GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Steampunk Transylvania – O lume fantastica intr-un oras fantastic
Am ajuns si la finalul povestilor cu subiectul minivacanta noastra la Cluj care a fost de 2 zile, insa foarte intense. Si daca in prima zi programul nostru a cuprins Cheile Turenilor vezi impresii si Cheile Turzii vezi impresii, a doua zi a fost descoperirea (mai pe repede ‘nainte) a orasului Cluj vezi impresii insa las pentru o poveste aparte acest muzeu super interesant. In fine, pentru noi asa a fost, poate nu va fi pe gustul oricui, insa eu va povestesc experienta noastra si voi decideti daca vreti sa il vedeti sau nu.
Deci, este vorba despre asa cum isi fac ei promovarea: “The first STEAMPUNK & FANTASY museum and experience in the heart of Transylvania, Romania” pagina oficiala steampunk.ro adresa este Strada Stefan Octavian Iosif nr 4, program zilnic intre orele 12:00 – 21:00, exceptie, in noptile cu luna plina cand programul se prelungeste pana la ora 01:00. Ideea de a avea o zi cu program prelungit le-a venit de curand gandindu-se cum ar putea sa genereze un obicei de care lumea sa isi aduca aminte usor, si astfel, in noptile cu luna plina, lumea va sti ca muzeul este deschis pana mai tarziu. Si asa cum am citit, se pare ca este singurul muzeu de acest gen din Europa, si este deschis de doar 3 luni.
Biletele sunt: 45 lei/ adult; 40 lei/ studenti; 35 lei/ copii. Ii puteti gasi si pe Facebook dar si pe Instagram.
Misterul te insoteste inca de la intrare, asta deoarece aici la intrare pana iei biletul de acces te mai poti uita sa vezi exponatele si in acest fel curiozitatea este si mai mare chiar si te intrebi ce se afla in spatele cortinei care iti permite accesul spre aceasta lume fantastica.
Despre acest muzeu deosebit putem citi inca de la intrare urmatoarele: “Steampunk (din engleză steam=abur și punk=conflict, protest) este un subgen de science-fiction care incorporeaza tehnologia retrofuturista si o estetica inspirate de marinariile industrial cu aburi din secolul al XIX-lea si din perioada victoriana. … Ca forma de fictiune speculativa, acesta exploreaza viitoruri sau trecuturi alternative.” Si inca multe altele sunt spuse si daca intalnim trecutul despre care stim ca a existat si este prezentat aici prin exponate vechi, vedem si inventii (care unele au ramas doar la acest stadiu) prezente in operele lui H. G. Wells sau Jules Verne. “
Pana sa va povestesc despre muzeu va mai spun ce mai are special: niste tineri entuziasti care ne-au insotit pe parcursul vizitei nostre si ne-au oferit toate informatiile necesare si au avut raspuns la majoritatea intrebarilor (ganditi-va ca eram un grup de 14 persoane pus pe sotii, asa ca intrebarile erau care mai de care mai amuzante).
Muzeul se intinde pe doua etaje (parter si etajul 1), asa incat am descoperit mai intai zona de la parter in care vechiul este la ordinea zilei, dar si noul prin ideile aparent SF isi face aparitia. Ne-a fost prezentat un proiector vechi si acum am aflat si eu ca in trecut acestea erau sub jurisprudenta armelor, fiind sursa de explozie.
Tot aici vedem si un dn dictafon vechi ce inregistra mesajele de urgenta gen 112,911 etc????, o camera foto considerata a fi cel mai vechi smartphone ????, si un obiect tare interesant, ce semana cu o umbrela, desi asta era, insa avea atasate si alte elemente incat nu stiai exact ce este. Ne-a lamurit ghidul nostru si ne-a spus povestea umbrelei. Este creatia profesorului Sylvester care transforma obiectele atribuindu-le si alte scopuri deca cel initial sau cel banuit. Umbrela, atunci cand ploua se incarca de la vibratii, avand montat un dinam si 3 baterii si pe spite se aprind mici luminite.
De altfel pentru a spori si mai mult misterul locului, pe prof Sylvester daca sunteti norocosi il puteti vedea la lucru, mesterind in atelierul lui de la etajul 1, unde iti sare in ochi un zeppelin mare. De altfel, profesorul este deschis la discutii pentru ca nu se stie cand si cum mai apare o idee noua.
La parter va bucurati si de un laborator de alchimie, cu multe solutii colorate, efecte spectaculoase, insa nu trebuie sa va speriati, solutiile nu sunt periculoase, sunt doar colorate ????.
Exista si niste diorame ce pot fi considerate ca scene de viata. Recunoastem si obiecte de care ne-am lovit intr-un trecut nu prea indepartat dar fac parte si din prezent si spun asta referindu-ma la un dulap cu sticlarie de laborator dar si o balanta veche cu calareti, asa cum am folosit si eu in primii ani de lucru prin 1900 toamna.
Intram apoi in alte camarute, ceva mai mici, decorul fiind demn oarecum de filmele horror, primul echipament de raze X (parea mai degraba o camera de tortura), o celula de detentie, dar si inca o camera ciudata, unde nu m-as fi mirat daca manechinul ar fi avut o reactie ????
La etaj patrundem parca si mai mult in lumea fantastica a lui Jules Verne sau H. G. Wells, tot decorul este unul fantastic, o multime de obiecte care de care mai ciudate, interesante, unele pe care parca le recunoastem, altele pe care nu stim cum sa le incadram asa incat cred ca mai curand vor fi interesante pozele decat povestea.
Si tot la etaj ne bucuram si de o camera secreta, pe care o putem vizita daca gasim cartea care o deschide si pe care daca o apasam, putem deschide usa spre camera secreta. Dar ce ascunde camera secreta? Ascunde timpul, camuflat fie sub forma unei colectii interesante de ceasuri cu cuc, unele destul de vechi, dar si o masina a timpului, care te poate duce in trecut sau viitor. Eu am vrut sa ajung in viitor, si am ales (intamplator rotind globul pamantesc) America, anul 2536. Ce am vazut? Secretul ramane in camera secreta, faceti o vizita acolo si vei afla ????.
Despre ceasurile cu cuc am aflat si informatii dragute, pacat ca am avut o cantitate atat de mare de informatii incat multe s-au evaporat deja, dar ceva o sa vedeti in filmuletele atasate. Tot la etaj se afla biroul directorului muzeului, initial am crezut ca este si el o poveste numai ca era chiar real, si chiar am avut placerea sa il cunoastem si sa schimbam cateva cuvinte. Ne-a povestit ce inseamna pentru ei acest muzeu a carui investitie initiala a fost de 100000 euro, insa se bucura ca au vizitatori, sunt zile cand au si mai mult de 100 de vizitatori (vanzarea de bilete ese singura sursa de venit in acest moment), ca spera sa ajunga la fel de celebri precum muzeele figurilor de ceara, si cum vor sa se extinda in Europa, deja sunt in discutii avansate cu muzee din Budapesta, Praga, Norvegia. De asemenea vor ca pe viitor sa organizeze si evenimente in care lumea sa fie costumata.
Toti cei pe care i-am cunoscut acolo sunt teribil de entuziasti si isi doresc sa evolueze cat mai mult, noi le-am spus ca ceea ce au acolo necesita spatiu mai mare, iar ei au glumit au spus ca spera sa primeasca cladirea alaturata care este mai mare… …. dar este a Politiei ????.
Ce mai au interesant? Conceptul in sine asa cum gandesc ei, sa schimbe exponatele (sau macar parte dintre ele) la fiecare 3-4 luni, iar acest lucru il pot face deoarece ei spun ca inchiriaza, primesc ca donatie sau cumpara obiecte pe care le expun ulterior (merg la targuri de antichitati si in afara tarii). Insa obiectele nu sunt expuse neaparat asa cum au fost cumparate, ele mai trec prin mana profesorului Sylvester. Chiar si unul dintre colegii nostri a spus ca va veni a doua zi cu ceva obiecte.
Pentru a descoperi mai multe din ceea ce fac ei va invit sa vedeti acest interviu youtube in care ii puteti cunoaste pe directorul muzeului, dl Istvandy Botond si pe prof. Sylvester care va vor povesti mai multe despre muzeu
Exponatele pot fi atinse, chiar sunteti indemnati sa le atingeti, pe cele pe care nu le puteti atinge este mentionat acest lucru.
Ar mai fi fost de vizitat in Cluj si un muzeu al mumiilor, insa nu am mai avut timp si de el, dar pe acesta va invit cu tot dragul sa ii treceti pragul si vin cu argumente, niste filmulete si poze.
Alegeri inspirate va doresc si cu aceasta de incheie calatoria mea la Cluj, scurta insa intense si placuta.
Trimis de mishu in 02.10.22 00:00:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee clujene, CLUJ" (deja existentă pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mishu:
”dar pe acesta va invit cu tot dragul sa ii treceti pragul si vin cu argumente, niste filmulete si poze.
Fie vreme buna
Fie vreme rea
asta il voi vizita... la final de octombrie.
ps. multe din obiectivele care le am pe lista de vizitat, in cele 7-9 zile care sunt programate in zona Turda-Cluj-Tg. Mures au fost vizitate si de tine, astfel am o avancronica a ceea ce va urma sa traiesc live.
@resita2009: O sa iti placa sigur, si poti sa pui cele mai traznite intrebari, poti sa pui mana pe orice nu are eticheta de "Nu atingeti! ", acei tineri ce sunt pe post de ghizi sunt entuziasti, si calmi, noi eram 14 si a fost chiar foarte tare. Ne-a amuzat si masina timpului din camera surprizelor, daca profesor Sylvester e la lucru puteti sa discutati cu el, daca directorul muzeului este acolo si el este dispus sa discute, de mult nu am mai vazut un muzeu cu atata interactiune. Si apoi de abia astept sa ne povestesti cum a fost.
Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Muzeul Etnografic al Transilvaniei – deschizător de drum în domeniu — scris în 05.12.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Muzeul Mitropoliei Cluj - momente de istorie spirituală — scris în 13.11.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Muzeul Farmaciei din Cluj - un loc deosebit — scris în 31.01.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 'La Palat' sau la Muzeu?! — scris în 02.08.14 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ