GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O manastire, trei hramuri, trei ctitori - Manastirea Viforâta
Dupa ce am petrecut un weekend minunat fiind cazati aici vezi impresii si vizitand ce am putut prin Sinaia si Busteni am plecat spre casa prin Targoviste hotarati sa vedem macar putin prin zona insa cu dorinta de a reveni. Am oprit putin prin zona orasului Pucioasa apoi ne-am hotarat sa vedem Manastirea Viforata asa cum ne-a aparut in cale un indicator. Intentia initiala era de vizitat orasul Targoviste insa mai avem timp pentru el.
Asadar urmand indicatoarele (care indica uneori cam ciudat distanta) ne-am oprit in dreptul unui panou dar care prezenta Biserica Viforata (am confundat initial cu Manastirea Viforata si eram cam dezamagiti). Am coborat din masina si am aflat ca este biserica satului care poarta hramurile “ Sfanta Treime, Sfantul Haralambie si Sfantul Nicolae” si a fost inaltata in secolul XVIII fiind refacuta in 1827. Cum insa la ora la care am ajuns noi acolo era inchisa (nu stiu de ce deoarece era duminica pana in pranz), am facut 2-3 poze si am plecat mai departe.
Am ajuns si la Manastirea Viforita care ca si localizare ea se afla in sat Viforata, comuna Aninoasa, la o distanta de aproximativ 7 km de Targoviste mergand spre Sinaia. Ulterior vizitei noastre acolo am descoperit un articol interesant care spunea urmatoarele:
formula-as.ro/2004/634/sp ... senie-boca-5383
I se spune Viforata, dar nimeni nu stie de unde vine acest nume, prin aceste locuri iarna fiind blanda, fara crivat sau alte rascoliri dusmanoase de zapada. Viforul va fi venit candva de la oameni, de la navalirile turcesti si incursiunile ostirii lui Bathory, de la incendii si cutremure, jafuri si alungari, care s-au succedat de-a lungul timpului, vreme de 500 de ani. Viforata e batrana si frumoasa, asemenea maicutelor preotese, pe care manastirea (singura casa sanatorial-monahala din tara) le-a adapostit, pana ce ultima din ele, maica Maria Suseac, s-a stins de curand la aproape 100 de ani. Viforata e unica, aparte si de necomparat. E singura lavra romaneasca cu doua starete (cea batrana, maica Arsenia; cea tanara, maica Mihaela), cu trei hramuri si cu trei ctitori: Vlad, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, dimpreuna cu soata sa, Marica Doamna. Ridicata pe ziduri de un metru grosime si adapostind comori fara de pret, printre care catapeteasma din tei aurit sculptata de Karl Stork, manastirea sta de paza la portile Targovistei, tacuta si de neclintit, asemenea icoanei facatoare de minuni a Sfantului Gheorghe - icoana venetiana din argint aurit, daruita in 1631 de Leon Tomsa, cu multa dragoste si cheltuiala.
Ca si vechime asa cum este indicat pe placuta de la intrare dateaza din sec XVI – XVIII. Pornind de la aceste date am aflat ca primul ctitor al acestui lacas este considerat domnitorul Vlad Voda al V-lea care a construit aici la 1530 o biserica inconjurata de un zid inalt. Nu a apucat insa sa termine asa cum planuise deoarece dupa 2 ani de domnie, in 1532 moare inecat in Dambovita (de aici si numele de Vlad Inecatul) si va fi inmormantat la Manastirea Dealu (despre aceasta in episodul urmator).
Al doilea ctitor al acesti manastiri a fost Matei Basarab (care a domnit intre 1632-1654) care impreuna cu Doamna Elena sotia lui reface manastirea si ii schimba destinatia, aducand maicute in locul calugarilor greci.
Cel de-al treilea ctitor in timpul caruia s-a derulat o etapa importanta in evolutia acestei manastiri a fost Constantin Brancoveanu (care a domnit intre 1688-1714) care impreuna cu Doamna Maria sotia lui reface manastirea. Aceasta ce-a de-a treia etapa inseamna de fapt renovarea bisericii si pardosirea ei cu lespezi de piatra, noi chilii, refacerea picturilor.
In cadrul manastirii functiona chiar si o scoala menita a ajuta celor sarmani sa invete carte.
Dupa ce am parcat masina, pana la la portile de intrare se merge pe un drum asfaltat, bine intretinut, si strajuit de brazi.
In curte patrundem prin niste porti de fier si in fata noastra se infatiseaza minunat o biserica frumoasa, zugravita in alb dar cu prezenta unor icoane pe centrul pridvorului deasupra arcadelor.
In pridvor suntem intampinati de scene din judecata de apoi unde vedem pe fond predominant auriu raiul si pe fond aramiu (care sa te impresioneze) iadul. Scenele pictate sunt simple ca si desene insa foarte sugestive.
Ne pregatim sa patrundem in biserica si ne aruncam ochii asupra placii (am inteles ca se numeste pisanie) montate deasupra intrarii la data de 6 iulie 1914 si care prezinta istoria acestui loc si a celor care l-au ingrijit.
Biserica este plina de picturi, mai vechi sau mai noi iar trecerea (delimitarea) dintre pronaos si naos este facuta prin niste arcade sprijinite pe stalpi din caramida impodobiti cu icoane.
In pronaos sunt strane de o parte si de alta iar pe jos biserica este acoperita cu mocheta rosie. Pe masura ce admiri icoanele si picturile de pe pereti trecand pe sub arcadele pronaosului ajungi in naos unde ti se infatiseaza in toata splendoarea ei catapeteasma care este o adevarata opera de arta, o bijuterie care straluceste.
In cercetarile mele ulterioare am aflat ca aceasta este intr-adevar o opera de arta, fiind opera sculptorului Karl Stork (cel care a sculptat si statuia lui Mihai Cantacuzino cea care se gaseste in fata Spitalului Coltea), datand din 1864.
Este o adevarata dantelarie lucrata in lemn de tei unde la loc de mare cinste au fost incadrate Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului dar si Icoana in relief a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe (amandoua lucrate in argint). Aceasta din urma icoana a fost un dar al voievodului Leon Tomsa in anul 1631 (alte surse spun 1632) si este o lucrare a unui zugrav grec Mavros.
Sa va descriu picturile si icoanele este greu insa le veti vedea in poze.
Am iesit mai departe in curte si am dat ocol acesteia. Locul este ingrijit si chiar daca in curte am mai gasit si urme ale zapezii cazute in ultimele zile se vedea si verdele ierbii care anunta primavara.
Imediat langa biserica se afla si niste banci pentru cei care doresc sa se odihneasca. Tot aici in curte, inconjurand biserica intr-un patrulater se gasesc chiliile precum si alte camere administrative.
In curte insa nu are cum sa iti scape un mormant discret dar care iti atrage atentia. Este mormantul ieromonahului Macarie (1770/1780-1836) intemeietorul muzicii psaltice romanesti.
Tot in curtea manastirii se afla o fantana „Fantana mitropolitului Ghenadie, fost al Ungro-Vlahiei, primat al Romaniei, 1904”
Am pomenit mai devreme ca aceasta manastire poarta trei hramuri, insa la intrare (ca si in biserica de altfel) am descoperit doar doua, unul inchinat Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie) iar cel de-al doilea inchinat Sfantului Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie).
In curte aveam sa descoperim si cel de-al treilea hram, este vorba de paraclisul Manastirii Viforata care putem spune ca este parte integranta a chiliilor.
In urma cutremurului din 1977 care a adus mari pagube acestei manastiri, a fost ridicat acest paraclis care a fost sfiintit in 1994. Hramul acestui paraclis se sarbatoreste la data de 20 iulie, cand este pomenit Sfantul Ilie.
Acest paraclis in care se intra prin lateral de pe holul chiliilor are forma unui turn, cu multe ferestre, fara turle si cu acoperis din tabla.
Am observat insa o pictura pe perete si am aflat ca este vorba de Sfantul Prooroc Ilie hranit de corbi cu paine. Am citit putin despre Sfantul Prooroc Ilie si am aflat ca in perioada in care a stat ascuns era hranit de corbi care-i aduceau paine dimineata si carne seara.
Nu am intrat in paraclis, am facut poze doar in exterior.
Acestea fiind zise, va recomand sa vizitati aceasta manastire, iar eu plec spre partea a doua a zonei, spre Manastirea Dealu.
Trimis de mishu in 08.08.16 08:24:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.97228050 N, 25.46594710 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi in Târgoviște și împrejurimi, TÂRGOVIȘTE [DB]" (deja existentă pe sait)
@mishu -
Este superba, o stiu pentru ca cineva din familie a avut un cavou aici, confiscat in anii aceia tulburi, desi era in cimitirul manastirii. Cu ani in urma era o calugarita care spunea povesti frumoase despre zona si despre crestini, toate cu un substrat adanc, era ceva de genul parintelui episcop Roman Ialomiteanul pe care l-am cunoscut la Cernica si ale carui putine dar puternice invataturi le am si acum in suflet.
Felicitari pentru articol!
@elviramvio - Multumesc frumos pentru vizita si vot, mi-a placut intr-adevar biserica si as mai merge inca o data acolo deoarece acum le-as vedea altfel.
De asemenea as vedea acel loc si mai pe vara cred ca este superb totul cand este verde si inflorita natura. Atunci indraznea doar natura sa-si arate fata.
Initial noi voiam sa vizitam Cetatea Targovistei asa ca aici am venit usor din nimereala, dar am nimerit-o bine.
@mishu: Măi doamnă! Te-ai documentat nu glumă! A ieșit un articol interesant. Eu în Târgoviște am fost doar la plimbare prin centrul orașului iar seara într-un club Și au trecut câțiva ani de atunci!
@krisstinna - Multumesc pentru vizita si vot. Recunosc ca am incercat sa adun niste date, in rest este meritul locurilor si al oamenilor care ingrijesc acele lacasuri.
Daca ai sa ai timp sa citesti sa vezi ce a patimit acea manastire si cum s-a incercat totusi (inainte de '89 si dupa) sa se mentina lucrurile functionale.
Au existat si exista oameni de bine cu adevarat.
O zi frumoasa.
Nu am cum să nu te felicit pentru acest articol despre un asemenea lăcaş drag sufletului meu.
Într-adevăr, greu încercată, mănăstirea a găsit totuşi puterea să reziste şi să dăinuie în timp cu destule eforturi dar, mai ales, cu multă dragoste!
Vacanțe şi călătorii frumoase îți doresc în continuare!
@irinad - Nu pot decat sa-ti multumesc pentru aprecieri si sa ma bucur din tot sufletul sa vad ca acest loc este apreciat.
Avem in tara multe locuri care merita a fi prezentate, au rezistat datorita oamenilor din jurul lor, sau poate ca au avut si o doza de noroc.
O zi frumoasa in continuare.
@mishu - AmFostSiEuAcolo cu mulți ani în urmă, pe o ceață lăptoasă de abia zăreai la 10 metri - în schimb în zona mănăstirii razele soarelui scăldau acoperișurile roșiatice.
Construcție istorică, Mănăstirea Viforâta a ajuns și în atenția doamnei Maria Brâncoveanu, așa cum scrie și Radu greceanu, cronicar al vremurilor de demult apuse: Fiind aici în Târgoviște o mănăstioară iarăși dă călugărițe, ce să chiamă Viforâta, unde doară numai sfânta bisericuță era, și foarte proastă, întunecoasă, nezugravită, fără clopotniță și fără curte, cu 2-3 chilioare numai, ce șiedea bietile călugărițe și alt nimic. Biserica veche foarte, care s-au mai dires o dată de un Radul vodă, măriia sa văzând și cuprinzându-se dă dumnezeescu năstav, cu multă pohtă se-au îndemnat și sârguind cu toată inima, se-au apucat întâiu dă sfânta biserica dă i-au mai largit ferestrile, o au zugravit frumos, o au pardosit cu lespezi și o au grijit precum să cade, făcând și toată orânduiala odăjdiilor foarte frumoase, și cuviincioase, înpodobitu-o-au și pă dân afară cu chilii frumoase dă piatră și tot cu zid o au încungiurat, făcând și clopotnița, lucru foarte gingaș și cuvios, precum în ochii tuturor să vede.
„Marica Brâncoveanca” pomenește mănăstirea de lângă Târgoviște în testamentul său: La mânăstirea de la Viforâta sânt nişte chiliuţi stricate; de nu se vor apuca alţi creştini să le dreagă, să se dreagă şi acele chilii tot din partea mea.
Istorie...
@tata123 - Corect punctat, si asa cum a marcat istoria Maria (Marica) Brancoveanu este cea care a schimbat fata acestui loc.
Multumesc de vizita si vot.
@mishu și all - offtopic cu mănăstirea Viforâta: vă invit la Târgoviște de zilele orașului! Acestea se desfășoară în preajma Sfintei Mării, în jurul datei de 8 septembrie și oferă spectacole drăguțe. În fiecare an se încearcă ceva mai frumos, mai special.
Tind să cred că anul acesta zilele cetății se vor desfășura de pe 8 până pe 11, având în vedere că ziua sfântă pică în timpul săptămânii. În perioada aceasta multe obiective sunt deschise publicului larg în mod gratuit și orașul prinde un suflu nou.
@cloverina - O indicatie foarte frumoasa, multumim, am sa incerc sa o iau in calcul.
@mishu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Mănăstirea Viforâta [Viforâta], TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Mănăstirea Viforâta, înfruntând de peste 500 de ani viforniţele vremurilor — scris în 26.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 La Mănăstirea Viforâta — scris în 09.12.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 O frumoasa revedere — scris în 02.05.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 În vizită la mănăstirea Viforâta — scris în 26.09.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ