ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cazare la mănăstirea Vorona – o experiență deosebită

TIPĂREȘTE

În această toamnă chestiuni cultural-istorice, dar și treburi de familie, ne-au purtat pașii pe meleaguri botoșănene. Pentru a nu străbate zeci de kilometri organizatorii evenimentului cultural ne-au propus o cazare un pic altfel: la o mănăstire. Cunosc faptul că multe mănăstiri din țară oferă servicii de cazare, dar nu experimentasem o asemenea variantă, nici nu prea m-am gândit vreodată la acest lucru. Acum fiind pus în fața unei alegeri am stat și am cântărit propunerea, de fapt nu vroiam decât o cameră decentă cu baie proprie, au fost singurele mele condiții. Ei bine, mi s-au confirmat micile „pretenții” astfel încât am acceptat propunerea pentru două nopți.

Cunosc mănăstirea Vorona din copilărie și m-am bucurat că voi merge într-un cadru natural splendid și unul spiritual deosebit. Chiar am așteptat cu nerăbdare să ajung în această vatră monahală veche de câteva sute de ani. Până în orașul Botoșani sunt circa 22 km, noi am sosit însă dinspre Pașcani, urbe situată la vreo 46 km depărtare. Am mers pe DJ 208H, numit azi „Drumul mănăstirilor” – proaspăt asfaltat, străbătând pădurea Voronei, îmbrăcată în straie oarecum arămii, verdele verii nelăsându-se dus încă.

Mănăstirea Vorona apare e cuibărită într-o poiană largă, turlele celor două biserici și turnul clopotniță fiind protejate de o incintă formată din clădiri mai vechi sau mai noi. Corpul de cazare se află cumva în planul doi, curtea spațioasă oferind suficient loc de parcare pentru mai multe autoturisme. Întâmpinați de măicuța care se va ocupa de noi suntem conduși către clădirea cu etaj ridicată în stil tradițional cu frumoase pridvoare din lemn. Pe balustrade zâmbesc încă la soarele timid de toamnă zeci de mușcate care nu au fost încă retrase la adăpost.

Clădirea este în mare parte dedicată pelerinilor și oaspeților mănăstirii. La parter se află două camere comune cu paturi suprapuse, iar la etaj câteva camere individuale, de familie. La parter este un spațiu de socializare, pe pereți sunt amplasate icoane, holurile sunt pardosite cu gresie. Ne este indicată camera (care are număr pe ușă și se încuie cu cheie clasică) și ne grăbim să vedem cum arată. Surpriză: arată bine, ca o unitate de cazare a unui hotel. Adică avem un hol mărișor unde se află cuierul, camera propriu-zisă și baie. Aerul sobru, simplu, rural se potrivește cu locul în care ne aflăm. Este un loc curat și cald spiritual care avea să ni se lipească de suflet.

Încăperea are trei paturi, lenjerie proaspătă și pături pufoase, un fotoliu, o masă cu un scaun, o veioză, icoană pe perete, Biblia pe masă și o sticlă de apă oferită gratuit. Bineînțeles că nu există televizor, în schimb avem internet wi-fi, acolo în mijlocul pădurii. Pe jos este parchet, acoperit parțial de un covoraș gen persan. Caloriferele au fost calde în ambele nopți. Baia e prevăzută cu duș, apă caldă, fereastră de aerisire, prosoape albe, consumabile (hârtie igienică bună, săpun lichid și gel de duș). Cred că există multeee locuri de cazare care nu oferă asemenea condiții.

Interesante mi se par simțămintele pe care le încerci în interiorul mănăstirii. Și nu ca simplu turist, ci ca om care rămâne în acest perimetru mai mult timp, după „programul de vizitare” , ca să zic așa. O liniște la propriu și la figurat te înconjoară, simți cum divinitatea protejează ansamblul monastic și pe cei din interior. Seara se aude în surdină slujba religioasă dintr-un difuzor atârnat de peretele bisericii, umbrele oamenilor care se îndreaptă spre casa Domnului se preling pe pereți, lumini difuze conturează siluetele clădirilor, o lună rotundă împrăștie lumină din cer peste mănăstire și pădure. Dimineața măicuțele roiesc prin curte și clădiri îndeplinind o mulțime de treburi gospodărești și administrative. Duminica, după slujbă, toți enoriașii sunt invitați să mănânce, într-un cort fiind întinse mese lungi.

Apropo de masă, am mâncat și noi în ambele seri la mănăstire – delicios totul. Într-o seară am gustat produse de post, ciorbă de fasole, sarmale cu orez și o salată cu ciuperci culese din codrii ce înconjoară complexul mănăstiresc. A doua seară am avut printre altele carne cu cartofi la cuptor și o prăjitură gustoasă. Mâncarea a fost dumnezeiască, cel puțin sarmalele mi-au adus aminte de bunica. În ceea ce privește costurile nu știu exact ce să spun, dar pe site-ul web se sugerează un preț de 100 lei/cameră/familie.

Am apreciat munca măicuțelor și atmosfera spirituală de la mănăstirea Vorona; cazarea în acest spațiu religios a constituit o experiență inedită pentru mine. Dacă se mai ivește ocazia voi mai merge la Vorona și voi sta tot la mănăstire.

Alegeri inspirate!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.12.23 06:44:21
Validat / Publicat: 08.12.23 07:19:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.

VIZUALIZĂRI: 928 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Turnul clopotniță.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.12.23 07:18:17]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Vorona [Vorona], BOTOȘANI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

-

Nu am definit rubrica ca fiind una de tip „de cazare” , pentru că e un caz special („preț” , „preț/calitate” nu ar fi proprii aici, din câte-mi dau seama)

Am ales să fie de tip „de călătorie” — o să mut aici și alte reviews-uri scrise despre acestă mănăstire

webmaster
[08.12.23 07:18:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu
[08.12.23 18:48:07]
»

@tata123 ????: Frumoasă această mănăstire, frumos loc pentru înnoptat!

dorgo
[09.12.23 09:09:07]
»

In perioada anilor 1978-81, am vizitat multe frumoase manastiri din Bucovina, printre care si Vorona unde m-a dus la un "pic-nic" cu colegii de munca. E-o manastire mai mititica dar superba. O bijuterie. Poze n-am pentru ca inca nu aparuse pe lume telefonul mobil. De cazare n-am avut nevoie pentru ca primisem "locuinta" in orasul Botosani, in dispensarul in care lucram dimineata si dormeam noaptea. Nici de masa n-aveam nevoie, primeam mancare gratis la cantina santierului unde lucram. Apoi am vizitat si manastirea Putna si Gura Humorului si inca multe alte manastiri vestite. Sunt putin deceptionat pentru ca din Moldova, nu prea avem uzeri, care sa ne descrie frumusetile acestei minunate regiuni (super-turistice) a tarii.

adso
[09.12.23 10:49:46]
»

@dorgo: Jumătate din bucureșteni sunt din Moldova . Cel puțin!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.12.23 18:37:49]
»

@webmaster: Poziționarea este corectă.

Mă gândisem inițial la o rubrică de „cazare” , dar într-adevăr este cumva un caz mai special (prețul nu este impus etc.). Și rubrica e binevenită, mai urmează un articol cu obiective inedite din aceeași zonă.

Mulțumesc pentru încadrarea articolului. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.12.23 18:42:33]
»

@mprofeanu: Mănăstirea Vorona încă își păstrează aerul tradițional, atât prin arhitectură, cât și prin atmosfera spirituală. Așezarea ansamblului monastic în mijlocul pădurii este un atu din multe puncte de vedere.

Cazarea a fost foarte bună pentru noi, ospitalitatea la maxim. Simți cum te deconectezi de la urgia modernă a vieții urbane. ????

@dorgo: Mititică și nu prea. Oricum încep să se vadă semne de modernizare și la această mănăstire veche. Drumul nou asfaltat deja a adus un trafic de tranzit mult mai intens. Întreaga zonă e foarte frumoasă! Mulțumesc pentru vizită!

@adso: Pe aproape! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Vorona [Vorona]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060361862182617 sec
    ecranul dvs: 1 x 1