoarelor, ceva obiecte si diverse personaje iar in hol un ecran care prezenta date si evenimente importante, despre cumani, tatari sau mongoli,
Tarile Romane si Inalta Poarta, ciocnirea civilizatiilor sunt povestite si ele, ii am ajuns astfel la un hol pe care sunt prezentati domnitori: Basarab I “Intemeietorul” , Mircea cel Batran si Mihail, doamna Despina, Neagoe Basarab, Radu Paisie, Petru Cercel, Mihai Viteazul, din nou bijuterii si alte podoabe din diverse perioade.
Bania Craiovei este un subiect prezentat prin panouri informative, sunt expuse diverse documente sau obiecte, harti, obiecte de biserica,
Evolutia edilitara a Craiovei, planul Craiovei cu mahalalele ei in secolele XVIII – XIX, culele din Oltenia, revolutia de la 1821, un colt este ocupat de obiecte din casa lui Aman, secolul XIX, perioada lui Al. I. Cuza, medalii, tablouri, unitatile de masura folosite de Cuza, stim foarte bine despre ocaua lui Cuza.
Foarte interesant aici, este prezentata o copie a steagului cu stema Principatelor Unite, si pe care scrie “Toti in unu” , dar si steagul judetului Dolj la 1860.
Cucerirea independentei 1877 – 1878, un alt capitol important, scene de lupta, armament, diverse obiecte ale acelor ani, documente si portrete ale artizanilor acelor vremuri, medalii si ordine de onoare.
Ajungem mai aproape de zilele noastre asa incat vedem si citim despre Craiova de alta data, unele dintre strazi fiindu-ne deja cunoscute, dar le vedem si in mici reprezentari, o cafenea, ceva persoane iesite la plimbare si pe care ai vrea sa le saluti, si ai ocazia ca prin imagini si povesti, sa te plimbi prin parcul Bibescu, si este prezentata si genealogia familiei regale a Romaniei si diverse obiecte.
Si uite ca am ajuns la Primul Razboi Mondial si datele importante incepand cu 15 iunie 1914 si asasinarea la Sarajevo a arhiducelui Franz Josef si pana la 1 decembrie 1918 si Marea Unire, diverse documente, distinctii cum ar fi ordinul englez “Servciul Distins” , ordinul francez “Crucea de razboi” , ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a si altele.
Un colt aparte ii este dedicate lui Nicolae Titulescu (1882 – 1941) unde sunt expuse printre altele obiecte care i-au apartinut printre care si tocul cu care Nicolae Titulescu a semnat tratatul de la Trianon din data de 4 iunie 1920.
Si incepe cel de-al Doilea Razboi Mondial, la fel, cu prezentarea datelor importante incepand cu 1 septembrie 1939 – invadarea Poloniei de catre Germania Nazista, pana la ziua de 9 mai 1945 (pe afis era scris 8-9 mai) – capitularea neconditionata a Germaniei, precum si diverse marturii, documente, obiecte din acea perioada.
Si cum deja ne apropiem de prezent, am trecut prin instaurarea regimului comunist in Romania (1944 – 1948), colectivizarea in Romania, industrializarea Romaniei in perioada comunista, perioada guvernata de Nicolae Ceausescu, si revolutia de la 1989.
Si putem spune ca am ajuns la final, asa ca trebuie sa tragem concluziile. Nu cream ca imi va placea atat de mult acest muzeu, insa da, mi-a placut. Mi-a placut ca nu erau doar expuse diverse obiecte cae sa fie doar numite, ci fiecare perioada era povestita (pe scurt) atat cat sa iti placa, fara sa te plictisesti. Urmaresti cronologia si nu stii cand ai trecut prin aceste milenii. Spatiile sunt aranjate chiar artistic as putea spune, in muzeu este cald si bine asa ca iarna puteti sa va relaxati din plin aici.
Va invit sa vedeti acest muzeu daca aveti drum prin Craiova, este usor de gasit si va va intampina cu oameni pasionati. Alegeri intelepte va doresc si sa ne auzim de bine.
Trimis de mishu in 18.12.22 19:52:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRAIOVA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mishu: Interesant! Uite cum se agață istoria de prezent. ????
Expoziția permanentă a muzeului de istorie craiovean este generoasă și acoperă toate perioadele istorice. Îmi place cum au amenajat interioarele, au lucrat de prin 2015 și au investit bani frumoși. Rezultatul e spectaculos - genul acesta de diorame, personaje-manechin, butaforii ajută publicul vizitator să înțeleagă și să asimileze mai bine informația istorică.
Acest lucru se reflectă în numărul mare de vizitatori pe care l-a atins Muzeul Olteniei în 2019, și anume peste 40.000. Sper ca după scăderea drastică înregistrată în timpul pandemiei, iubitorii istoriei să revină spre această instituție culturală.
Numai bine!
@tata123 ????: Ai mare dreptate! si cand stiu cat de mult conteaza felul in care ceva te poate atrage, pot spune ca mi-ar mai placea sa mai ajung o data acolo. Sunt convinsa ca vestile se imprastie si lumea va ajunge intr-un final si pe acolo, muzeul chiar merita sa ii treci pragul.
Daca pentru mine, o persoana obisnuita m-a fermecat muzeul, cred ca pentru profesionistii in istorie muzeul inseamna mult mai mul, iar aprecierile tale imi confirma valoarea muzeului.
Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.
Și mie îmi plac aceste muzee, am vizitat ceva asemănător în Sibiu. Foarte interesant tot ce ne-ai prezentat în review-ul tău! Felicitări!
@Rodel: Este minunat, daca ajungi prin Craiova trebuie sa il vezi. Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.
Interesant muzeu, nu stiam de existenta lui. Ce-i drept, Craiova nu prea s-a aflat foarte des prin circuitele mele de prin Romania. Am vizitat parcul acela mare unde este si un mic parc zoologic si cam atat. Totul pe fuga.
Multumim pentru recenzie, votat cu drag.
@⭐ValentinB_88⭐:
”Interesant muzeu, nu stiam de existenta lui
Dupa dezamagirea cu Muzeul de arta pe care nu l-am putut vedea dar cu consolarea ca am vazut muzeul Brancusi, nu-mi venea sa vad un muzeu de istorie, insa cum tot eram liberi am zis ca hai sa il vedem si nu am fost dezamagita de loc, chiar merita.
”Ce-i drept, Craiova nu prea s-a aflat foarte des prin circuitele mele de prin Romania.
cam asa spuneam si eu, Craiova era de obicei un oras de tranzit, insa ma bucur ca am putit sa descopar macar o bucatica din el si s[er sa mai ajung acolo.
Multumesc de vizita, ecou si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Muzeul de Artă Craiova, un muzeu într-un muzeu — scris în 06.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Constantin Brancusi si un muzeu ce ii cinsteste (dupa moarte) opera si viata — scris în 15.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 La Casa Băniei, răscolind printre amintiri... — scris în 05.12.21 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Lecţie de istorie în Muzeul Olteniei — scris în 16.04.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Casa Băniei sau Secția de Etnografie din Craiova — scris în 20.03.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Muzeul de artă al Craiovei în Palatul Jean Mihail - în căutarea lui Brâncuși — scris în 07.11.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ