GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Bistrița cu Sfintele moaște ale lui Grigorie Decapolitul
După-amiaza am pornit de la pensiunea Andreea 3* (vezi impresii) să vizităm Mănăstirile Bistrița și Arnota, amândouă situate în comuna Costești, jud. Vâlcea.
Am să încep cu Mănăstirea Bistrița, care se află în satul Bistrița, com. Costești. Aceasta a fost zidită între anii 1492-1494, distrusă din temelii in anul 1509 de Mihnea Vodă și refăcută în perioada 1515-1519 tot de către boierii Craiovești care au înălțat-o inițial. Un început tulbure care nu avea să se liniștească sute de ani, până în anul 1999 când Mânăstirea Bistrița a fost a fost transformată în mănăstire de maici.
Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, care au putere tămăduitoare pentru trup și suflet, reprezintă comoara cea mai de preț a Mănăstirii Bistrița.
Dintr-un epitaf afișat în Mănăstire am aflat cine a fost Grigorie Decapolitul, am să spicuiesc câteva idei din acesta. Grigorie Decapolitul a fost un preot călugăr, mare predicator și misionar, care a trăit între anii 780 și 842 în Asia Mică. El a primit pentru viata lui sfântă, darul facerii de minuni, al tămăduirilor și neputrezirii.
Sfintele moaște aduse la Bistrița în anul 1497, se păstrează într-un sicriu de argint aurit, donat în anul 1656 de domnitorul Constantin Șerban Basarab.
Noi, la rândul nostru, am respectat ritualul de a trece de trei ori pe sub baldachinul din lemn sculptat pe care este așezată racla Sfântului Grigorie Decapolitul, plini de evlavie. Pentru noi acele momente au fost cele mai emoționante. Sublime și unice trăiri care te răscolesc, te pun în mișcare și te fac să îți dorești să le simți din nou revenind în acele locuri.
Un alt obiect de inestimabilă valoare este clopotul donat mănăstirii de Constantin Brâncoveanu precum și icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana.
Picturile interioare reprezentând ctitorii mănăstirii: Barbu Craiovescu, Constantin Brâncoveanu, Maria Doamna, Despina Doamna și Barbu Știrbei, sunt deosebit de valoroase, ele fiind realizate de marele pictor Gheorghe Tattarescu în anul 1850.
Aici a fost tipărită prima carte în limba română "Liturghierul". Tot aici a funcționat o școală și s-au transcris numeroase cărți și hrisoave. Al doilea cel mai vechi act românesc a fost redactat la Mănăstirea Bistrița și datează din anul 1573.
Aici au funcționat de-a lungul timpului diferite școli, spital militar, ateliere renumite de confecționat covoare persane, sanatoriu pentru copiii oligofreni, ateliere în care se lucrau mobile din lemn masiv sculptate pentru export, muzeu al tipografiei și încet, din anul 1999, activitatea s-a transformat din nou în mănăstire.
Mănăstirea se întinde pe un teritoriu destul de mare, chiliile sunt construcții ample cu un etaj, care înconjoară biserica.
Curtea interioară este frumos decorată cu flori multicolore, cu gard viu frumos tuns, cu arbuști și brazi ornamentali.
Nu am avut voie să fotografiem în interior, de aceea am atât de puține poze.
Va recomand să treceți pe la Mănăstirea Bistrița, dar mai ales să vă închinați la Sfintele moaște ale lui Grigorie Decapolitul.
Trimis de Dana2008 in 05.12.17 09:31:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: pe drumul liturgic spre manastirea Bistrita nu am fost decat in tinerete... nu pot decat să mă bucur atunci cand citesc un articol despre valorile culturale si spirituale ale judetului meu... nu stiam că nu ai voie să faci poze în interior.
@mireille: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Mi-a atras atenția o măicuță că nu am voie să fotografiez.
Vâlcea este un loc plin de obiective turistice. O parte le-am văzut și ne-au cucerit, cealaltă parte așteaptă să fie descoperite în viitor. Deja mi-am făcut "lista" cu ce nu trebuie să omit anul viitor când vom merge iarăși sigur... dacă toate lucrurile sunt ok.
Am spus sigur pentru ca și fiul nostru merge în august acolo în tabără cu clasa, iar noi ne vom lega concediul de tabăra lui.
Călătorii plăcute!
Mănăstirea Bistrița este o bijuterie arhitectonică. AmFostAcolo cu foarte mult timp în urmă și am o poză în care tatăl meu, preot, odată ajunși, a îmbrăcat niște straie preoțești pentru o mică rugăciune la moaștele Sf. Grigorie Decapolitul (Rugăciunea era pentru copilul meu). După ce am developat filmul (eram prin 1975-76) am observat că în picioare avea teniși. Asta ca o paranteză.
Foarte frumos articolul, cu îndemn la drum și... la votat!
@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Ce frumos, să facă tatăl dumneavoastră o rugăciune pentru nepot la Sfintele moaște ale lui Grigorie Decspolitul.
Presupun că rugăciunea a ajutat la vindecarea nepotului.
Poate mai treceți pe acolo, lucrurile s-au mai modificat de atunci.
Cand ați fost voi, în 1976, eu abia mă nășteam. Ce repede trece timpul!
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Din păcate rugăciunea a fost inutilă. Copilul s-a pierdut la 5 anișori.
@mihaelavoicu: nicio rugăciune nu e inutilă!
@Dana2008: Mănăstirea Bistrița, important monument istoric din Oltenia de sub Munte, cu arhitectura sa neogotică atrage negreșit obiectivul aparatului foto. Cu mulți ani în urmă am făcut câteva fotografii în biserică surprinzând picturile maestrului Tatarescu, dar și icoanele lamelare cu două fețe.
Ați mers pe Cheile Bistriței? La Peștera Urșilor? Ați urcat la bisericile din peștera lui Grigorie Decapolitul?
@Dana2008: Pentru mine manastirea Bistrita ramane una, daca nu chiar cea mai frumoasa, manastire pe care am vazut-o. Sigur exista bisericile pictate ale manastirilor din Bucovina, monumente UNESCO, exista manastirea Tismana cocotata pe un pinten de munte, mai exista linistea care te cuprinde la intrarea in curtea manastirii Lainici sau Dumbrava, dar frumusetea Bistritei este ceva cu totul deosebita.
Felicitari si, in acelasi timp multumiri, pentru acest articol, pentru pozele atasate.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Ei vezi, niciodată nu e prea târziu! Ecourile imi fac mare bucurie!
Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Nu pot să spun că Mănăstirea Bistrița e mai prejos decât celelalte, dar eu așa am simțit că m-am regăsit în celelalte două din cele vizitate în acea zonă.
În Moldova le-am vizitat pe toate. Dar dintre toate văzute în România, cel mai mult mi-a plăcut la Sinca Veche, unde nu mai puteam să scot nici în cuvânt, am intrat intr-o stare de liniște inexplicabil de profundă! Nu am mai simțit așa ceva nicăieri.
La mănăstirile Tismana, Dumbrava și Lainici nu am fost încă.
Călătorii plăcute!
@Dragos: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Ai dreptate, totul se întâmplă cu un anumit sens.
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
La peștera Ursilor am fost de vreo 5 ori. La celelalte întrebări răspunsul este din păcate negativ. Nu am avut timp. Mai mergem și în anul care urmează
Mai avem foarte multe de văzut, ba chiar aș vrea să revăd câteva obiective care m-au impresionat anul acesta.
Călătorii plăcute!
P. s. Tu mai ai ceva nou de văzut în zonă?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Mănăstirea Bistrița vâlceană — scris în 03.08.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Cheile Bistritei Valcene - inaccesibile — scris în 21.09.14 de mafteimarian din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Mănăstirea Bistriţa din Costeşti Vâlcea — scris în 07.02.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2011 Manastirea Bistrita – ctitoria craiovestilor — scris în 28.04.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Bistrita [jud. Valcea] si pestera sfantului Grigorie: neaparat de vazut — scris în 15.08.10 de gigioc din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- May.2010 Manastirea Bistrita — scris în 03.06.10 de vtudor58 din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Manastirea Bistrita [Costesti] - dupa mai bine de 600 de ani de la ctitorie — scris în 01.06.10 de ms65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ