ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala Arhiepiscopală şi Necropola regală (nouă) de la Curte de Arges

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultimul obiectiv pe care urma să-l vizităm în excursia organizată de Fundaţie era noua Catedrală Arhiepiscopală şi Necropolă regală pe care o văzusem în şantier în 2014 când am fost ultima dată la Manastirea Curtea de Argeş. -- vezi impresii. Stiam că a durat mult construcţia, că acolo a fost înmormântat regele Mihai în 2017 dar catedrala a fost sfinţită în 2018 şi abia de anul acesta se poate spune că s-au terminat picturile interioare.

La o întâlnire între Arhiepiscopul Calinic cu Regele Mihai și Regina Ana în 2008 s-a hotărât construirea unei catedrale la Curtea de Arges care să fie şi necropolă regală. Lucrările au început în 2009 după planurile lui Augustin Ioan specializat în arhitectura sacră. Cheltuielile pentru lăcașul de cult au fost finanţate atât de Familia Regală care a împodobit necropola și deArhiepiscopie care a zidit la roşu şi a pictat în interior catedrala. Sfintirea noii catedrale arhiepiscopale și necropolă regale a avut loc pe 7 decembrie 2018 (data la care se prăznuieşte sfânta muceniţă Filofteia).

Noua catedrală este realizată în stil bizantin cu faţada din cărămidă roşie şi chenare în relief de piatră. În interior pereţii sunt mozaicaţi. Construcţia are o înălţime de 36m, în formă de cruce greacă cu braţe egale. Peste naos se înalţă o turlă de 21m. Catedrala în formă de semicerc are două capele, în cea din stânga fiind depuse moaştele sfintei mucenite Filofteia

Necropola regală are 16 locuri pentru membrii Casei Regale ai României, a urmaşilor lor cât şi arhiepiscopilor Argeşului şi Muncelului. Mormintele regilor Carol I, al reginei Elisabeta, al regelui Ferdinand şi alreginei Maria au rămas în biserica domnească, alături de cele ale lui Neagoe Basarab şi familiei acestuia.

În necropolă se află mormintele:

-regelui Mihai, decedat la 96 de ani la 5 dec2017 in Aubonne, Elveţia

-reginei Ana de Bourbon Parma, decedată la 92 de ani în 2016 în Aubonne, Elveţia

-regelui Carol al II-lea, decedat în 1953 la Estoril în Portugalia. A fost adus în ţară în 2003 şi depus într-o capelă înafara bisericii domneşti. În 2019 a fost adus în noua necropolă regală

-reginei Elena, fosta soţie a regelui Carol al II-lea şi mamă a regelui Mihai, decedată la Lisabona în1982

Tot aici este inscripţionat pe un loc Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, decedat în 1978 în Lausanne, Elveţia şi al soţiei sale Ioana Doletti. Rămăşiţele lor vor fi aduse şi reînhumate în necropola regală.

Din cele 16 locuri, 5 sunt ocupate. După părerea mea pentru reîntregirea familiei regale ar fi trebuit să fie reînhumate aici rămăşiţele regelui Carol I, al reginei Elisabeta, al regelui Ferdinand şi al reginei Maria, în locurile eliberate în biserica domnească putând fi înmormântaţi arhiepiscopii Argeşului şi Muscelului.

Ar rămâne încă 7 locuri în noua necropolă pentru Majestatea Sa Margareta, custode al familiei regale, principele Nicolae, nepotul preferat al regelui Mihai, căsătorit din 2017 cu Alina-Maria Bender şi exclus din Casa Regală în urma unui scandal de paternitate.

Ar mai rămâne 5 locuri, depinde de protocol dacă ar putea fi înmormantaţi aici principele Radu Duda căsătorit din 1996 cu principesa Margareta cât şi celelalte fiice ale regelui Mihai.

Sfânta muceniţă Filofteia s-a născut în 1206 în Veliko Târnovo. A fost un copil bun şi milos care ajuta pe cei nevoiasi. După ce i-a murit mama, a doua soţie a tatălui s-a purtat urat cu ea şi o pâra tatălui că dă saracilor mancare şi haine. Tatăl a urmărit-o, a bătut-o şi din greşeală a omorât-o. Avea doar 12 ani. După ultima suflare corpul ei a fost înconjurat de lumină si a devenit atat de greu încât nimeni nu-l mai putea ridica. La faţa locului au venit episcopul şi un sobor de preoţi care constatând că e o minune, au început să enumere biserici şi mănăstiri unde ea ar putea fi îngropată. Când au pronunţat Biserica Domnească de la Curtea de Arges, trupul ei s-a uşurat şi au putut s-o ridice. Radu- Vodă, numit cel Negru a venit însoţit de un alai de preoţi şi slujitori şi au dus-o în Tara Românească. În1950, Sfântul Sinod în frunte cu patriarhul Justinian Marina a hotărât generalizarea cultului Sfintei Filofteia pe întreg cuprinsul țării şi declararea ei ocrotitoare a României. După mai multe peregrinări, moaştele ei au fost depuse în Palatul Arhiepiscopal şi în 2022 aduse în noua catedrală în capela din stanga.

Noua catedrală Arhiepiscopală şi necropolă a Familiei regale este superb pictată în interior în stil bizantin. Este amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș și poartă hramul Sfintei Mucenițe Filofteia și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 31.10.23 13:23:17
Validat / Publicat: 31.10.23 14:00:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CURTEA DE ARGEŞ.

VIZUALIZĂRI: 361 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Intrarea în Catedrala Arhiepiscopală şi Necropolă regală în 2023
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

balasa violeta
[01.11.23 12:35:47]
»

Felicitari!

Un articol documentat din care am aflat lucruri pe care nu le stiam... cam triste...

Ma bucur mult ca sunteti tanara si un bun exemplu pentru noi, comunitatea amfostacolo!

MichiAUTOR REVIEW
[01.11.23 14:30:56]
»

@balasa violeta: Mulţumesc Vio, eşti tare draguţă, mai pompezi şi tu nişte oxigen.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Curtea de Argeș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.91854500770569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1