ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Cernica: Punct de Întâlnire cu Spiritualitatea și Istoria

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Într-o zi geroasă de ianuarie (erau cam -2 grade Celsius) am decis să re-vizităm această frumoasă locație care are oricum un farmec aparte. Pentru cei care stau în București, ajungi aici foarte repede, cu acces din Centura Bucureștiului care în weekend nu este foarte aglomerată.

Dacă veniți pe autostrada A2 pe sensul dinspre Constanța spre București, cu câțiva kilometri înainte de centura Bucureștiului urmați ieșirea spre Cernica și parcurgeți aceasta localitate spre Pantelimon. La limita dintre aceste localități se face un drum pe stânga, spre aceasta mânăstire binecuvântată care dateaza din anul 1608. Aici, poetul Tudor Arghezi a fost călugăr între anii 1900-1904.

Mănăstirea Cernica ce face parte dintr-un complex monahal, este un monument istoric dar și un loc de închinăciune deosebit care nu trebuie ocolit.

Am ajuns la poarta Mănăstirii undeva aproape de ora 14:00 drept urmare slujba de Duminică era deja încheiată. Cu toate acestea erau în continuare prezenți mai mulți pelerini. Intrarea (cu mașina) în cadrul complexului costă 5 lei și primești un bon fiscal în schimbul banilor, direct de la poartă de la un domn portar.

Parcarea este mare, fiind amenajată în capătul drumului, atât pe stânga cât și pe dreapta. Mai greu puțin acum cu zăpada din ultimele zile dar erau și mașini cu garda la sol mai joasă, care au parcat fără griji. Parcarea pentru vizitatori este până în magazinul cu suveniruri. Desigur drumul mai continuă pe lângă mănăstire, apoi mai departe până spre capătul micii insule formate pe lacul Cernica.  

Așadar pentru vizitatori, drumul cu mașina se oprește la prima barieră de lângă magazinul cu obiecte Bisericești. Apoi la pas 5-10 minute spre Mănăstire. Până la Mănăstire avem și un magazin cu produse proaspete... printre care pește, cozonac, pâine, vin și multe altele. Am cumpărat și noi câteva printre care bomboane de la muntele Athos, pentru cunoscători... acele bomboane ambalate individual care au diverse umpluturi și un blat crocant la bază. O pungă cu 6 bomboane a costat 35 de lei... destul de mult dar merită să-ți faci pofta o dată la ceva timp.

Drumul spre Mănăstire era deszăpezit și se putea circula fără probleme pe el.

Mănăstirea Cernica

Istoria Mănăstirii Cernica este strâns legată de perioada domnitorului Mihai Viteazu. În anul 1597, acesta a înființat aici un schit de călugări, iar apoi, în anul 1608 (vremea domniei lui Radu-Vodă Şerban (1602-1611), fiul lui Mihnea-Vodă), mănăstirea a fost ridicată la rang de mănăstire cu obște.

Mănăstirea Cernica a fost renovată și extinsă de-a lungul secolelor. Ea a avut de suferit din cauza cutremurelor și a altor calamități naturale, dar a fost mereu reconstruită și restaurată. Mănăstirea are un ansamblu arhitectural impresionant, cu biserica principală, turnul clopotniță și diverse clădiri anexe.

Așadar complexul monahal creștin-ortodox se află pe o insulă în apropierea localității Cernica, fiind conectat de uscat printr-un petec de pământ. Aici, vizitatorii beneficiază de facilități moderne, inclusiv o parcare amenajată, dar și spații dedicate pentru lăsarea bicicletelor, locuri de odihnă pentru pelerini și foișoare pentru momente de relaxare. Bisericile din acest complex, construite începând cu anul 1608, sunt bine întreținute, oferind un ambient liniștitor și plin de rugăciune.

Informațiile istorice sugerează că în perioada comunistă, Mitropolitul Justinian a depus eforturi considerabile pentru a restaura biserica afectată de cutremurul din 1940. Cimitirul complexului găzduiește morminte ale unor personalități notabile, printre care se numără cavoul Mitropolitului Nifon, locuința în care a trăit Sfântul Calinic și prezența unui stejar secular. Picturile în frescă din interiorul bisericilor sunt remarcabile și bine conservate.

Cu toate acestea, informațiile disponibile la fața locului sunt limitate, iar mai multe panouri informative despre istoria complexului ar fi de dorit pentru a oferi vizitatorilor o mai bună înțelegere a bogatei sale tradiții și istorii.

Biserica Sf. Nicolae

A doua Biserică, aflată în capătul drumului este Biserica Sf. Nicolae din Ostrovul Cernicăi.  

Aceasta a fost ctitorită în 1608 de marele vornic Cernica Ştirbei şi de soţia sa Chiajna, în timpul domniei lui Radu Vodă Şerban, fiul lui Mihnea Vodă.

Aşezământul monahal de aici a cunoscut o perioadă de linişte, dar mai apoi a avut parte şi de vremuri grele, de prădăciuni și jafuri ale turcilor şi tătarilor. Ciuma din anul 1738, precum şi neînţelegerile dintre urmaşii lui Cernica Ştirbei au dus la decăderea treptată a Cernicăi şi în cele din urmă la pustiirea ei.

Starețul Gheorghe, venit în 1781, a găsit biserica veche deteriorată, dar cu o icoană a Sfântului Nicolae. În 1797, boierul Stancu Pătrașcu a îmbrăcat icoana în argint. Ruinată de cutremur în 1802, biserica a fost reconstruită de starețul Timotei între 1809 și 1815, având ziduri solide și dimensiuni impresionante.

După cutremurele din 1838 și 1940, biserica a fost restaurată în 1965-1967 sub îndrumarea patriarhului Iustinian Marina. Pictura valoroasă a fost realizată de meșterul Fotache, iar iconostasul de Nicolae Polcovnicu.

Lângă biserică, se găsește un stejar secular, martor al ctitoririi mănăstirii. Între 2003-2018, biserica a fost restaurată extensiv, inclusiv pridvorul și turlele prăbușite în 1940. Pictura a fost refăcută, adăugându-se o catapeteasmă nouă și sisteme moderne de încălzire, sonorizare și iluminat arhitectural.

La 2 decembrie 2018, biserica a fost resfințită într-o slujbă oficiată de Patriarhul Daniel și alți ierarhi importanți.

Când am vrut să plecăm am întâlnit un paznic foarte important al complexului... un motan gras, simpatic și foarte prietenos care nu ne mai lăsa să plecăm. 😁

Concluzii

Mănăstirea Cernica și Biserica Sfântul Nicolae reprezintă locuri încărcate de istorie și spiritualitate în apropierea Bucureștiului. Mănăstirea Cernica, înființată în 1608, are rădăcini adânci în tradiția monahală românească și a fost martoră la numeroase evenimente semnificative de-a lungul secolelor.

Biserica Sfântul Nicolae din complexul mănăstirii, reconstruită în perioada 1809-1815 după cea veche a fost afectată de cutremure, impresionează prin dimensiunile sale și prin pictura remarcabilă realizată de meșterul Fotache. De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată și îmbunătățită, incluzând proiecte ample între 2003-2018, subliniind grija pentru conservarea și promovarea patrimoniului religios și cultural.

Atât Mănăstirea Cernica, cât și Biserica Sfântul Nicolae au fost martore la evenimente marcante ale istoriei și au atras atenția asupra importanței conservării și restaurării patrimoniului cultural-religios. Ele rămân destinații de pelerinaj și locuri încărcate de însemnătate spirituală pentru credincioși și vizitatori.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 22.01.24 13:03:04
Validat / Publicat: 22.01.24 14:31:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 292 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mănăstirea Cernica !
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

doinafil
[22.01.24 22:31:26]
»

Am vizitat și eu mânăstirea Cernica, prin 1995, dacă-mi aduc bine aminte. Nu prea mai seamănă cu ce am văzut eu atunci.

Din pozele tale am observat că s-a construit un pangar, de unde poți cumpăra obiecte bisericești. Atunci se vindeau pe mese improvizate la intrarea în „curtea” mânăstirii. Nu-mi amintesc dacă era o curte propriu-zisă, era un spațiu deschis, lângă mânăstire.

Cernica mai reprezenta pentru noi, bucureștenii anilor '70 și '80 și locul unde mergeam la „ștrand” , să ne îmbăiem și să facem plajă! Abia după '90 am fost acolo ca un pelerin!

Să ai vacanțe frumoase și în acest an! 👍

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cernica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065556049346924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1