GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cand ne-am decis inca de acasa sa mergem sa vedem lacul Sf. Ana si imprejurimile, ne-am gandit in primul rand la frumusetea locurilor, la faptul ca suntem inconjurati de paduri umbroase, pasari cantatoare, poieni cu flori, ape minerale, dar mai ales gasim aerul curat, puternic ozonat si relaxarea pe care ne-o dorim fiecare.
Am dorit sa ne cazam cat mai aproape de lac si asa ne-am indreptat pasii spre Baile Bálványos, o statiune balneoclimaterica izolata in mijlocul padurii despre care putini poate au auzit. Situata langa curbura Carpatilor aici exista numeroase izvoare cu apa minerala bune in tratarea unor afectiuni reumatismale, cardiovasculare, gastrointestinale, varice, etc, iar tot aici ospitalitatea gazdelor dar si preturile mici la cazare te conving sa revii pe aceste meleaguri pitoresti.
Deoarece peste tot e loc de mai bine, de mult mai bine as putea spune, unele investitii aici se cer neaparat facute si anume si cel mai important lucru ar fi dupa parerea mea amenajarea in statiune a unor bai cu toate dotarile necesare, unde turistii veniti la tratament sa se poata bucura in voie de tot ceea ce natura poate oferi acolo. Din pacate aceste apele minerale si carbogazoase care izvorasc din pamant si ar fi atat de dorite de altii, la noi la Bálványos apele curg in padure printre frunze uscate si crengi, bazinele cu apa din mijlocul padurii sunt lasate in voia sortii si total neintretinute. Doar panourile informative cu proprietatile curative ale apelor au fost inlocuite si se gasesc peste tot, doar bazinele si izvoarele poarta urmele nepasarii omului peste ani.
In zona Turia si statiunea Balvanyos, aceste ape vindecatoare pot fi intalnite la Baile Mikes, baile Apor (Timsos), baile Hammas, Labaztato, Baile Reci, Izvorul Szejke, Izvorul Szeregeto, Izvorul Szemmoso.
Cei care nu ajung la Bálványos pentru tratament si vin sa faca drumetii, pot gasi aici diverse posibilitati de distractie printre care pot aminti doar cateva: Aventura Parc (langa Grand Hotel Bálványos 4*), zbor cu parapanta (pus la dispozitie de catre o asociatie sportiva din Sf. Gheorghe), ciclism, plimbari cu barca pe lac dar nu in ultimul rand mersul pe jos prin padure la aer curat este mai mult decat binevenit.
Iar in zona cele mai interesante obiective de vizitat raman lacul Sfanta Ana, Tinovul Mohos, Grota Sulfuroasa, Grota Timsos (cu alaun), Cimitirul Pasarilor, Grota Ucigasa, iar pentru iubitorii de cultura pot spune ca sunt cateva locuri interesante si pentru ei de vizitat : ruinele Cetatii Bálványos, Cetatea Sateasca, Biserica din Alungeni, Capela Sf. Maria, Biserica Reformata, Conacul Apor, Biserica Sf. Nicolae. Iar in vecinatate, in apropiere de Brasov mai exista Biserica Fortificata din Harman si Cetatea Prejmer.
Pentru noi se anunta o sambata frumoasa si dupa ce ne-am cazat in Bálványos (vezi impresii), am pornit sa exploram zona. Din Bálványos pana la lac sunt 12 km pe care i-am facut lejer, cu masina, deoarece pe jos prin padure, datorita distantei era practic imposibil. Dar nu numai datorita distantei mari dar mai ales datorita prezentei ursilor in zona, de aceea sunt recomandate doar plimbarile turistilor in grupuri mai mari, asa cum o spun localnicii. De la localnici am aflat ca sunt 15-16 exemplare de ursi care coboara din padure pana in curtea pensiunii Carpati si se duc la rau, creind emotii ,,false’’ turistilor.
Spre lac am oprit masina in cateva locuri pe traseu deoarece chiar daca afara erau 19 grade, cateva portiuni de zapada ne-au incantat privirile.
Pentru cei care merg prima data la lacul Sf. Ana trebuie stiut ca sunt 2 zone de parcare, prima fiind sus langa camping, in zona in care exista si cateva mici magazine cu souveniruri si unde se vinde kurtos colac, acel gustos cozonac secuiesc. Aici parcarea costa 10 Ron. Daca vreti sa mergeti cu masina mai aproape de lac, mai exista o parcare jos in zona lacului, dar la o distanta apreciabila de lac, deoarece langa lac nu se poate intra cu masina. Aici parcarea costa 20 Ron.
Vrand sa facem cat mai multa miscare noi am ales prima varianta si am lasat masina sus langa camping. Pe cand eram pregatiti sa coboram spre lac, am zarit un grup deja format de turisti, care impreuna cu un ghid erau pregatiti sa porneasca spre unul dintre obiective -Tinovul Mohos.
1) excursie la Tinovul Mohoș (Mlastina cu Muschi sau Tinovul Buffogo):
Ne-am alaturat imediat si noi deoarece am aflat ca vizitele la aceasta faimoasa rezervatie se fac din ora in ora, sau chiar o data la 2 ore, in functie de numarul turistilor si numai cu ghid, asa ca nu am vrut sa ratam ocazia. Pretul dat a fost de 5 Ron pt. adult si 2 Ron pt. elev.
Rezervatia naturala se afla la aprox. 4 km de lacul Sf. Ana. Am ramas placut surprinsi cand unul dintre vanzatori, vazand ca suntem interesati de obiectivele turistice, ne-a daruit o harta cerata cu toate obiectivele din zona.
Imediat prin spatele chioscului cu kurtos colac am coborat intr-o pajiste intinsa si dupa aprox. 800 m pe care i-am facut doar coborand spre padure, am ajuns la o intrare in padure unde se zarea un mic rau si o poteca ingusta din lemn. Aici erau cateva bancute si panouri cu diverse informatii. Ghidul ne-a explicat detaliat despre locul in care ne aflam, ne-a aratat cateva afise cu plante si animale care traiesc in zona. Tanarul era bine documentat si a raspuns la toate intrebarile noastre. Asa am descoperit ca Tinovul Mohoș - acest nume mai ciudat, (tinov inseamna mlastina) reprezinta de fapt doua ochiuri de apa, sau doua mlastini cu muschi- una mai mica, cealalta mai mare, care s-au format într-un crater vulcanic al masivului Ciomatu pe locul unui fost lac. Craterul masivului Ciomatu fiind dublu, intr-unul dintre cratere s-a format lacul Sf. Ana si in celalalt crater, geaman, s-a format aceasta zona mlastinoasa. Odata cu eruptia vulcanului din craterul vecin, bucati de roca au fost aruncate aici si s-au depus pe fundul lacului secandu-l si determinand aparitia zonei mlastinoase si a muschilor. Astazi intreaga zona are un farmec aparte deoarece simti ca ,,plutesti’’ efectiv pe suprafata unui vechi lac, pamantul fiind la cativa metri sub tine. Mai multe detalii puteti citi aici.
Odata intrati in padure am pasit unul cate unul pe acea punte ingusta, incercand fiecare sa tinem aproape si sa ascultam ghidul. In jurul nostru copacii ciudati incercau sa ne povesteasca si ei despre istoria acelor locuri. In unii dintre ei erau agatate plase pentru insecte, probabil pentru a nu deranja turistii si asa atenti la picioare. Simteam ca pasesc pe un alt taram cu lumini si umbre, un taram salbatic in care si unele plante erau rare, altele erau carnivore, altele aveau efecte halucinogene.
Paseam doar pe poteca, ne sprijineam de balustrada, iar daca puneam piciorul alaturi, acesta se uda imediat. Chiar la un moment dat ghidul a masurat adancimea mlastinii cu un bat, erau aprox. 60 cm adancime in acel loc dar am inteles ca sunt zone mult mai adanci.
Intai am ajuns la prima mlastina, cea mica si de aici mergand in continuare se ajunge si la mlastina cealalta, cea mare. Pana la ea poteca prevazuta cu balustrada a disparut si i-a luat locul o poteca din placute de lemn, puse din loc in loc si fixate nu stiu cum pe suprafata mlastinii. Tot timpul m-am intrebat, oare cum au fost fixate acele placute din lemn in pamant? Totusi sa stiti ca nu exista niciun pericol, ele sunt foarte stabile, totul e sa nu te abati cu picioarele de la ele. Aici langa mlastina cea mare am aflat ca apa are un ph acid, in jur de 5 dar chiar si asa am vazut o broscuta inotand aproape de mine.
De aici mergand inainte se iese din padure prin alta parte, iar apoi am revenit la sosea urcand inapoi pana la parcare. A fost o experienta foarte interesanta, inedita si va recomand tuturor sa nu o ratati, merita din plin.
2) excursie la lacul Sf. Ana
Fiindca eram aproape de lacul Sf. Ana, tot de sus de langa parcare am pornit pe jos pre lac (1,3 km) nu inainte de a cumpara un kurtos colak cald si gustos facut ca la mama lui. Acesti colaci secuiesti costa 12 ron si sunt cu nuca, cocos si vanilie. Nu ii ratati, sunt o bunatate.
Lacul Sf. Ana este singurul lac vulcanic din tara si datorita frumusetii zonei in care se afla, masivul Ciomatu, este des vizitat de turisti. Situat la o altitudine de 946 m, lacul nu are izvoare, el completandu-si apa doar cand sunt precipitatii.
Mai multe informatii puteti afla aici.
Am aflat ca apa nu este oxigenata deci nu traiesc vietuitoare in lac. Tot langa lac se afla si capela Sfanta Ana, initial facuta din lemn si refacuta in anul 1977. Aici romano-catolicii vin in pelerinaj la fiecare sfarsit de iulie.
Exista si cateva legende cu privire la acest lac. Una dintre ele povesteste despre doi frati rivali, unul avea o caleasca la care a inhamat cele mai frumoase fecioare din sat. Dar ele nu au reusit sa traga caruta, de aceea au fost chinuite si biciuite. Una dintre fete, pe nume Ana, l-ar fi blestemat pe tanar, apoi o furtuna s-a pornit din senin, l-a omorat si i-a distrus castelul. In locul castelului ar fi aparut lacul de astazi care poarta numele fetei.
O altă legendă spune tot despre o fata pe nume Ana pe care parintii au obligat-o sa se marite cu un baiat bogat pe care ea nu-l iubea si de suparare in noaptea nuntii ea s-a aruncat in apele lacului.
Oamenii locului, miscati de drama au numit lacul dupa numele fetei.
O alta ciudatenie a lacului este aceea ca nivelul apei nu creste si nu scade niciodata, chiar daca el este alimentat doar de zapada si ploi si nu exista izvoare subterane. Iar daca vrei sa afli cum va fi vremea, se spune ca langa lac in munte sunt doua fisuri : daca aerul emanat pisca la nas, se apropie furtuna, iar daca nu, vremea va fi frumoasa. Totusi am aflat ca aceasta ciudatenie are pana la urma o explicatie stiintifica, aceea ca mai exista in munte o activitate post-vulcanica, foarte sensibila la conditiile meteo: daca presiunea atmosferica scade, gazele si sulful urca spre suprafata si simti mirosul intepator, care anunta ploaia. Daca nu, va fi vreme buna.
Cu forma sa ovala dar si avand o puritate ridicata a apei, lacul Sf. Ana te incanta cu culorile sale de la verde smarald la turquoise, in functie de pozitia norilor. Inconjurat de paduri verzi de brad, pline cu flori multicolore, fructe de padure, ciuperci de tot felul, lacul este o invitatie la drumetie pentru turisti de toate varstele care vin aici sa se relaxeze ori facand un gratar, ori stand pe o banca langa lac, ori facand drumetii pe jos sau cu bicicleta in jurul lacului sau plimbandu-se cu barca pe lac.
Pe malul lacului exista locuri amenajate unde poti servi ceva rece si poti lua masa intr-un cadru pitoresc in mijlocul naturii. Trebuie sa stiti ca preturile la bauturi sunt destul de mari, de ex. o sticla de apa prigat de 0,5 l costa aici 7 ron, o sticla de bere Harghita 5 ron.
De la parcarea de langa camping soseaua coboara serpuind prin padure iar cei care merg pe jos pana la lac pot face acest traseu scurtand drumul prin padure, dar si timpul. Sunt in total 3 traversari dar binenteles ca nu se compara cu mersul pe sosea, deoarece prin padure este mult mai greu dar si atentia trebuie sa fie mai mare. Iar la intoarcere, tot traseul coborat acum trebuie urcat si inapoi totdeauna este mai greu.
Odata ajunsi la lac am cautat o banca libera si am privit in zare. Acolo mi-a placut mie sa stau cel mai mult. Pe partea cealalta a lacului se zareau cateva poieni unde norii pufosi aruncau lumini si umbre. Alaturi de noi am gasit si un ponton de pe care puteai sa te racoresti cu apa rece a lacului. Cateva broscute inotau nestingherite langa mal, semn ca si ele se relaxau dupa bunul plac. Erau copii in jurul nostru, perechi de indragostiti, tineri cu animale de companie dar si cei trecuti bine de prima tinerete, cu totii se relaxau in voie. De la tanarul care serveste bauturi racoritoare am aflat si de acel punct observator, de unde lacul se poate vedea de la inaltime.
Asadar la intoarcere, dupa cateva ore petrecute in nestire langa lac, ne-am oprit la prima curba unde aproape de sosea am urcat la acel punct observator de unde am contemplat lacul. A fost o zi superba, cu mult soare, o zi perfecta pentru drumetii. Si fiindca dupa cele 2 excursii am cazut franti de oboseala, am lasat celelalte obiective pentru urmatoarea zi.
3) excursie la Grota Sulfuroasa
Grota este cea mai mare mofeta naturala din Europa, cu efecte vindecatoare pentru bolnavii de inima dar si afectiunilor sistemului vascular. Ea se afla in muntele Puturosu la o altitudine de 1052 m. La ea se ajunge prin spatele hotelului Grand Hotel Balvanyos 4* asadar cei 3,4 km care ne desparteau de locul unde eram cazati si pana acolo i-am facut cu masina, urcand mult toata aceasta distanta. Acolo ajunsi langa hotel am lasat masina intr-o parcare si am inceput sa urcam prin padure. Se urca aprox. o jumatate de ora, sunt cam 800 m, traseul prin padure este bine marcat si indicat si exista cateva banci unde te poti odihni. Eram in mijlocul padurii, soseaua era jos de tot, eram numai noi si padurea salbatica plina de flori, multa liniste, doar cucul se auzea din cand in cand.
Cu cat ne apropiam mai mult de pestera cu atat mirosul de sulf era tot mai puternic. Grota Sulfuroasa a fost candva o mina de sulf. Intr-o singura zi din grota se emana cea mai mare cantitate de gaz mofetic din Europa (3000 mc/zi). Gazul contine atat hidrogen sulfurat cat si dioxid de sulf, care la contactul cu aerul si conditiile atmosferice determina ca sulful pur sa precipite si astfel se depune pe peretii pesterii. Astfel peretii au o culoare galben deschis, culoarea sulfului dealtfel, iar aerul la intrarea in grota este aproape irespirabil. Chiar la intrare sunt 2 banci pe care suferinzii de boli, respectand instructiunile de la intrare, pot sa faca tratament daca vor. Acele panouri informative avertizeaza asupra pericolului care apare daca nu sunt respectate cateva reguli. In prezent sulful din grota este folosit la tratarea bolnavilor de TBC.
De la grota mergand mai departe pret de alte 40-50 minute se ajunge la „Cimitirul Pasarilor’’ pe care noi nu l-am vizitat dar am aflat ca este vorba tot de o grota sulfuroasa care s-a surpat si din care sulful emanat ucide toate pasarile care zboara deasupra grotei si aproape de suprafata ei. Tot in zona se afla si „Grota Ucigasa’’ unde emanatiile de sulf omoara orice vietate care intra in pestera, si asta datorita lipsei oxigenului si a nivelului ridicat de bioxid de carbon. Alta grota prezenta in zona este si „Grota Timsos (cu Alaun)’’ numita asa datorita depunerilor de alaun (sulfat de aluminiu) pe peretii grotei. Alaunul extras de aici are puritate de 62 % si este utilizat in diverse procese tehnologice: indistria cosmeticelor, calmant, reducerea sangerarii, astringent, ingrasamant floral, pentru afte, etc,
Tot urcand prin spatele hotelului Grand Hotel Balvanyos 4* se poate ajunge in 10 minute si la „Capela Sfintei Maria'' care este un altar catolic inchinat Sfintei Maria, altar care se afla intr-o grota de piatra.
4) Izvoarele Tamaduitoare
Intorsi la sosea, din parcarea hotelului Grand Hotel Balvanyos 4* am coborat cu masina inapoi spre Balvanyos pana la prima curba unde am aflat de existenta izvoarelor tamaduitoare dar si a bailor Apor, undeva mai jos, spre sosea. Aceste izvoare sunt vizibile la suprafata pamantului in mici ochiuri de apa care le poti zari printre frunze si crengile padurii. Pamantul pur si simplu „fierbe’’, apa bulbuca, creindu-ti imaginea ca stai deasupra unei „oale uriase’’ care „fierbe‘’ sub tine, dar o face la rece, nu la temperaturi mari cum isi imagineaza unii.
Apele carbogazoase arunca bule de gaz la suprafata pamantului si am vazut un bazin cu apa facut numai din piatra, unde apa laptoasa ,,fierbea‘’ cu inversunare. Curioasa, m-am descaltat si am pus piciorul in ea. Apa era rece ca gheata, dar odata scos piciorul afara am simtit o caldura care mi-a invaluit treptat piciorul. Foarte interesanta senzatie. Mirosul de sulf este peste tot si s-a impregnat si in piele, cum am constatat ulterior.
5) Baile Apor (Timsos) se afla tot in zona dar undeva mai jos, aproape de sosea. Aici am intalnit 4 bazine mici de forma aproape patrata, cu o adancime a apei de maxim 1 m, in care apa bulbuca si elimina gazele. In primul bazin am observat ca apa este aproape alba, probabil are cea mai mare concentratie de hidrogen sulfurat, apoi treptat in celelalte bazine apa albicioasa devine tot mai incolora, pana ce in ultimul bazin apa are aspect de rugina, deci e usor rosiatica datorita prezentei acidului sulfuric si alaunului in cantitati mici. Aproape de bazine bucati de lemn erau galbene de la prezenta sulfului.
„Cireasa de pe tort‘’ a fost aici intalnirea cu Mos Martin, pe care mai intai l-a zarit fiica mea ca a traversat soseaua prin spatele meu. Am incercat sa ne pastram cat mai mult calmul si ne-am indepartat cat am putut de repede. Aveti grija la ursi cand va aflati in zona. Chiar nu stiu ce am fi facut daca ursul era interesat de noi, incotro am fi luat-o si ce am fi facut.
Am aflat ca aceste ape sunt o rezervatie geologica, sunt o raritate in Europa si sincera sa fiu as fi dorit sa vad aici niste bazine frumos amenajate pentru turisti, apa asta binefacatoare care chiar face minuni, cum spun localnicii. As fi vrut sa vad ca acest dar miraculos de la natura este altfel utilizat. Este o raritate sa avem asa ceva aici in tara si este mare pacat ca nu se investeste mai mult pentru a se folosi la maxim aceasta resursa a naturii.
De aici am coborat in Balvanyos, unde aproape de pensiunea Carpati (200 m) unde am fost cazati exista langa rau o mica biserica langa care se afla un alt izvor si anume:
6) Izvorul Vasas (sau Izvorul Feruginos) si Capela Ecumenica
De la acest izvor oamenii pun apa in sticle si o duc acasa. Asa am facut si noi. Apa cu gust de pucioasa, este buna pentru afectiuni gastro-intestinale, hepatobiliare, litiaze urinare, anemii.
Aproape de hotel Transilvania este si un magazin cu souveniruri unde puteti cumpara diverse obiecte artizanale de la blanuri de oaie la magneti, etc.
Iar despre distractie, am sa va spun acum informativ cateva preturi:
- Aventura Parc (tiroliana) - 20 Ron/3 ore
- biliard sau tenis de masa - 15 Ron/ora
- inchirieri biciclete - 20 Ron/jumate zi
- fotbal (terenul hotelului Grand Hotel Balvanyos 4*) sau baschet - 50 Ron/ora
- tenis - 35 Ron/ora
- pentru nocturna - 10 Ron/ora
Cam astea sunt locurile pe care noi le-am vizitat in cele 2 zile cat am stat la Balvanyos. Ne-am bucurat in primul rand de aer curat si multa liniste. Stiu ca ar mai fi fost de vazut si alte izvoare tot in zona, dar si ruinele Cetatii Balvanyos (Apor) la care se ajunge din centrul statiunii, de langa pensiunea Cetate, de unde se urca aprox. 2 ore, dar ramane de vizitat pentru data viitoare. Cei interesati pot afla mai multe detalii aici.
Si acum la final mi-as dori sa am inelul Arrabellei, pe care sa il rotesc si sa dau timpul inapoi cu 10-15 ani ca sa vad cum arata odata aceasta statiune, cum aratau aceste bazine atunci.
Proprietatile apei s-au pastrat aceleasi in timp, calitatile vindecatoare ale acestor ape miraculoase sunt aceleasi, dar din pacate in prezent, datorita lipsei fondurilor si a investitiilor, izvoarele arata acum asa cum le-am vazut eu, prin ochii mei.
Va doresc vacante cat mai reusite tuturor si nu uitati sa explorati Romania, avem o tara frumoasa!
Trimis de adryana in 29.04.15 21:49:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Lacul Sfânta Ana - singurul lac vulcanic din România — scris în 16.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Peisaje argintii la început de primăvară — scris în 14.04.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Fuga la lac și plimbarea la pas... pe lac. — scris în 28.11.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Locatie unica, merita vizitata cu fiecare ocazie — scris în 16.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Peisaje de vis — scris în 02.02.20 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- May.2018 Călător prin țara mea. Merită să vezi: Lacul Sfânta Ana — scris în 05.06.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Un loc minunat / Un peisaj de vis — scris în 17.08.17 de SirAndrei din BUCURESTI - RECOMANDĂ