ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Business
50 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Comana

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Comana este o fortăreață cu o biserică la mijloc.

Atunci când mergi la mănăstire, știi că este o mănăstire. Participi la o slujbă, un maslu, ceva, dai acatiste.

Se poate face asta și la Comana. Dar la Comana se mai pot face și o mulțime de alte lucruri.

Cum îi obiceiul, unele mănăstiri mai au și câte un muzeaș care se vizitează și unde au adunat câteva lucrușoare de-ale casei.

Are și Comana muzeu dar arată că și cum Ministerul Culturii s-ar fi mutat la ei.

În zilele noastre, muzeele self-care adică cele care se auto-administrează arată ceva mai modest decât cele care sunt îngrijite de stat și se afișează înfloritor, chiar și când vorbesc despre vechime sau etnografie, par noi și dichisite.

La Comana, nu-ș ce să spun. Muzeul lor vorbește despre vitejiile din războaie, despre eroismul soldatului român, despre armată, despre arme, nici nu știi ce să mai crezi.

În curte au niște panouri mari de vreo 3 metri cu imagini din războaie, niște tunuri, parcă și ceva ghiulele. Parcă vorbește numai despre război și despre pace nimic.

Alături, pe altă latură a curții, sub un acoperiș este și muzeul propriu-zis unde au adunat lucruri ce merită expuse.

Scriam că-i fortăreață mai degrabă. Zidurile sunt late, cu creneluri care sunt înguste și înalte la exterior dar se lățesc mult până la dimensiunea unei ferestre normale, mari, în partea din interior. Asta ca să poată un om războinic – sau mai mulți – să puște dușmanu’ care asaltează fortăreață. Da, clădirea este din vechime și este fortificată.

Mănăstirea Comana este gazdă bună și se poartă bine cu cei care vin în vizită. Vorbesc frumos, sunt interactivi și prezintă locul. De fapt eu doar pe părintele stareț l-am văzut și e om cumsecade.

Mănăstirea Comana ne spune multe despre Vlad Țeleș. Unii spun că și-a găsit sfârșitul pe un drum din sat, într-un ambuteiaj. Se știe și locul și multe detalii dar, sincer, nu vreau să detaliez.

Cu jumate de mileniu în urmă, se spune că zona era mlăștinoasă iar clădirea fortificată a fost înălțată în mijlocul mlaștinilor astfel încât să fie greu accesibilă pentru a fi protejată. La vremea aceea oamenii erau mai bătăuși. Exista un pod de acces spre curte dar care era incendiat la vreme de primejdie.

Cum orice vremuri tulburi produc evenimente tulburi, și istoria mănăstirii a cunoscut zbuciumele sale.

Mihai Viteazu și urmașii și-au legat destinul de Comana, o parte din descendenții săi găsindu-și odihna veșnică aici.

Familia Cantacuzino și-a legat, de-asemenea, numele de Mănăstirea Comana. Wiki ne povestește o mulțime de lucruri despre asta.

Însemne cu vulturul bicefal încă mai găsim masiv în incinta mănăstirii, chiar și pe un covor rotund, mare, din hol, la intrarea în sala de consiliu. Tot acolo aflăm și un bust în lemn al lui Mihai Viteazu.

Pare că, la Mănăstirea Comana, istoria e mai vie ca oricând.

Trecând peste toate, azi o găsim prosperă și pașnică.

Mănăstirea fortificată o găsim la sud de București, cam 30 de kilometri, în Giurgiu. Poate sunt mai multe Comana – localități sigur sunt – dar eu la cea din Giurgiu am fost.

Tot ansamblul este masiv, bine îngrijit, arată prosperitate. Multe clădiri anexe deservesc diferite funcții. Au magazin bisericesc cu cărți, icoane și toate cele din cele sfinte. Asta e în afara fortăreței, cam prin parcare.

În curte, pe lângă muzeu și biserică, au camerele de locuit și alături, cam în stânga întrării în biserică, au o zonă de protocol extrem de luxoasă unde este sala de mese la parter iar la etajul întâi, birouri de lucru și biblioteca ce este, totodată, și sală de consiliu unde se întrunesc pentru diverse ocazii. Uneori se servește masa și aici și chiar și în balconul larg, cu coloane, ce dă spre Neajlov și în care se ajunge din sala de consiliu. Vara trebuie să fie o încântare pentru că, clădirea masivă te apără de arșiță. Sper că n-au țânțari.

Părintele stareț a avut bunăvoința să ne prezinte toate aceste odăi. La cerere, ei organizează parastase (poate și alte evenimente religioase, nu știu) dacă sunt solicitați, chiar în această locație. Nu știu ce capacitate are sala de mese – poate 100.

Comana este mănăstire de călugări. Din ce știu eu, sunt 11 viețuitori în locație.

Aproape de Mănăstirea Comana este parcul de aventură Comana, în delta Neajlovului, parc ce este foarte frumos. Înainte, zona era cunoscută pentru agricultură pentru că este mănoasă. Acum este zonă turistică cunoscută.

Mănăstirea Comana are, de-asemenea, ieșire spre baltă. Chiar în spate, are ponton, mici ambarcațiuni, zonă de promenadă pe mal, cu bănci și mese. Poarta din spate dă fix spre ponton și vara trebuie să fie o feerie să te plimbi pe aici. Am fost în decembrie și vegetația era desfrunzită iar peisajul cenușiu. Era frumos și așa.

Giurgiu e oraș de graniță. Pe drum înapoi spre casă am intersectat un șir lung de kilometri de tir-uri ce așteptau să între în Vamă.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Locul arată bine dar e zonă de câmpie deci nu ar fi, neapărat, ceva spectaculos.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

E un loc ce predispune la relaxare chiar dacă pare războinic.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 12.01.22 04:57:28
Validat / Publicat: 12.01.22 08:30:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în COMANA [GR]

VIZUALIZĂRI: 1133 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Mănăstirea Comana, Giurgiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[12.01.22 09:10:44]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.01.22 14:34:10]
»

@Mioritik????????: Mă bucur că am putut vedea imagini din interiorul clădirii principale: bibliotecă, sala de consiliu, sală de mese etc. Sunt locuri din cadrul unui ansamblu mănăstiresc în care nu se ajunge ușor ca turist/pelerin obișnuit.

Mănăstirea fortificată de la Comana, una din puținele de acest gen din sudul țării, a trecut printr-o restaurare benefică în ultimul deceniu. Am apreciat faptul că s-a organizat un muzeu și spații exterioare expoziționale dedicate eroilor din Primul Război Mondial.

Complexul mănăstiresc este vizitat de la an la an din ce în ce mai multe persoane, mai ales bucureșteni, care vin pentru Parcul Natural Comana și parcul de aventură din zonă. Putem considera acest lucru o îmbinare între relaxare și distracție/plimbare în natură - acțiuni din care câștigă sufletul omului.

Am vizitat în 2018 lăcașul de cult de la Comana (vezi impresii) și cred că voi reveni anul acesta în primăvară în căutarea bujorului românesc (Paeonia peregrina romanica).

Mulțumesc pentru imagini. Numai bine1

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.22 16:36:36]
»

@tata123 ????: Aia e valută forte - pozele, zic. Conjunctura. Sunt conștientă că-mi apar oportunități deosebite, apreciez lucrul acesta și sunt recunoscătoare.

Am spus pe undeva, colaborarea e sfântă. Drept îi că în vreo două - trei situații m-am aflat în preajma colaboratorilor nepotriviți, astfel, am tunat și am fulgerat, nu împotriva oamenilor cât împotriva situațiilor.

Dar, de cele mai multe ori, am parte de colaboratori minunați și oameni de excepție cărora le sunt recunoscătoare, tuturor.

Adevărat, momentul cu pozele la Comana a fost unul deosebit, fiind fix la locul potrivit la momentul potrivit, +, a fost o fracțiune de secundă de care am știut să profit, cu folos, astfel, am participat la o prezentare a acelor spații, într-un context. Drept îi, nu se ajunge ușor acolo. Dar nici n-am făcut eforturi. Soarta, cum s-ar zice.

Dar, cu adevărat, doar un observator fin poate sesiza aceste aspecte.

Să plusez, acele spații pot fi folosite. Părintele stareț se ocupă de rezervări ????, el răspunde la telefon, parastase sigur organizează iar prețul este 75 lei de persoană. Despre alte evenimente, nu știu ce mai organizează.

Noi vom mai merge.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.22 16:45:59]
»

@tata123 ????: N-aș putea spune că am fost la fel de inspirată cu pozele picturilor lui Arsenie Boca. Am făcut o mișcare greșită, m-a prins potera, mi-a zis că nu e voie și am rămas cu buza umflată. Adevărat că sunt mai severi și neospitalieri acolo dar la Comana, gazdele sunt chiar impecabil de cooperante și "impresive" aș zice că nu găsesc alt cuvânt. Au prestanță, prezență scenică și comunicare. Avantaj ei.

La Turnu, spre exemplu, nici n-au vrut să se arate, biserica din spate era încuiată și când au apărut - tocmai când plecam - s-au luat la harță, cu nervi și iritare. Whatever.

La Comana au același stil ca și la Părinții Carmeliți de la Snagov doar că au mai multă prestanță. De fapt are că am văzut o singură persoană, și colo, și colo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Comana:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059509992599487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1