ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2012
GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
DIN: Campulung Muscel
ÎNSCRIS: 24.10.12
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 10 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mausoleul Mateiaș

TIPĂREȘTE

Mausoleul de la Mateiaş

“Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am apărat pămîntul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiile viitoare, o națiune liberă și independentă”.

În comuna Valea Mare – Pravăţ, din judeţul Argeş, a fost construit Mausoleul Eroilor, cunoscut ca şi Mausoleul de la Mateiaş, un monument închinat soldaţilor români care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei în timpul Primului Război Mondial. Aici, în acestă zonă, la intersecţia a trei localităţi: Valea Mare Pravăţ, Dragoslavele şi Stoeneşti s-au dat bătălii importante, care au costat foarte multe vieţi omeneşti.

Mausoleul Mateiaş a fost construit între anii 1928-1935 după planurile arhitecţilor Dumitru Ionescu-Berechet şi State Baloşin, în colaborarea cu fraţii De Nicolo şi Jean Mezaroba, constructori câmpulungeni. Iniţial, au fost construite doar două corpuri, primul orizontal, care adăposteşte osuarul, pe ai cărui pereţi au fost montate plăci de marmură cu numele soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă, iar al doilea, sub forma unui turn cu foişor, unde au fost depuşi peste 2300 de militari români în 31 de cripte. Pictura interioară, realizată de Olga Greuceanu Greceanu în tempera, are ca temă victoria armatelor aliate împotriva Germaniei şi Austro-Ungariei.

Mausoleul a fost grav afectat de cutremurul din 1977, fiind realizate lucrări de consolidare între 1980-1984. Totodată, a fost extins, adăugându-se o terasă de paradă, impozanta scară de acces, basoreliefuri şi două camere de expoziţie. În prima cameră sunt surprinse principalele momente ale participării armatei române la desfăşurarea Primului Razboi Mondial, accentul fiind pus pe luptele date în zona culoarului Rucăr-Bran. Sunt expuse şi obiecte specifice: obuze, cartuşe, uniforme de soldaţi, medalii, steme, documente şi ziare din acea perioada şi de asemenea, o hartă cu toate luptele care au avut loc pe frontul Bran-Câmpulung din 30 septembrie până în 15 noiembrie 1916. În a doua încăpere a fost amenajată o dioramă, prezentând sugestiv luptele pe care ostaşii români le-au dus pe înălţimile din zona, fiind prezentat şi un post de comandă. Efectele sonore şi vizuale întregesc acestă sală, încercând să ofere o mică idee despre ceea ce se întâmplă pe un câmp de luptă.

Ceea ce vă va capta atenţia este impresionantul basorelief situat deasupra camerelor de expoziţie, având o lungime de 16m şi o înălţime de 3,5 m. A fost realizat de sculptorul Adrian Radu din Câmpulung, având ca temă încleştarea armatei romane cu armatele inamice.

Tot cu ocazia acestor lucrări de extindere, osuarul a fost reamenajat, pereţii fiind decoraţi cu marmură neagră şi cu un sarcofag de cristal, s-a realizat un superb mosaic de Murano la parterul mausoleului, iar de jur împrejurul complexului au fost plantaţi brazii care înconjoară astăzi Mausoleu.

Aici, pe muntele Mateiaş, au luptat Grupul de armate Nămăieşti, compus din divizia 22 şi a 12-a Infanterie. Aceştia au rezistat în faţa unui inamic mult mai bine echipat, mai bine pregătit, timp de aproape 45 de zile, oprind înaintarea armatelor inamice în interiorul ţării. Datorita evenimentelor de pe Jiu, trupele “Grupului Nămăieşti” au primit ordin de retragere la 15 noiembrie 1916. Au lăsat în urmă numeroşi soldaţi, ale căror nume au rămas veşnic în istorie prin patriotismul şi jertfa lor.

Mausoleul de la Mateiaş este situat pe Drumul European E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Braşov, pe Dealul Mateiaş.


[fb]
---
Trimis de Alexandra92 in 31.10.12 20:23:24
Validat / Publicat: 03.11.12 16:44:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.

VIZUALIZĂRI: 2399 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alexandra92); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mausoleul de la Mateiaș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[03.11.12 16:40:29]
»

@Alexandra92: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Te rugăm să ai in vedere ca Regulamentul AFA, nu permite publicarea pe site a informaţiilor preluate din diverse surse de pe internet, fără precizarea acestora şi marcarea corespunzătoare a textului respectiv (prin ghilimele, formatare diferită etc).

Articolul va fi publicat insă fără PMA STD.(motivul: autorul [CHIBIȚ] a fost acolo , dar nu se pricepe la scris şi împrumută material din alte surse nespecificate.)

Pe viitor te rog limitează-te la experienţa proprie, fără a căuta artificii, documentare exclusiv din alte surse.

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.11.12 19:20:00]
»

Dacă îmi permiţi, aş vrea să aduc o completare, absolut necesară din punctul meu de vedere. Pictura originală, în tempera, a interiorului Mausolului de la Mateiaş a fost realizată de marea Doamnă a picturii româneşti, Olga Greceanu, nu Greuceanu cum apare in text. Din păcate, aceasta pictură a fost înlocuita in anii 80 cu mozaicuri tip Murano, aşa cum au fost acoperite cu var frescele de pe pereţii Culei Greceanu de la Măldăreşti, -o cameră este astăzi restaurată-, de la Gara Regală Mogoşoaia, de pe pereţii unor instituţii publice din Bucureşti, la fel cum a fost distrus conacul cu pereţi pictaţi de la Bălteni.

Se păstrează picturile din interiorul bibliotecii Sfântului Sinod de la Patriarhia Română, mozaicurile de la biserica Patriarhiei, de la Mânastirea Antim din Bucureşti, picturile de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga şi cele de la Universitatea de Arhitectură si Urbanism Ion Mincu din capitală, putem admira incă biserici pictate sau restaurate de Olga Greceanu, unele în stare avansată de degradare, uitate si acum, cum ar fi biserica veche cu hramul Sf. Nicolae şi Sf. Voievozi din Măldăreşti-Vâlcea.

Să încercam să aducem in atenţia copiilor noştri adevăratele valori ale neamului nostru, despre care cei din generaţia mea nu au putut sa afle la vremea adolescenţei decât din poveştile spuse de cei mai vârstnici din familie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
webmasterX
[31.07.14 11:51:58]
»

Mutat în rubrica "Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş, CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria
Alte impresii din această RUBRICĂMausoleul de la Valea Mare - Mateiaş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093778133392334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1