ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Cailor - am fost și noi acolo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Se spune că atunci când a făcut lumea, Dumnezeu a răsturnat sacul cu minuni în locul unde este acum România. Uimit și șocat de bunăvoința excesivă a lui Dumnezeu, Sfântul Petru întreabă:

-Ce faci Preasfințite, le dai prea multe!

La care Dumnezeu îi răspunde :

-Stai să vezi ce conducători le dau...

Cu poftă de peisaje și de Maramureș am ajuns și noi pe acolo la prea-vizitată cascadă. Iar bancul de la început nu este ales la întâmplare, a fost inspirat încă din timpul excursiei, explicații mai jos la sfârșit... Locul de cazare din Borșa fiind aproape pensiuneaeladi.ro ne-am deplasat cu mașina până la stațiunea turistică Borșa iar din motive de timp limitat am folosit telescaunul zonei pentru a ajunge la locul dorit.

Acces Borșa, stațiunea turistică și cascada

Până la Borșa am folosit drumurile A1 și A10 până în Turda pe urmă drumurile naționale DN1N, DN1C, DN17, DN17D, DN17C, DN1B. Distanța din Sibiu a fost de 345 km până la locul de cazare, de acolo până la stațiunea turistică se mai circulă pe aproximativ 10 km de drum. Din Baia Mare sînt 132 km iar din București 536 km.

Pe telescaun se parcurg 2 km, iar de acolo până la cascadă încă 1 km. Pe traseul turistic marcat cu triunghi roșu se parcurg 6 km.

Accesul cu telescaunul

La Telescaun Cascada Cailor din Borșa nu se plătește parcare. Lungimea traseului este de 2 km, pot circula 400 persoane/oră, și sînt 116 scaune duble. Diferența de altitudine de la bază este de 500m. Telescaunul a fost construit în 1982. Durata urcării/coborârii este de cca 20 minute. Pentru schiori mai sînt 1 km de teleschi mai sus în acest fel pârtia de 50 m lățime devine de 3 km lungime. La coborâre pe platou se poate pleca în drumeție pe diferite rute turistice. Cea mai ușoară dintre acestea este spre cascadă 1 km/40 minute. Aceste 40 minute sînt maxim posibile de obicei se ajunge în 15-20 de minute iar cărarea are o lățime considerabilă.

Accesul pe jos

Pe jos se parcurg 6 km, durata poate fi între 1 oră și 2 în funcție de persoană. Traseul care este considerat ușor este marcat cu triunghi roșu cu o diferență de nivel de 420 m. (929m-1280m) Și aici este o cărare lată și circulă și bicicliști.

Orar și tarife

Orarul de vară (1 mai-30 octombrie) este de la 9.00-18.00 iar orarul de iarnă (1 noiembrie-30 aprilie) de la 9.00-17.00. Ultima coborâre este aproximativ la 30 minute înainte de închiderea programului.

Urcare plus coborâre costă 40 lei/adult 25 lei copil sub 12 ani. Doar urcare sau coborâre costă 25/15 lei. Abonamentele de zi utile schiorilor iarna este de 100lei/adult 80 lei/copil. La copii pt reducere este nevoie de un document care atestă vârsta mai mică de 12 ani (de ex. carnet elev)

Despre excursie

Având în vedere traseul lung al telescaunului am avut ocazia să observ peisajele din jur. Munții Rodnei din Carpații Orientali se ridică până la 2300 m. Intrarea în Parcul Național Munții Rodnei se află în zona unde se află Cascada Cailor. Rezervația are o suprafață de peste 47000 hectare. De la o altitudine de 850 m am ajuns la 1380 m pe un platou. De acolo și până la cascadă se coboară aproximativ 80 metri.

Pe platou de unde se coboară din telescaun și se poate folosi mai departe tele schiul iarna am observat și clădirea Salvamontului dar și o stână amenajată pentru turiști pentru odihnă, relaxare și de a lua masa. Se numește Stâna Runcul Știol, și se poate plăti și online. Există și cazare pentru un număr limitat de persoane. Se poate mânca atât de-ale stânei cât și altele. Am văzut în meniu mici, costiță, ceafă, platou cu slănină și brânză, plăcinte tradiționale, brânză, pâine cu untură și ceapă, slănină prăjită, gogoși - pe FB

De la stână am ajuns la o răscruce de cărări. De aici se poate urca în Șaua Știol (40 min/1,5m) Lacul Știol (1,5 ore//3,3 km) Șaua Gârgâlău (2 h/7 km) Spre cascadă ni se arată 1 km. iar pe cărarea lată o mulțime de vizitatori. Cărarea se află în pădure dintre locuitorii acesteia am văzut doar veverițe.

Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 metri și are o înălțime de aproximativ 100 m. apa provine din circul glaciar Izvorul Cailor Denumirea provine de la faptul că în zonă locuitorii își țineau hergheliile de cai pe platoul deasupra cascadei.

La ieșire din pădure se observă cascada. Din această zonă se observă cel mai bine înălțimea apei care curge pe abruptul calcaros. Am nimerit într-o perioadă cu un debit foarte scăzut cred cel mai scăzut din istorie datorită și secetei din vara anului 2022. Debitul scăzut se va observa în fotografiile mele și cei care au fost primăvara acolo se vor minuna oare unde a dispărut apa.

În zonă sînt amplasate foișoare unde turistul se poate adăposti fie de soare fie de ploaie și seturi de bănci cu mese în aer liber. Acolo ne-am consumat sandvișul și apa, dar se poate bea și din cascadă. De aproape se poate observa faptul că cascada este compusă din trepte. Fiind sezon o mulțime de vizitatori se apropiau fie dinspre telescaun fie dinspre cărarea turistică care pot confirma și eu că este una fără dificultate.

Pentru a accesa din nou telescaunul a trebui să urcăm 80 m altitudine /1 km distanță înapoi pe platou.

Coborârea cu telescaunul a fost la fel de spectaculoasă, era senin și se puteau vedea și zonele îndepărtate. Cât despre bancul de la început de articol: La întoarcere înainte să ne urcăm în telescaun o doamnă singură văzând că sîntem trei m-a întrebat dacă nu poate să meargă cu mine în telescaun că îi este frică. Dna AZE numai râdea, eu am acceptat să vină cu mine. În fine am urcat iar pe drum am aflat că este din București că face parte dintr-un grup de turiști dar nu a ajuns la cascadă că îi păru dificil iar văzând pe mine că pe tot drumul făceam poze și filmam cu nemiluita zicea: Dumnezeu prea a răsturnat sacul de bogății pe aici... de acolo inspirația la bancul de la început, mulțumesc pe această cale tovarășei de drum, și vacanțe faine în continuare!

 

WB rog acest video la început, mulțumesc!! youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 18.09.22 21:26:51
Validat / Publicat: 18.09.22 22:23:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA.

VIZUALIZĂRI: 3500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Ieșind din pădure ,iată cascada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58500 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.09.22 22:04:41]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[18.09.22 22:31:51]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[18.09.22 22:34:13]
»

@webmaster: multumesc

mishu
[19.09.22 07:35:26]
»

@AZE: Am Fost (si noi) Acolo in 2017, si sunt de acord cu cele spuse de tine despre acest loc mirific si imi aduceam aminte cum mergeam pe "autostrada" spre cascada si se auzea zgomotul apei insa cascada nu se vedea, de abia asteptam sa o vedem, a aparut la un moment dat in toata splendoarea ei, pentru ca pe masura ce ne apropiam sa isi dezvaluie si mai mult frumusetea. Este un loc deosebit cu care ne putem mandri cu adevarat.

Ca despre turista tematoare de telescaun, o inteleg, e prima senzatie, usor ciudata cand te urci in scaun, ai senzatia ca o sa cazi, apoi te bucuri de ce vezi, insa umeaza si coborarea, si iar ai parca o strangere de inima, insa in final realizezi ca nu ai avut de ce sa te temi.

Calatorii frumoase in continuare, felicitari, votat cu mare drag.

AZEAUTOR REVIEW
[19.09.22 10:00:29]
»

@mishu: Mulțumesc

Excursia noastră a fost limitată în timp și aveam de bifat anumite obiective turistice, fără a rămâne timp nici măcar de rezervă pentru altele.

Altfel zona este foarte frumoasă iar traseele de munte/creastă atrăgătoare nu prea dificile, cel puțin o parte din ele. Și condițiile meteo ar fi fost adecvate pentru o drumeție montană.

Se pare că și iarna sînt condițți excelente de schiat sau de practicat alte sporturi.

Zona este bifată pentru o vizită ulterioară!!!

nelu73PHONE
[19.09.22 13:47:38]
»

Salut! Frumoase peisaje! Frumoasa zona! A fost ultimul meu concediu in plină pandemie când am putut merge la Borșa in 2020 la hotelul Roman. Oameni locului nu erau speriați de pandemie. Am vizitat mai multe obiective dar câteva le-am planificat pentru un alt concediu. Sper că o sa ne revedem la o întâlnire AFA. Multă sănătate!

AZEAUTOR REVIEW
[19.09.22 14:40:57]
»

@nelu73????: Salut.

Am citit atunci în 2020 pe unde ați fost. Ai dreptate când ai scris că ți-ai mai programat o altă excursie în zonă.

Și eu am fost deja de 2 ori, anul trecut a fost o ocazie când am stat la cineva din județul Sălaj iar plecarea a fost de acolo. În viitor poate dar ar fi binevenit și un acces mai facil, poate se mai înmulțesc autostrăzile

ANILUPHONE
[19.09.22 15:37:17]
»

Frumoasă zonă cu peisajele ei de-ți taie respirația! Și cât de frumos se vede totul de la înălțimea telescaunului!

Bine ai scris la una din poze cu cascada "debitul sărac pe timp de secetă "... subscriu la cele scrise de @mishu în ecoul ei, așa am auzit și după aceea am văzut și noi cascada, având un debit de apă foarte bogat... și asta a fost în primăvara lui 2019... chiar a fost wow...

Felicitări pentru plimbare și review!

Toate cele bune!

valentinag
[20.09.22 08:47:24]
»

Au impadurit versantul de vis-a-vis de cascada? Cand am fost eu, erau rasi la pamant toti copacii!

AZEAUTOR REVIEW
[20.09.22 21:03:15]
»

@ANILU: Mulțumesc. Mă bucur că ați văzut și voi cascada și mai ales la un debit de apă mai bogat. Călătorii faine vă doresc

AZEAUTOR REVIEW
[20.09.22 21:09:44]
»

@valentinag: M-am uitat și eu mai atent la propriile poze și confirm că se vede clar că fie s-au plantat puieți care au crescut fie s-au înmulțit natural. Dar în ce an ați fost?

valentinag
[23.09.22 11:53:54]
»

@AZE: Pff, acum vreo 15-16 ani cred. Stiu ca am fost in mai, era toata partia pliina de branduse inflorite!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, mishu, nelu73, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂMusai de văzut: Cascada Cailor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084233999252319 sec
    ecranul dvs: 1 x 1