ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Port Vell - Barcelona

Ilustrație video-muzicală
Juan Serrano - Gorrion (spanish guitar)


TIPĂREȘTE URM de aici

Portul Vechi (Port Vell) din Barcelona este o zona de interes turistic major atat prin farmecul exercitat de cladirea Capitaniei portului si monumentul lui Columb, cat si prin zona noua construita pentru Jocurile Oplimpice din 1992.

Barcelona este un oras port la Marea Mediterana. Marea explica existenta Barcelonei si splendoarea pe care a cunoscuta in vremea expansiunii catalane din Evul Mediu.

Orasul s a dezvoltat ca o punte intre crestinismul din nord si islamul din sud. Pana in secolul al XIV lea portul nu era unul adecvat, navele acostau in apropierea plajei in intr un golf mic in spatele muntelui Montjuic.

Cand a fost construit Moll de la Fusta, depozitele de nisip de pe latura nordica au format o limba de nisip care a devenit vatra unui satuc pescaresc, Barceloneta de astazi. In 1772 aici va fi contruit un turn-far, Torre del Reloh.

Portul vechi este dominat de monumentul lui Cristofor Colum, situat in capatului promenadei Rambla. Astazi Portul Vechi este port si zona de agrement (Marina Port Olimpic si Port Forum Sant Adria la nord). si zona de pescuit.

Portul industrial al orasului s a construit pe cealalta parte a muntelui Montjuic, numita Zona Franca si este una dintre cele mai active existente la Marea Mediterana.

In mijlocul portului vechi se afla debarcaderul Moll d Espanya, care astazi adaposteste Imax ul, Acvariul si centrul comercial Maremagnum. Accesul la acestea este este asigurat de Rambla de Mar, o punte din lemn.

Pe partea de port dinspre Passeig de Colom se afla Golondrinas, zona de chei pentru feribot si vase de croaziera. Acest chei se sfarseste cu locatia pe care se afla World Trade Center.

Memoria portului vechi (secolul XIV lea) se pastreaza si azi cu Muzeul Marinei, gazduit de vechiul Santier Naval Regal.

Muzeul maritim din Barcelona este o cladire unica, cum nu mai este alta la Marea Mediterana. Se gaseste vis-a-vis de Portul Vechi si cladirea Vamii si ocupa cladirea fostului Santier Naval Regal (Drassanes) din secolul al XVI lea.

Drassanes este singurul arsenal naval medieval existent care se pastreaza in forma lui originala, ceea ce a dus la declararea lui ca monument istoric si artistic in anul 1976.

Prima atestare documentara dateaza din 9 septembrie 1243, cand James I de Aragon a decretat ca nici o casa sa nu se construiasca intre zidurile orasului si plaja vestica Ataszana. Drassanes este o cladire construita in stil gotic, dreptunghiulara si fortificata, cu opt naosuri (arcade) acoperite si turnuri in fiecare colt (astazi se mai pastreaza doar doua: Torre del Mar si Torre del est).

Constructia lui a inceput in 1255 si a continuat pana in 1328 si putea adaposti 8 mari galere de razboi si spatii pentru depozite. pentru echipamente de reparatii si intretinere nave, alimente si arme. Zidurile orasului au fost extinse ca sa includa si Arsenalul. Intre anii 1381-1390 au avut loc lucrari de constructie cu prelungirea danelor.

Cladirea a mai cunoscut inca trei extensii care au dus la intregul edificiu existent astazi (intre 1390-1415, Pedro IV si-a dorit sa aiba resedinta aici, in 1612 s-a marit structura pentru inca 3 nave, in 1681-adaugarea unui bastion).

In timp a fost folosit drept cazarma militara (dupa 1802). Din 1940 a fost decretat Muzeu Maritim cu 3 nave. In muzeul militar maritim, nave de razboi si inelele grele incastrate in arcade folosite pentru ridicare materialelor si echipamentelor pot fi vazute si astazi.

Din anul 1990 accesul se face prin patea de cladire Petro al IV lea, pe o strada laterala, aflata in spatele muzeului, prin ceea ce se cheama gradinile regale. La data vizitei mele muzeul era in curs de restaurare in urma lucrarilor, muzeul va avea la parter o zona de receptie si informare, la etaj (corpul Pedro IV) zona de afaceri si administratie, biblioteca, sala de expozitii, cafenea, restaurant, si magazin de muzeu. In ferestrele muzeului de azi se reflecta maiestuos cladirea Aduana, iar lucrarile metroului si cele de restaurare au descoperit sub cladire o necropola romana.

In plina zona turistica, frumoasa cladire neoclasica a Vamii (Aduana) iti bucura privirile pe dreapta Portului Vechi din Barcelona, la concurenta parca cu cladirea Capitaniei si vis a vis de fostul Santier Naval Regal.

Edificiul a fost construit intre anii 1790-1792 si a servit ca sediu de vama pana in anul 1902 si la avut ca arhitect pe Enric Sagnier i Villavecchia si Pere Garcia i Faria (dupa desenele Contelui Miguel de Roncali, ministrul de finante al regelui Carlos IV), care au conceput cladirea cu planul in formă de H, in stil eclectic.

Doua corpuri de cladire paralele, unite print un altul transversal dau monumentalitate edificiului. Intre anii 1931-1939 a servit drept sediu pentru Ministerul de Interne al guvernului catalan. Acum cladirea Vamii se afla in portul industrial din Zona Franca. Cladirea monumentala, are aparante de palat la partea centrala, cu fatada bogat decorata cu motive clasice in stil ionic si sculpturi, opere ale artistilor celebri in epoca.

Unul dintre ei a fost Eusebi Arnau, care are specific ca element decorativ vulturul. Doi vulturi stajuiesc de o parte si de alta a frontoanelor cladirii vamii vechi din Barcelona.

Basoreliefuri sub forma de scuturi (ale Spaniei, Barcelonei si Cataloniei), cu doi grifoni si doi vulturi, coloane de marmura alba si marmura colorata avand intre ele stucaturi imbogatesc frumusetea cladirii in partea ei centrala... Cornisa si ancadramentul ferestrelor sunt si ele bogat ornamentate.

Partea dinspre mare a cladirii are aspect de nava industriala. Terasa nobila si severa este construita in stil clasic. Interioarele sunt interesante numai prin ornamente. Picturi murale neoclasice ale artistilor spanioli decoreaza incaperile interioare.

In Auditorium gasim pictura lui Pere Pau Montanya in care este prezentata o apoteoza in cer care consfinteste catolicismul si monarhia catalana, in care Regele, Biserica si Timpul inving Islamul. Intr o alta camera pictura ilustreaza istoria comertului din Barcelona. Intr o a treia sala pictura are teme mitologice si din istoria Greciei si a Romei. O alta pictura pastorala din zona rezidentiala a cladirii, ilustreaza vizita lui Don Quijote in Barcelona.

Ca turist in Barcelona te poti plimba pe mare si in zona portului cu ‚Golondrines”, doua nave pentru transport de agrement care leaga Moll Drassanes, situat in fata monumentului lui Columb cu restul zonei portuare si mare.

Maretia monumentului fascineaza. El se afla Piata Pacii. Locuind in apropiere, pe El Paral-lel, ajungeam in aceasta piata 2-4 ori pe zi.

Monumentul lui Columb se afla la capatul dinspre mare al Ramblasului, in centrul Portului Vechi. Grupul statuar a fost construit in 1888 cu ocazia Expozitiei Universale care a avut loc in Barcelona si se afla pe locul unde Cristofor Columb s a intors din America, dupa primul voiaj in anul 1493.

La intoarcerea sa din America, el va raporta Isabellei de Castilia si lui Ferdinand de Aragon rezultatul calatoriei sale. Monumentul este format din piedestal, coloana in stil corintic (40 m inaltime) si stauia lui Columb (7,2 m) -opera lui Rafael Atche. Piedestalul si columna sunt goale pe dinautru.

Un lift poate urca turistii pana la 60 inaltime de unde se poate admira Barcelona. Aflat la inaltime, daca intorci capul catre mizanoapte vei recunoaste Barri Gotic si edificiile istorice ale orasului, incepand cu Catedrala La Seu, Maria del Mar, si La Merce. Se continua cu popularul Rambla de Barcelona, care se termina in Piata Catalunya si facand un pas mai departe cartierul Eixample, zona unde se gasesc cele mai importante opere ale modernismului si templul Sagrada Familia.

Daca intorci capul catre rasarit, vei vedea marea si urmarind linia de coasta in fundal vei vedea zona Forum cu placile sale fotovoltaice si constructii inalte. Turnurile Gemene indica intrarea in Portul Olimpic. In fata monumentului se indinde portul industrial si cel de ambarcatiuni.

Privind spre miazazi ai sa ai in fata ta Montjuic cu castelul, muzeele, gradinile, teatrele sale. Alaturi de ele se mentioneaza Arena Olimpica. la baza muntelui, putin mai departese afla Reials Drassanes unde se afla Muzeul Maritim, se vor vedea cosurile de fum de pe bulevardul Paral-lel, strada unde se concentreaza o mare activitate comerciala, culturala si de spectacole (la fiecare colt de strada se gaseste un teatru)

Si la sfarsit daca intorci capul la apus, vei vedea imensul plaman verde care inconjoara orasul, Parcul Natural Collserola, cu Turnul Collserola si Parcul de distractii Tribidabo cu punctele sale de atractie.

Cum se ajunge:

Linia de metrou L3 - statia Drassanes

Autobuz: 14,17,19,36,38,40,45,57,59,64-staia Drassnes/Port Vell

Barcelona Bus Turístic, Port Vell

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 28.07.13 10:46:52
Validat / Publicat: 28.07.13 12:13:46

VIZUALIZĂRI: 3670 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fortificatii Drasssanes-zid de incinta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[28.07.13 11:07:18]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster
[28.07.13 12:13:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri 'must see' în Barcelona" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03887414932251 sec
    ecranul dvs: 1 x 1