GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu stiu cum sunt altii…dar pe mine vremea ma influenteaza in bine sau in rau dupa cum este Soare sau frig. Asa ca …ce puteam face intr-o zi de primavara care se anunta cu douazeci de grade afara? ... decat sa simt o nevoie disperata de a iesi din casa, dupa o iarna mult prea lunga si prea friguroasa pentru mine.
Asa ca, dupa cum suna o reclama “ i-am convocat si pe altii la o ieseala”. Intai ne-am adunat la o cafea unde am dat cu banul caci altfel nu ne puteam hotari unde sa mergem. Asa a iesit castigatoare Manastirea Cernica si padurea seculara din apropiere. Ne-am inghesuit in doua masini, si repejor, pana nu se trezeste tot orasul la viata, am plecat veseli la padurea aflata la 15 km. langa Bucuresti.
Cand am plecat, Soarele nu era inca prietenos, si ne cam intrebam noi, cat de tare s-au inselat cei de la meteo, cand au prognozat o zi forte calduroasa. Dar incet incet, gradele se acumulau si odata cu ele si buna noastra dispozitie.
Drumul a fost prost, mult mai prost decat ne-am fi asteptat, dar cand omul e bine dispus, face haz de necaz. Dupa ce am trecut pe langa vila unui mare patron de echipa fotbal, si ne-am dat seama ca domnul cu pricina trece zilnic prin acele gropi, am zis ca odata in an, nu vom muri nici noi.
Si asa, incet – incet, din groapa'n groapa …am ajuns la manastire. Am lasat masina la prima poarta, pe ceea ce ar trebui sa fie o zona verde, dar in lipsa unei parcari amenajate …am facut si noi ce facea toata lumea. Apoi am intrat in incinta manastirii care a fost ridicata pe o insula pe un lac. Acum insula este legata de malul lacului printr-o fasie de pamant destul de lata. Incet, agale, am parcus distanta pana la zidul propriuzis al manastirii, dar pentru ca un grup mare de turisti si un autocar cu copii tocmai se pregateau sa intre, am trecut mai departe preferand sa mai vedem ce mai este pe domeniul manastirii si la intoarcere sa intram si noi.
Rdicarea acestei manastiri se datoreaza vornicului Cernica Stirbei, care a pus piatra de temelie a ei pe la 1600. Este o biserica de calugari (mai putin de o suta, traiesc azi aici) si pe langa doua biserici mari si chili, complexul adaposteste si un muzeu ce are multe carti vechi. In prima jumatate a sec. XIX sfantul Ierarh Calinic a impus o dezvoltare fara precedet acestei manastiri, infiintand o biblioteca si o scola de pictura bisericeasca. Putina lume stie ca aici, la Cernica a invatat timp de opt ani, la Seminarul Monahal, cel ce acum conduce Biserica Ortodoxa romana, Preafericitul Patriarh Daniel.
Undeva in dreapta este cimitirul manastirii, unde isi dorm somnul de veci nu doar fete bisericesti, ci si eroi din razboi, sau alte personalitati marcante ale vietii interbelice, dupa cum indicau monumentele funerare, unele adevarate opera de arta.
Dupa cum arata un indicator, in apropiere sunt dormitoarele, sala de mese si cea de conferinte, si cea de a doua veche biserica, aflata acum in renovare si extindere.
Am facut cale intoarsa si ne-am amuzat de ratele de pe lac iesite la pescuit... Alta data, cand nu suntem in post, si calugarii pescuiesc in acest lac.
Am intrat in curtea vechii biserici, unde spre surprinderea mea era foarte putina lume. Grupurile pe care le vazusem la venire, plecasera deja, asa ca ne puteam si noi reculege macar cateva minute in liniste. De jur imprejurul bisericii sunt odaile calugarilor, randuite dupa rangul si varsta pe care o are fiecare. Cele de jos, de la parter, au peretii culoarelor pictati cu scene bisericesti, sau cu obiceiuri religioase. Am observat la etaj, in dreptul unor usi, oameni care asteptau sa intre in chiliile calugarilor batrni si cu mari puteri de vindecare a ranilor sufletesti … si care au pentru toti cei care le trec pragul, un sfat si o vorba buna.
Ca orice crestin, zic eu bun…am intrat in biserica, am spus Celui de Sus, ce aveam eu de spus, apoi am aprins “ o farama de lumina” …
Apoi am plecat, dorind sa ne bucuram de aceasta frumoasa zi de primavera, si intr-un fel mai omesesc, caci vroiam ca seara sa iesim la o terasa, sa fie prima masa din anul acesta, servita la aer. (curat…atat de curat cat poti gasi in Bucuresti).
Trimis de Diaura* in 21.03.10 19:59:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.43517580 N, 26.25828190 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Diaura, ai tu un sentiment asa parte cand vizitezi vreo manastire, trebuia sa te faci ghid si promovezi un tur mai aparte al manastirilor din tara ca vorbesti cu prea mult patos de atatea si atatea manastiri.......Si ptr asta ai aprecierea mea ca ,deh, eu rusinica, nu am scris de manastirile din zona mea ,a venit o bucuresteanca blonda sa-mi povesteasca despre ele.Nota 400 !
sanziana, sunt convinsa ca desi nu ti-ai gasit pentru moment cuvintele, apreciezi foarte mult valorile ce sunt acolo, la doi pasi de tine.
Stii cum e? ... cand vin de departe (ma refer la ce am scris despre manastirile din Moldova) si tot drumul ma gandesc cu nerabdare... odata ajunsa acolo, trebuie sa ma incarc cu tot ce e mai bun, caci nu se stie cand mai ajung data urmatoare.
Sii, pentru ca azi e prima zi de primavara, dupa calendarul vechi si pentru ca azi ai fost la manastire si ne-ai povestit si noua despre ea atat de frumos, nu pot decat sa -ti multumec si sa te ''binecuvantez '' si eu cu un vot!
Si eu iti dau un vot @diaura, pentru placerea cu care vizitezi si povestesti despre manastiri...
Un loc ce merita luat in seama pentru Bucuresteni in special. Se poate ajunge si cu mijloace de transport in comun? ( cerva gen maxi-taxi)
maria_smeu Nu stiu sa circule pe acolo un astfel de mijloc de transport in comun. Grupurile pe care eu le-am intalnit acolo, venisera cu autocare.
Mutat la rubrica "Biserici, manastiri, schituri bucurestene", Manastirea Cernica fiind practic la limita geografica a orasului
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Mănăstirea Cernica: Punct de Întâlnire cu Spiritualitatea și Istoria — scris în 22.01.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Pe ostrovul de la Cernica... — scris în 23.01.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Cernica — scris în 01.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Manastirea Cernica: tu esti? — scris în 03.09.15 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Mar.2012 Manastirea Cernica, loc de popas si reculegere. — scris în 27.03.12 de zambarescu din BRANESTI ILFOV - RECOMANDĂ
- Mar.2012 Manastirea Cernica — scris în 20.03.12 de florinsta din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Cernica – padure, lac si manastire — scris în 13.09.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ