ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Argeșului

TIPĂREȘTE

”Pe Arges in gios
Pe un mal frumos,
Negru-Voda trece
Cu tovarasi zece:
Noua mesteri mari,
Calfe si zidari
Si Manoli - zece,
Care-i si intrece.
Merg cu toti pe cale
Sa aleaga-n vale
Loc de monastire
Si de pomenire… ”

Cine nu a auzit aceste versuri. Eu mi le amintesc destul de bine, pentru că acum vreo 22 de ani le-am avut de comentat la proba orală de la bacalaureat.

Cum v-am mai spus în duminica Paștelui din acest an, am vizitat Curtea de Argeș. Prima oprire am făcut-o în parcarea de lângă mănăstirea Argeșului. Apoi am pornit spre mănăstire. Parcarea are următoarele coordonate GPS: N – 45.156014 și E – 24.674857.

Mănăstirea Argeșului cred că este printre cele mai cunoscute mănăstiri din țara noastră. Notorietatea este datorată în mare parte baladei Meșterului Manole. În mare legenda spune, Meșterul Manole a primit sarcină de la domnitorul Neagoe Basarab să construiască cea mai frumoasă biserică din țară. Meșterul s-a apucat de lucru, dar ce construia ziua, seara se surpa. Manole a avut un vis în care i s-a spus să că dacă dorește să nu se mai dărâme construcția, prima soție care le aduce mâncare, să fie zidită în zidurile mănăstirii. Întâmplarea a făcut să vină Ana, soția lui Manole. Acesta a zidit-o și zidurile nu s-au mai dărâmat. După ce a terminat de construit mănăstirea, domnitorul Neagoe Basarab a fost foarte încântat de realizarea Meșterului Manole. Pentru ca acesta să nu mai construiască o altă biserică mai frumoasă i-a dărâmat schele și Manole a rămas pe biserică. Acesta și-a confecționat aripi din tablă și a încercat să zboare de pe biserică. Din nefericire nu a putus zbura prea mult și s-a prăbușit. În locul unde a căzut imediat s-a format un izvor. Cam asta e legenda pe scurt. Pe zidul bisericii se află o inscripție care ne spune cam pe unde a fost zidită Ana.

Istoria reală este diferită. Prima biserică din acest loc a fost construită în anul 1439 în timpul domniei lui Vlad Dracul. Între 1444 și 1446 în zonă au avut loc două cutremure mari care au afectat grav biserica lui Vlad Dracul. Construcția actualei biserici a în ceput în anul 1514 în timpul domniei lui Neagoe Basarab. Acesta a dorit să construiască o biserică fără seamăn. Neagoe Basarab avea bune cunosștințe despre arhitectura bisericească (se spune că a contribuit la construirea unei moschei pentru sultanul Baiazid al II-lea la Constantinopol), a dat ideea planului bisericii și sfaturi meșterilor. Tot domnitorul a cumpărat materialele din care a fost construită biserica. La construirea biserici s-a folosit calcar de Albești și marmură adusă din Grecia.

La sfințirea bisericii, în anul 1517 pe lângă domnitorul Neagoe Basarab a participat și patriarhul Constantinopolului. Terminarea tuturor lucrărilor de la biserică nu a fost prinsă de Neagoe Basarab, acesta murind în anul 1521, lucrările au continuat sub domnia ginerelui său, Radu de la Afumați. Pictura înterioară a fost terminată în anul 1526.

În 1610 orașul Curtea de Argeș a fost ocupat de trupele principelui transilvănean Gabriel Bathory. Pe timpul ocupației mănăstirea a fost vandalizată. Acoperișul din plumb al bisericii a fost topit pentru a necesitățile armatei. Rămasă fără acoperiș biserica se degradează din cauza ploilor. Salvarea construcției a venit de la Regele Carol I. Acesta a ales Curtea de Argeș ca necropolă regală. Regele Carol a decis să reconstruiască bisericii după planurile arhitectului francez Emile Andre. Acesta va reconstrui Mănăstirea încercând să o transforme într-o construcție regală. Emile Andre modernizează aghiasmatarul din timpul lui Neagoe Basarab, schimbă arhitectura turlelor făcându-le mai scunde și cu circuferința mai mare. Datorită noii forme turlele au rezistat cutremurelor care au urmat.

Din parcare noi ampornit spre biserică. Am urcat un mic deal pentru a ajunge la obiectiv. Primul lucru care ne-a împresionat a fost aghiasmatarul. Acesta este amplasat aproape de întrarea în biserică, seamănă mult cu un baldachin care se sprijină pe patru coloane. Este folosit pentru prepararea ageasmei și pentru ținerea unor slujbe care au loc în curtea mănăstirii. Baza acestuia este din marmură care are desenate mai multe movive orientale.

Apoi ne-am îndreptat spre biserică. După dorința Regelui Carol I, biserica este necropolă regală. Aici se află mormintele Regelui Carol I, Reginei Elisaveta, a Regelui Ferdinand, Reginei Maria. Tot în pronaos se află și momântul ctitorului Neagoe Basarab, al soției acestuia domna Dospina și a lui Radu de la Afumați. Pronaosul are dimensiuni foarte mari, nu este despărțit de restul bisericii printr-o ușă ci doar prin doi stâlpi. Pronaosul se sprijină pe 12 coloane care reprezintă cei 12 apostoli. Deasupra pronaosului se află cele trei turle ale bisericii. Acestea se evidențiază prin construcția lor torsionată. Pictura originală din biserică nu a rezistat timpului, cea actuală datează din secolul XIX când a fost reconstruită biserica.

Am ieșit din biserică și ne-am îndreptat spre Paraclis. În drum spre acesta, am dat de capela unde este înmormântat Regele Carol al II-lea. Acesta a decedat în exil, în Portugalia, la Estoril. Rămășitele sale au fost repatriate în anul 2003. Din cauza faptului că în interiorul bisericii nu a mai fost loc pentru mormânt s-a construit capela. Peste piatra de mormânt al regelui Carol al II-lea este așternut drapelul regal.

Paraclisul a fost construit odată cu repararea bisericii, în anul 1885. Aici se află moștele sfintei Folofteia iar creștinii vin aici să se închine la moște. Sfânta Filofteia a fost ucisă de tatal său la vârsta de 12 ani pentru că dădea mâncare la cerșetori. Trupul său căzut la pământ nu a putut fi ridicat pâcă când nu au venit preoții să facă slujbe. În timpul acestor slujbe ei au enumerat mai multe bisericii printre care și Curtea de Argeș. Atunci a putut fi ridicată și adusă la Curtea de Argeș. Pe holul de la intrare în paraclis se află mai multe tarabe cu suveniruri. Când intri în paraclis și dai de ele te simți ca la talcioc, cu clienți gălăgioși, înghesuială, iar 10 metri mai încolo credincioșii se închină la moaște.

O nouă clădire care a apărut langă Mănăstirea Argeșului este noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeș. Acesta este o clădire imensă, construită sub formă de semicerc, acoperită cu cărămidă marou. Aici se află noua necropolă regală și este înmormântată regina Ana. Autoritățile doresc să mute toată familia regală din mănăstire, în noua necropolă.

Cum spune legenda, Manole ca să coboare de pe biserică și-a construit aripi din tablă cu care a încercat să zboare. Nu a parcurs o distanță prea mare și a căzut și a murit. În locul unde a căzut a apărut o fântână. Fântâna a rezistat până în zilele noastre și multă lume vine aici să bea apă.

Vă invit să vizitați Mănăstirea Argeșului.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 03.08.17 10:04:39
Validat / Publicat: 03.08.17 12:55:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CURTEA DE ARGEŞ.

VIZUALIZĂRI: 3255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 turlele bisericii cu arhitecura aproape unică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[03.08.17 13:52:36]
»

@zlatna:

Un loc exceptional, din pacate n-am mai ajuns de ceva timp pe acolo din cauza drumurilor proaste. Am plecat o data de la casa mea din Arges special sa revizitam manastirea dar ne-am intors caci riscam sa ajungem la doctorul de masini. Cred ca sunt 5 ani de atunci, am intrebat vecinii daca s-a mai facut ceva si cum raspunsul n-a fost bun, am renuntat. Probabil ca trebuie sa o abordam din alte directii.

O zi frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[03.08.17 14:05:02]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru vizită și vot.

Nici noi nu am mai fost de mult în zonă tot din cauza drumului.

Am crezut că s-a mai reparat dar din păcate este tot mai prost.

Poate o să avem mai mul noroc în următorii ani odată cu construirea autostrăzii Pitești-Sibiu pentru că este prevăzută o legătură între Rm. Vâlcea și autostradă. Deci drumul acum este foarte prost.

O zi frumoasă și ție.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49
[03.08.17 16:34:56]
»

@zlatna: Oameni buni! Atâtea locuri minunate avem de văzut și tot atâtea (poate chiar mai multe) drumuri proaste duc la ele.

Am vizitat și eu Mănăstirea Argeșului, m-am minunat de frumusețea ei, dar mai tare m-am minunat, după ce-am plecat văzând că mașina-i întreagă.

De aceea, ca și acum, fac eu mereu urarea: "Drumuri bune și excursii frumoase! ".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[03.08.17 17:15:18]
»

@zlatna:

Fascinanta Manastirea Curte de Arges. Desi am vizitat-o de atatea ori, voi reveni aici ca magnetizat de fiecare dat cnad voi avea ocazia.

Turlele bisericii sunt emblematice, inconfundabile!

Felicitari pentru articol.

A propos ai gasit-o pe Ana? Sau pe Manole?

Eu imi amintesc ca am luat 4 in teza la Mesterul Manole, daca cineva isi poatye imagina ca este posibil sa iei 4 la Mesterul Manole.

Pacat ca n-am dat corigenta la Curtea de Arges in curtea manastirii.

Felicitari! Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[04.08.17 09:16:10]
»

@Mitica49:

Oameni buni! Atâtea locuri minunate avem de văzut și tot atâtea (poate chiar mai multe) drumuri proaste duc la ele.

Aveți perfectă dreptate. Am fost în iunie pe Cheile Bicazului - peisajul este fantastic dar drumul e plin de gropi, de nu ști cum să te ferești de ele. Mare păcat.

Ce să mai zic de drumul spre celebrul Viscri, e foarte prost.

Toate cele bune și drumuri bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[04.08.17 09:20:43]
»

@Dan&Ema: Nu i-am găsit pe nici unul dintre ei, probabil erau plecați cu treburi prin altă parte...

Și mie îmi place mult manăstirea și întreaga zonă, fiind și un punct de plecare spre Transfăgărășan.

[Pacat ca n-am dat corigenta la Curtea de Arges in curtea manastirii. ] - primeai nota 10 cu felicitări.

Toate cele bune și multe concedii plăcute, domn' Augustus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[04.08.17 09:26:08]
»

@zlatna:Îmi pare bine că mai citesc și eu un review despre zona Argeș și despre această deosebită mănăstire!

Parcă nu îmi vine să cred că familia regală care a marcat formarea României moderne va fi deshumată și pusă în noua biserică?

Noua biserică este frumoasă, totuși mi se pare prea joasă în comparație cu Paraclisul și cu Palatul Episcopal, trebuiau păstrate proporțiile chiar dacă costa mai mult!...

În spatele Paraclisului se află un parc cu multe clădiri, bisericuță veche de lemn... și undeva în partea extremă a parcului este mormântul Elenei Lupescu lângă alte morminte ale altor slujitori ai Domnului...

Frumoase poze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[04.08.17 09:32:25]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru vizită și vot.

Am auzit că și rămășițele Elenei Lupescu au fost aduse în țară odată ce cele ale regelui Carol II, dar nu știam unde au fost depuse. Sunt foarte bune complctările dv.

Sunt de acord, trebuiau păstrate proporțiile cu restul clădirilor și pentru noua biserică, bine că s-a păstrat culoarea exterioară.

Toate cele bune și multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.08.17 10:21:14]
»

@zlatna: Am fost și eu de multe ori la Mănăstirea Curtea de Argeș nu atât pentru istoria sau pentru legendele ei, cât pentru frumusețea ei arhitecturală. Aghiazmatarul din fața întrării - o adevărată bijuterie - mă fascinează de fiecare dată cu dantelăria lui de piatră.

Cum ai reușit să fotografiezi mormintele regale? Nu permiteau și erau strașnic păzite de fiecare dată când am fost noi acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.08.17 10:29:59]
»

@mprofeanu:

În spatele Paraclisului se află un parc cu multe clădiri, bisericuță veche de lemn... și undeva în partea extremă a parcului este mormântul Elenei Lupescu...

Așadar, acolo se află rămășițele pământești ale Elenei Lupescu? Am vrut să văd ce mormânt i-au făcut, dar nu l-am găsit niciodată pentru că n-am ajuns niciodată în spatele paraclisului. Îmi închipuiam că o fi în cealaltă capelă pe care am găsit-o întotdeauna încuiată și fără vreun înscris pe ea. Deci, în afară de a vedea în ce stadiu s-a ajuns cu noua catedrală, mai am un motiv de a reveni la Curtea de Argeș.

Cât despre mutarea regilor României în noua catedrală… Aștept să aud că au făcut o asemenea profanare. Primii regi ai României își dorm somnul de veci acolo unde au dorit ei și unde și-au pregătit locul pentru odihna veșnică. Ce rost ar avea mutarea lor?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[04.08.17 14:42:29]
»

@iulianic: ” Cum ai reușit să fotografiezi mormintele regale? Nu permiteau și erau strașnic păzite de fiecare dată când am fost noi acolo. ”

Poate că era duminica Paștelui și erau liberi paznicii, glumesc. Chiar nu a fost nimeni să ne împiedice să fotografiem mormintele. Era și slujbă în momentul vizitei.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[16.08.17 20:43:29]
»

@zlatna: Am vizitat aceasta manastire de cand eram destul de mica, nu imi aduc aminte insa pozele stau marturie, dar am vizitat-o si cu copiii mei si ne era in intentie si anul acesta, insa daca toata lumea critica drumurile cred ca deocamdata am sa ma abtin.

Cat despre legende, cred ca acestea se perpetueaza pe mai departe mai mult decat istoria in sine.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[16.08.17 21:30:43]
»

@mishu:

Au început sa lucreze la drum, mi-au spus vecinii de la Arges. Acum ca se termina reabilitarea soselei in mileniul asta, vom vedea!

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.08.17 21:23:06]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizita si vot.

Nu trebuie să ne dăm batuti de un drum prost. Dacă ai timp mergi la mănăstire, este foarte frumoasa.

Mai nou lumea care ajunge aici caută mormântul reginei Ana, care e in noua necropolă regală. Prin geam cauta mormântul (când am fost noi nu se vizita, acum nu știu).

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, iulianic, mishu, Mitica49, mprofeanu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Curtea de Argeș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46254992485046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1