GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Vorona – prețioasă vatră monahală botoșăneană
... mănăstirea Vorona din județul Botoșani, ctitorie mai nouă, în care, de la început, a fost o viață de cărturărie, din care au rămas urme într-o bibliotecă destul de bogată...
Un articol important pentru mine, un loc de suflet. Imaginea Mănăstirii Vorona este păstrată pe perioadă nedeterminată în sertărașul cu amintiri frumoase, partiția dedicată memoriilor copilăriei petrecute la sat („la țară” ). Poate că anii prunciei și vacanțele petrecute în satul botoșănean Joldești, așezarea natală a mamei lui Mihai Eminescu (vezi impresii) și apropierea de această mănăstire de cărturari – Vorona mi-au indus pasiunea pentru citit și scris. Zic și eu! Sigur un rol principal l-au jucat părinții și bunicii care au știut să mă învețe tot ce trebuie!
Amintiri personale. În copilărie percepeam ansamblul monahal situat în secularii codri ai Voronei, la circa 10 km distanță de satul bunicilor, drept o țintă îndepărtată unde se ajunge cu greu, mergând pe jos prin pădure. Un loc unde călugărițele slujeau lui Dumnezeu, luând contact cu lumea exterioară doar la sărbătorile mari.
Anual, pe 8 septembrie, se serba hramul mănăstirii (Nașterea Maicii Domnului – „Sfânta Marie Mică” ), prilej cu care, după slujba religioasă, se desfășura în Poiana Mănăstirii, o mare serbare de hram, un fel de bâlci cu „comedii” , „lanțuri” , tarabe cu „de toate” , spectacole populare. Dacă atunci când eram mai mititel nu aveam voie să merg la acel „hram” aglomerat și plin de pericole pentru un copil, în adolescență am fost ani la rând la această serbare populară.
Bineînțeles că nu asistam la slujba religioasă desfășurată în curtea mănăstirii, ci doar treceam la sfârșit pentru a mânca câteva sarmale delicioase împărțite de monahii, apoi zburdam câteva ore prin aglomerația din poiană. Sărbătoarea din 8 septembrie a rămas astfel în amintirea mea, cu sunete, mirosuri și imagini.
Vizita la Mănăstirea Vorona. Cred că în ultimii 10 ani am mai vizitat o singură dată complexul monahal din Vorona, astfel că în această toamnă târzie din 2022, cu accente clare de iarnă în județul Botoșani, am mers pentru câteva zeci de minute pe calea amintirilor din copilărie. Mai ales că peisajul hibernal a creat peisaje de vis în acea zonă din nord-estul județului, iar mănăstirea se afla într-o dulce „amorțire” fiind o zi din cursul săptămânii, cu slujbe și treburi gospodărești obișnuite.
Cei 21 de km ce despart „orașul grădinilor” – Botoșani (vezi impresii) de mănăstirea Vorona i-am parcurs rapid cu autoturismul, ultima parte pe sub coroanele albe ale arborilor aplecați peste șosea. Ajunși în Poiana Mănăstirii, un tăpșan situat ceva mai sus decât ansamblul monahal, ne-am oprit să admirăm clădirile mănăstirii și turlele bisericilor componente, o cetate monahală care dăinuie de câteva secole.
Am fost singurii vizitatori la ora aceea a amiezii, prin curtea mănăstirii fiind numai noi și câteva călugărițe care curățau zăpada afânată ori îndeplineau sarcini gospodărești. Ansamblul monahal format din chilii, stăreție, trapeză, depozitul de carte veche formează oarecum un patrulater. Arhitectura tradițională și preponderența lemnului îți creează o stare de relaxare și liniște, propice rugăciunii și destinderii totale. Acele prispe țărănești cu ceardace traforate din lemn și preșuri colorate scoase la soare te fac să te simți în mijlocul unui sat adevărat. În incinta mănăstirii se pătrunde printr-un coridor care străpunge turnul clopotniță, o construcție pătrată cu două etaje, încheiat cu un acoperiș sub forma unei mitre arhierești.
Curtea interioară e acoperită de un strat de omăt, pigmentată de verdele brazilor care abia se zăresc de sub mantia albă dăruită de iarnă. Proiectate pe un cer albastru de pe care se împrăștie repejor plapuma de nori pufoși se înalță turlele bisericilor din cadrul complexului monahal. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” (1835) este principalul locaș de cult al mănăstirii botoșănene; am intrat pentru câteva minute, interiorul este perfect echilibrat (auriu, argintiu și albastru), cu pictură luminoasă, mobilier vechi și catapeteasmă de secol al XIX-lea.
După ce aprindem câteva lumânări, pătura de nori se împrăștie și razele soarelor victorioase încep să încălzească pământul. Vălătuci de aburi se ridică spre cer, picături mari de apă cad într-o ploaie deasă din brazii falnici, pe la streșini zăpada topită se scurge în șuvoi
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1803) este mai mare, dar seamănă ca stil arhitectural cu cealaltă biserică din curtea mănăstirii, având trei turle semețe. La exterior locașul de cult se detașează prin pictura exterioară de mari dimensiuni înfățișând „Judecata de Apoi” .
Am ieșit în exterior spre izvorul închinat Maicii Domnului, luminat de razele soarelui. Ulterior ne-am plimbat prin curte, pe lângă clădirile cu două caturi și pridvoare din lemn, într-una din ele existând o mare bibliotecă și depozitul de carte veche religioasă a județului Botoșani, adevărate valori culturale.
Pe o latură a mănăstirii vedem din nou casa de început a vieții monahale a patriarhului Teoctist, o căsuță tradițională acoperită cu șindrilă. În interior a fost organizată o mică expoziție care evocă primii ani de călugărie a viitorului patriarh, precum și personalitatea acestuia; se deschide la cerere. Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” (după 1835), aflată în cimitirul mănăstirii, se zărește pe costișă.
Concluzii. Am simțit timp de câteva zeci de minute că m-am întors în timp, aceste locuri aducându-mi fericire în suflet.
La sfârșit de an ne gândim la cele care au fost, majoritatea bune, și privim cu speranță spre noul an. Sănătate și vești bune!
That' s all Folks!
Trimis de tata123 🔱 in 30.12.22 18:01:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.57991781 N, 26.66561884 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123 ????: Frumoase locuri și pline de caldura. Cât despre poze, peisajul de iarna e superb. Felicitări, votat cu mare drag.
@mishu: Da, am încercat... Mulțumesc! Locurile copilăriei vor avea mereu reverberație în sufletul meu. Nu al altora! Comuna Vorona e un loc deosebit, din multe puncte de vedere - prin obiectivele naturale, religioase și istorice, prin oamenii săi, prin tradiții și cultură.
La mulți ani! ????
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea articolului!
La mulți ani!
Un loc de poveste, bine prezentat și imortalizat în pozele realizate! Felicitări și La Mulți Ani!
@Rodel: Bine spus: „un loc de poveste”, mai ales că am nimerit chiar într-o perioadă în care a nins, la sfârșit de noiembrie. Peisajul hibernal crează imagini neasemuit de frumoase în anumite circumstanțe.
Mai ales că iată, suntem în prima decadă a lunii ianuarie 2023 și zăpada lipsește cu desăvârșire. Totuși, unora le place zăpada, așa că o așteptăm. ????
Mulțumesc! Numai bine! La mulți ani!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Vorona [Vorona]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Chilia Patriarhului Teoctist, Muzeul și Depozitul de carte veche – valorile Mănăstirii Vorona — scris în 10.02.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Schituri, haiduci, păduri, poteci și sihaștri - Sihastria Voronei și Peștera Sf. Onufrie — scris în 14.01.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Cazare la mănăstirea Vorona – o experiență deosebită — scris în 08.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2008 Mănăstirea Vorona – vatra sacră din mijlocul pădurii — scris în 14.04.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ