ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sinaia [PH]
ÎNSCRIS: 19.05.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mânăstirea Recea

TIPĂREȘTE

În urmă cu o săptămână am vizitat pentru a doua oară Mânăstirea de la Recea județul Mureș. La fel ca și la prima vizită veneam de la Cluj, pe ruta Turda – Câmpia Turzii – Luduș mergând spre Târgu Mureș. La prima vizită încă nu eram membru AFA, așa că atunci nu am scris nimic despre aceasta. De altfel cred că pe atunci încă nici nu exista AFA deoarece, vizita aceea a fost prin 2005, sau 2006 iar AFA am înțeles că a împlinit 8 ani abia în 2016.

De existența Mânăstirii Recea știam de la fiica mea care ne spusese că în timp ce se afla la niște cursuri la Tg. Mureș, a vizitat-o împreună cu colegii localnici, ceea ce ne-a trezit curiozitatea și am dorit să vedem și noi.

Venind dinspre Cluj, intrarea spre mânăstire nu este suficient de bine semnalizată, astfel că există riscul de rata intrarea pe drumul care duce spre ea iar odată depășit, este destul de greu să te întorci, din cauza circulației foarte intense în ambele sensuri pe drumul Câmpia Turzii – Tg. Mureș.

De la Tg. Mureș spre Cluj însă așezămâtul monahal se vede de la mare distanță și intrarea nu mai poate fi ratată.

Pentru o mai bună localizare, pot să spun că drumul de intrare, este vis-a-vis de Aeroportul Transilvania, adică aeroportul Tg. Mureș, aproximativ la jumătatea pistei de decolare, care poate fi observată din DN.

Mânăstirea Recea este o mânăstire nouă construită la fel ca multe altele, după 1990. Din datele nu foarte multe care se referă la istoricul acestui lăcaș de cult, reiese că piatra de temelie a construcției a fost pusă la începutul ultimului deceniu al secolului t recut, iar până în anul 1994 au fost terminate, clădirea în formă de ”L” în care se află chiliile, stăreția. De asemenea tot atunci au fost realizate și împrejmuirile. În 1995, a început construcția bisericii noi care a fost terminată în anul 1997, cu toate finisajele exterioare. Încălzirea bisericii este una foarte modernă fiind realizată sub pardoseala executată din plăci de marmură. De remarcat că toate corpurile de clădiri sunt realizate într-un mod foarte îngrijit. Finisajele de excepție ies în evidență de la prima vedere.

Cel mai interesant lucru de remarcat în legătură cu Mânăstirea Recea, este faptul că întreaga pictură a bisericii este realizată în mozaic iar lucrarea a fost executată în patru ani. Pentru a descrie complexitatea lucrării, citez dintr-un articol publicat pe internet despre aceasta: ” Firma cu care s-a lucrat a fost găsită la Veneţia: firma ,,Angelo Orsoni”. Pe pereţii bisericii se regăsesc miliarde de piese de mozaic, care au costat enorm. S-au uzitat 12.000 de kg. de mozaic, iar 1.000 de kg. de mozaic veneţian valorau 500 de milioane de lei la acea dată. Astfel, se îmbogăţeşte patrimoniul naţional, deoarece ,,Aici este singura biserică din Europa – şi cea mai mare – lucrată integral în mozaic”.

Biserica Mânăstirii Recea poartă Hramul, Nașterea Maicii Domnului. Atenție, pe harta rutieră apare în mod greșit, Biserica și Mânăstirea ”Adormirea Maicii Domnului”.

Toate aleile mânăstirii sunt vopsite în roșu, vopseua fiind una de ce mai bună calitate și este aplicată prin pulverizare. Curtea mânăstirii este plină de trandafiri, pe marginea aleilor sunt jardiniere cu lendri așezate pe cărucioare din lemn. În jurul bisericii sunt plantați pomi ornamentali, ”Tuia”, ”Brad argintiu” excepțional de frumoși precum și altfel de plante cărora nu le cunosc denumirea. De asemenea, o salcie pletoasă uriașă, împodobește platoul din fața intrării în biserică.

În curtea mânăstirii se mai află o clădire care am înțeles că este destinată pentru cursuri de pregătire a studenților de la teologie. Mânăstirea dispune și de posibilități de cazare.

Accesul pentru vizitatori în incinta mânăstirii este permis în fiecare zi până la ora 20.00. Eu am ajuns acolo de fiecare dată în jurul orelor 18.00, când nu se mai desfășura nici o activitate acolo. În schimb, cum am intrat în curte am simțit o liniște desăvârșită. Biserica este deschisă pe toată perioada in care accesul în curte este permis. Imediat ce intri în biserică pictura acesteia te copleșește.

Pentru doritori, în interiorul curții lîngă poartă se află un mic magazin de unde se pot cumpăra suveniruri, plachete cu magnet, cu imaginea mânăstirii, iconițe, cruciulițe din lemn precum și alte obiecte de acest fel.

În concluzie, recomand pentru oricine trece în drumul său pe lângă Mânăstirea Recea, să facă acolo un scurt popas, pentru ași încânta privirile și sufletul.

Cu bine!


[fb]
---
Trimis de Ioan Raita in 25.07.16 23:36:02
Validat / Publicat: 26.07.16 09:06:24

VIZUALIZĂRI: 4818 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Clădirea chiliilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.07.16 09:01:11]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Recea, TÎRGU MUREȘ + jud. MUREŞ" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[26.07.16 10:35:42]
»

@Ioan Raita -

Un articol interesant si informatii bune, eu nu cunosteam prea multe despre acest lacas.

Plimbari placute si cu folos!

Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[26.07.16 10:43:34]
»

@elviramvio Mă bucur dacă am reușit să vin cu ceva nou. Mulțumesc pentru că ați citit articolul.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.07.16 14:25:05]
»

@Ioan Raita - Ați prezentat un lăcaș de cult interesant, care merită reținut pentru o eventuală vizită în acea zonă a țării! Mă bucur că am putut veni cu Superbonusul pentru acest articol!

Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[26.07.16 14:29:31]
»

@Crazy_Mouse - Sunt încântat de apreciere și mă bucur că am reușit să prezint lucruri mai puțin cunoscute. Mulțumesc pentru citirea articolului.

_Traveller
[29.07.16 04:26:31]
»

Pentru mine Manastirea Recea este locul de unde izvoraste viata si speranta. Acum cativa ani am avut un accident de masina, pe care nu mi-l pot explica nici acum - nici cum s-a intamplat si nici cum am scapat fara nicio problema de sanatate, desi masina a fost distrusa in totalitate. Accidentul a avut loc in a 2-a zi de Paste, insa in prima zi de Paste, inainte de accident fusesem la Manastirea Recea, impreuna cu parintii mei si ne-am rugat pentru sanatate si liniste. Si iata ca Dumnezeu m-a vazut si m-a ajutat.

Este exceptional acel loc si va recomand tuturor sa mergeti acolo!

Felicitari pentru impresii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[29.07.16 08:24:50]
»

Mulțumesc pentru aprecierile referitoare la articolul meu. Este adevărat, cel ce ne ocrotește ne îndrumă și pașii în momente de răscruce ale vieții.

webmaster26
[29.08.16 08:01:59]
»

Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
_Traveller, elviramvio, Ioan Raita
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Recea [Recea, MS]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044513940811157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1