ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
team-building
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul Guggenheim Bilbao -Minunea arhitecturală care uimește lumea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Muzeul Guggenheim din Bilbao -capodopera architecturală a deconstructivismului

www.guggenheim-bilbao. eus

,, Vreau clădiri care să aibă pasiune în ele, să aibă sentimente, să-i facă pe oameni să simtă ceva, chiar dacă înnebunesc în ele'' (Frank. O. Gehry)

Și am înnebunit în dialogul meu surd cu o clădire avangardistă, fantastică, cu clădiri interconectate, care reprezintă parcă un vapor ancorat pe malul râului Nervion... unde, la Bilbao, capitala bascilor, unde celebrul arhitect al artei deconstructiviste Frank Gehry a pus orașul industrial pe harta culturală a lumii, primind ropote de aplauze la scară mondială și fluierături admirative din partea mea, biet turist repetent la lecția de istorie a artei moderne... am sperat de vreo 10 ani să văd muzeul fundației Solomon Guggenheim, după ce l-am văzut odată pe cel spiralat de la New York... visul a devenit realitate în luna mai.

Iată-mă singură la ușile muzeului pentru două ore... sunt pe o scenă urbană vastă, mă uit năucă la o construcție gigant, parcă e o navă extraterestră, nu știu pe unde e intrarea, nu stiu unde începe și se termină colosul așezat pe 32 000 m. p. de-a lungul râului Nervion care străbate orașul.

Ce unduire de forme spațiale dezinvolte, ce volume, în jurul meu e forfotă de turiști la fotografii pe exterior, pentru a imortaliza unul din cele mai frumoase muzee ale lumii.

Dialogul meu cu floare metalică se înfiripă timid, mă mișc și eu ca peștele pe uscat, în jurul ei, gesticulez cu camera, mă amețesc unghiurile ciudate, dau de un gardian într-o plaza, pe latura sudică, e celebrul câine din flori al artistului Jeff Koons... unde e intrarea?

Capodopera arhitecturală a lui Frank Gehry e bijuteria culturală a orașului Bilbao, care i-a schimbat destinul, aducându-i peste 10 milioane de vizitatori, muzeul în sine e o operă de artă, realizată în 1997.

El a fost inaugurat cu mare pompă de regele Juan Carlos I, construcția lui a durat 4 ani și a stârnit polemici, datorită sumei imense de bani cheltuită de guvern. Cert e că proiectul a avut un succes extraordinar, a urmat apoi efectul Bilbao pe plan arhitectural.

Muzeul de lângă Rio Nervion e construit din blocuri întrepătrunse, învelite în calcar și acoperite cu un material rar folosit, titaniu.

Pentru proiectarea clădirii fantastice arhitectul a folosit un program intitulat Catia, pus la punct de industria aerospațială, pentru proiectarea de suprafețe ondulate.

Arhitectul a proiectat clădirea în contextul istoric și geografic al orașului Bilbao, într-o zonă veche a portului industrial. E o clădire spectaculoasă care nu depășeste nivelul clădirilor din jur, grație concepției arhitectului.

Astăzi muzeul e administrat de fundația americană Guggenheim și de cea bască, în apropiere de muzeu e Primăria, o universitate și Muzeul de Arte Frumoase.

Clădirea ocupă 4,2 ha pe o cotitură a râului Nervion, lângă podul Puente de la Salve, muzeul face parcă trecerea de la industria grea la artă.

Exteriorul muzeului Guggenheim -un puzzle

Clădirea se deschide ca o floare metalică în toate direcțiile, o sucesc și o răsucesc de jur împrejur... unii au comparat-o cu un buchet de cozi de pește, arhitectul e obsedat de motivul peștelui încă din copilărie, îi plăcea să se uite la el în cadă dupa cum mărturiseste, studiindu-i mișcările sinuoase și libere.

Volumul exterior al cladirii e de două ori mai mare ca interiorul, fiecare interpretează formele sinuoase după cum curge fantezia... muzeu e țesut din titan, are 33 000 de foi ușor pliate, pentru a produce un efect organic... ce joc de lumini curge pe fațade, nu stiu cum arată seara, cred ca e senzational.

[b ]Arta e și în afara muzeului

Câinele floral al lui Jeff Koons e pe o terasă exterioară, el reprezintă un terrier, e o sculptură policromă din oțel, care cântărește 16 tone.

Puppy e adorabil, m-am băgat sub el să miros florile care îl îmbracă, viu colorate, ele se schimbă în funcție de anotimp și sunt udate din interior, prin nu știu ce sistem... Scopul lui e de a crea optimism, securitate și a aduce zâmbete.

Sculptura păzește practic porțile muzeului, are 12 m înălțime și stă în același loc de două decenii, fie ploaie, fie soare, am alergat în jurul ei, căci mă atrăgea ca un magnet, parcă ar fi o mascotă.

Los Tulipanes -7 lalele de oțel –Jeff Koons

Americanul Jeff Koons e prezent în acest spectacol al artei din exterior și cu un grupaj de lalele, pe terasa atriumului, unde ai acces doar din interiorul muzeului.

Mi-am văzut reflecția în niște baloane de flori colorate, 7 lalele de 5 metri, dispuse orizontal, tulpinile lor se intersectează jucăuș.

Ele fac parte din expoziția permanentă a muzeului din 2006, costă actualmente 5 milioane de dolari.

Un salut terifiant –Păianjenul de 9 m numit ,,Maman’’.

Un păianjen uriaș mă ia în primire aproape de pod, mă sprijin de un picior de –al lui, e o sculptură uriașă a artistului Louise Bourgeois, o lucrare de avant –garde, numită ciudat, Maman, care provoacă teamă. Opera e o metaforă, un tribut adus mamei artistului, care a murit tânără.

Zici că păianjenul uriaș e scos dintr-un film de science –fiction, observ că el ține niște ouă într-un sac metalic.

, Păianjenul e o odă adusă mamei mele. Ea a fost cel mai bun prieten. Ca un păianjen, mama mea era țesătaoare ‚’’zice artistul.

Tall Tree & Eye –sculptura lui Amish Kapoor (2007)

O altă operă de artă mă trăznește prin spatele muzeului, un artist indian a realizat o sculptură specială cu 73 de sfere din oțel puse pe o axa, aluzie la natura efemeră a lumii... deja am creieul pe bigudiuri.

Mă opresc asupra lucrării Arcul Roșu a lui Daniel Buren, care a dotat Podul La Salve cu, piele roșie’’, lucrarea e integrată în design –ul muzeului, la fel si turnul care il vad de la distanta.

In concluzie, mă integrez ca musca în tabloul general și descopăr intrarea tare discretă, coborând niste scări, intru în zona zero, unde e casa de bilete.

Stau 10 minute la coadă și achit 7 euro bilet de senior, prețul normal e 13 euro, însă el variază în functie de expozitiile temporare, în preț e inclus și un audio –guide.

Interiorul muzeului –wow

Primesc o carticica cu schema muzeului, calendarul de expozitii... și regulamentul... no photos în sălile de expozitie.

Nu toate operele din colectia permanentă sunt expuse, verificarea o făcusem pe www.guggenheim-bilbao es.

Sunt luată la palme estetice în interiorul surprinzător, care sfidează imaginația mea, atriumul de 50 metri este extrem de luminos, cu fața spre râu, de aici se degajă cele 20 de săli, legate de scări și pasarele, lifturi de sticlă... mă blochez de frica altitudinii... mă ia cu frisoane... nu sunt pasăre măiastră.

Atriumul este spațiul central și evident poartă semnătura lui Frank Gehry, aici e centrul muzeului care distribuie 11 000m. p. de spatiu expozitional, cea mai mare galerie are 30 de metri și 130 m lungime și trece pe sub podul La Salve.

Liftul transparent mă trăzneste, cum urc eu pe firul morții, cer ajutor și două doamne senioare din Anglia, mă iau fiecare de braț... drăgutele de ele, m-au așteptat pe fiecare etaj. :)

Am urcat la etajul trei, hipnotizată, cu ochii închiși... mă trezesc pe pasarela îngustă ca un pod suspendat și mă uit în jos, la detaliile arhitectonice, care mă lasă perplexă... priviți pozele și veți întelege... am uitat sa prind cupola acoperișului, aveam destule palpitatii.:(

Sunt 20 de galerii pe trei etaje, jumătate sunt obisnute, celelalte au diferite forme pentru a schimba perspectiva spectatorului, care călătoreste prin arta modernă din secolul 20 până astăzi, cronologic.

Etajul trei –sălile 301-304. Capodopere din muzeul Guggenheim, Colectia Bilbao

305-307... Expozitie Chagall, The Breakthrough years, 1911-1919... în curs de amenajare... spre regretul turiștilor și al meu.

Etajul trei m-a invitat să călătoresc prin arta modernă de la sfârsitul secolului 20 până în prezent, unii autori îmi erau cunoscuti din Reina Sofia de la Madrid.

Fac cunoștință cu artisti precum Mark Rotho cu Untitled, Yves Klein, Andy Warhol, Willem de Kooning, americanul Clifford Still, sculptura reprezentată de bascii Eduardo Chillida și Jorge Oteiza... site-ul muzeului oferă detalii pentru fiecare artist și operă.

Etajul doi oferă expoziții temporare, care se schimbă periodic, eu am nimerit în sălile 201-209 Arta și China după 1989.

Etajele doi și trei prezintă teme din expresionismul abstract, cubism, suprarealism și forme geometrice, nu pot afirma că am avut un, beating heart’’.

Nivelul 1 prezintă în sălile 101-104 instalații... evident am fost fascinată de Galeria Arcelor , unde este expusă capodopera muzeului, Șarpele lui Richard Serra și tot ansamblul numit The Matter of Time, achiziționat în 2005.

Richard Serra –The Matter of Time, în cea mai spectaculoasă galerie

Am intrat în labirintul artistului faimos, trecând printr-o experiență mai degrabă emotională, cuvintele nu vor reuși să povestească senzatiile trăite, mă simt un pitic ascuns în interiorul instalatiei monumentale, care nu cred ca are egal în lume.

Mă plimb printre niște pereți curbati, merg de-a lungul unei spirale, apoi nimeresc în alta, nu știu ce mă așteaptă la următorul pas... sunt într-un spațiu circular, în interior nu e nimic, doar podeaua.

Joc șotronul mai departe pe câmpul artistic sculptat, aud voci de turiști distorsionate, mă răsucesc și mă trezesc că devin un personaj prins în mrejele artei... Șarpele... trei panglici de otel spectaculoase... e o lucrare de 31 de metri și 4 metri înăltime, creata special de artist pentru inaugurarea muzeului si plasată permanent în Galeria Peștelui.

Am reușit de la etajul doi să imortalizez instalatiile spectaculoase ale lui Richard Serra, din cea mai mare galerie din lume... interpretarea operei e pe site -, la un capăt e timpul cronologic... la celălalt e timpul în care spectatorul experimentează fragmentele de memorie vizuală și fizică... care sunt combinate... ’’

Concluzie... muzeul Guggenheim din Bilbao e o colecție de curbe, o operă de artă gigant ca o sculptură abstractă... nu am căzut în mirajul artei din interiorul galeriilor, m-au uimit însă atriumul, coloanele, pereții de sticlă care te conectează cu Bilbao și instalațiile lui Richard Serra.

Indiferent cât de iluștrii sunt artiștii moderni, muzeul pe exterior râmane vedeta de necontestat... am aruncat o ultimă privire capodoperei mondiale a deconstructivismului de pe Puente de la Salva, de pe celălalt mal al râului.

Muzeul e deschis marti –duminică, orele 10-20 pm.

Vă rog atasați un clip video:

Places to see in Bilbao – Guggenheim Museum 16 mai 2016

https://www.youtube.com/watch?v=P6YCQV0aoRM

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 06.11.18 08:29:48
Validat / Publicat: 06.11.18 18:40:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2827 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Jeff Koons -cele 7 lalele metalice, opera de arta expusa afară pe terasă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70900 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.11.18 18:40:11]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mireilleAUTOR REVIEW
[07.11.18 10:37:08]
»

@webmasterX: multumesc pentru amabilitate.

Michi
[07.11.18 10:56:50]
»

Doamne, ce mi-aş fi dorit să-l văd! Am vizitat muzeul Guggenheim din New York, Fifth Av în 2006 pe baza unui City Card foarte avantajos faţă de intrarea la liber. Construcţia este cu mult mai puţin avangardistă decât cea din Bilbao iar exponatele sunt picturi moderniste. Este şi o diferenţă în timp a realizării construcţiei, cel din NY fiind construit cu 40 de ani înaintea celui din Bilbao.La vremea aceea m-a impresionat dar citindu-ţi reviewul şi uitându-mă la poze am constatat că se poate şi mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[07.11.18 11:09:44]
»

Mutat în rubrica "Muzee în Bilbao, BILBAO" (nou-creată pe sait)

mireilleAUTOR REVIEW
[07.11.18 11:46:04]
»

@Michi: multumesc pentru ecou... da, am fost și eu în spirala muzeului din New York, cu o colectie impresionantă.

O parte din exponatele din New York au fost aduse la Bilbao. Dintre toate muzeele fundației Guggenheim, cel din Bilbao e cel mai spectaculos, doar simpla clădire e o operă de artă în sine.

Nu prea am avut noroc cu expozitiile temporare... Brancusi al nostru a fost și el odată cap de afiș, alături de Richard Serra. E un muzeu vizitat anual de 1 milion de turisti și asta spune ceva...

Aurici
[07.11.18 13:41:41]
»

@mireille: Draga noastră, @mireille, tu ești unul din motivele pentru care eu rămân ancorată în comunitatea aceasta. Întotdeauna m-am înconjurat de oameni de la care am putut să învăț lucruri și chiar dacă eu nu înțeleg foarte bine arta, despre care tu scrii cu atâta pasiune și înțelegere, recunosc valoarea și mă agăț de tine, așa încât ușor-ușor să se mai clarifice lucrurile și în capul meu.

Așa că, felicitări pentru scrierile tale și pentru umorul cu care o faci, după care eu sunt înnebunită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizen
[07.11.18 15:10:53]
»

Mirelle, un review pentru sufletele frumoase. O victoria a spiritului asupra stomacului si un exemplu demn de urmat pentru a deveni un popor deschis spre valori si spre armonie.

Felicitari!

mireilleAUTOR REVIEW
[07.11.18 15:16:26]
»

@Aurici: ce plăcere să te aud... ba nu mă pricep deloc la artă, sunt un turist amator.

Să bazaconizăm un pic, am zis că picioarele mele devin paralitice când m-am văzut în liftul ăla de sticlă, eram ca o stană de piatră... m-aș fi legat de corzi de frânghie, vâzând ce era la nivelele inferioare... artă deconstructivistă. Am încercat și eu acum prin cuvinte să mai pun niște pioneze pe tăbliile muzeului, știu că articolul nu prea e digerabil, să nu sune prea abracadabra, am mai pus și eu acolo ceva elemente cardio -stimulatoare artistice. Poate cei care vor scrie pe viitor, vor fi mai inspirati și mai specializati în domeniul abstract.

webmaster
[07.11.18 17:12:27]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[07.11.18 21:19:29]
»

Dragă Mireille, eu sunt un om sincer și direct. Dar și conservator.

Cineva a spus că acest muzeu e pentru suflete frumoase. Eu zic altfel. E pentru suflete încâlcite. Mai bine zis, dar nu la modul general, că nu-mi permit, mai tare îți solicită și-ți biciuie intelectul să poți scoate o idee, ceva palpabil, să înțelegi de fapt care e tema, pe ce lume suntem, ce vrea să fie, să arate, în afară de niște sume enorme de bani?

Nu e lumea asta destul de tulburată și stressată, îți mai storci mintea, să scoți ceva din toată astă... aș zice ce, dar mă abțin... Păianjenul ăla era hidos (părerea mea) !

O apreciez pe Peggy, a fost exclusivistă și originală și asta pentru că și-a permis. Colecțiile ei, din ce am văzut prin media sunt o valoare. A fost amică cu Brâncuși. Eu una, o apreciez. Așa cum ți-am spus și pe Prieteni... la Veneția eram gata, gata să intru la Colecția Guggenheim. Nu știu ce m-a reținut de nu am intrat, deși nici vorbă de comparație cu ce ai văzut tu aici. Cred că subconștientul. După un timp am regretat, acum nu.

Nu pot să înțeleg explozia de entuziasm a mulțimii de vizitatori a acestui, hai să-i zicem muzeu. Foarte puțini sunt aceia care cuprind cu mintea asemenea elemente de artă modernă. Și aceștia sunt numai ei, adevărații artiști plastici. Numai ei, se înțeleg cu adevărat pe ei.

Eu una, în obscurantismul meu, prefer un Pârvu Mutu decât unui Picasso la finish.

Te admir mult, te îmbrățișez și te votez de fiecare dată.

mireilleAUTOR REVIEW
[07.11.18 23:31:49]
»

@mihaelavoicu: merci mult draga mea, stai liniștită și eu sunt o fire de regulă conservatoare, dar călătoriile și contrastele culturale mi-au mai flexibilizat mentalul. Primul muzeu deconstructivist văzut de mine în ultima vreme a fost la Groningen în Olanda... acolo mi-am pus prima dată mintea pe bigudiuri, la Rotterdam am făcut cunostință cu Jeff Koons, eram curioasă foc să văd ce e cu Bilbao.

Arhitectul canadian, care are acum aproape 90 de ani, a primit premiul Pritzker pentru activitatea lui, un fel de Nobel al arhitecturii. El a devenit celebru când a întors spatele modernismului clasic, sunt destule voci critice, dar cine sunt eu să-l judec? îmi plac lucrurile trăznite, îndrăznețe, ce dacă sunt un puzzle? mă distrez. Eu mă întreb doar dacă lumea e pregătită să accepte noile concepte ale artei, ceea ce pare azi avangardist, va fi poate arhitectura viitorului?

In altă ordine de idei, colectia din interior nu m-a dat pe spate, am vazut altele mult mai bune, dar sălile erau pline de turisti cu audio -guide, eu nu am avut timp de lecții... asta e, fiecare cu gusturile si plăcerile lui... hai, că poate pun de un Veermer pe la Haga, iubitul meu.

mihaelavoicu
[08.11.18 09:37:15]
»

@mireille: Eu mă întreb doar dacă lumea e pregătită să accepte noile concepte ale artei, ceea ce pare azi avangardist, va fi poate arhitectura viitorului?

În timp ce lumea e pur și simplu terorizată de atâtea probleme de importanță majoră, artiștii apar ca ciupercile. Cred că nu există oraș mare, care să nu posede un Muzeu de Artă Modernă. Poate că e bune și e normal.

De-atâta avangardism să nu apară pericolul ca trecutul să fie șters cu buretele, cu alte cuvinte să-și taie rădăcinile.

poate pun de un Veermer pe la Haga, iubitul meu. Te invidiez de așa ”iubit”!! Dar te și îmbrățișez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[08.11.18 10:31:18]
»

@glcitizen: multumesc colega pentru lectura si interes... lumea turistica ramane o scenă deschisă, fiecare cu gusturile și poftele lui... știu că m-ai înțeles.

mireilleAUTOR REVIEW
[08.11.18 10:41:17]
»

@mihaelavoicu: da, secolul 21 a ieșit la rampă cu tot felul de probleme, la fel și artistii, au devenit prea radicali. Gustul publicului pentru artă e și el în mișcare, conflictul între generații nu va dispare. Artistul sec. 21 nu mai e din păcate boemul de odinioară... așa și cu muzeele... sper ca adevăratele valori clasice să nu dispară, trăim într-o lume din ce în ce mai complicată... să ai o zi frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[09.11.18 09:18:09]
»

@webmaster: multumesc mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, glcitizen, Michi, mihaelavoicu, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Bilbao:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056602001190186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1