ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

A doua manastire intr-o singura zi

TIPĂREȘTE

Trecem fuguta muntii dinspre Sadova spre Radauti, urmam traseul stabilit de partea feminina a grupului, traseu a carei descriere era, bineinteles, o trecere in revista a jumatate din manastirile din Sud-Estul Europei. Eu deja ma resemnasem, daca la manastiri trebuia sa ajungem, la manastiri vom ajunge, din nou prevedeam ca ma voi inchina cat pentru doi-trei ani de-acum incolo.

Bifasem Moldovita, dar nu era de-ajuns, numaratoarea trebuia sa continue, asa ca ne vedem deja parcati in fata Manastirii Sucevita. Nu ne-a fost greu deloc sa o gasim, abia trecusera trei ani de cand o vizitasem - si ce daca, hai sa o vada si Georgiana, cu care eram colegi de pensiune, la Pietrele Doamnei.

Dupa achitarea taxei de parcare, parcare administrata de un PFA, dupa cum scria pe biletul impopotonat cu fotografia manastirii, am pornit pe aleea marginita de brazi imensi ce duce catre poarta.

Din nou constatam ca nu este nimeni la poarta care sa ne buzunareasca, deja ni se parea prea mult pentru o singura zi, sa intram deja la a doua manastire si sa nu ne ceara nimeni bani. Probabil trecusera deja pe aici nemtii cu care nu intaniseram la Manastirea Moldovita, isi facusera maicutele socoteala si le era de ajuns pentru azi.

Trecem prin poarta de sub turnul clopotnitei, nu fara sa ne uitam inapoi sa nu strige cineva dupa noi ca n-am platit, si ajungem in fata bisericii, unde toata lumea se opreste pentu fotografii la peretele reprezentativ al acestei manastiri, cel al carei picturi o face diferita de celelalte din Bucovina si anume reprezentarea scarii Raiului, care nici acum nu a reusit sa ma puna pe ganduri.

Dupa ce am facut si noi cuvenitele fotografii, m-am intors si am observat ca intr-un colt al manastirii dominat de un turn foarte impunator, sub o arcada, statea bine-merci la umbra masina unui "slujitor al Domnului", iar mai incolo, sub un copac, o alta masina parcata. De cate ori vad treburi din astea, mi se cam incinge capul: pai bine nene, toata lumea vine aici, intra cu capul pecat, se inchina si cauta liniste si inaltare spirituala si vii mata pe poarta manastirii cu Passatul si il bagi la umbra sub copac. Lipseste exact la cine trebuie o conduita etica corespunzatoare, un respect, daca nu pentru cele sfinte pe care le predici si care sunt reprezentate de lacasul sfant a carui curte o iei drept parcare, macar pentru trairile pe care le genereaza vizita credinciosului in marile monumente monahale ale neamului, sa nu mai vorbim de turistii straini care vin sa ne vada simbolurile ce tin de identitatea spirituala a romanului... Cum ar fi sa mergi in China si sa vezi pe un chinez ca se da cu masina prin Orasul Interzis, sau la Versailles un fratuz cu motocicleta pe alee? ! Distanta pana la parcarea PFA-ului - de care nu cred ca preotul cu passatul era strain - este la 150 de metri de poarta manastirii, dar el vrea sa coboare direct in biserica.

Mi-am intors capul de la imaginea aia care sfideaza atmosfera spirituala ce ar trebui sa domine sufletul enoriasului in care, sincer, nu ma identific, probabil din aceasta cauza am fost si capabil sa observ, alminteri as fi fost prea preocupat de biserica si de cele sfinte. Am intors capul si am vazut o maicuta in celalalt colt al manastirii cum scutura un covor in capul vizitatorilor care umplusera curtea manastirii...

A, o alta chestie interesanta, pe cand ma pregateam sa fac o fotografie cat mai artistica a icoanei cu picturii cu scara Raiului, vad prin obiectiv o tartacuta acoperita de o bascuta si aud "sorry, sorry". Las jos aparatul si ma uit la chipul zambitor al unei doamne de o varsta venerabila cu ochii tesiti. Mai sa fie, la Moldovita vizigotii, la Sucevita s-au intors tatarii. Dupa cateva clipe doamna incepe, atat prin comportament (fotografia tot ce misca cu un camera foto de dimensiuni considerabile), cat si prin limbaj, sa ma lamureasca din ce neam provine, apoi am observat ca facea parte dintr-un grup compact de japonezi. Bun, daca bat astia calea pana aici sa ne vada manastirile este grozav, imi zic, ce-or zice de Passatul lui taica parintele parcat in curtea manastirii si de praful de pe covorul scuturat de la inaltime in cap?

Am trecut mai tarziu la cercetarea zidului fortificatiei care inconjoara manastirea si la elementele constructive ale acestuia care te duce mai mult cu gandul la razboi si la violenta decat la liniste si reculegere. Scari masive de lemn duc la pasarelele lipite de peretii grosi din piatra care inlesneau pe vremuri trimiterea prin creneluri in capul dusmanului a incarcaturii vreunui tun, sageti si alte grozavii. Si stau si ma gandesc ca aceste veritabile cetati au fost probabil construite de ctitorii lor in primul rand in scopuri defensive, militare, decat spirituale. De cate ori ma gandesc la asemenea vremuri violente ma trec fiori, la propriu. Erau vremuri cand orice era de pastrat nu se putea pastra decat intre ziduri groase si inalte si pazite cu sabia. Asa s-au pastrat peste veacuri simbolurile neamului si credintei in aceste locuri.

Dupa o plimbare scurta prin curtea manastirii, un adevarat parc, frumos amenajat si ingrijit, cu multe flori atat pe langa alei, cat si la ferestrele chiliilor maicutelor, dupa intrarea doamnelor in biserica pentru stiu ele ce, ne-am indreptat catre muzeul manastirii aflat la etajul superior a cladirii principale. Atat placutele de la intrare, cat si o maicuta care pazeste incaperea muzeului ne dau de inteles ca aici este interzisa cu strictete fotografierea exponatelor.

Ma uit amuzat cu coada ochiului la Georgiana care sta, la fel ca mine, cu aparatul foto in mana si cu degetul pe butonul cel mare, suntem ca doi pistolari care asteptam un moment de slabiciune al adversarului - biata maicuta - pentru incepe shooting-ul. Cum sa intri intr-un asemenea loc si sa nu ai tu o fotografie sa pui pe site? Trecem pe la toate obiectele expuse in muzeu, citind pe indelete explicatiile scrise in dreptul fiecaruia. Majoritatea sunt obiecte ce foloseau odinioara la activitatile bisericesti ale parintilor ce au slujit in acea manastire, dar un obiect ne-a trezit interesul in mod deosebit: intr-o caseta de argint deschisa este expusa o suvita din parul Elisabetei, domna lui Ieremia Movila. Un alt obeict mai deosebit este o icoana foarte veche cu o rama foarte frumos sculptata.

Deodata, maicuta descuie o usa in celelalt capat al incaperii muzeului si dispare o clipa dupa ea. Imediat trei flash-uri strabat camera, iar eu si Georgiana ne facem nevazuti, evitand sa simtim rusinea dojenii din privirile maicutei daca cumva apare. Avem trei fotografii, eu doua, ea una.

Iesim si mergem la masini, n-am pierdut vremea degeaba. Georgiana si sotul ei pleaca spre Putna, faptul ca am vizitat manastirea de acolo acum trei ani si ora inaintata pentru pranz si somnul copilului (manca-o-ar tata) ma "forteaza" sa propun ca noi sa ne intoarcem la pensiune, astfel se mai incheie un traseu prin "minunile" Bucovinei.


[fb]
---
Trimis de valimi in 11.10.10 12:06:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2511 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Peretele nordic al bisericii, ciu pictura reprezentand Scara Raiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[11.10.10 13:34:30]
»

doua manastiri superbe Sucevita si Moldovita si o intamplare fericita sa poti sa citesti cate un review scris foarte frumos despre fiecare in parte la un interval mic de timp (citit si ce a scris @magdalena) ! mi-ai reamintit de un loc foarte frumos si-ti multumesc!

biancuta
[11.10.10 13:58:05]
»

Frumos descris, @valimi! Culmea ca eu am platit si la Sucevita si la Moldovita. La Sucevita auzisem ca in timpul slujbei ar fi gratuita fotografierea (exterioara), dar noi am platit.

In muzeu nu am indraznit sa fac nici o poza, maicuta era mereu cu ochii pe noi si nu a plecat nici o secunda! Tare as fi vrut si eu o poza...

ascent
[11.10.10 14:02:06]
»

Noroc cu "somnul copilului" ca sa va mai odihniti si voi, plimbaretilor... Un vot si din partea mea!

Si pana la urma unde este poza facuta pe "furis"?

Alina Morar
[11.10.10 14:25:41]
»

Da, azi am avut parte de o zi spirituala, cu review-uri de la Manastiri.

Dar am si ras putin...

Vad ca ati cutreierat in lung si-n lat Bucovina, ati explorat fiecare coltisor.

Fetita cum s-a comportat?

valimiAUTOR REVIEW
[11.10.10 15:06:29]
»

@sandu53, asa-i frumoase locuri, multumesc.

@biancuta - probabil ca faptul ca erau grupuri mari de turisti straini a facut ca maicutele sa fie mai putin vigilente cu poarta. Cat despre maicuta de la muzeu, cum ne-a vazut cu aparatele foto in mana ne-a luat in colimator.

@ascent - fotografiile le voi posta de acasa, deseara, am doua fotografii "furate" din muzeu, una mi-a iesit cam in ceata, din pacate Dumnezeu nu doarme...

@Alina Morar, spre marele nostru noroc copilul nu a avut nici o problema pe serpentinele Bucovinei, am putut cutreiera linistiti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgiana
[11.10.10 16:34:22]
»

@Valimi,

Si mai ziceai ca nu stii sa scrii reviews-uri despre manastiri! M-ai pacalit, colega! Uite ce succes ai avut cu ambele!

Si inca ceva... eu simt asa... o mare provocare cand vad semnul cu fotografiatul interzis!! Indiferent ca e pestera, biserica sau alt obiectiv turistic! Peste tot unde am intalnit asa ceva... am incalcat interdictia!

Odata,iesisem de la slujba la noi,de la Biserica Catolica,unde era mare eveniment,venise episcopul de Timisoara!Am luat masina,am ocolit biserica,iar cand am ajuns din nou in fata ei,doua fete faceau poza cu episcopul in mijloc,iar eu am deschis geamul din mersul masinii,pe partea din dreapta si din mers,incetinind doar, le-am facut poza la toti 3 si cand le-am dat-o au constat ca era mai faina ca a celui de jos care le-a facut-o normal,nu pe ''furate'' ca mine!

Asta -ca sa stiti ce cumintica e @Georgiana!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
celeste
[11.10.10 17:26:04]
»

Foarte frumos povestit mai ales ca am vizitat-o si eu... felicitari... si pe furis iti dau 400PMA.

valimiAUTOR REVIEW
[11.10.10 18:12:24]
»

@celeste, multumesc frumos

@georgiana, mi-am amintit astazi zambind cum pandeam amandoi pe saraca maicuta sa aiba un moment de neatentie, dar era penibil, s-ar fi auzit zgomotul facut de camera, era o liniste deplina in muzeu. Apoi, amandoi afara, mustacind ca doi copii care au lins smantana, bucurosi ca a fost buna, totusi simtindu-se un pic vinovati.

raduu1972
[11.10.10 21:57:30]
»

frumos descrisa aceasta manastire, frumoase si pozele tale 400pma

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, ascent, biancuta, celeste, georgiana, raduu1972, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sucevița:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049540042877197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1