ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Agapis – „dragoste crestina”

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia (Topolita), la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț, pe DN 15 C.

Hramul mănăstirii Agapia: “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – 8 noiembrie. Adresa: sat Mănăstirea Agapia, com. Agapia, jud. Neamț,

Manastirea Agapia este strans legata de istoria schitului Agapia Veche. Primul sihastru cunoscut care s-a nevoit in poiana unde se afla astazi Manastirea Agapia Veche, a fost Cuviosul Agapie din Manastirea Neamt. Aici a intemeiat o biserica de lemn cu hramul Schimbarea la Fata. Asa a luat fiinta prima sihastrie din Muntii Neamt, cunoscuta sub numele de "Sihastria lui Agapie".

Pictura Manastirii Agapia

Cu prilejul renovarii din anul 1858, interiorul bisericii a fost pictat de Nicolae Grigorescu. Tanarul Grigorescu (18 -23) a realizat la Manastirea Agapia “o remarcabila suita de compozitii murale si de icoane pline de lumina, miscare si realism”. Capodopera lui Grigorescu la Manastirea Agapia este reprezentata de trei tablouri: Portretul (icoana) Sfantului Gheorghe de pe usa altarului, Intrarea in Ierusalim si Maica Domnului cu Isus in brate. Isus Pancocrator este pictat in cupola boltei naosului, tronand pe un curcubeu. Grigorescu a lucrat la pictura Manastirii Agapia intre anii 1858 si 1861. Atelierul de pictura de la Agapia a fost infiintat de acesta. Picturile lui Grigorescu de la Mănăstirea Agapia sunt atracţia principală a acestui lăcaş de cult.

In imediata apropiere (la bariera) se afla: Seminarul Teologic Monahal "Sfanta Cuvioasa Parascheva", infiintat in vremea patriarhului Iustinian Marina precum si Muzeul Vivant, aparținând tot Mănăstirii Agapia.

Pentru detalli suplimentare, va rog a lectura: acest review

Ce putem vedea in zona?

1. Casa memoriala Alexandru Vlahuta.

Aceasta se afla in spatele manastirii si poate fi vizitata.

2. Mănăstirea Sihla.

Pe drumul foerstier ce ocoleste casa memoriala Al. Vlahuta se poate ajunge direct prin padure la manastirea Sihla (cunoscuta pentru pestera unde a trait aproape 40 de ani Sf Teodora).

3. Mănăstirea Sihastria.

Manastirea Sihastria este strans legata de viata Parintelui Cleopa, care alaturi de parintele Paisie Olaru si parintele Iustin Parvu de la Petru Voda sunt unii din marii duhovnici din judetul Neamt.

 

Daca recomand? Fara nici o indoiala. Succes.

Va multumesc pentru timpul acordat lecturarii.

Vacante frumoase sa aveti si mult soare. Sa auzim numai de bine.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 29.11.17 08:33:41
Validat / Publicat: 29.11.17 14:53:43

VIZUALIZĂRI: 994 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 A venit toamna, de remarcat productia de rosii. In fundal Chiliile.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13050 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

liviu49
[29.11.17 20:50:57]
»

@RossoNerro: Daca am ratat primul vot, macar sa scriu primul ecou.

De manastirea Agapia ma leaga mai multe amintiri din excursiile in zona, dar si din excursia de practica din 1969, la scoala de ghizi BTT. Imi aduc aminte ca in 1976, intorcandu-ne spre casa, dupa vizitarea manastirilor pictate din Bucovina, am ajuns la Tg. Neamt unde ne propusesem sa vizitam manastirile Neamt, Agapia, Varatec, cetatea Neamtului, Humulestiul lui Creanga. Pentru ca intarziasem cam mult a trebuit sa facem o alegere, din pacate. Cum, aflasem ca cetatea Neamtului era in reparatie, am optat pentru Agapia si Varatec. Asa ca am facut prima escala la Agapia unde alaturi de picturile lui Nicolae Grigorescu, am mai vizitat un muzeu foarte interesant in incintat manastirii. Am vizitat apoi casa memoriala Al. Vlahuta, manastirea Varatec si mormantul Veronicai Micle. Personal consider ca am fost mai castigati decat daca am fi ales varianta cu manastirea Neamt si casa Ion Creanga de la Humulesti.

Felicitari pentru excursie, articol si poze!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RossoNerroAUTOR REVIEW
[29.11.17 22:17:27]
»

@liviu49: Buna seara, din nou.

Va mulțumesc încă o data pentru timpul acordat lecturari, urărilor de bine precum și al ecoului. Sa fim sănătoși cu toți.

La buna vedere, utilizatori ai AFA.

elviramvio
[01.12.17 19:18:20]
»

@RossoNerro:

Mă bucur că articolul meu despre Agapia a fost apreciat și-ți mulțumesc pentru că îl recomanzi, pentru mine înseamnă ceva, anume că n-am muncit degeaba, doar pentru voturi sincere sau nu. Este unul din locurile unde pașii m-au purtat de mai multe ori de-a lungul vieții și sper să revin în anii următori la Agapia. Am citit și articolul tău despre Mrea. Văratec pe care am vizitat-o în aceeași zi, din păcate renovarea bisericii mari trenează de prea mult timp.

Vacanțe frumoase!

RossoNerroAUTOR REVIEW
[01.12.17 20:55:08]
»

@elviramvio: Buna seara, "valoarea" trebuie spusa cu voce tare și recunoscuta. Clar, articolul Dvs. este cel mai bun din punct de vedere informațional. Celelalte pălesc. La mulți ani, sa fim sănătoși cu toți.

Va mulțumesc pentru ecou și intervenție. Vacante frumoase sa avem. TCB

elviramvio
[04.12.17 08:01:30]
»

@RossoNerro:

La fel îți doresc și eu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, liviu49, RossoNerro
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & schitul Agapia [Agapia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065855026245117 sec
    ecranul dvs: 1 x 1