GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aşa cum v-am povestit deja aici am fost la mare, în Eforie Nord şi văzând singurul review despre Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, de aici al colegului @sandu. 53, fătă nicio poză, am decis că este de datoria mea să merg aici şi să mă documentez (foto şi scriptic) pentru dumneavoastră direct la faţa locului.
Convins fiind că @romanitzaa, @pepsi70ro, @sandu. 53 şi ceilalţi colegi de site care Au Fost Acolo mă vor completa, am să încerc şi eu să relatez cele descoperite de mine, iar dacă tot NU veţi fi mulţumiţi de ceea ce aflaţi mai rămâne să daţi : un click acilea unde se află siteul oficial al mânăstirii, sau pe renumita Wikipedia (sursa de inspiraţie a multora dintre noi) aici sau aici pe A. F. A.
Mânăstirea Sfânta Maria se află în … oraşul Techirghiol (recunosc că am fost FOARTE surprins de noua „clasificare” a localităţii) o localitate aflată într-o dezvoltare continuă. Este o mănăstire de maici ce are hramul „Adormirea Maicii Domnului” ce se sărbătoreşte la data de 15 august.
Distanţa din Eforie Nord până la mănăstire este o poveste eternă, în funcţie de locul în care sunteţi cazaţi poate varia între 2,5 şi 4 Km. De la gara din Eforie Nord există curse regulate (2 lei/călătoria) care duc până aici la mănăstire. Eu însă mi-am păstrat privilegiul de a face acest drum (dus-întors) pe jos pentru a simţi Dobrogea sub picioarele mele. Drumul este proaspăt asfaltat şi e aproape gata; zic „aproape” deoarece trotuarele pe o parte şi pe alta trebuie asfaltate iar în Techirghiol mai există o porţiune de aproximativ o jumătate de kilometru (am zis eu) de asfaltat. Aşa că dacă vă gândiţi să faceţi drumul pe jos cu vreun cărucior, mai bine lipsă, admiraţi pozele mele!
Ca şi istoric voi încerca să fac un rezumat nu întreaga poveste pe care una dintre măicuţe o depăna unui grup de pelerini. Mânăstirea îşi are începuturile undeva în anul 1928, atunci când patriarhul Miron Cristea îşi cumpără aici o casă cu 16 camere. Aici, patriarhul înfiinţează un sanatoriu preoţesc, deservit de câteva monahii, pentru clerul din întreaga ţară. 13 ani mai târziu, în anul 1951, PreaFericitul Justinian va aduce în noul aşezământ o biserică de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvăneană (din comuna Maioreşti, jud. Mureş), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe care o resfinţeşte pe data 15 august 1951. În anul 1995 schitul este ridicat la rang de mânăstire. În luna octombrie a anului 2000 PreaFericitul Patriarh Teoctist pune piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici de zid, care se afla în construcţie şi-n august 2011 când Am Fost Acolo.
Pentru cei “betegiţi” dintre noi, mai ţin să menţionez că aici la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol există şi o bază de tratament (Baza de tratament "Sf. Pantelimon" din cadrul Centrului Social-Pastoral "Sf. Maria") ce a fost deschisă în anul 2000, fiind dotată şi modernizată între anii 2007 - 2009 cu aparatură şi tehnică medicală de ultimă generaţie şi deservită de personal medical specializat şi calificat. Principalele elemente care sunt folosite în tratarea pacienţilor sosiţi aici sunt apa sărată şi nămolul terapeutic extrase din lacul Techirghiol.
Ooooops!!! Era să uit să vă zic şi de muzeul aflat aici în incinta mânăstirii, muzeu ce a luat fiinţă în anul 1990 la iniţiativa maicii stareţe Semfora Gafton, care în colaborare cu istoricul Adrian Rădulescu au pus bazele acestui muzeu, care adăposteşte o inedită şi interesantă colecţie creştină & istorică. Astfel în cadrul muzeului găsim: obiecte de cult şi icoane din lemn şi lemn ferecat în alamă din secolul al XVIII-lea, un căpiţel romano-bizantin descoperit la Constanţa datând din sec. V-VI, “Sfinţii Gheorghe şi Dimitrie”, o sculptură în lemn de măslin, ce datează din secolul al XIX-lea, veşminte preoţesti din secolul al XVIII-lea şi multe alte lucruri pe care-mi voi permite să vă las pe dumneavoastră să le descoperiţi.
O să-mi permit în încheiere să mai adaug câteva lucruri despre... oraşul Techirghiol (!) care are o populaţie de numai 7.109 locuitori conform datelor (I. N. S.) şi o suprafaţă de 46,07 km² de unde rezultă o densitate a populaţiei de 160 locuitori/ km². Numele turcesc al oraşului Tekirgöl înseamnă "lacul barbunului". Şi pentru amatorii de istorioare, legende şi povestiri le recomand cu căldură click aici pentru a afla mai multe despre istoria acestui foarte frumos şi cochet oraş.
NU rataţi şi dumneavoastră o vizită aici la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol eu vă asigur că veţi fi fascinaţi şi de oraş şi de mânăstire!!!
SINGURUL regret din această incursiune a mea a fost că am ajuns cu o lună mai târziu şi NU l-am cunoscut şi eu pe Arsenie Papacioc
Trimis de RobertCodescu in 26.08.11 16:13:37
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RobertCodescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.05214160 N, 28.60085230 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Robert... ziceai ca
"Pentru cei “betegiţi” dintre noi, mai ţin să menţionez că aici la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol există şi o bază de tratament (Baza de tratament "Sf. Pantelimon" din cadrul Centrului Social-Pastoral "Sf. Maria") ce a fost deschisă în anul 2000, fiind dotată şi modernizată între anii 2007 - 2009 cu aparatură şi tehnică medicală de ultimă generaţie şi deservită de personal medical specializat şi calificat?
Draga Robert... a fost un reportaj la TV, vorbea un preot imbracat in haine negre, care avea deasupra un halat alb de medic si stetoscop la gat, zicea ca la sanatoriu sunt primiti toti ortodocsii din tara, 100 de lei pe zi, cazare + masa + tratamente, sanatoriul e modern, pacientii sunt multumiti, au si o ora de rugaciune pe zi in program, sau mai multe, dar... pe intrenet figureaza 17 posturi vacante la capitolul "cadre medicale"... ca terapie exista... bai sarate, impachetari cu excelentul namol de Techirghiol, masaj, efectuat nu de maicute, caci ele n-au voi sa puna mana decat pe cruce si fiizioterarpie... la vara ma gandesc sa trec pe-acolo pt un review... care imbina stiinta cu religia si turismul...
@dorgo chiar mă speriasem că nu-mi lasă NIMENI ecou aici la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, acum că am văzut ecoul tău sunt mult mai relaxat şi aştept cu nerăbdare calupul tău de fotografii şi reviewul de la faţa locului.
Si eu am fost in august la Eforie Nord si-mi propusesem sa ajung la aceasta manastire, insa timpul nu mi-a permis.
Asa ca iti multumim pentru review si mai ales pentru singurele poze de la aceasta destinatie turistica. Ai felicitarile mele sincere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Mănăstirea Techirghiolului – „Sfânta Maria” — scris în 02.10.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Manastirea Sf. Maria Techirghiol — scris în 14.04.13 de mirimiri2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 O oază de liniște pe litoralul românesc - Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol — scris în 05.08.12 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Minunea Techirghiolului — scris în 17.06.12 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol — scris în 10.08.10 de sandu.53 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ