ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În vizită la Mănăstirea Dervent

TIPĂREȘTE URM de aici

V-am povestit în articolul precedent despre Mănăstirea ”Peştera Sfântului Apostol Andrei”, unul dintre cele mai cunoscute lăcaşe de cult din partea de sud a Dobrogei. Vă spuneam că am ajuns acolo pe la începutul lunii iunie, într-o frumoasă plimbare de o zi pe meleagurile dobrogene. În aceeași zi am vizitat o altă mănăstire cunoscută, despre care doar mai citisem câte ceva, fără a ajunge anterior să-i călcăm pragul – este vorba despre mănăstirea Dervent.

Calea de acces către acest obiectiv este reprezentată de DN 3, lăcaşul de cult aflându-se la marginea acestui drum naţional, pe partea dreaptă când vii dinspre Constanţa sau pe stânga atunci când ajungi acolo dinspre Călăraşi. Referitor la calitatea acestui drum, aş aprecia-o ca fiind bună: şoseaua a fost destul de liberă şi ne-a condus printre podgorii și livezi, coline şi pâlcuri de pădure către mănăstirea Dervent. Pentru şoferi sunt importante şi distanţele, aşa că le voi aminti: 18 kilometri de la punctul de trecere cu bacul Ostrov şi 110 kilometri de la ieşirea din Constanţa.

În ceea ce priveşte vechimea acestui lăcaş de cult, „tradiţia spune că la Dervent a existat o biserică de mănăstire distrusă în urma unei invazii a pecenegilor (în anul 1036), în acelaşi timp cu cetăţile Capidava şi Dervent. Locul actualei mănăstiri a fost însă ales pentru că aici există două cruci tămăduitoare din piatră despre care se spune că ar avea o vechime de aproximativ 2000 de ani. Mai concret, patru creştini au fost martirizaţi pe aceste meleaguri deoarece au propovăduit Evanghelia, refuzând să-şi lepede credinţa chiar şi atunci când au fost torturaţi. În urma sacrificiului lor, din pământ au crescut patru cruci cu puteri tămăduitoare, două dintre aceste cruci păstrându-se și în zilele noastre. Actualul lăcaş de cult de la Dervent a fost înființat în anul 1923. ” (surse – wikipedia şi un panou informativ din incinta mănăstirii)

Vizitarea mănăstirii Dervent - Noi am ajuns în parcarea mănăstirii la câteva minute după ora 14.00, în timp ce pe bolta cerească apăruseră niște nori tot mai amenințători. Fără să stăm prea mult pe gânduri, am traversat șoseaua și ne-am apropiat de intrarea în curtea lăcașului de cult. Turnul clopotniță, prin gangul căruia se intră în curte, are o formă interesantă care îți atrage imediat privirile. În partea superioară are un balcon ce este susținut de jur-împrejur de stâlpi sculptați, iar cărămizile arse au fost utilizate pentru a crea arcade deasupra ferestrelor și deasupra porții mănăstirii. În ceea ce privește poarta, aceasta este realizată din lemn și este sculptată cu diferite ornamente și motive religioase. Mai trebuie spus că la intrarea în incinta mănăstirii există numeroase plante, flori, dar și arbuști care formează o adevărată oază ce continuă și dincolo de zidul de incintă.

În partea centrală a curții se află biserica, aceasta având hramul ”Sfânta Cuvioasă Paraschiva”. Lăcașul de cult adăpostește două odoare bisericești de mare preț - este vorba despre Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului și despre Sfânta Cruce (aflată într-un micuț paraclis alipit de biserică, în partea stângă). Referitor la Icoana Făcătoare de Minuni, am lecturat câteva informații afișate în apropiere și am aflat că ea a fost donată în anul 1940 de către o familie de români din Cadrilater. Din momentul în care icoana a ajuns la Dervent, s-au împlinit multe dintre rugăciunile care i-au fost adresate de către oamenii necăjiți.

Sfânta Cruce adăpostită în paraclisul alipit la stânga bisericii și-a dovedit de-a lungul vremii puterile sale tămăduitoare. Mulți dintre credincioșii care au venit să se roage și să o atingă s-au vindecat de suferințele lor trupești sau sufletești. Acesta este și motivul pentru care locul este mereu aglomerat, așa că am așteptat și noi câteva minute până să putem intra în respectivul paraclis. Crucea este adăpostită sub un altar de marmură albă pentru a fi mai bine protejată, însă poate fi atinsă prin spațiul lăsat liber pe lateral.

În spatele acestei biserici, în exterior, se află şi cea de-a doua cruce tămăduitoare de la Dervent, ea fiind de ajutor animalelor bolnave.

Tot în spatele bisericii se află în construcţie o altă biserică de dimensiuni impresionante. Ca o părere personală, consider că mănăstirea Dervent este frumoasă aşa cum este în prezent, iar o biserică mult mai mare decât toate celelalte clădiri din incintă va mai ştirbi din frumuseţea mănăstirii. În fine, asta este... această tendinţă de a construi biserici noi şi opulente am mai întâlnit-o şi prin alte locuri, însă nu cred că este o idee inspirată!

Să revenim la prezentarea mănăstirii Dervent. Curtea lăcaşului de cult te îmbie la relaxare! Acolo este amenajat un mic parc, iar pe marginea celor câteva alei sunt amplasate la umbră bănci unde pelerinii se pot odihni după drumurile lungi pe care probabil că le-au parcurs pentru a ajunge la Dervent. Aghiazmatarul „se scaldă” într-o mare de verdeaţă şi floricele colorate, iar de jur-împrejur clădirile-anexă adăpostesc pangarul, chiliile sau trapeza mănăstirii. Am aruncat o privire şi dincolo de gard, atraşi de luciul lacului Bugeac sau de întinderile de stufăriş care găzduiesc neamurile de zburătoare iubitoare de apă.

După ce ne-am relaxat şi noi preţ de vreo 10 minute pe o bancă din apropierea trapezei şi ne-am recăpătat energia sorbind din apa rece a cişmelei din curte, ne-am ridicat şi am pornit către un alt punct de interes de la acest ansamblu mănăstiresc – este vorba despre Izvorul Tămăduirii, aflat la aproximativ 300 de metri depărtare. Conform tradiţiei, izvorul din apropierea Derventului a fost scos la lumină de către Sfântul Apostol Andrei, care a lovit cu toiagul în pământ pentru a găsi apa cerută de ucenicii lui. Foarte probabil, în apa izvorului au fost botezaţi de către Sfântul Andrei primii creştini de pe aceste meleaguri.

Un drum de ţară ne-a condus în mai puţin de un sfert de oră la Izvorul Tămăduirii. Pe marginea drumului sunt mulţi nuci, pruni şi salcâmi, astfel că ne-am plimbat protejaţi de umbra acestora. Izvorul este adăpostit de un mic paraclis ridicat în anul 2002, iar dintre cele câteva picturi interioare aş putea aminti scena biblică „Chemarea Sfântului Apostol Andrei”. Am umplut şi noi o sticluţă cu apă, apoi am revenit la mănăstire şi în câteva minute ieşeam pe poartă, mulţumiţi că am vizitat acest frumos lăcaş de cult de pe meleagurile dobrogene.

În încheiere, recomand vizitarea mănăstirii Dervent tuturor celor care ajung prin partea de sud a Dobrogei! Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 27.06.17 21:02:23
Validat / Publicat: 27.06.17 21:53:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 6152 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Am ajuns la mănăstirea Dervent, frumos lăcaş de cult de pe meleagurile dobrogene.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[27.06.17 21:58:01]
»

@Crazy_Mouse: Start vot! Acum in prag de seara, cand cerul isi scutura straiele si cativa stropi mai potolesc putin arsita, iata un articol tocmai potrivit de citit. Un lacas deosebit si care nu trebuie ocolit. Eu inca nu am ajuns acolo insa cand va veni ocazia nu voi ocoli aceasta manastire.

Cred ca vremea chiar daca v-a amenintat putin a fost tocmai potrivita pentru vizitare iar pozele sunt minunate.

Felicitari, votat cu mare placere.

Floryn81AUTOR REVIEW
[27.06.17 22:19:51]
»

@mishu: Mulţumesc frumos pentru aprecieri! Să ştii că am avut timp să scriu acest articol tocmai pentru că în seara asta a plouat şi pe la noi, astfel că nu am mai ieşit la plimbare. În ceea ce priveşte mănăstirea Dervent, îţi recomand să o vizitezi, la fel ca toată partea de sud a Dobrogei de altfel! Dacă mai plănuieşti vreo ieşire pe litoralul nostru poţi traversa dimineaţa cu bacul pe la Călăraşi şi în acea zi vei avea timp să vizitezi două-trei obiective, iar seara mai rămâne în mod cert ceva timp şi pentru o plimbare pe faleză... sau, de ce nu, pentru o masă îmbelşugată la Pescăria lui Matei!

mishu
[27.06.17 22:21:58]
»

@Crazy_Mouse: ????, La Pescaria lui Matei gata, m-am lamurit, trebuie sa mai testez si cele indicate de @maria55, in rest am incredere mare in recomandarile tale si sunt oricand binevenite.

zlatna
[28.06.17 08:15:01]
»

@Crazy_Mouse: Felicitări pentru articol.

Noi nu am ajuns la această mănăstire. Din cauza vremii ne-am oprit la mănăstirea Sf. Andrei. Cu ocazia acestui articol am ajuns să aflu multe lucruri despre ea.

Sunt de acord cu tine in privința construirii bisericii mari, dar asa vor unii să strice ce e frumos.

Toate cele bune și multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[05.07.17 14:40:29]
»

O mănăstire frumoasă, atrăgătoare, o descriere aidoma și fotografii așijderea. După părerea mea se cam exagerează cu vechimea, atât a bisericii de acum o mie de ani, cât și a crucii de două mii de ani... dar poate că greșesc. Neplăcut impresionat despre felul cum este ”protejată” vechea cruce, dar nimic nou în privința modului cum se procedează prin lăcașele noastre de cult. Puțin mister și efort nu strică. Ai fost rapid de mână și ai reușit să faci și vreo două fotografii în interior.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dervent [Ostrov, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074018001556396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1