ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,8 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Manastirea Moldovita, tezaur sfant al neamului romanesc

    Ilustrație video-muzicală
    Mircea Rusu Band - Denie
    TIPĂREȘTE

    In interesantul circuit prin tara realizat de mine anul trecut, incepand cu Maramuresul care m-a fascinat si m-a facut sa inteleg de ce “acolo” sunt multe minunatii ale tarii mele, am reusit pentru prima oara sa vad si cele mai importante manastiri din frumoasa si inegalabila Bucovina.

    Am scris anul trecut cateva impresii de acolo si doresc sa reiau descrierea acestui circuit cu alte locasuri sfinte vizitate de mine atunci. Deci astazi voi scrie despre urmatoarea manastire vizitata in acest circuit: Manastirea Moldovita.

    Am plecat dis de dimineata de la Gura Humorului, unde am avut cazarea la hotelul Aldi (am scris impresii de acolo) si prima oprire am facut-o la Manastirea Moldovita.

    Frumoasa Moldovita este situata in Comuna Vatra Moldovitei, la aprox.15 km de satul Vama, ascunsa de tumultul cotidian printre crestele impadurite ale muntilor din fermecatoarea Bucovina.

    Ajunsa aici, am vazut in fata un turn inalt si patratos, din piatra si de o parte si de alta a sa, niste ziduri inalte si groase. Apoi am intrat in manastire printr-o arcada inalta, impodobita cu rozete si motive florale, ce mi-a amintit de stilul arhitectural de la Dragomirna.

    Ghidul ne-a spus ca aceasta manastire este una de maicute. Dorind ca noi sa aflam lucruri cat mai interesante, s-a dus repede sa roage si sa aduca o maicuta care sa ne fie un adevarat ghid spiritual. Si intr-adevar, prin glasul domol al maicutei Tatiana, o femeie blanda, cu multa dragoste pentru aproapele sau, am inceput a asculta atenta depanarea povestirilor. Aveam sa aflu multe despre aceasta manastire.

    Manastirea Moldovita pe care o vedeam eu atunci, a fost inaltata de domnitorul Petru Rares in anul 1532. Dar in urma cu mai mult de un secol, prin anii 1410, marele domnitor Alexandru cel Bun ctitorea pe aceste pamanturi, localizata undeva mai sus, pe locul unei foste biserici din lemn, o alta din piatra, aceasta fiind intarita pentru observare si straja. Aceasta biserica a fost afectata de o alunecare de teren. Astfel, Petru Rares, fiul marelui Stefan cel Sfant, recladeste aceasta manastire pe un teren mai sigur, putin mai la ses. Ca marturie a acestor evenimente, undeva la vreo 500 m de complexul manastiresc actual, se gasesc ramasite ale fostei biserici.

    In istorie, Petru Rares ramane ctitorul acestei manastiri, cu atat mai mult cu cat am reusit sa citesc ulterior, dupa prezentarea maicutei, o inscriptie comemorativa, situata pe fatada sudica a bisericii, in stanga intrarii, cum ca domnitorul Petru Rares este cel care a fondat biserica ce poarta hramul “Buna Vestire”. Tot pe timpul domniei lui Petru Rares au fost ridicate si zidurile de aparare cu turnurile, manastirea capatand astfel aspectul unei mici fortarete.

    Arhitectura pastreaza caracteristicile monumentelor epocii lui Stefan cel Mare, care cuprindea pridvorul, tainita, camera mormintelor, firide la abside, ca si chenare la ferestre si la usi impletite cu elementele cu brau gotic.

    In timp ce maica Tatiana ne povestea, am facut un tur al bisericii, pentru a vedea picturile exterioare. Mi-a placut enorm istoria din spatele fiecarei fresce. In pridvor, deci la intrare, ni s-a prezentat “Judecata de Apoi” , bogat desenata, pe care am si pozat-o; de fapt, toate picturile exterioare sunt complexe, atat imagistic cat si cromatic. Fatada dinspre sud este mai bine pastrata si ne prezinta “Imnul acatist” si o alta opera desavarsita, dupa parerea mea: un alt “Asediu al Constantinopolului”. Am mai vazut si la Humor aceasta prezentare, dar aici este impresionanta si a avut norocul sa fie si pastrata mult mai bine. Tot aici, pe fata sudica am mai vazut si “Arborele lui Iesei” intr-o compozitie foarte generoasa, aceasta tema ilustrand genealogia lui Iisus si nu lipseste de la nicio biserica cu picturi exterioare din Moldova. Toate frescele exterioare mi-au lasat o impresie profunda, multitudinea picturilor este demna de toata admiratia.

    De remarcat aici este sinteza elementelor bizantine cu cele locale, adica reprezentarea romaneasca a unor teme traditional bizantine.

    Apoi am patruns si in interiorul bisericii, printr-o usa inalta dreptunghiulara, inconjurata cu un brau in forma de arcade bogate. In centru vegheaza o pictura a Maicii Domnului. Biserica are un pridvor deschis, cu cinci arcade inalte, care se sprijina pe patru stalpi dreptunghiulari si dau o maretie aparte bisericii. Boltile pridvorului sunt in stil caracteristic moldovenesc, in forma de cruce.

    In interior, biserica este formata din: pronaos, camera mormintelor, naos si altar, despartite prin niste pereti plini strapunsi la mijloc de usi largi si inalte. Dar am observat ca in interiorul fiecarei incaperi, iesirea este boltita, un lucru ce mi-a placut intr-un mod special. Este o caracteristica a acestei manastiri.

    Am intrat in fiecare incapere, de la pridvor pana la naos si fiecare camera are specificul sau, cu multe picturi, unele s-au mai sters, dar altele sunt extrem de vii si de expresive. Undeva, intr-un colt al pronaosului, am vazut o scara si am aflat ca aceasta duce la camera tezaurului.

    Naosul este deosebit iar altarul m-a impresionat foarte mult, cu atatea picturi atingand perfectiunea artistica, incadrate in rame aurite de o maiestrie cu totul aparte.

    Turla bisericii porneste inalta, dinspre naos si este circulara in interior, mult decorata in picturi felurite, in care detaliile fiecarei fresce intrec orice imaginatie. Ulterior, afara am vazut cupola intr-o forma octogonala. Sistemul de boltire este cel traditional, asemanator cu al celorlalte biserici inaltate de Petru Rares.

    Maicuta Tatiana ne-a spus despre picturile interioare ca acestea nu s-au abatut de la traditie. “Rastignirea” aflata in naos, este socotita cea mai valoroasa realizare pe aceasta tema din bisericile bucovinene. Bogatia elementelor figurative si decorative, culorile, in special galbenul, sunt perfect imbinate la mai toate ansamblurile frescelor interioare, cum sunt si “Pantocrator” de pe bolta superioara sau “Maica Domnului Induratoare” ce prezinta un chip mai umanizat si mai tragic decat in oricare alta reprezentare. Chiar daca stiam ca fotografiatul este interzis, cu totii am facut poze la greu…bineinteles si eu. Deci, sper sa ne ierte bunul Dumnezeu…dar cum pot lasa netrase in poze atatea si atatea frumuseti?!...Astea sa-mi fie pacatele cele “pacatoasele”!

    Afara ne-am plimbat prin curtea marinimoasa a complexului monahal si am vazut si Clisiarnita (casa egumeneasca), un valoros edificiu, inaltat in anii 1612, de episcopul Efrim de Radauti. Acest locas a fost resedinta domneasca, scoala de copisti-miniaturisti si loc de pastrare a tezaurului manastiresc.

    Astazi aici se afla Muzeul manastirii. Ni s-a spus ca in muzeu se pastreaza doua borderii din sec. 15, jiltul lui Petru Rares, psaltirea episcopului Efrem de Radauti fiind cea mai valoroasa piesa de acest fel din Moldova; manuscrise importante din sec.17, obiecte de cult, precum si o colectie de icoane vechi din sec. 17,18 si 19.

    In curtea frumos aranjata si curata, printre flori si vegetatia bogata, langa Clisiarnita am vazut un bust in piatra, foarte bine realizat, al domnitorului Petru Rares, ce vegheaza si astazi acest asezamant sfant inaltat de domnia sa si care strapunge timpul peste veacuri ramanand posteritatii aceasta Manastire a Moldovitei.

    M-am bucurat nespus ca dupa o viata am reusit si eu sa vad si aceasta sfanta mostenire lasata neamului romanesc. Intr-adevar, Bucovina ascunde multe comori nepretuite pe care trebuie sa le pastram cu sfintenie pentru urmasii nostri.

    Biserica din incinta Manastirii Moldovita este inscrisa in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.

    Fericita, implinita si imbogatita sufleteste, m-am urcat in autocar, urmand sa vad alte asemenea comori dumnezeiesti din Bucovina…

    Si v-am povestit si eu cate ceva despre Manastirea Moldovita, doar pentru ca precum multi altii, si eu AmFostAcolo!

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 27.10.11 15:32:44
    Validat / Publicat: 27.10.11 16:45:42
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3523 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Turnul cu intrarea in Manastirea Moldovita
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [27.10.11 17:54:20]
    »

    Melodia atasata poate fi schimbata/stearsa!

    alinaro
    [27.10.11 20:59:33]
    »

    Ce descriere frumoasa, Ileana... Postarea ta m-a facut sa ma "intaresc" cumva in ideea de incerca sa facem, la anul, un mini tour al Romaniei. Drept sa-ti spun, eu le vorbesc celor de pe aici cu atata patima de frumusetile tarii noastre, insa mi-e cam rusine cand le spun ca, de fapt, nu am vazut niciuna din perlele, cum le numesti tu, din Bucovina, si nu cunosc nici Maramuresul. Adica piese de "categorie grea" a Romanicii noastre. Sper sa dea Domnul sa reusim la anul, i-as implini astfel o dorinta si tatalui meu, care, in vara asta, a mers cu noi in Grecia, insa caruia i-a ramas gandul la tour-ul Romaniei.

    Numai bine si multumesc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [30.10.11 12:23:37]
    »

    @web13, multam frumos pt. fondul muzical.

    @alinapopi, iti multumesc pt. apreciere. Trebuie sa-ti scriu ca, dupa opinia mea, orice roman, de oriunde, trebuie sau ar fi indicat sa vada Maramuresul si manastirile Moldovei (si nu numai). Toate acestea fac parte din fiinta noastra nationala, si cred ca merita vazute, nu doar pt. asta, ci si pentru ca sunt adevarate opere nationale de arta, cultura, istorie. Din acele locuri ne tragem cu totii fiinta noastra, prin acele locuri suntem noi adevarati romani. Sunt multe de filozofat dar nu este aici locul, nu?!...

    @to all, multumiri pt. aprecierile voastre.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, ileanaxperta*
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Moldovița:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060045003890991 sec
    ecranul dvs: 1 x 1