ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Templul Ursitelor – intre paranormal si realitate

Ilustrație video-muzicală
TWIN PEAKS - Soundtrack
TIPĂREȘTE

Motto: Omul cand iubeste se aseamna cu Dumnezeu (Porunca iubirii, ce se regaste in grota)

Inainte sa ajung aici am citit cat am putut despre acest loc si imi inchipuiam ca este totusi altceva decat am vazut si ca trebuie sa cobor chiar in adancurile pamantului pentru a explora templul...

Legenda asemuie templul sau grota cu un loc magic, plin de mistere, in care toate lucrurile devin posibile si ca nu are legatura cu crestinismul. Ma intrebam daca ar fi bine sa intru in el sau nu...

Cum se ajunge insa la acest monument istoric? Venind dinspre Sinca Noua am urmat indicatorul de Grota», am facut stanga din drumul principal si am parcat masina in parcarea amenajata in acest sens. Apoi, am trecut pe langa o cruce imensa din piatra si am urcat pe o poteca putin abrupta pana am ajuns in dreptul grotei.

Altfel spus, aceasta se afla la 45 de km de Brasov si 22 km de Fagaras, in zona muntilor Fagaras.

Grota propriu zisa, numita Manastirea Rupestra, insa denumita popular Templul Ursitelor sau Templul Iubirii Divine, ori mai oficial “Manastirea Sapata in Piatra” sau “Templul de la Sinca Veche » este acoperita de un grilaj din lemn invelit in ceolofan, care nu mi s-a parut cea mai fericita solutie de protejare a ei. O data ce ai pasit inauntru, planul este drept, nu se coboara in strafundurile pamantului... , poate unde grota pare ca este in interiorul unui deal (Dealul Plesu).

Totul in jur e numai piatra, dar o piatra scrijelita, neuniforma si cu striatii diverse, aidoma unei scoarte de copac, templul fiind sapat intr-o pestera aflata in deal.

In fata noastra apar mai multe incaperi, iar pe partea stanga, se afla cateva icoane, iconite si acatiste. Cred ca acestea au fost puse in mare parte de catre credinciosii care pasesc aici, deoarece am remarcat si fotografii personale, biletele, batiste si esarfe. Poate ca sunt puse in acest loc pentru a le imprima posesorilor puterile cu care se presupune ca este inzestrata grota? Pe langa acest loc, biletele si acatiste erau inghesuite si in unele nise ale acesteia.

In partea dreapta de la intrare se afla un panou explicativ cu informatii despre Asezamantul istoric ortodox-cultural « Bucuria Neasteptata » Sinca Veche, din care face parte si aceasta grota, lucru care m-a surprins, nu as fi crezut ca este vorba de un lacas de cult ortodox.

Din acest asezamant mai face parte Fantana aflata in exterior chiar pe locul in care izvoraste apa din stanca si care este denumita « zvorul Tamaduirii», deoarece apele sale sunt tamaduitoare, fiind sfiintite cu ocazia slujbelor religioase, « Troita tuturor sfintilor » aflata in fata Grotei, ca loc de inchinare si in jurul careia se doreste amenajarea unui mic amfiteatru pentru slujbele ce se vor tine afara, Casa calugarilor, precum si Manastirea Buna Vestire.

Revenind la grota, despre care se spune ca implineste dorintele celor care pasesc in ea cu ganduri curate, sau ca implineste ori schimba ursite, pot spune ca am remarcat diverse figuri pe peretii slab luminati de cateva lumanari si cruci imprimate, dar nu stiu daca au fost facute special la amenajarea acesteia sau au fost gasite acolo, ca de altfel si figura de barbat ce se afla in « incaperea » ce reprezinta probabil unul dintre altarele grotei si in mijlocul careia se afla infipta o cruce.

Lumea care intra aici era tacuta, in general. Unii cautau ceea ce lasasera anterior, probabil sa ia acasa pentru indeplinirea rugaciunilor lor. Altii stateau cu ochii inchisi rugandu-se probabil, pentru sanatate, bunastare sau dragoste, ori meditau...

Inauntru era bezna, era liniste. Oamenii paseau calm, in tacere. Priveau, incercau sa descopere ceva neobisnuit poate, ca si mine. Am patruns in fiecare incapere cautand acel ceva care m-a indemnat sa ajung aici. Niste “camarute” mici din piatra, te invitau inauntru. La un moment dat am simtit ca sunt intr-un cavou…Era racoare inauntru si peretii din piatra ma apasau. Daca stateai pe loc, era suficient sa te rotesti dupa propriul ax si sa cuprinzi totul cu privirea destul de aproape, asa de ingusta e fiecare incapere. Uneori ieseam si intram din nou in fiecare incercand sa descopar, poate, ceva ce imi scapase.

Nu stiu daca ma asteptam sa simt ceva aici, stiu doar ca la cateva minute dupa ce am intrat m-a luat o durere de cap nefireasca si care m-a tinut aproape toata ziua!

Nu se stie cand a aparut aceasta grota, sau care a fost scopul ei. Sunt sute, sau mii de ani de atunci? Este o asezare predacica? Pare o biserica bizara din piatra cu doua altare si o forma asimetrica. Oare la ce a servit? A fost dintr-un inceput un loc de rugaciune sau de veneratie? Crestin sau pagan? Exista un tunel de comunicare cu Cetatea Rasnovului? In interior se afla si inscriptii intr-o limba necunoscuta... De asemenea, in turnul interior in forma de con pe unde se revarsa lumina zilei se regasesc semenele Yin si Yang si steaua lui David stilizata daca este a ne luam dupa cum apare scrijelita in piatra. Ma intreb daca aici patrunde ploia ca in Pantheon!

La inceputul secolului s-ar fi descoperit cristale in templu, presupunandu-se ca erau folosite de preotii daci, iar despre fata pe care am vazut-o si eu cercetatorii sustin ca ar fi a lui Isus, Zamolxis sau a unei zeitati (sursa: click aici) si ca templul ar avea puteri supranaturale, iar cei care il viziteaza pot avea vise premonitorii. Din cunostintele mele, nu imi amintesc sa il fi vazut pe Isus infatisat din profil, numai din fata sau dintr-o parte, cum apare atunci cand poarta crucea sau rastignit pe cruce, adica vazandu-i-se clar ambii ochi. Aici figura de barbat apare din profil si pare mai mult o caricatura.

« In vechime, Grota Ursitelor a fost transformata in loc de refugiu si rugaciune pentru calugarii ardeleni haituiti de Maria Tereza si obligati sa treaca la catolicism » (sursa click aici).

De Sf. Gheorghe, Lasata Secului, inainte de Pasti si la Schimbarea la Fata, se respecta o traditie aici, in speranta ca fetele nemaritate isi vor afla ursita, de aici si denumirea populara de « Templul Ursitelor ».

Citisem inainte pe undeva ca aici apar uneori si globuri de lumina, ori anumite siluete... , tocmai de aceea ma gandeam ca locul trebuie sa fie plin de incarcatura misterioasa si cosmica!

Mie una dintre imaginile surprinse pe peretii grotei mi-a sugerat scena botezului!

Daca se vor implini rugaciunile celor care pasesc in interiorul grotei, daca se vor indeplini dorinte sau vor avea loc minuni, numai timpul care trece nestingherit va da un raspuns tuturor...

Oricum, aici este o biserica (site oficial click aici), chiar daca neobisnuita, in care se tin slujbe de sarbatorile importante, avand o incarcatura religioasa si emotionala ridicata pentru crestini. Slujba de Inviere traita aici se spune ca ar avea un impact extraordinar, in care legatura omului cu divinitatea este maxima.

In « Duminica Tuturor Sfintilor » a fost “Sarbatoarea Bisericilor sapate in piatra de la Sinca Veche”, unde dupa Sfanta Liturghie a avut loc un concert de muzica bizantina.

Pentru cei care ajung aici dinspre Hanul Sanzienelor, despre care am povestit aici, trebuie sa aflati ca de la han pana in soseaua ce leaga Sinca Noua de Sinca Veche sunt 5 km, apoi strabateti iar 5 km pana in intersectia in care un indicator va indruma ca mai sunt 3 km pana la Manastirea Rupestra, in total fiind 13 km.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 01.07.11 08:58:39
Validat / Publicat: 01.07.11 12:33:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12721 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Sinca Veche - Templul Ursitelor - Aici faceti stanga, in dreptul indicatorului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[01.07.11 09:07:30]
»

Webm, te rog, as dori acest fond muzical http://www.trilulilu.ro/Dadyka/9a8a09bc3c3b35 !

Multumesc!

dorgo
[01.07.11 13:28:16]
»

@magdalena, am auzit si eu de minunile ce se-ntampla la acel misterios templu din Sinca Veche si am de gand sa-l vizitez mai ales ca mi-ai zis ca ai avut dureri de cap dupa ce ai iesit de-acolo... poate eu, care am dureri frecvente de cap, voi scapa de ele... nu inteleg pe de-antregul acest fenomen, dar cred ca e un loc, cum mai exista si-n alte parti pe pamant, ce acumuleaza si concentreaza energia cosmica, prin asa zisul "efect de piramida"...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[01.07.11 13:55:15]
»

Review-ul a fost imbogatit cu o ilustratie muzicala perfect aleasa (imho) - a se vedea (si apasa PLAY) imediat sub titlu

magdalenaAUTOR REVIEW
[01.07.11 18:30:02]
»

@dorgo, nu stiu ce sa zic... Tot ce e posibil sa ai dreptate si sa scapi de durerile de cap!

Eu initial am crezut ca se intra ca in niste catacombe si ca te duci in pamant prin cine stie ce culoare si chiar ma intrebam daca ma voi incumeta la asa experienta... Cred ca atunci s-ar justifica presiunea care am simit-o eu.

Poate ca in anumite zile au loc si anumite efecte, daca mergi acolo, cel mai bine iti alegi o zi semnificativa!

raduu1972
[01.07.11 19:06:07]
»

magdalena, ma pasioneaza si pe mine fenomenul paranormal si misterele din Romania, am auzit si eu despre acest templu. Nu am ajuns inca acolo dar cum sunt un pasionat despre acest fenomen sper sa ajung si eu prin acele misterioase locuri dar si foarte frumoase.

Cred ca mai degraba chipul de barbat din templu este al lui Zamolxis, sau asa ar trebui

TraianS
[01.07.11 19:37:53]
»

Foarte interesant. Felicitari pentru review.

Yin si Yang, steaua lui David, Iisus, Zamolxis, Piramide, temple precrestine, altare, inscriptii in limbi nedescifrate, ... Le are pe toate.

Nu merge linkul cu siteul oficial. As fi fost curios sa-l vad. La voi merge?

magdalenaAUTOR REVIEW
[01.07.11 19:55:19]
»

Merge! Incearca de aici: click aici

krondia*
[29.09.11 14:28:38]
»

Acum se pot vizita şi virtual Templul Ursitelor şi Schitul Sfântul Nectarie, click aici.

magdalenaAUTOR REVIEW
[29.09.11 14:36:29]
»

Foarte interesant @krondia! Se vad pana si iconitele lasate de credinciosi si biletelele inghesuite in nisele din peretii grotei!!

Unde scrie "catre poteca de sus" se poate ajunge la Schitul Sf. Nectarie.

webmaster
[12.09.12 23:10:52]
»

Mutat la rubrica "Descopera zona Sinca" (nou-creata intre timp pe site)

sunflower
[17.06.13 15:19:43]
»

Si pe mine m-a durut ingrozitor capul dupa ce am vizitat acest loc, dar am pus totul pe seama parfumului puternic de flori de salcam, care inunda locul la sfarsit de mai.

webmasterX
[02.09.15 09:04:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Templul rupestru de la Şinca Veche, FĂGĂRAȘ [BV]" — nou-infiinţată, între timp, pe sait.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, magdalena, raduu1972, sunflower, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & Templul rupestru de la Şinca Veche:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082303047180176 sec
    ecranul dvs: 1 x 1