ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

“Poarta cea strâmtă” - “Calea care duce la viață”

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Suceviţa

Plecând din Putna am hotărât sa ajungem și la Mănăstirea Suceviţa. Aceasta este situată la 19 km sud-vest de Radauți, pe DN 17A.

Ca să ajungeți din Putna până la Sucevița (~35 km) veți parcurge următorul traseu: Putna – Bivolaria – Vicovul de jos (popas pentru shopping) – Voitinel – Marginea (iar popas pentru shopping) – Sucevița. Aceasta este foarte vizibilă de pe șosea, fiind situata pe partea stanga a DN 17A.

Visavis de mănăstire se află o parcare, folosiți-o cu încredere nu costă nimic. Mai nou în parcare s-a amenajat un local foarte arătos dar cam scump. Coordonatele GPS cu latitudine 47.78 și longitudine 25.72.

O dată ce ați parcat, traversați DN 17A, vă indreptați pe aleia pietruită ce duce la Mănăstirea Suceviţa. Pe partea stanăa veți fi întâmpinați de către o măicuță (de la o altă mănăstire) cu rugămintea de a ajuta sfântul lăcaș, contra unei sume modice (5 lei) vă va trece în pomelnic (acatist) pe toți membri familiei în viață sau adormiți. Acesta măicuță e de cand “lumea” în zonă (am intalnit-o de 3 ori în ultimii 10 ani). Rămâne la latitudinea fiecăruia, ce și cum.

Biserica Mănăstirii Suceviţa cu hramul “Învierea Domnului” a fost ctitorită înainte de anul 1581 de către Teodosie Barbovschi, de către fratii Movila (Irimia, Simion şi Gheorghe Movilă), boieri bogați și influenți și una din fiicele lui Petru Rares.

Biserica este singurul lăcaş de cult pictat, care nu a fost fondat de către un prinţ conducător, deşi familia Movilă era urmaşă a lui Petru Rareş din partea maternă. Pentru fraţii Movilă, a construi şi a picta o biserică ce se aseamănă îndeaproape cu edificiile pe care strămoşii le-au întemeiat cu decenii înainte era o formă de a se declara parte a liniei conducătoare care pornea de la Ştefan cel Mare.

Biserica se încadrează în categoria edificiilor de cult de plan tricon, în formă de cruce, cu abside circulare, și prezintă compartimentarea caracteristică unei necropole familiale: altar, naos, gropniță, tainiță, pronaos, pridvor închis, la care se adaugă câte un pridvor deschis, rectangular.

Clădirile monahale actuale se învecinează cu peretele estic al Manastirii. Partea din centru este originală, iar locuinţele, în afară de celulele măicuţelor, sunt reprezentate de un muzeu cu broderii, manuscrise, obiecte religioase şi icoane. Biserica Învierii, deşi construită după modelul clasicelor biserici moldoveneşti, arată prima noile tendinţe arhitecturale. Intrarea in biserica se face pe… poarta cea stramta

Din curtea Mănăstirii Suceviţa de altfel foarte frumoasă și plină cu trandafiri se observă - Dealul Furcoi – unde se află Schitul Mănăstirii Suceviţa. Drumul este practicabil (~500 m de la DN17A) apoi pe potecă și în final pe “arătură”. Se spune că cine ajunge sus și își spune o dorință, aceasta se indeplinește.

Traseu’ este de ~ 1 – ½ ore, pentru cei cu experiență aprox. 40 minute. Merită să vizionați schitul doar dacă sunte-ți antrenați (și nu plouă), altfel recomand doar cunoscătorilor de cărări de munte. .

Mănăstirea Suceviţa este zilnic deschisă între orele 7:00 – 21:00. Muzeul poate fi vizitat între orele 9:00 – 17:00

Sfânta Liturghie are loc între orele 9:30 – 12:00, în zilele de Duminică și sâmbătă, și între orele 7:30 – 9:00, în restul zilelor.

Pentru o descriere amanunțită vă învit a lectura aceste impresii.

(Matei VII, 13-14)
“Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află. “Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află. ”

Bucovina ţi se cuibăreşte în suflet, pentru că o vizită în acest colţ al României te linişteşte, îţi încarcă bateriile şi te apropie de divinitate. Pentru cine are ochi să vadă şi urechi să audă, fiecare frescă de pe bisericile vechi este precum o “filă de poveste”, sacră sau istorică.

Picturile de pe bisericile moldave au fost făcute pe vremea când foarte puţini oameni ştiau să scrie şi să citească, aşa că biblia era ilustrată, pe înţelesul tuturor.

Pereţii interiori şi, mai neobişnuit, cei exteriori ai mănăstirilor şi bisericilor din nordul Moldovei stau mărturie... și cum vremea a trecut repede, trebuie să învățăm cât de scurt este timpul acestei vieți și cât de nemarginită este vesnicia!

 

Daca recomand locatia? Da, din toata inima.....faceti-o.

Vacanțe frumoase să aveți și mult soare. TCB.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 24.11.17 14:45:36
Validat / Publicat: 24.11.17 16:29:29

VIZUALIZĂRI: 1322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Halou...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11600 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.11.17 06:17:03]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

liviu49
[01.12.17 11:50:05]
»

@RossoNerro: Cam tarziu a venit randul acestui ecou, dar se pare ca nici pe altii nu i-au fript tastele calculatorului.

Manastirea am vazut-o de multe ori de-a lungul timpului (prima vizita a fost in 1969) dar cea din 2009 este mai aproape de sufletul meu. In iulie am fost intr-un concediu de o saptamana la Vatra Dornei si cum eram cu doua masini nu puteam ocazia de a vizita si aceasta manastire. S-a vorbit si s-a scris mult si inca se mai poate scrie despre aceasta frumoasa manastire. Biserica manastirii, fiind ultima pictata pe exterior, are privilegiul ca pictura exterioara sa se pastreze cel mai bine.

Ceva diferentiaza aceasta biserica de celelalte patru, aflate in patrimoniul UNESCO... Fatada de vest este un perete drept, singurul nepictat, se spune ca zugravul, care lucra in paralel la Manastirea Sucevita a Movilestilor si la Manastirea Teodoreni din Burdujeni, a cazut de pe schela Manastirii Sucevitei si a murit si este strajuit la cele doua colturi de 2 contraforturi.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RossoNerroAUTOR REVIEW
[01.12.17 21:10:34]
»

@liviu49: Buna seara, vedeți!!! , de astfel de amănunte avem nevoie. Apreciez intervenția Dvs. foarte pozitivă. Chiar nu cunosteam acest amănunt, foarte important de altfel. Va mulțumesc încă o data pentru intervenție / ecou.

Mulțumesc, asemenea. Sa auzim numai de bine. TCB

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, RossoNerro
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sucevița:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060770034790039 sec
    ecranul dvs: 1 x 1