ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pelerinaj la Mănăstirea Ghighiu în Postul Crăciunului  

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

A patra mănăstire din cele văzute în cadrul Pelerinajului in Postul Crăciunului din 26 noiembrie la şapte mănăstiri, a fost mănăstirea Ghighiu cu hramul Izvorul Tămăduirii. Din cele văzute anterior vă recomand să vizitaţi mănăstirea Pareta, care pe lângă faptul că biserica este o construcţie nouă şi impunătoare, are la bază strădania Fecioarei din Pareta despre care se spune că în urma unei viziuni ceresti a adunat donaţii de la particulari şi firme pentru ridicarea lăcaşului v. aici.

1. Amplasament şi cum ajungeţi la mănăstirea Ghighiu (44°54′0.90 N; 26°3′54.83 E)

Se află în comuna Bărcăneşti la 5 km de Ploieşti. Din DN1 se desprinde DN1A pe care, până la parcarea mare a mănăstirii se rulează cca 2.5 km. De pe centura Ploieştiului se abordează DJ101D, urmărindu-se indicatoarele până la mănăstire.

2. Scurt istoric

În codrii Vlăsiei, a existat o bisericuţă de lemn în sec. XVI, care s-a deteriorat în timp. În 1817 logofătul Coresi şi soţia sa au ridicat o biserică mai mare tot de lemn în timpul domnitorului Caragea. În anii 1858-1866 a fost construită actuala biserică de cărămidă pe temelie de piatră, sfinţită de mitropolitul Nifon. Biserica a suferit multe stricăciuni la cutremurul din 1940 (pe care-l ţin minte şi eu), apoi de la bombardamentele americane din 1944 a zonelor petroliere şi Ploieştiului (şi pe astea le ţin minte). Au fost şi multe incendii în secolul trecut, când în 1945 şi 1946 a fost distrusă biblioteca mănăstirii. Reparaţiile au început sub mitropolitul Justinian. În 1952 mănăstirea a devenit de maici. Renovarea totală a fost făcută sub păstoritul mitropolitului Justinian Marina între 1954-1958. Cutremurul din 1977 a produs alte stricăciuni la structura de rezistenţă şi la picturile originale. Lucrările de consolidare au durat până în 1990 când biserica a fost resfinţită. Se cunoaşte de foarte puţini că în mănăstire era şi un laborator de farmacie încă dinainte de 1764 când aici se preparau diverse tincturi şi poţiuni vindecătoare. În timpul Războiului de Independenţă din 1877, în mănăstire au fost găzduiţi soldaţi, răniţi şi prizonieri de război. Deasemeni în timpul epidemieii de holeră din 1892, spaţiile anexe au fost transformate în saloane pentru bolnavi şi muribunzi.

3. Arhitectura bisericii.

În linii mari reproduce stilul brancovenesc având formă de treflă cu o singură turlă octogonală pe naos şi un pridvor care s-a închis cu zid la renovarea din 1954-58. Uşa de la intrare în pronaos este de lemn sculptat şi incadrată de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Clopotniţa înaltă de zid are lateral chiliile din sud ale măicuţelor.

4. Interiorul bisericii

Pardoseala bisericii este mozaicată. Pictura interioară a fost realizată de Gh. Tattărăscu în 1865. Acesta a revoluţionat pictura bisericească renunţând la scene din Vechiul Testament şi înlocuindu-le cu altele din Noul Testament, separând tablourile între ele şi zugrăvind chipuri umane identice cu cele contemporane. Restaurarea din perioada 1854-1958 a păstrat linia picturii lui Gh. Tattărăscu. Din pictura originală a rămas cea de pe catapeasmă şi de pe peretele de intrare în pronaos.

Biserica este cunoscută prin icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, numită si ˝siriana˝, făcută din lemn de santal şi datând din sec. XVI. Ea a fost adusă din Siria în 1958 şi dăruită Patriarhului Justinian Marina care a depus-o la Patriarhia din Bucureşti. S-au întâmplat două minuni: prima, s- a cerut în vis unui înalt prelat sirian să fie adusă în România, a doua, tot în vis, Prea Fericitului Teoctist i s-a spus s-o ducă la mănăstirea Ghighiu. Credeţi-mă că pentru a ajunge la icoana Făcătoare de minuni am stat la coadă mai mult de jumătate de oră, fiecare credincios rostindu-şi în faţa Ei rugăciuni pentru sanătatea familiei şi linişte în ţară. Icoana este amplasată lângă o scară care duce la amvon si pe treptele căreia ca prinos de recunoştinţă credincioşii aduc flori proaspete. Deasemeni pe icoană, atârnă lănţişoare aurite, ca mulţumire pentru minunile înfăptuite de Fecioară.

5. În curtea bisericii

-Un chioşc cu sculpturi de scene bisericeşti adăposteşte o şuviţă de apă, un izvor al tămăduirii care a vindecat mulţi credincioşi cu condiţia unei credinţe sincere şi totale.

- Agheasmatarul a fost construit pe locul unde primul ctitor, logofătul Coresi şi soţia sa au ridicat în 1817 biserica de lemn în urma unui vis în care li s-a arătat Fecioara Maria.

Prezenţa icoanei Făcătoare de minuni Sirianca, restaurarea picturilor lui Gh. Tattărascu, Izvorul Tămăduirii şi nu în ultimul rând accesul uşor din Ploieşti şi Bucureşti, fac din Mănăstirea Ghighiu una din cele mai vizitate din judeţul Prahova.

 

WEB, TE ROG ÎNSEREAZĂ: youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cu acces uşor din Ploieşti şi Bucureşi dar mai ales datorită prezenţei icoanei Făcătoare de minuni Sirianca cât şi a picturilor lui Gh. Tattărăscu, mănăstirea Ghighiu ocupă un loc de top în ierarhia monacală din Muntenia


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Văzând cât de multă lume stă la coadă mult timp pentru a se ruga la Sirianca, nu poţi să nu fii convins că ortodoxia a făcut ca acest popor să reziste în faţa vicisitudinilor vremurilor prin care a trecut,

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.12.22 17:08:27
Validat / Publicat: 17.12.22 18:58:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Clopotniţa şi chiliile din sud
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.12.22 19:43:23]
»

@Michi: Mănăstirea Ghighiu de lângă Ploiești este un binecunoscut loc de pelerinaj la icoana Maicii Domnului. În orice zi a săptămânii vei găsi oameni care se roagă în biserica mănăstirii, iar în zilele de sărbătoare sau duminica mulțimea de pelerini e nesfârșită.

Având în vedere că vă aflați într-o excursie organizată care cuprindea 7 ansambluri monahale (parcă prea multe pentru o singură zi, mai ales o zi târzie de toamnă când întunericul vine rapid) timpul alocat explorării tuturor punctelor de interes din interiorul mănăstirilor e limitat. La Mănăstirea Ghighiu există o frumoasă grădină în spatele complexului monahal cu chioșc și lac, precum și un izvor care are legătură cu hramul „Izvorul Tămăduirii” (vezi impresii).

Mulțumim pentru prezentări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[18.12.22 23:50:12]
»

@tata123 ????: Criteriul principal care m-a făcut să optez pentru acest pelerinaj nu a fost numărul mănăstirilor de vizitat ci distanţele mici de deplasare de la autocar la biserică sau paraclis. Dacă nu rezistam fizic la toate, puteam opta să rămân la câteva în autocar. Ca prevedere am apelat şi la o doamnă care m-a însoţit. Ai dreptate, la ultima, la mănăstirea Ţigăneşti nu a coborât nici jumătate din turişti din cauza întunericului. Până la urmă şi prin faptul că între mănăstiri mă puteam odihni câte jumătate de oră în autocar, nu pot spune că am obosit prea tare. Cu ce am văzut, cu ce am fotografiat şi citit, pot spune că am reuşit să le văd, chiar incomplet, alternativa fiind să stau acasă. Cu timpul înveţi să faci şi compromisuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ghighiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075942993164062 sec
    ecranul dvs: 1 x 1