ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 11 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Barcelona – locuri si lucruri mai putin cunoscute

TIPĂREȘTE

Nu voi insista pe obiectivele principale din Barcelona, pentru ca au fost descrise foarte frumos de celalti colegi de forum. In acest review vreau sa va prezint locuri si lucruri mai putin cunoscute/stiute.

Voi incepe cu vizita facuta, la circa 40 de km sud de Barcelona, la podgoriile si pivnitele Codorniu, care este una dintre cele mai vechi afaceri de familie din lume. Istoria a inceput in anul 1551 si este povestea a 17 generatii ale familiei, care au avut o autentica pasiune pentru pamant.

Aceasta afacere consta in producerea unui vin spumant denumit ‘’cava’’, despre care se spune (in pliante si in filmuletul de prezentare) ca este cel mai bun din Spania. Strugurii provin numai din podgoriile proprii (peste 6000 de hectare) si pentru a obtine cava se cultiva soiurile albe Macabeo, Xarel-lo, Parellada si Chardonnay, iar pentru vinul roze, Pinot Noir.

Turul incepe cu un filmulet de prezentare a familiei, a podgoriilor, a pivnitelor etc. Apoi jovialul ghid ne-a plimbat pe domeniul familiei, ne-a explicat etapele prin care se trece pana la obtinerea cava si ne-a aratat pivnitele in care sta cuminte, la fermentat, vinul.

Ceea ce impresioneaza cu adevarat in aceasta vizita, sunt pivnitele, care sunt repartizate pe 5 nivele, la fiecare nivel gasindu-se circa un million de sticle aflate in diferite faze ale fermentatiei. Fermentatia dureaza minim 9 luni la o temperatura constanta de 12-15 grade. Pivnitele se viziteaza pe jos si cu un trenulet, care timp de circa 15-20 minute va va plimba prin cativa kilometri de galerii. Este impresionant sa vezi milioane si milioane de sticle asezate in rafturi speciale, iar aceste sticle sunt intoarse periodic. Ghidul ne-a aratat pe mainile lui, urmele lasate de sticlele care ‘’bubuie’’ atunci cand nu sunt manevrate cu foarte mare atentie.

Dupa aceasta plimbare prin pivnite se continua cu vizitarea muzeului, in care veti vedea etapele prin care trec strugurii ca sa se transforme in acest vin spumos, cava, iar vizita se incheie cu degustarea a doua soiuri de cava (alb si roze). Se merge destul de mult pe jos, atat pe afara cat si prin pivnite, deci este indicat sa aveti incaltaminte comoda. Bineinteles ca finalul vizitei este intr-un magazin de prezentare, de unde puteti achizitiona vinuri din diferiti ani. Pentru cei care vor să verifice autenticitatea unui Cava este bine de ştiut că la baza fiecărui dop de Cava trebuie să fie tiparită o stea cu patru colţuri.

De curand (la inceputul lunii noiembrie 2010) s-au terminat lucrarile din interiorul catedralei Sagrada Familia. Odata cu scoaterea schelelor a fost tinuta o slujba de catre Papa Benedict pe data de 8 noiembrie, la care unii dintre cei care doreau sa fie vazuti (va suna cunoscut acest lucru?) au platit si 10.000 euro pentru a sta in primele randuri. Slujba este prezentata si in muzeul catedralei, prin cateva fotografii. Catedrala arata exceptional in interior, iar munca de ani de zile a muncitorilor este rasplatita printr-o lucrare impresionanta (voi atasa si cateva poze). Tot de aceasta catedrala ‘’se leaga’’ un scandal (au fost numeroase proteste) care a luat nastere odata cu decizia municipalitatii de a aproba construirea tunelului prin care va trece trenul de mare viteza Barcelona-Paris. Acest tunel trece la doar 1,5-2 m de fundatia catedralei, desi existau si alte variante.

Un alt obiectiv, mai putin prezent prin review-uri este piata Mercat St. Josep La Bouqeria. Este situata pe Rambla, la circa 300 de metri de Plaza Catalunya, pe partea dreapta a sensului de mers catre statuia lui Columb. Se numeste St. Josep, pentru ca piatra de temelie a fost pusa in ziua de Sf. Iosif din anul 1840. In aceasta extraordinara piata veti gasi, fructe si legume, peste, fructe de mare, condimente, inghetata, sucuri si salate de fructe (preparate pe loc), diverse preparate din carne, preparate traditionale etc. Exista o mare varietate si este imposibil sa nu cumperi ceva de aici. Bineinteles ca nu m-am putut abtine si am luat si eu, inghetata, salata de fructe si fructe proapete. Voi atasa si ceva poze.

Cateva cuvinte si despre cartierul Eixample. Acest cartier este considerat a fi unul dintre primele exemple de planificare urbană modernă, iar acest cuvant in limba catalana, inseamna extindere. Proiectul a fost prezentat de catre arhitectul Ildefons Cerda, in anul 1855. Acest cartier trebuia sa cuprinda piete, scoli, spitale si cam tot ce este necesar pentru viata de zi cu zi a locuitorilor sai. Planurile prezentate de catre Ildefons Cerda, au fost considerate la acea vreme, destul de vizionare. Aceste planuri prevedeau bulevarde largi (pentru ventilarea mai buna a aerului), cu colturile intersectiilor ‚’taiate’’ in unghi de 45 de grade (pentru fluidizarea traficului, in special pentru transportul public), iar blocurile trebuiau construite pe axa nord/vest-sud/est, astfel incat toate apartamentele sa beneficieze de cat mai multa lumina solara.

Strazile acestui cartier au o latime de 20 de metri, bulevardul Gran Via are 50 de metri latime, iar Passeig de Gracia are 60 de metri latime. Distanta intre doua intersectii este de 113 metri. Poate ati observat ca briza se simte chiar daca esti la distanta mare de Mediterana, tocmai datorita latimii strazilor. Se circula fluent pentru ca sunt multe sensuri unice. Si astazi la extinderea orasului se tine cont de planurile acestui arhitect. Multe cladiri din acest cartier au spatii verzi la ultimul nivel.

Voi atasa poze facute din avion, din care veti recunoaste imediat acest cartier.

Barcelona are foarte multe muzee, dar interesant este faptul ca muzeul clubului F. C Barcelona este mai vizitat decat muzeul Pablo Picasso. Acesta din urma este vizitat de circa 800.000 de turisti anual, pe cand muzeul clubului este vizitat de circa 1.200.000 de turisti.

Barcelona are o apa potabila de foarte buna calitate, astfel ca puteti bea apa de la robinet de la hotelul la care veti sta.

Trebuie neaparat sa mergeti pe colina Montjuic (atat pentru privelisti cat si pentru restul obiectivelor) si sa coborati pana pe plaja Barcelonetta cu telecabina. Veti trece pe deasupra portului, iar peisajul este incantator. Mergeti si in parcul Ciutadella pentru a admira multimea de papagali verzi, apoi mergeti in port si dati un colt de paine la pestii din acea zona. De asemenea includeti in programul vostru si o vizita la Hospital St. Pau, un fost spital cu cladiri intrate in patrimoniul UNESCO.

Nu ratati spectacolul de sunet si lumina la fantanile din Plaza Espagna.

Va pot recomanda si cateva restaurante la care am servit masa, dar din pacate, nu pot da preturile (cu exceptia unui restaurant), deoarece nu am platit eu (am fost cu firma in grup organizat).

Un restaurant bun care are 3 locatii in Barcelona este Divinus. Noi am mancat la cel de pe strada Rosellon, situat intre strazile Rambla de Catalunya si Balmes, foarte aproape de Avinguda Diagonal.

La acest restaurant sef de sala este un roman, Liviu. Un meniu de grup a costat aici 21 euro si a cuprins aperitive (5 feluri care au constat in preparate traditionale), un fel principal (la alegere din peste, snitel, friptura), un desert, apa minerala sau plata si doua pahare de vin (unul alb si unul rosu).

Site oficial

restaurantedivinus

Un alt restaurant foarte bun este Los Caracoles situat in cartierul Barri Gothic aproape de Rambla.

Este un restaurant cu traditie (din 1835) care are mai multe separeuri. Din cate am inteles de la gazdele noastre preturile sunt mai mari, dar compenseaza prin atmosfera si mancarea deosebita.

loscaracoles

Unul din restaurantele excelente din portul olimpic este El Cangrejo Loco. Acesta este un restaurant pescaresc, in care pestele si fructele de mare sunt felurile principale. Situarea lui pe malul marii il face atractiv pentru multa lume care lucreaza in zona, iar seara restaurantul este plin.

elcangrejoloco

Alte restaurante pe care le recomand:

elrebujitodemoran

piscolabis/barcelona/restaurant

restaurantlapineda

Acest restaurant este premiat de catre Michelin din 2007 si este amplasat intr-o padure de pini, iar cand timpul o permite se poate servi masa, in gradinile minunat decorate.

Cu aceste impresii, inchei review-urile pe 2010, iar in 2011 sper sa avem parte cu totii de calatorii deosebite, in locuri minunate. Ola.

Feliz Cumpleaños adica La Multi Ani!


[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 29.12.10 21:45:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6488 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in domeniile Codorniu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

liviadavidescu
[29.12.10 22:17:47]
»

@bogdan,

M-ai facut sa imi fie iar dor de Barcelona... iti multumesc pentru informatiile extrem de utile... sunt locuri pe care nu le-am vazut, desi am fost acum de doua ori pana acum... ar fi si imposibil sa vezi tot in numai doua sejururi.

Felicitari pentru review... si spune drept... ai mai vazut un oras atat de primitor, de inedit, de viu... ca Barcelona?

amota
[29.12.10 22:18:19]
»

Foarte bine documentat si multe informatii detaliate in review-ul tau. Felicitari!

chelie_d
[30.12.10 08:59:34]
»

dar interesant este faptul ca muzeul clubului F. C Barcelona este mai vizitat decat muzeul Pablo Picasso

poate şi din cauza poziţionării celor 2 muzee,ai observat ce "pitit" este muzeul Picasso...

care sunt repartizate pe 5 nivele, la fiecare nivel gasindu-se circa un million de sticle

dacă ştiam şi eu înainte să plec la Barcelona de "treaba" asta, sigur îmi faceam timp să o vizitez

sandu.53
[30.12.10 09:17:34]
»

felicitari pentru modul in care ai descris acest oras pe care eu il indragesc foarte mult! Barcelona este un oras pe care-l descoperi permanent, un oras in care te simti liber, un loc in care nu te vei plictisi niciodata si in care vei simti bucuria de a trai din plin alaturi de localnici si ceilalti turisti!

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[30.12.10 10:40:21]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri. Am fost de 3 ori la Barcelona-de doua ori cu serviciul (cate 3 zile) si o data pe cont propriu (6 zile).

livia-ai dreptate, Barcelona este un oras atragator si imi place foarte mult. O plimbare pe bulevardul Passeig de Colom pe sub diferitele tipuri de palmieri, sau una prin parc Guell merita toti banii. La ultima vizita (la sfarsit de noiembrie 2010) am nimerit la derby-ul Barca-Real... ce nebunie a fost, ce era pe Rambla, iar toate barurile si restaurantele erau pline ochi. Ei respira fotbal prin toti porii.

chelie - pentru Codorniu trebuie facuta rezervare in prealabil, dar o vizita acolo este intr-adevar binevenita.

sandu - ai dreptate cu ce spui... circa 60% din populatia Barcelonei este implicata direct sau indirect in industria turismului, care aduce cei mai multi bani la bugetul local. Se fac eforturi mari, in fiecare an, pentru a imbunatati ''relatia'' cu turistii. Orasul este vizitat de peste 8 milioane de turisti pe an, iar obiectivul nr. 1 este Sagrada Familia, care are o medie de circa 8000 de vizitatori zilnic (inmultiti cu 12 euro/bilet si vedeti ce suma se aduna).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
florintoma
[24.02.11 13:09:39]
»

Utila prezentarea si se zice ca oricat ai dori sa cuprinzi cu mijloacele tehnice, este incomparabil cu ceea ce ajunge la sufletul fiecaruia.

Am vizitat si eu piata St. Josef si-am ramas interzis, sa nu zic cu gura-mare, ca la dentist. Confirm faptul ca nu rezisti tentatiei, cumperi neaparat ceva... Am mai vazut in Figueres o piata de legume-fructe-mirodenii, cu tarabe, totul ca la carte, dupa ce-am iesit din Muzeul DALI- vreo 4 ore minim, nu mai era nimic acolo, totul spalat/ aranjat, tarabele disparusera...

In zona Eixample este totul ireal intr-o simpla comparatie cu Bucharest, dar am observat ca in toata Spania se tine cont de planuri de urbanism, cladirile sunt ridicate cu cele mai bune materiale, apartamentele sunt spatioase, luminoase si toate au terase imense- iar preturile sunt pe masura calitatii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[03.08.12 19:37:55]
»

Mutat la rubrica "Locuri 'must see' in Barcelona" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amota, BOGDAN DSN, chelie_d, florintoma, liviadavidescu, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064293146133423 sec
    ecranul dvs: 1 x 1