GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Județean Buzău - descoperiri arheologice, istorie și cultură pe meleaguri buzoiene
Zilele trecute ne-am hotărât să mergem în vizită la muzeu. Întrucât nu doream să parcurgem prea mulți kilometri în ziua aceea, am avut de ales între muzeele din municipiile Focșani, Râmnicu Sărat sau Buzău. Dacă la Muzeul Vrancei, Secția de Istorie din Focșani și la Muzeul Municipal Râmnicu Sărat mai fusesem în primăvara acestui an, la Muzeul Județean Buzău nu mai ajunsesem de câțiva ani buni. Ca urmare, acest obiectiv s-a transformat în destinația noastră pentru ziua respectivă.
Am ajuns în municipiul Buzău în jurul orei 11.30 și ne-am îndreptat spre parcul Crâng, întrucât clădirea care adăpostește muzeul se află la câteva sute de metri de intrarea în acest parc. Am parcat mașina pe o străduță din apropiere și ne-am îndreptat spre obiectivul nostru. Adresa exactă a acestui muzeu este bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 50 (accesul se face pe aleea Castanilor, printre blocurile din apropiere).
În câteva minute aveam să ajungem la intrarea în curtea muzeului. Privită de pe aleea din apropiere, clădirea care adăpostește muzeul este impresionantă, fiind vorba despre o construcție declarată ”monument istoric”. Această clădire cu trei niveluri a fost realizată în anul 1920 în stil neoromânesc, aici desfășurându-și cursurile în trecut liceul normal de fete. Pe lângă colecția muzeală, această clădire găzduiește în prezent și Teatrul ”George Ciprian” .
Am trecut prin apropierea a două amfore de mari dimensiuni și am intrat în clădire. Expoziția muzeală este amenajată în patru săli la etajul unu, așa că am urcat treptele într-acolo. Am observat totodată că prin uși laterale se realizează accesul către sala de spectacole. Ajunși la etajul unde se află muzeul, prima sală pe care am vizitat-o a fost cea care găzduiește descoperiri arheologice din Mileniul I și Evul Mediu. Am remarcat imediat vitrinele bine luminate, semn că lucrările de restaurare din ultimii ani au reușit să dea un aer modern sălilor de prezentare.
Într-o vitrină din partea stângă a sălii ne-au reținut imediat atenția piesele din cunoscutul tezaur ”Cloșca cu puii de aur”, descoperit la Pietroasele în anul 1837. De la început vreau să menționez că este vorba doar despre replici ale pieselor din celebrul tezaur, originalele aflându-se în colecțiile de la Muzeul Național de Istorie a României (există pe AFA articole și fotografii cu piesele originale din tezaur). Piesele din acest tezaur se pot împărți în două categorii: vase și podoabe; cel mai mult mi-a plăcut patera, aceasta fiind, de fapt, o farfurie ornamentată cu scene mitologice, având în centru un personaj feminin cu un pahar de apă în mâini. Nu putea trece neremarcat nici platoul spart în patru bucăți la puțin timp de la descoperire, în fond cea mai mare piesă din tezaur – 7,6 kilograme. Alte informații despre acest tezaur am prezentat în articolul scris în această vară, după ce am vizitat locul descoperirii tezaurului din localitatea Pietroasele.
În afara cunoscutei comori, în această încăpere mai sunt expuse numeroase alte obiecte provenind din descoperiri arheologice de pe raza județului Buzău: obiecte de factură romană din secolele II-IV, descoperiri aparținând dacilor liberi (cum ar fi un pumnal, un vârf de săgeată sau câteva vase ceramice), arme descoperite în necropola nr. 2 de la Pietroasele, descoperiri aparținând culturii Sântana de Mureș (secolul al IV-lea după Hristos: mărgele, pandantive, cercei, catarame, brățări – toate aceste obiecte au fost descoperite în diferite localități de pe raza județului, cum ar fi Gherăseni, Vadu Sorești sau Pietroasele).
Exponatele sunt aranjate după momentul datării lor, astfel că am văzut în continuare monede, vase, bijuterii sau fragmente de arme din secolul al V-lea, dar și descoperiri aparținând culturii Dridu (secolele VIII-XI). Mai departe, am ajuns într-o secțiune dedicată vestigiilor rupestre din munții Buzăului. Există o hartă a acestora, dar și un scurt istoric în care pot fi lecturate date despre fiecare dintre fostele schituri din zona Nucu-Aluniș.
Alte exponate care mi s-au părut interesante ar fi copia actului care arată prima atestare documentară a municipiului Buzău (anul 1431) , o vitrină cu arme albe și arme de foc din secolele XIV – XVIII, dar și o machetă a mănăstirii-cetate Bradu.
După ce am trecut de câteva ori prin dreptul obiectelor amintite mai sus, a venit momentul să mergem spre a doua sală – Cultura buzoiană. Ne-a plăcut mult amenajarea acestei încăperi – sub forma unei vechi săli de clasă. Pentru o clipă noi adulții ne-am simțit din nou elevi și parcă așteptam să sune clopoțelul din partea dreaptă (un exponat de la Școala Rătești, din prima parte a secolului al XX-lea). Pe margine sunt amplasate mai multe vitrine unde am văzut documente religioase vechi, dar și podoabe de cult. Într-un colț al încăperii este așezată o coloană de la biserica mănăstirii Berca. Ultimele exponate pe care le-am admirat acolo sunt o carte veche de Gramatică românească, dar și condeie școlare, Abecedare, un Manual de silabism (Buzău, 1854) sau clopoței inscripționați cu litere chirilice (secolul al XIX-lea).
A treia încăpere vizitată a fost spațiul pe care băiatul nostru l-a apreciat cel mai mult – acolo este amenajată o colecție de telefoane! Pe lângă cele peste 50 de telefoane mai vechi sau mai noi (cifra este orientativă, nu le-am numărat bucată cu bucată), am mai văzut câteva centrale telefonice din secolul XX, dar și costume de telefoniști. În ultima vitrină există și vreo doi strămoși ai telefoanelor mobile din zilele noastre (acele ”cărămizi” folosite în urmă cu aproximativ 20 de ani).
Ultima sală vizitată reprezintă probabil și cea mai frumoasă cameră a muzeului (din spațiile deschise în prezent pentru vizitare). În această sală este prezentată o poveste o globe-trotterului român Dumitru Dan, un profesor de geografie și un neobosit promotor al turismului românesc, o persoană care a călătorit împreună cu alți trei tineri colegi prin 74 de țări de pe cinci continente. Călătoria celor patru studenți români a început în data de 01 aprilie 1910 la București și a continuat până în anul 1916, o altă expediție având loc în perioada 1923-1924. Tinerii români au călătorit peste tot purtând tricolorul românesc pe umeri, peste costumele lor naționale.
Conform însemnărilor din timpul călătoriei lor, tinerii au utilizat 28 de costume naționale și au rupt 497 de perechi de opinci. Este interesant modul în care toată călătoria lui Dumitru Dan este redată în această sală de muzeu: de jur împrejur sunt expuse documente eliberate de autorități prin țările pe unde tinerii au trecut, sunt prezentate întâlnirile cu personalitățile vremii (regi și regine, guvernatori, primari etc.), dar și întâlnirile cu indigenii sau diferite pericole întâlnite în deșert, în junglă sau în timp ce navigau pe mări și oceane. Există obiecte care i-au aparținut lui Dumitru Dan, iar în partea de sus sunt înșirate sute de opinci, amintind de cele 497 de perechi folosite în călătoria în jurul lumii.
În partea opusă intrării în această sală este amenajată o scenă, iar patru manechine îi arată pe cei patru tineri plecați în călătorie. Aceștia sunt prezentați pe scenă întrucât pe parcursul călătoriei lor au susținut numeroase spectacole pentru a se putea întreține; au interpretat poezii, cântece și dansuri românești, făcând astfel folclorul românesc cunoscut peste tot în lume.
Dumitru Dan s-a stabilit în cea de-a doua parte a vieții în municipiul Buzău, devenind una dintre cele mai cunoscute personalități ale orașului (a decedat în anul 1978). Lui Dumitru Dan i-a fost conferit post-mortem titlul de ”Cetățean de onoare” al municipiului Buzău.
În această ultimă sală a muzeului, pe lângă exponatele clasice, există și câteva tablete sau monitoare unde pot fi accesate alte informații cu privire la călătoriile globe-trotterului Dumitru Dan. Am realizat acolo mai multe fotografii și cu siguranță că ele vor reuși să prezinte mult mai bine ceea ce noi am putut admira acolo.
Vizita noastră la Muzeul Județean Buzău se încheiase. Ne-am propus să revenim peste ceva timp, mai ales că o doamnă muzeograf ne-a spus că există și alte spații la fel de interesante în curs de amenajare. Pentru clipele petrecute acolo alături de familie, dar și pentru posibilitatea de a admira exponate interesante și diverse, recomand vizitarea obiectivului! Alte informații mai puteți afla accesând site-ul muzeului.
Ajuns la final de articol, vă doresc tuturor călătorii plăcute în continuare!
Trimis de Floryn81 in 09.12.16 22:53:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Crazy_Mouse: Îmi aduc aminte că am vizitat acest muzeu. Se întâmpla cam prin 1960 - 1963, pe vremea când eram elev la școala primară. Sediul muzeului era undeva pe actualul bd. Unirii (pe vremea aia se numea str. Filimon Sîrbu), într-o clădire ce a fost demolată pentru construcția de blocuri.
Și încă ceva: tot cam pe vremea aia s-a organizat de către școală o întâlnire cu prof. Dumitru Dan, globe-trotter-ul de care vorbești, întâlnire la care toți participanții, elevi sau profesori au stat nemișcați, ascultând cu atenție vorbele care povesteau despre minuni la care nu spera nimeni să ajungă. Ne-a arătat atunci una dintre perechile de opinci cu care umblase, portul național ce l-a purtat cu mândrie, ne-a povestit cât de greu i-a foast când a rămas singur după moartea tovarășilor săi de drum. Pe adresa de youtube de aici se poate vedea un filmuleț despre acest om pe care-l putem numi, fără reținere, erou. Poate că și datorită acestui fapt, a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău.
Drumuri bune și excursii frumoase!
@Mitica49: Trebuie să fi fost foarte interesantă întâlnirea cu profesorul Dumitru Dan. Înainte de a scrie acest articol m-am documentat din mai multe surse și am cules diferite informații despre acest globe-trotter. Mi-a scăpat totuși faptul că acest temerar este înmormântat în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, așa că vă mulțumesc pentru informație. Am ajuns pe acolo de vreo două ori în acest an și când voi merge iar, voi căuta mormântul lui Dumitru Dan pentru a-i aprinde o lumânare! Pentru greutățile îndurate de-a lungul călătoriei și pentru modul în care a promovat folclorul românesc prin lume, el merită tot respectul nostru.
În ceea ce privește povestea călătoriei celor patru prieteni (din care a supraviețuit doar Dumitru Dan), am găsit aici un articol interesant.
Mulțumesc pentru ecou și aprecieri!
@Crazy_Mouse: Extrem de interesant și emoționant articolul din Gazeta Sporturilor. Munca depusă de redactorii revistei pentru a prezenta traseul globe-trotterului Dan Dumitru arată că lumii îi mai pasă de astfel de eroi și pentru asta merită felicitările noastre. Dacă a fost interesant să-l ascultăm pe dl. Dumitru? Cu siguranță. Nu-mi amintesc chiar toate cele spuse de el atunci. Însă îmi aduc bine aminte când a spus că erau nevoiți să meargă km. mulți pe jos pe punțile vapoarelor (probabil că noi copii am și zâmbit când am auzit una ca asta).
Când mă voi duce acasă la Buzău, voi căuta și eu mormântul din Bimitirul Eroilor (îmi va trebui, probabil, ceva unelte - hârleț, lopată, topor - ca să înlătur buruienile ce au năpădit mormântul).
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzee buzoiene» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Casa memorială “Vasile Voiculescu” - Pârscov — scris în 10.07.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ