ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hai-hui prin Vrancea. Mausoleul Mărășești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Încerc să vă conving de faptul că Vrancea are multe locuri frumoase și interesante de oferit. De aici și expunerile mele despre tot felul de locuri și clădiri, care au ceva de transmis.

Dincolo de orice, din punctul meu de vedere, cred că cel mai important obiectiv istoric ce se poate vizita în Vrancea, este, clar, Mausoleul Mărășești. Mie-mi este foarte drag, nu numai pentru că este în localitatea unde locuiesc ci și pentru faptul că acest obiectiv este o veșnică aducere aminte a eroismului de care a dat dovada Armata Română, într-un moment de mare cumpănă pentru România, în perioada Primului Război Mondial. Dacă s-ar fi pierdut această bătălie, probabil că România dispărea ca țară. Așa, chiar dacă teritoriul i-a fost redus la cel al Moldovei, a rezistat, ca neam și țară.

Bătălia a fost dată în trei etape, din 24 iulie/6 august până în 21 august/3 septembrie 1917, pe o lungime a frontului de aproximativ 35 km şi a fost cea mai importantă confruntare miliară de pe frontul român din vara anului 1917, aspect reliefat și de numărul și puterea forțelor militare angrenate. Pe de-o parte trupele româno-ruse iar din Partea Puterilor Centrale, Armata IX germană.

Bătălia de la Mărăşeşti a durat 28 de zile, dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă. În timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 oameni – anume 16% din efectivul trupelor române la începutul luptelor – dintre care 5.125 de morţi, 9.818 de dispăruţi şi 12.467 de răniţi. Armata IV rusă a suferit şi ea pierderi umane semnificative, aproximate la 25.650 de oameni – 7.083 de morţi, 10.400 de răniţi şi 8.167 de dispăruţi. În tabăra germană, Armata IX a totalizat un număr cuprins între 60.000-65.000 de oameni morţi, răniţi şi dispăruţi.

Faptul că Armata Română a rezistat Armatei germane a stârnit admirația străinilor, la acea vreme ziarul” Times” scriind despre Bătălia de la Mărășești ca fiind cea mai mare victorie din istoria Armatei Române.

De aceea un loc ca cel al Mausoleului Mărășești este un must see al zonei. Chiar cred că, noi românii, ar trebui să venim, cel puțin o dată-n viață aici, să ne exprimăm admirația și respectul față de cei care-au căzut aici. Dacă aceștia au luptat și căzut sub îndemnul” Pe-aicea nu se trece” astăzi, tocmai asta cred, trebuie neapărat să trecem, pentru e ne crește mândria de sine, ca popor!

Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=9DD-nWksqu8


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mausoleul se află chiar la Șoseaua Națională, cum se cheamă în acea porțiune DN 2 la km 223. Nu trebuie să rețineți exact adresa, la momentul când veți trece pe acolo este imposibil să nu vedeți clădirea Mausoleului!

Construirea Mausoleului a fost decisă de Societatea ortodoxă a Femeilor Române la data de 8 iunie 1919. Proiectul după care a fost construit apaține arhitectului George Cristinel și era mult mai amplu decât cum a fost realizat, printre altele și pentru costurile imense care erau necesare. terenul necesar construirii a fost donat de către George Ulisse Negropontes, unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii, cel care stăpânea atunci moșia Mărășeștilor.

Piatra de temelie a fost depusă, simbolic, la data de 6 august 1923 iar din 1924 a fost începută înhumarea militarilor căzuți în Bătălia Mărășești, iar, ulterior, au fost depusu și rămășițele omenești ale celui care-a fost General Eremia Grigoresc, comandantul Armatei I în timpul bătăliei.

La data de 24 septembrie 1924, Mausoleul a fost inaugurat, festivitățile de atunci bucurându-se de prezența reginei Maria și a unor înalte personalități a vremii.

Construirea mausoleului s-a realizat în două etape, cu o distanță de 12 ani între ele, în 1936 începând construcția” Cupolei Gloriei” , înaltă de 30 de metri, ale căror basoreliefuri au fost realizate de către sculptorii Ion Jalea și Corneliu Medrea. Fresca din interior a fost pictată de către pictorul Eduard Săulescu.

În interior Mausoleul are un număr de 18 culoare de acces, unde sunt cele 154 de cripte individuale și 9 cripte comune, în care sunt depuse osemintele a 5073 de ostași și ofițeri români. În sala unde este sarcofagul generalului Eremia Grigorescu este și un mic altar, folosit pentru oficierea serviciilor religioase la sărbătorile importante.

Important de știut, galeriile au primit câte un nume reprezentativ iar în galeria Cavalerilor Ordinului “Mihai Viteazul” își dorm somnul de veci, printre alții, bravi ofițeri și Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu. Se mai găsește și cripta Măriucăi Zaharia, fetița de 12 ani care a reușit să ofere zile în șir, dintr-un copac, informații prețioase cu privire la poziția trupelor germane, sergentul telefonist de la baza arborelui fiind astfel în măsură să transmită artileriștilor amplasamentul din teren al inamicilor.

Pe frontispiciul Mausoleului se află inscripția” Întru slava eroilor neamului” și localitățile unde s-au dat principalele lupte pe frontul românesc.

Tot la mausoleul Mărășești se află și Muzeul Armelor, ce oferă informații despre arme, documente, fotografii și echipament militar din Primul Război Mondial.

Este vorba de armamentul folosit de ostașii angrenați în bătăliile din zonă sau documente cu caracter militar, fotografii din presa vremii, articole vestimentare ce au aparținut atât soldaților cât și ofițerilor.

Pe pereții interiori ai muzeului sunt picturi reprezentând scene din batalii, precum și portretele unor mari scriitori și blazoanele unor domnitori.

Am încercat să fiu cât mai concis, despre Mausoleu am mai scris, mult mai pe larg, în anul 2014 (vezi impresii).

Mausoleul poate fi vizitat în orice zi a săptămânii, în intervalul orar 9 -18,00. Bietul costă 8 lei de adult, copiii 4 lei. Fiind vorba de două muzee, se plătește această sumă la fiecare intrare. Pensionarii au reducere 50%.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mausoleul este amplasat chiar lângă DN 2, dispune de o mare parcare, așa că nu este o problemă să puteți opri aici.

Relaxare, doar în măsura în care înțelegi că vizitezi un muzeu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 11.01.22 15:18:52
Validat / Publicat: 11.01.22 17:54:59

VIZUALIZĂRI: 897 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Cripta Măriucăi Zaharia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.01.22 15:37:35]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[11.01.22 19:30:29]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MarinaCoPHONE
[13.01.22 21:29:07]
»

@Yersinia pestis: e mai mult decât un muzeu.

Este și un cimitir și un loc al datoriei și al aducerii aminte, cum bine ați punctat și dumneavoastră.

Am fost acum foarte mulți ani acolo încât uitasem de mormântul micuței Maria. Deși curajul fetiței este de admirat, inima de mama se revoltă că a fost nevoie de un copil pe linia frontului.

Votat cu mare drag.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[14.01.22 20:58:32]
»

@MarinaCo: Sărut mâna!

Da, Mausoleul Mărășești este un monument al nației române. Chiar dacă nu a fost un review reușit, mi-a făcut plăcere să scriu despre.

Eu, unul, în anul 1972, am fost făcut pionier acolo, am și-acuma poze de-atunci. A fost prima oară când am ajuns la Mausoleu.

Altfel, în familia mea , e ceva cu Mausoleul : bunicul după mamă, născut în 1888, a luptat în primul război mondial, am avut de la el, o decorație pe care a primit-o, doar că, în timp, am pierdut-o. Nu l-am prins în viață, a murit cu doi ani înainte de a mă naște eu, mama mi-a povestit de el și de întâmplările lui.

Iar în 1936, când s-a construit cupola, lucrările s-au făcut și cu forța de muncă a localnicilor. Bunicul meu, după tată, a muncit acolo. Ca zilier, e drept, dar, a fost!

Mulțumesc de vizită, te mai aștept! Week end plăcut!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂMausoleul de la Mărășești:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082231044769287 sec
    ecranul dvs: 1 x 1