ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mănăstirea Curtea de Argeş - giuvaer arhitectonic

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă am ajuns la Curtea de Argeș, dacă am vizitat Complexul feudal Curtea de Argeş și împrejurimile lui, nu puteam să nu revenim - pentru a câta oară? - la Mănăstirea Meșterului Manole. Simpla rostire a numelui orașului îmi aduce în fața ochilor această bijuterie a arhitecturii religioase românești. Pentru că eram cazați la Motel Meşterul Manole, la numai câțiva pași de Mănăstirea Curtea de Argeş, se înțelege că nu puteam părăsi orașul înainte de a o revedea. Vizita noastră nu a adus nimic nou față de precedentele. Poate doar faptul că în parc de plimbau alți oameni sau că prelata care masca șantierul unei renovări la fațada vestică, cea cu intrarea, știrbea nițel din frumusețea de neegalat a sfântului lăcaș.

"... această biserică este un giuvaer" spun și eu așa cum a spus cu câteva sute de ani în urmă Paul de Alep, arhidiaconul din Antiohia care l-a însoţit pe patriarhul Macarie în călătoriile sale prin ţările române și care a lăsat posterității multe însemnări valoroase referitoare la acestea.

Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș

Devenită mult mai târziu necropolă regală, biserica Mănăstirii Curtea de Argeș a fost înălțată de Neagoe Basarab (1512-1521) pe locul în care fusese vechea mitropolie a Țării Românești. La intrarea în parcul în care se află complexul monastic de la Curtea de Argeș întâmpină statuia ctitorului. Neagoe Basarab nu a trăit îndeajuns pentru a vedea construcţia terminată. După moartea acestuia, Radu de la Afumaţi - ginerele său - cel care i-a urmat la tron, a finalizat pictura interioară prin mâna meșterului Dobromir din Târgoviște.

Nu voi povesti istoria de secole a acestui sfânt lăcaș. Despre incendiile, cutremurele și stricăciunile pe care le-a suportat de-a lungul timpului, dar și despre reparațiile care i s-au făcut s-a scris mult și se va mai scrie încă. Voi aminti doar de restaurarea făcută de André Lecomte du Nouy în perioada 1875-1886 în urma căreia, din vechea pictură a lui Dobromir (din sec. XVI), au rămas doar câteva fragmente. În locul picturii originale au apărut lucrările fratelui sau, Jean Jules Antoine, mult inferioare celor originale. Dacă vreți să vedeți porțiuni din frescele originale, executate de Dobromir în 1526, vizitați Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.

Pronaosul în care se află mormintele ctitorilor Neagoe Basarab și Radu de la Afumaţi, precum și ale cuplurilor regale ale României - Carol I și Elisabeta, Ferdinand şi Maria - impresionează prin cele 12 coloane frumos ornamentate ca și prin evanghelia scrisă cu litere de aur de Regina Elisabeta. Tot în pronaos, zugrăvit pe peretele vestic, se poate vedea tabloul votiv care îl înfățișează pe Neagoe Basarab cu Doamna Despina ținând în mâini chivotul mănăstirii și având alături pe cei şase copii ai lor.

Deasupra pronaosului este o turlă flancată de altele două de mai mici dimensiuni, ingenios executate, dând impresia că sunt răsucite. Pe naos se înalță o a doua turlă masivă.

Exteriorul bisericii - de la postament și până la crucile de pe turle - are decoraţiuni atât de frumoase și de neașteptate încât doar un specialist le-ar putea descrie. De fiecare dată când merg la Mănăstirea Curtea de Argeș iau loc pe o bancă din parc și privesc îndelung toate detaliile ornamentale ale bisericii începănd cu împrejmuirea de crini sculptați în piatră de la bază și până la cele patru turle de o rară bogăție ornamentală.

În fața intrării în biserică se află un agheasmatar deschis, a cărui cupolă dantelată se sprijină pe patru coloane. Și acesta este o admirabilă operă de artă, un giuvaer arhitectonic.

Nu este de mirare că parcul mănăstirii este ales ca loc pentru fotografii de nuntă. Noi am fost acolo într-o după amiază de sâmbătă și am văzut mai multe perechi de miri fotografiindu-se în minunatul fundal al mănăstirii lui Manole. Din păcate, aleile care sunt doar cu pietricele netasate crează mari probleme domnișoarelor cu încălțăminte de salon.

Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș

Paraclisul a fost înălțat la sfârșitul sec. XIX, odată cu restaurarea ordonată de Carol I. Este o construcție zveltă, placată cu cărămidă roșie, în interiorul căreia - într-o raclă din argint aurit - sunt relicvele Sf. Filofteia. Cei care vor să afle mai multe despre Sf. Filofteia - mucenița de 12 ani, pot accesa www.CrestinOrtodox.ro

De o parte și de alta a paraclisului, la un an de la construirea acestuia, din dispoziția regelui Carol I care și-a dorit aici o reşedinţă, s-au adăugat două aripi tot din cărămidă roșie. După abolirea monarhiei reședința regală a devenit palat episcopal. Bineînțeles, Palatul Episcopal nu se vizitează. Am citit undeva că peretele unei săli de recepție din acest palat este decorat cu o frescă de mari dimensiuni (40 m lungime) care ilustrează legenda meşterului Manole. Păcat că înalții prelați nu ne oferă și nouă posibilitatea de a admira această lucrare de artă. Obișnuiți cu existența ei acolo, oare o mai învrednicesc cu vreo privire?

Mănăstirea Curtea de Argeș - necropolă

Am menționat că în pronaos se află mormintele ctitorilor - Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina. Tot aici se află piatra funerară a doamnei Stana, fiica lui Neagoe Basarab și soție a lui Ștefăniță Vodă al Moldovei, precum și mormântul voievodului Radu de la Afumați - ginerele lui Neagoe Basarab, cel care a continuat împodobirea cu pictură a bisericii după moartea primului ctitor.

Începând cu anul 1914 biserica Mănăstirii Curtea de Argeș este și necropolă regală. Aproape de intrare, de o parte și de alta, pecetluite cu lespezi albe de marmură cu frumoase încrustații, se află mormintele cuplurilor regale ale României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria.

Rămășițele pământești ale lui Carol al II-lea (care a trăit și a murit în exil, în Estoril - Portugalia) au fost aduse în România în anul 2003 și reînhumate provizoriu într-o capelă din curtea mănăstirii. Atunci când se va finaliza construcția Catedralei Episcopale de la Curtea de Argeș (amplasată la intrarea în incinta mănăstirii), sarcofagul regelui Carol al II- lea va fi mutat acolo.

Dacă vreți să aflați mai multe despre Mănăstirea Curtea de Argeș ca lăcaș de credință, dacă vreți să vedeți fotografii pe care noi, vizitatorii de rând, nu le putem face și - mai mult decât atât - dacă vreți să vedeți reproduceri după pictura originală care în prezent nu mai împodobește pereții interiori ai bisericii, accesați www.CrestinOrtodox.ro

Fântâna lui Manole aflată într-un mic parc, peste drum de mănăstire, este locul unde, conform legendei, ar fi căzut Meșterul Manole, artizanul ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare.

Balada "Monastirea Argeșului" culeasă de Vasile Alecsandri, una dintre primele poezii populare pe care le-am citit în anii de școală, spune că meșterul Manole și-a zidit soția deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce se construia ziua, noaptea se năruia.

Dintr-o broșură primită la un târg de turism, între alte legende ale Argeșului, figurează și două referitoare la mănăstire. Îmi permit să citez un fragment: Când domnitorul a văzut această măreață construcție i-a întrebat pe cei zece meșteri dacă pot construi o mănăstire și mai frumoasă decât aceasta. Aceștia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila construcție a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcați meșterii să fie dărâmate și astfel cei "zece meșteri mari, calfe și zidari" au rămas blocați pe acoperiș. Ei și-au făcut aripi din șindrile și s-au aruncat de pe acoperișul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămați, dar toți au murit. În locul unde s-a prăbușit meșterul Manole a apărut un izvor - fântâna meșterului Manole.

Fântâna cu acoperiș de șindrilă și cu o inscripție în chirilică în partea de sus, este atracția principală a micului parc de vis-à-vis de mănăstire. Apa ei este foarte răcoroasă mai ales într-o zi toridă, de vară, așa cum era cea în care am fost noi acolo.

Nu pot încheia fără o scurtă referire la Cimitirul Eroilor din Curtea de Argeș pe care l-am descoperit întâmplător. Pentru a ajunge de la Motel Meşterul Manole (locația noastră de cazare din Str. Albești) la Mănăstirea Curtea de Argeș (din Bd. Basarabilor, nr. 1), am avut de făcut câțiva pași pe Str. Eroilor. Aici, la nr. 43, un panou mare ne informa că ne aflăm la intrarea în Cimitirul Eroilor unde sunt osemintele a 506 ostași identificați și neidentificați căzuți în primul război mondial, în luptele din zona Curtea de Argeș. Cimitirul a fost amenajat de armata germană în 1917-1918 și era inițial locul de odihnă a 130 de ostași români, germani și austrieci. În 1929 s-a decis deshumarea din cimitirul civil a ostașilor căzuți la datorie (în mare parte necunoscuți) și reînhumarea lor alături de eroi. Tot aici au fost aduse și osemintele eroilor din localitățile argeșene învecinate.

După ce am studiat panoul de lângă zidul de piatră și cărămidă acoperit cu țiglă, am pătruns pe poarta arcuită, de asemenea acoperită cu țiglă. Cimitirul este amenajat pe trei terase. În partea din spate, în mijlocul parcelei germane, se află o troiță din lemn, lucrare a sculptorului N. C. Babic. În fața troiței a fost adăugat ulterior un obelisc de beton cu o acvilă în partea superioară. Un basorelif reprezentând chipul unui luptător și inscripția "Glorie eternă ostașilor români căzuți în lupta pentru apărarea patriei" completează acest monument comemorativ comun.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 17.12.15 18:11:25
Validat / Publicat: 17.12.15 20:46:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CURTEA DE ARGEŞ.

VIZUALIZĂRI: 3202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Curtea de Argeș - Fațada dinspre sud.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[17.12.15 20:53:50]
»

Un articol foarte bine documentat si prezentat. Abia astept sa revedem a cata oara manastirea. Poate la anul.

Felicitari pentru contributia all time pe AFA. Acum cand sunt si eu activ pe site imi dau seama ce inseamna de 3x mai multe puncte decat am strans eu!

Sarbatori fericite si la multi ani!

tata123 🔱
[17.12.15 22:54:46]
»

@iulianic - O apreciere din tot sufletul. Felicitări!

Michi
[17.12.15 22:55:58]
»

Felicitări Iulia pentru obţinerea titlului de Augustus! Îl meriţi cu prisosinţă la capătul unor ani de muncă, documentare şi apreciere a userilor de pe AFA

mogly
[17.12.15 23:15:44]
»

Ma alatur si eu celor care va felicita din tot sufletul. Va doresc in continuare vacante frumoase, cat mai multe si cat mai lungi, din care sa va intoarceti poate putin obosita, dar plina de entuziasm si dornica de a impartasi in continuare cu noi cele traite, vazute si simtite. Cu mult drag, un membru novice de pe AFA, Carmen.

Costi
[17.12.15 23:28:27]
»

@iulianic -

Un review binevenit, pentru un subiect mereu de actualitate.

Atunci când se va finaliza construcția Catedralei Episcopale [... ] sarcofagul regelui Carol al II- lea va fi mutat acolo

Nu fi așa de sigură...

După cum se știe, Regele Mihai nu l-a apreciat deloc pe tatăl său, mai ales având în vedere comportarea acestuia față de Regina Elena, mama Regelui Mihai, așa că nu e nimic sigur în privința deciziei finale a Casei Regale.

Amănunte privind momentul aducerii în țară a rămășițelor pământești ale Regelui Carol al II-lea (și ale amantei și, într-un final soției acestuia, Elena Lupescu), cei interesați pot găsi aici.

Puteți citi informații și aici și aici, deși acuratețea lor nu este perfectă.

Iar informații și fotografii inedite de la mănăstirea Curtea de Argeș, puteți citi în review-ul meu Pe Argeș în jos... . Și nu e o reclamă, vă invit să faceți asta pentru că veți găsi acolo lucruri foarte puțin și de puțini cunoscute.

Dan&Ema
[18.12.15 07:52:48]
»

Felicitari primei Augustus a site-ului. Este enorm ceea ce ati oferit celorlalti! Multilumim!

Carmen Ion
[18.12.15 08:32:36]
»

@iulianic - Felicitări, Iulia, pentru un articol excelent documentat (ca de altfel toate articolele tale) şi pentru atingerea pragului de 10.000.000 puncte!!!

Augustă doamnă, mă înclin în faţa unei asemenea realizări.

La cât mai multe călătorii frumoase!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.12.15 09:19:49]
»

Mă bucur să mă număr printre cei mulţi care doresc a te felicita : o dată pentru titlul onorific dobândit cu multă muncă şi pe deplin meritat, o dată pentru calitatea review-urilor tale pe care le citesc mereu cu plăcere şi pe care le apreciez în mod deosebit, nu în ultimul rând pentru râvna neobosită cu care ne propui noi destinaţii de călătorie!

Ştiu că vei continua să adaugi noi impresii pe site, review-uri care vor impune ridicarea standardului de apreciere dincolo de titulatura "augustus". Aşa că, nu-ţi pot dori decât să ajungi "pontifex maximus" sau "prefectus" sau chiar "imperator"! Dincolo de toate acestea, îţi doresc să ai sărbători fericite şi un An Nou cu prosperitate, sănătate şi bucurii! Din toată inima,

LA MULTI ANI!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.15 10:39:27]
»

@Costi - Referitor la Mănăstirea Curtea de Argeș și la familia regală am citit foarte mult nu doar înainte de a merge acolo cât și după ce am fost acolo. La vremea potrivită am urmărit la TV ceremonia aducerii în țară a rămășițelor pământești ale fostului suveran al României, regele Carol al II-lea. Multe articole de presă spun că în viitoarea Catedrală Episcopală de la Argeș vor fi mutate mormintele regilor României. Adică, vor fi mutate toate mormintele regale? Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria vor pleca din pronaos unde stau – după umila mea părere – atât de bine și atât de frumos?

Despre Carol al II-lea… e clar că ar trebui mutat, dar dacă se va accepta… e treaba altora și nu a mea. Dacă m-ai întreba pe mine, aș zice că și regina Elena ar trebui adusă din Elveția de unde își doarme somnul de veci, iar dacă pe Carol al II-lea nu-l vor accepta în capela regală, măcar să-i pună nevasta alături așa cum a fost și înainte de a fi adusă în România.

În altă ordine de idei, abia acum am citit articolul tău despre ctitoria de pe Argeș. Ai fost un mare privilegiat că ai putut vedea interiorul Palatului Episcopal și Sala Manole. Prin intermediul tău și al fotografiilor atașate de tine, iată, am fost și noi acolo. Mulțumim!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.15 10:53:32]
»

@All - Am stat în cumpănă dacă să scriu despre ultima mea vizită la Mănăstirea Curtea de Argeș deoarece cu puțin înainte apăruse un review foarte bun, amplu și bine documentat, semnat @Michi. Am tot amânat până când mi-am zis că Mănăstirea Curtea de Argeș este un subiect bun pentru a-mi încheia activitatea pe anul acesta.

Cât despre pragul de 10.000.000 de puncte nu pot spune decât că este o întâmplare faptul că eu l-am atins prima. Toți cei care scriu au această șansă. Nu trebuie decât să scrie.

Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și pentru aprecieri și - la rândul meu - vă doresc numai călătorii frumoase și amintiri pe măsură. Sărbătorile de iarnă și noul an să vă aducă - vouă și familiilor voastre – sănătate și numai bucurii!

Mihai18
[18.12.15 16:52:48]
»

Vă felicit pentru pentru atribuirea celui mai înalt rang pe acest si sit. Ați depus o muncă imensă, spre folosul nostru și vă mulțumesc.

dorgo
[18.12.15 19:42:32]
»

@iulianic - Hip, Hip, Ura! Felicitari Iulia! Am auzit ca esti Augusta, mai mult decat atat, cred ca nu e posibil!

Iti recomand insula Skiathos, e superba, pretul e sub 500 euro/pers, plus ca insula isi freaca coatele de Skopelos (si mai faina) si Alonissos, (ai 3 intr-unul).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[20.12.15 16:56:04]
»

@iulianic -

... dacă pe Carol al II-lea nu-l vor accepta în capela regală, măcar să-i pună nevasta alături...

Ca să nu fie cu supărare, să i le pună pe toate trei: Zizi Lambrino, regina Elena, Elena Lupescu (le-am numit în ordinea de... căsătorie)

Cel mai ușor ar fi cu Elena Lupescu. Ea se află deja foarte aproape de Carol al II-lea, lângă bisericuța de lemn din spatele Palatului Episcopal. Mai greu ar fi cu celelalte două, care ar trebui aduse din străinătate (Elveția, respectiv Franța). Dar cine ar da banii pentru asta?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[20.12.15 18:13:13]
»

@Costi - M-ai amuzat. Sigur, așa ar trebui. Să i le pună alături pe toate trei. Dar nu toate au fost regine. În situația în care Carol al II-lea ar fi adus în capela regilor (ceea ce e puțin probabil) atunci ar trebui ca Elena - cea care a adus pe lume un urmaș - să îi fie alături. Dacă nu este acceptat acolo, atunci cum ar putea fi mutată o regină (vorbesc de Elena) oriunde, adică acolo unde va fi în final regele Carol al II-lea, cu sau fără celelalte neveste?

Complicat, foarte complicat! N-are decât să se ocupe de asta casa regală. Hotărârea îi aparține. Dar, de ce or mai fi adus-o în țară și pe Elena Lupescu? Numai pentru a-i despărți? Oricum, pentru ei ca oameni asta nu mai înseamnă nimic. E vorba numai de imagine și de bârfele istorice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[20.12.15 21:40:18]
»

Pss... un filozof zicea ca atunci cand e vorba de bani, toti oameni au aceeasi religie si cand e vorba de mosteniri, se-ntorc si mortii din strainatati...

calatorul
[23.01.16 16:58:21]
»

INteresanta, frumoasa si utila relatare despre niste locuri intr-adevar deosebite si o manastire aparte ca frumusete si istorie romaneasca.

iulianicAUTOR REVIEW
[12.12.16 17:43:47]
»

@All: În articolul publicat acum un an spuneam că

Vizita noastră nu a adus nimic nou față de precedentele. Poate doar faptul că în parc de plimbau alți oameni sau că prelata care masca șantierul unei renovări la fațada vestică, cea cu intrarea, știrbea nițel din frumusețea de neegalat a sfântului lăcaș.

Cu prilejul unei vizite recente la Curtea de Argeș am ajuns din nou la Mănăstirea Meșterului Manole. Prelata care masca atunci șantierul renovării fațadei vestice a dispărut, iar intrarea bine luminată de soarele unei blânde zile de decembrie arata acum minunat.

De asemenea, tot ca noutate, am remarcat pașii mărunți care se fac la construcția noii catedrale și mormântul reginei Ana de curând apărut acolo. Voi atașa câteva fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, dorgo, iulianic, mariana.olaru, Michi, Mihai18, mogly, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Curtea de Argeș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.24549317359924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1