GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In pofida cerului greu de nori, am pus cap compas Comana, ieri dupa amiaza, cu scopul precis de a vizita manastirea Comana, aflata in judetul Giurgiu, si de asemenea, de a ne bucura de padurea uriasa aflata in apropiere.
Manastirea este micuta, dar relativ bine intretinuta, chiar aflindu-se intr-o etapa de refacere a acoperisului si a cladirii care adaposteste chiliile calugarilor.
Manastirea fost ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însă s-a ruinat până la finele secolului al XVI-lea. Locul pe care a fost înălţată mănăstirea era odinioară o insulă, în mijlocul mlaştinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată in nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, uşor de incendiat la vreme de primejdie. Râul Câlniştea, care curge în partea de răsărit a satului Comana, întâlneşte în cale balta Comanei pe care o străbate şi din care se desprinde în faţa mănăstirii. În dreptul satului Comana, apa desface un braţ care ocoleşte ostrovul şi se reîntoarce apoi la vechea matcă.
Mănăstirea a fost reclădită de boierul Radu Şerban, folosind ruinele rămase de la vechea mănăstire, în special zidul de incintă. În biserica, cu hramul Sf. Nicolae, va comanda ca zidul de la intrarea în pronaos să fie zugrăvit împreună cu soţia sa Elina, aşa cum o cerea obiceiul ctitoricesc. În 1609, după ce a devenit domnitor, Radu Şerban zugrăveşte biserica mănăstirii Comana, punând să se intervină în pictura ce-l reprezenta, prin adăugarea însemnelor domneşti. Această pisanie nu s-a păstrat, fiind înlocuită la refacerea din 1699 – 1700 cu o alta, a strănepotului său, Şerban Cantacuzino, care va cinsti cum se cuvine numele străbunicului domnesc, pomenindu-l în înscrisul săpat deasupra intrării lăcaşului ca prim ctitor al zidirii pe care o reface.
Dupa aceasta scurta incursiune in istorie, am plecat spre padure, pe drumul bombardat de restristile bugetare...
Spre bucuria mea, am reusit sa gasesc si citiva bujori salbatici intr-un luminis, cu putin inainte de a incepe furtuna...
Trimis de sasrichard in 17.05.10 10:04:11
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sasrichard); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.17625100 N, 26.14264550 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@sasrichard:
incursiunea in istorie are si un nume?
Nu de alta, dar seamna atat de bine cu Wikipedia...
”Mănăstirea Comana, situată în comuna Comana din judeţul Giurgiu, Muntenia, România, a fost ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însă s-a ruinat până la finele secolului al XVI-lea. Locul pe care a fost înălţată mănăstirea era odinioară o insulă, în mijlocul mlaştinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată in nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, uşor de incendiat la vreme de primejdie. Râul Câlniştea, care curge în partea de răsărit a satului Comana, întâlneşte în cale balta Comanei pe care o străbate şi din care se desprinde în faţa mănăstirii. În dreptul satului Comana, apa desface un braţ care ocoleşte ostrovul şi se reîntoarce apoi la vechea matcă.
Si tot asa...
In sfarsit a intrat in paine Colombo Divio dupa o binemeritata vacanta in Turcia.
Bravo.
Păcat ca un utilizator cu potenţial a trebuit sa greşească asa copilăreşte...
Se retrag PMA standard (deşi ştim ca nu scrie pentru concurs) pentru încălcarea regulamentului.
@WM6:
Daca urmaresti review-ul, in afara de primele doua propozitii si partea de incheiere, tot restul review-ului este tras la indigo din sursele precizate in ecoul anterior.
Fara a fi partinitor, sasrichard ar putea sa arunce o privire si pe alte review-uri, gen
" « Noaptea muzeelor » sau « Lumini in noapte »... " al user-ului magdalena sau "Schitul Piatra Scrisa" al user-ului georgiana.
Nu cred ca va contesta nimeni faptul ca sasrichard nu concureaza, insa nici nu cred ca vreun cititor de review-uri este interesat sa aiba in fata ochilor Wikipedia de la A la Z...
Mi-e teama ca pierdeti esentialul din vedere. Nu ma intereseaza punctele si bonusurile, ci informatia corecta.
@sasrichard:
Si mie mi-e teama ca pierdeti un aspect important din vedere, anume acela de a nu muta texte intregi dintr-o sursa de genul celei mentionate anterior, fara sa faceti precizarile de rigoare.
Din review-ul dvs. nu reiese acest aspect, ceea ce da impresia ca sunteti toba de date si informatii, pe care cu foarte mare usurinta le puteti prezenta cititorilor, iar descrierile par a veni din partea unui ghid/profesor de istorie, tinand cont de modul in care este "scris" acest review.
Felicitari pentru fotografii!
Ok, mea culpa, data viitoare o sa citez trei surse, ca sa ma inscriu in etica jurnalistica. Poate adminul sa insereze sursa pe articol?
@sasrichard:
Daca doriti si aveti timpul necesar, intrati in forumul AFA, veti gasi o sumedenie de pareri referitoare la copy/paste-ul care s-a practicat si inca se mai practica.
Nu o considerati ca pe o actiune rauvoitoare la adresa dvs. ci doar ca pe o simpla bataie prieteneasca pe umar, pentru ca pe viitor WM sa nu-si scoata "cartonasele" din buzunar.
Referitor la numarul de surse, e suficienta numai una si buna (ca sa inchei pe acelasi ton glumet cu care ati scris ecoul anterior)
@divio > as aprecia dacă ai lăsa activitatea de moderare celor datori s-o îndeplinească. Dar trebuie sa recunosc: un sprijin detectivistic, uneori, este util.
@sasrichard > daca tot nu doresti sa participi la concurs, (sper sa mai) ai posibilitatea de a te retrage, bifand ultima casuta de jos de click aici si apasand apoi pe butonul [Memoreaza]. Asta odata. Pe urma, in afara faptului ca regulamentul interzice postarea de citate mai lungi de jumatate din review, cat si postarea acestora fara mentionarea sursei, cred ca este evident ca din punctul nostru de vedere "ai comis-o"... Am aplicat cea mai usoara pedeapsa posibila, in ideea ca esti un calator pasionat si dornic de a-si impartasi aceasta patima cu altii, dar sa stii ca aici am ales sa scriem cat putem de mult cu sufletul propriu si cat mai putin din alte 'surse'. De asta se cheama situl AmFostAcolo, si nu (de ex. ) AmCititDespre...
Te felicit si eu pentru poze si sper ca treptat sa te integrezi 'familiei' AFA.
PS editare ulterioara: se poate adauga ulterior sursa, dar acum nu ar fi corect. daca solicitai acest lucru imediat dupa postare si (in plus) din proprie initiativa, ar fi fost cu totul altceva. Sper sa intelegi.
Multumesc,
detectivu' divio in actiune. felicitari.
webm, dar pentru poze poti sa-i dai punctele?
cred ca sunt facute de autor la fata locului.
@cosminp > cu placere i le redau, dar a trebuit sa scriu cale de mai sus mai intai.
webm, ok! am postat amandoi aproape in acelasi timp, la o ezitare de mouse.
@WM6:
Cred ca am mai avut o discutie referitoare pe tema aceasta impreuna, iar WM a intervenit cu cateva precizari...
Nu am de gand sa "iau painea de la gura" vreunui moderator de pe acest site, ceea ce am facut o consider o reactie fireasca la unele nereguli care sunt vizibile (aproape) cu ochiul liber.
Inclusiv cele doua schimburi de ecouri dintre subsemnatul si autorul review-ului au fost mai mult decat productive, dovada ultimul sau raspuns.
Achiesez la cererea lui cosminp, de a puncta fotografiile, chiar sunt foarte reusite si merita din plin acestu lucru, ele neavand nicio legatura cu continutul review-ului.
Succes pe mai departe in activitatea de moderator, cu sau fara sprijin detectivistic!
Ma bucur ca cineva vorbeste despre aceasta manastire, una deosebita de altfel. Pozele sunt foarte frumoase, deosebite as putea spune! Felicitari!
Intrebare: Pe unde ati mers spre Comana? Eu am fost in urma cu 3 ani, pe vremea cand locuiam in Bucuresti si sincer, era sa-mi rup masina in doua. O parte a drumului arata ca dupa bombardament, nu aveai pe unde sa ocolesti ca tot in gropi dadeai
Traseu din Bucuresti prin Adunatii Copaceni, nu prin Calugareni, ca e mai rau ca in evul mediu.
De la Tirgul Vitan pina in fata manastirii am facut 40 de minute, cu tot cu opriri de citeva poze.
Drumul prin padure este praf, cel putin pe jumatate din lungime.
Mutat în rubrica "Mânăstirea Comana [Comana, Giurgiu], #MĂNĂSTIRI din MUNTENIA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Manastirea Comana (ctitorie a lui Vlad Tepes), muzeul şi Mausoleul Eroilor — scris în 05.09.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Comana — scris în 12.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Mănăstirea Comana, după restaurare — scris în 11.10.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Manastirea Comana ctitorie a lui Vlad Tepes — scris în 27.05.15 de marian_buc din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Comana - Mănăstirea dintre mlaştini — scris în 21.05.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ