ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    MAY-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    80.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Mausoleul de la Marasesti

    TIPĂREȘTE

    In Romania sunt sase mausolee; Mausoleul Eroilor de la Marasesti, Mausoleul Eroilor de la Mateiasi, Mausoleul Eroilor de la Toplita, , Mausoleul Eroilor de la Soveja si Mausoleul Eroilor din Giurgiu si Mausoleul Eroilor de la Marasti.

    Poate cel mai cunoscut dintre ele este cel de la Marasesti. Se afla pe soseaua DN2 intre Foscani si Adjud. Este imposibil sa nu il observe cineva. Este o constructie cu adevarat monumentala. Pe masura importanei oamenilor si a victoriei ce a determinat inaltarea sa. Este vorba de victoria din Primul Razboi Mondial de acolo de la Marasesti, impotiva nemtilor din vara anului 1917 si de cei 480 de ofiteri si peste 21. 000 de soldati cazuti pe campul de lupta. Toti acei bravi soldati au cazut eroic la datorie, oprind trupele germane care doreau sa ocupe Moldova. La inceput, trupurile lor au fost inmormantate pe mosia boierului Ulise Negropontes care de cand se stabilise pe meleagurile noastre, punea si suflet si bani pentru ridicarea tarii. Din spirit patriotic Negropontes a donat 20 ha. de teren si mai apoi 50. 000 lei aur din care s-a ridicat mausoleul. (Acestui domn, avocat de meserie, i-a fost confiscata toata averea, mostenita de la tatal sau si marita de el, odata cu venirea comunistilor la putere. Nici sa practice avocatura nu a fost lasat; iar atunci cand situatia materiala ii mai permitea - caci devenise instalator la gaze - mai venea sa vada mausoleul de care era atat de mandru. A murit in 1990).

    La putin timp dupa terminarea razboiului, in iunie 1919 Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor din Romania a propus ridicarea unui mausoleu in cinste victoriei si a soldatilor. Mausoleul a cunoscut doua mari etape in realizarea sa. In prima etapa, inceputa in 1923, au fost realizate criptele. (pe locul unde cu cativa ani inainte se propusese ridicarea unei mari biserici). Dupa ce au fost realizate criptele, un an mai tarziu, in prezenta Reginei Maria, toti cei inmormantati pe mosia lui Negropontes au fost reinhumati in cele 163 de cripte (din care 9 comune). In centrul mausoleului este marmantul lui Eremia Grigorescu, generalul care in vara anului 1917 a rostit memorabilul indemn “ Pe aici nu se trece”. Apoi dupa inmormantarea oficiala, timp de 12 ani constructia a fost intrerupta din lipsa de bani. A fost reluata in 1936 si dusa la bun sfarsit, in cea mai mare parte cu banii donati de acelasi Negropontes.

    De cand eram mica si mergeam cu parintii in concediu prin Moldova, cunosc acest mausoloeu si de atunci mi-a placut. Nu exista data sa trec pe acea sosea si sa nu ma opresc macar cateva minute sa il admir. Mausoleul este maret. Are o forma octogonala si se ridica in trepte, ajungand sa aiba la varf o forma rotunda. Este inalt de 30 de m. si ocupa o suprafata de 1600 mp. Este construit din beton armat placat cu andezit adus din zona Devei. Pe frontispiciul sta scris; “ Intr-u slava eroilor neamului “. Domul se numeste Cupola Gloriei si are sculptate basoreliefuri cu scene din luptele ce s-au dat ala Marasesti. La baza cupolei sunt patru vulturi din granit...

    In 1938 cu ocazia inaugurarii a fost emisa si o medalie jubiliara. Avea diametrul de 6 cm. si pe avers avea chipul regilor Ferdinand I si Carol al II-lei si stema Romanaiei; iar pe revers avea imaginea mausoleului. Medalia era din aur, argint sau bronz si cu mandrie pot spune ca si bunicul meu a avut una din argint.

    In fata mausoleului exista cripta Eroului Necunoscut al carui trup a fost mutat de la Marasesti la Bucuresti la munumentul din Parcul Carol si inapoi de mai multe ori de-a lungul timpului. Acum este la Bucuresti.

    Desi este un monument relative tanar, in jurul lui s-a tesut deja o legenda; se spune ca insusi Hitler a fost impresionat de frumusetea si grandoarea sa si i-a cerul Maresalului Antonescu sa trimita trupe care sa il protejeze. Personal ma indoiesc ca Hitler ar fi protejat un monument ridicat in cinstea infrangerii tupelor germane …ci mai curand ar fi fost primul pe lista de obictive bombardate. Mai curand cred ca dintr-un mare noroc a scapat nedistrus in Cel de al Doilea Razboi Mondial.

    Cand am ajuns eu acolo, accesul nu a fost permis. As fi vrut sa revad cele 18 culoare si cateva din criptele ofiterilor si soldatilor. Alti turisti care doreau si ei sa viziteze, spuneau ca au citit prin ziare ca interiorul este foarte deteriorat din cauza ploilor torentiale din ultimii ani si ca, acesta ar fi motivul pentru care nu se poate intra in el, ca in trecut. Dar veste abuna ca lucrarile nu vor dura mult. (dupa spusele paznicului).


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 23.06.10 20:53:01
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PANCIU & MĂRĂȘEȘTI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Mausoleul de la Marasesti - se executa lucrari de restaurare si consolidare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 9 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    mirelutza
    [23.06.10 22:48:54]
    »

    Uite o idee sa scriu si despre cel de la Mateiasi. ...e in jud. unde locuiesc - Arges.

    magdalena
    [23.06.10 23:24:24]
    »

    Am trecut si eu pe langa el acum mai bine de 10 ani!

    Mausoleul din Bucuresti l-ai uitat?...

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [23.06.10 23:38:05]
    »

    mi-aduc aminte de un banc: la Moscova, statea Aliosa in fata mausoleului unde e expus tatucul Vladimir Ilici si se intreba: pai daca aici la mausoleu il avem pe Lenin, atunci la Pekin (BeiJing, mai demult), unde sta Mao, cum se cheama cladirea? ! ?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [24.06.10 08:18:02]
    »

    Ai dreptate Magdalena ; am omis Mausoleul eroilor comunisti din Bucuresti. Verificand ce mai este cu el , uite si ce am aflat ;

    " Primaria Bucuresti, impreuna cu Guvernul Romaniei au decis ieri de comun acord ca, in spiritul adevarului, justitiei si reconcilierii nationale, cadavrele sotilor Ceausescu sa fie mutate la Mausoleul Eroilor Comunisti din Parcul Carol.

    Decizia comuna a avut mai multe puncte, insa cele mai importante sunt cele de mai jos:

    1. Cadavrele sotilor Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena, in prezent inmormantate in Cimitirul Ghencea, vor fi exhumate si mutate in incinta Mausoleului Eroilor Comunisti.

    2. Parcul Carol, in care se afla Mausoleul Eroilor COmunisti, va fi redenumit Parcul Ceausescu.

    3. Accesul publicului in incinta Mausoleului va fi permis intre orele 10:00 18:00" ( sursa ; www.trombon.ro - 07.06.2010 ) .

    Ce ziceti de asta?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    magdalena
    [24.06.10 08:38:39]
    »

    Diaura, nu stiu ce sa zic, dar, dupa cum este denumirea site-ului pe care a aparut stirea, mi se pare "trombon"!!! Sincer!

    O sa postez si eu despre acest parc, insa, in nici-un caz nu cred sa se numeasca asa un parc cu sonoritate regala si nici nu cred sa se numeasca in veci ceva cu numele de Ceausescu...

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [24.06.10 09:07:44]
    »

    Ei, chiar in veci " nu " ....putin probabil. Mai devreme sau mai tarziu " toti " sunt reabilitati in fata poporului si " in numele reconcilierii " .....dar parca e mult prea devreme , daca ar fi sa fie adevarat. De obicei asta se intampla dupa 200 - 300 de ani, cand noile genetatii nu prea mai au de unde afla adevaraul si pot fi dezinformate.

    Mai bine ar fi o simpla gluma ...un " trombon".

    alinutzza140*
    [24.06.10 12:20:19]
    »

    Am fost in Marasesti intr-o excursie cu scoala. Dar asta a fost demult, cand eram copil. Dar amintirile sunt inca vii si cu acest review mai invie inca. Puncte de la mine.

    danutb
    [25.06.10 17:49:49]
    »

    Foarte interesant, cand eram mai mititel am fost cu parintii, dar foarte multe amanunten nu mai retin, oricum ai scris frumos

    biancuta
    [01.07.10 12:39:59]
    »

    O prezentare deosebita a acestui mausoleu, in cinstea acestor eroi. Am scris si eu despre Monumentul Eroilor de la Oarba de Mures, ridicat pentru cei cazuti in al Doilea Razboi Mondial. Ca numar de morti in acest razboi, a fost al doilea si s-a propus a se ridica un mausoleu asemanator celui de la Marasesti. Felicitari pentru amintirea acestor eroi!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinutzza140*, biancuta, danutb, Diaura*, magdalena, mirelutza
    Alte impresii din această RUBRICĂMausoleul de la Mărășești:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05260181427002 sec
    ecranul dvs: 1 x 1