GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cula Racoviță [Mioveni] – Muzeul etnografic „C. I. Năstase”
Iată că a venit și momentul aniversar al celor 400 de articole publicate pe AmFostAcolo. Așa cum am procedat întotdeauna atunci când a fost vorba despre asemenea aniversări doresc să vă prezint un obiectiv turistic interesant, „vânat” de subsemnatul de multă vreme. Era pentru a doua oară când ajungeam în fața monumentului și îl găseam închis – până la urmă am rezolvat. Culele și muzeele etnografice fac parte din sfera mea de interes și mai am puține de vizitat…
Localizare. Muzeul etnografic este găzduit de Cula Racoviță, amplasarea sa coincide cu intrarea în localitatea Racovița, actualmente cartier al orașului Mioveni (Argeș). Distanța față de centrul orașului Pitești este de circa 20 km, iar de la Catedrala ortodoxă din centrul Mioveniului până la culă sunt doar 2 km.
Informații acces. Venind dinspre Pitești pe DN 73 se poate accesa Mioveniul fie prin Colibași, fie de pe centura orașului pe str. Ion C. Brătianu; se traversează centrul urbei argeșene urmând Bulevardul Dacia (DN 73D). Cula Racoviță se află în curtea Centrului Cultural Mioveni, vis-a-vis de Spitalul Orășenesc „Sf. Spiridon”. Accesul în incinta muzeului etnografic este gratuit. Programul de vizitare este de doar 4 ore, duminica între 10.00-14.00 – din păcate momentan acest orar nu mai este respectat.
Timp de vizitare. Parcurgerea expoziției etnografice ne-a luat circa 40 de minute, timp în care am citit o parte din informațiile afișate ori am admirat obiectele vechi din camerele amenajate.
Cula Racoviță – scurt istoric. Reprezentând o „specie” arhitecturală aparte, culele au supraviețuit cu greu până în zilele noastre. Case fortificate, construite pe un parter înalt, cu metereze și foișoare, cu ziduri groase și uși grele de lemn aceste cule („kule” în limba turcă se traduce prin turn de apărare) reprezentau un punct de refugiu al boierilor în fața atacurilor turcilor de peste Dunăre ori a bandelor de tâlhari. La Racoviță întâlnim exact o variantă de culă-turn utilizată exclusiv pentru adăpost în caz de primejdie; parțiale asemănări putem vedea la cula Bujoreanu din Muzeul satului vâlcean de la Bujoreni (vezi fotografia P07 din articol: vezi impresii).
Începuturile construcției datează de la sfârșitul anilor 1700, atunci când un boier din neamul Brătienilor ridică o primă variantă a culei; ginerele său, polcovnicul (colonelul) Nicolae Racovițeanu o restaurează în 1806. Ironia sorții: colonelul este atacat de nouă tâlhari în anul 1811, nu mai apucă să se refugieze în culă și este ucis. Proprietarii ulteriori au la rândul lor grijă de construcția de apărare și refugiu; în anul 1975 are loc o refacere/consolidare/amenajare generală a clădirii și deschiderea unei expoziții de ceramică locală cu sprijinul Muzeului Golești.
Familia prof. Năstase. În anii '70 un inimos profesor de matematică-fizică din localitate, Constantin I. Năstase, organizează în căminul cultural o expoziție etnografică sub deviza: „Un muzeu, oricât de mic ar fi el, reprezintă o filă din viața părinților și bunicilor noștri”. Sprijinit ulterior de fiul său, prof. Constantin C. Năstase, intelectualul miovean întreține, îmbogățește și promovează colecția etnografică de la marginea orașului, strămutată în 1985 în cula Racoviță. Personalități din diverse domenii contribuie cu obiecte, așijderea și locuitorii din zonă astfel încât patrimoniul trece de 1500 de piese.
În 2015, după o perioadă de renovare și reamenajre, Muzeul etnografic primește numele „Constantin I. Năstase”, fondator care aniversa și 100 de ani de viață.
Am ajuns la culă la ora 13.00 – era închisă; am sunat la numărul afișat: nici un răspuns. Am apelat la informații în Casa de cultură de alături – nimeni nu știa nimic (ba că nu mai e deschisă, ba că domnul profesor și-a dat demisia toamna trecută). O doamnă amabilă de la Primărie a încercat să mă ajute – nu a găsit alte numere de telefon, în schimb mi-a indicat zona unde locuiește familia Năstase (lângă Stadion). Mi-am luat inima în dinți și cu riscul de a deranja am căutat și găsit casa familiei Năstase. Domnul profesor Constantin C. Năstase încă deținea cheile culei și a fost atât de amabil încât a mers cu noi să vedem expoziția. Se pare că după donația prin notariat către autoritățile locale a obiectelor strânse zeci de ani au apărut disensiuni în urma cărora au de suferit vizitatorii.
Muzeul etnografic - descriere. Turnul de circa 20 metri înălțime are ziduri groase de aproape 1 m. Parterul e închis, doar câteva metereze pentru apărare străpung zidul (una transformată în fereastră acum). Intrăm pe o ușă destul de scundă în prim cameră, aici sunt expuse obiecte din sfera religioasă (icoane, tipărituri etc.); istoria localității Mioveni (atestată în secolul al XV-lea) e redată prin documente, schițe genealogice, fotografii și hărți. O mică încăpere de legătură găzduiește instrumente muzicale și patefoane vechi.
O scară de lemn ne „ridică” la nivelul următor. Aici vizităm mai multe încăperi amenajate tematic – prima e dedicată meșteșugurilor: olărit, țesut, prelucrarea firelor textile. Admirăm o roată de olar (donație), dar și o instalație ingenioasă de tras firele de mătase naturală din gogoșile viermilor-de-mătase (mașină de tors borangic). Oriunde îți arunci privirea în aceste camere vezi obiecte care pentru cei ce au copilărit în mediul rural provoacă amintiri plăcute. Urmează încăperea dedicată bucătăriei: o sobă cu plită, diverse vase de lut și metal, un fier de călcat amplasat pe plită la încălzit, putini de lemn, un cântar arhaic, site de făină și coveți, nelipsita măsuță rotundă și scăunelele de lemn aferente, linguri, un dulap de vase etc. Ultima cameră de pe acest nivel recreează o odaie de dormit: într-un colț soba, patul acoperit cu scoarțe colorate, păretare, ștergare deasupra ușii și în jurul icoanei, culmea cu țesăturile bune, o masă cu vase de lut, lampa cu petrol, războil de țesut etc.
Mai urcăm câteva trepte și ieșim în spațiul deschis al ultimului cat. Un stâlp central cu rol de sprijin (probabil și cu rol de mascare a hornului sobelor aflate la nivelul inferior) este singurul „obstacol” în planul deschis al etajului. Aici era punctul final de apărare în cazul în care atacatorii pătrundeau în culă, apărătorii se refugiau la ultimul etaj închizând o ușă masivă de lemn care acoperea scara de acces. Privim cu nesaț costumele populare specifice zonei, așezate la rând pe lângă perete. Sunt expuse costumele locale de nuntă: mirele și aleasa sa, nașii împreună cu copiii lor, alți nuntași. Mai multe modele de ploști utilizate de țăranii noștrii ne exemplifică gustul pentru frumos și către lucrul practic. Altă scenă ne arată costumele purtate într-o zi de târg – adevărată sărbătoare locală (mai ales târgul anual), prilej de negoț, dar și de socializare între sătenii din localitățile apropiate. Un colț este dedicat din nou unei ocupații casnice nelipsite în vremurile de demult: țesutul la război. Pe stâlpul central sunt așezate fotografii ale caselor din zona Mioveniului, a celor demolate în perioada comunistă.
Am aflat de la domnul profesor Năstase că pivnița (cu intrare separată) e înțesată de obiecte din fier care ar fi trebuit să fie aranjate pentru a exemplifica alte meșteșuguri (fierărie, dogărie etc.).
Minusuri. Situația incertă în care se află muzeul etnografic și faptul că prin închiderea acestuia se privează accesul vizitatorilor interesați constituie un mare minus pentru comunitatea din Mioveni. Ar fi util un panou turistic cu informații despre biserica din apropiere și clădirile vechi ale spitalului – biserica „Sf. Nicolae” a fost ctitorită la sfârșitul secolului al XVIII-lea de Dumitrașcu Brătianu (primul constructor al culei Racoviță), iar clădirile spitalului au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea pe terenurile donate de I. A. Dobrovitz, proprietar ulterior al culei.
Articole relaționate: Vă puteți plimba pe domeniul Brătienilor și vizita Vila Florica - vezi impresii ori Conacul Golescu vezi impresii; Mănăstirea Vieroși din Făgetu – vezi impresii.
Călătorii interesante!
Trimis de tata123 🔱 in 14.02.18 13:33:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
În primul rând, felicitări pentru cele 400 de articole pe AFA! Ce pot să spun, articole bine documentate, elaborate, scrise cu talent, o muncă titanică, sute de ore la calculator, dar cu folos pentru cititorii AFA. La cât mai multe, tătuca!
Referitor la articolul de azi, a fost pe gustul meu, genul acela de review care îmi place, despre istorie, tradiţii, despre lucruri pe care mulţi nu le-au văzut nici măcar în cărţi, darămite în realitate!
Felicitări, votat cu mare plăcere.
Și eu care credeam că am văzut cam tot ceea ce poate interesa un călător prin județul meu! Ei bine, ai reușit să mă surprinzi în... ”ofsaid”: nu numai că nu am văzut cula despre care ne-ai povestit, dar nici nu auzisem de ea. Și se află la doar 20 kilometri de orașul meu! Păcat că accesul e limitat de bunăvoința custodelui muzeului și nu există un orar de funcționare cert, astfel încât dacă ai ca obiectiv vizitarea culei într-o oarecare zi de weekend, să fii sigur că găsești ușile deschise și n-ai făcut drumul degeaba.
Mulțumesc pentru documentare și pentru invitația la plimbare prin împrejurimile Piteștiului!
Și pentru că în județul Argeș mai există o culă interesantă (Cula Drăgănescu din comuna Retevoiești), mă întreb dacă ai văzut-o și dacă în curând ne vei fi ghid și pe acolo? Și ca să-mi satisfaci o curiozitate cu totul nevinovată, poate ne explici și de ce spui mai sus:
”Culele și muzeele etnografice fac parte din sfera mea de interes și mai am puține de vizitat…
Felicitări pentru toate cele 400 de articole publicate pe AFA ! La acest nivel, cred că ai putea tipări un volum cu amintiri din călătorii , căruia n-ar trebui să-i faci reclamă , căci ești, nu-i așa , unul din liderii de necontestat pe acest site !
@tata123: Felicitări pentru acest review, ca și pentru celelalte 399, în mare măsură dedicate promovării comorilor istorice ale României.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123: Sunt bucuroasă că acest review al tău cu numărul 400 este despre o zonă atât de apropiată de Pitești.
Cu părere de rău nu am fost acolo, nu este singurul loc apropiat mie despre care ai mai scris și pe care nu l-am văzut...
Aștept cu plăcere și alte reviewuri despre frumoasa noastră țărișoară!...
@Safta Radu: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Sper ca măcar o parte din articolele mele să fi fost utile cititorilor/turiștilor ori să provoace amintiri plăcute din locuri dragi unora. Sincer am fost impresionat de expoziția etnografică organizată în Cula Racoviță - un demn muzeu lăsat moștenire urmașilor.
@Carmen Ion: Sunt într-adevăr peste 340 de articole dedicate plaiurilor românești, locuri cunoscute sau „comori” mai puțin știute. Mulțumesc frumos pentru aprecieri.
@mprofeanu: Mai mereu descoperim locuri inedite în apropierea locului nostru de baștină sau de domiciliu despre care nu aveam cunoștință sau auzisem vag. Mă bucur atunci când cititorii apreciază aceste articole despre locuri interesante, obiective mai puțin cunoscute.
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
@mariana. olaru: Vă rog să îmi îngăduiți să vă răspund mâine dimineață; vă mulțumesc mult pentru aprecieri și ecou.
@tata123: Intr-o lume in care se promoveaza grotescul, intr-o tara in care ministrul educatiei face greseli gramaticale grave, am onoarea si placerea sa citesc impresii despre istoria, cultura si traditiile romanesti.
Scrise cu pasiune, documentat si in mod dezinteresat (material vorbind).
Iti doresc sa ajungi la 10,000 de review-uri si ne doresc (celor care avem privilegiul sa le citim) sa mai fim pe-aici cand ajungi la 10,000 .
Sa ne vedem cu bine la Alba Iulia.
@mariana. olaru: Mă bucur că am reușit să aduc în fața cititorilor un obiectiv mai puțin cunoscut, dar remarcabil prin importanța expoziției etnografice și valoarea monumentului istoric, respectiv a culei. Sper să se rezolve cât mai repede problema programului de vizitare, chiar dacă ar fi vorba doar de câteva ore în weekend.
Îmi plac muzeele etnografice, mai ales cele în aer liber, din perspectiva unui om care a copilărit în mediul rural și admiră tradițiile și cultura populară. Subiectul „cule” mă pasionează de câțiva ani de zile – aceste case semifortificate m-au atras prin arhitectură și istorie, dar și din pricina rarității lor (puține exemplare au mai rămas pe teritoriul României). S-au scris mai multe cărți despre culele românești (Radu și Sarmiza Crețeanu – „Culele din România”; Iancu Atanasescu și Valeriu Grama – „Culele din Oltenia” sau Ioan Godea – „Culele din România. Tezaur de arhitectură europeană”) astfel că am aprofundat studiul. Am vizitat o mare parte din culele care au supraviețuit până astăzi, dar și muzee etnografice în aer liber (despre majoritatea acestor obiective am scris articole).
Cula Drugănescu din Retevoiești (monumenteuitate.org/ro/mo ... cula-Druganescu) se află pe listă, încă nu am ajuns acolo. Din păcate starea sa de conservare este precară, am urmărit fotografiile postate de-a lungul timpului pe Internet și de la an la an situația sa s-a înrăutățit.
Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase și apreciereile adresate.
@ghisor: Apreciez cultura și istoria românească și mă bucur că există oameni care simt la fel. Consider că pe lângă obiectivele și zonele turistice arhicunoscute mai trebuie să vizităm și să promovăm locuri și monumente cvasicunoscute, dar la fel de importante pentru istoria noastră. Chiar dacă asemenea subiecte nu sunt promovate îndeajuns în textele turistice, ele trebuie prezentate în eventualitatea chiar și a unei singure persoane interesate. Vizualizările constituie un barometru exact al persoanelor care au „deschis” articolul respectiv. Mulțumesc și numai bine.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee în Pitești și împrejurimi, PITEȘTI" (deja existentă pe sait)
@tata123: Felicitari pentru aniversare, la cat mai multe inainte, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Memorialul Închisoarea Pitești — scris în 21.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Memorialul Pitesti - un loc al torturii si al teribilei dezumanizari — scris în 15.11.20 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muzeul Sportului argesean – Campionii — scris în 21.07.19 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Curtea boierească fortificată a lui Mareș Băjescu [Băjești] — scris în 09.02.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Muzeul Satului din Purcăreni, jud. Argeș – sau… rădăcinile sunt baza identității noastre — scris în 06.03.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Casa Memoriala Dinu Lipatti [Leordeni] — scris în 13.11.12 de Andreea-Iuliana din TOPOLOVENI - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Primul planetariu digital din Romania — scris în 27.01.11 de Ellada_sagapo din PITESTI - RECOMANDĂ