ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Călător prin țara mea. Merită să vezi: Lacul Sfânta Ana

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Expediție comună americano-rusă în Alpi. Cei doi alpiniști sunt surprinși de o avalanșă care-i îngroapă-n zăpadă. Cu chiu cu vai cei doi reușesc să iasă la suprafață apoi, preț de vreo trei zile, rezistă, cu greu, în gerul cumplit.

În cele din urmă sunt găsiți de-un câine Saint Bernard, ce avea la gât butoiașul cu coniac.

Americanul, fericit îi dă peste umăr rusului și-i arată câinele:

-Uite, uite-acolo, cel mai bun prieten al omului, suntem salvați!!!

Rusul și mai fericit:

-Da, da, da... îl văd, are și un câine cu el!

 

Ca s-ajungi la Lacul Sf. Ana nu trebuie să treci prin cine știe ce avalanșe, dar, drept este că o vizită prin secuime nu are cum să ocolească acest obiectiv.

Ori noi, care stătusem de sâmbătă după-amiaza până luni, pe la prânz, în Sovata, am decis ca, la întoarcerea noastră spre cășile pe unde suntem aciuați, să ne bucurăm de toate atracțiile turistice de le oferea natura. Nu-i vorbă, cei care-ați fost pe-acolo, în zona Mureș-Harghita-Covasna știți că natura a fost darnică cu locuri frumoase. Cei de n-ați fost, credeți-mă pe cuvânt și faceți bine și-ajungeți aicișa ca să vă convingeți!

Atenție, nu veți găsi nimic interesant citind acest review, adică ceva care să fie inedit și care să vă determine să-mi urmați vreun sfat. Ca atare, părăsiți de îndată incinta sau, cei de rămâneți, nu veți avea dreptul să primiți despăgubiri de nicio natură! Am zis! :p

De ce la Lacul Sfânta Ana?

În primul rând pentru că este unul dintre locurile frumoase ale României, iar noi, fiind relativ aproape de el, plecând din Sovata, n-aveam cum să-l ocolim!

Lacul Sf. Ana este singurul lac vulcanic din România și este chiar un lac tânăr apreciindu-se că ar fi fost format acum 40.000 de ani în urmă pe fundul unui craterul unui vulcan aflat în Masivul Ciomatu. Cei 40.000 de ani trecuți de atunci, față de câți or trecut de când a apărut Pământul sunt un fleac. De fapt, despre ultimii 53 de ani pot povesti și eu câte ceva, deci chiar că-i tânăr!

Despre acest lac se spune că poate prezice cum ca fi vremea, că nivelul apei nu scade, neam, niciodată, deși e format doar din apele adunate din ploaie, că apa are o puritate apropiată de cea a apei distilate.

Firesc, are și legendele lui, ambele destul de triste, legate de sacrificiul unor fete pe care le chema Ana, de aici și numele lacului.

Sunt convins că știți toate astea, de aceea nici nu mai insist. Care nu le știți dați o geană pe Wikipedia, abia așteaptă să vă povestească ea, tot ce știe despre acest loc.

În ultima perioadă de timp la Lacul Sf. Ana au fost văzuți mai mulți urși care, sătui și ei de invazia oamenilor în habitatul natural, s-au decis să profite de prezența omenească și să se hrănească cu ceea ce rămânea de la oameni, un fel de Yogi Bear. De fapt, este explicabil de ce rămâne mâncare de la oameni: vine omu-n pădure, la picnic. Scoate pătura, coșul cu de toate, își înșiră plozii pe pătură și-ncepe să scoată ce și-a adus de-acas'.

Ursul cică poate mirosi mâncarea de la 5 km, așa că, atunci când simte mâncarea creștinului o taie, prin pădure, după urma de miros. Trăind în pădure, e clar că știe o serie de scurtături care fac ca, în cel mai scurt timp să-și facă apariția la locul cioată exact când omu-i cu chifteaua-n gură. Normal că atunci când te trezești cu ursul peste tine îți sare pofta de mâncare și-alegi să fugi de acolo, abandonând, oarecum, restul de mâncare! Ești mulțumit să-ți recuperezi plozii, dă-o-ncolo de masă!

Ei, acolo, la Sovata, era un urs, Șoni îi spuneau cei din partea locului, care venea și mânca ceea ce-i dădeau oamenii. La un moment dat, o turistă n-a vrut să-mpartă sandevichiul cu ursul și -a luat-o la fugă, dar, cu tot cu mâncare. Este bine de știut că un urs, în alergare ușoară, depășește pe cel mai a dreacu' Usain Bolt în plin efort, așa că fuga nu te ajută în acest caz, cum n-a ajutat-o nici pe turista respectivă. Pân'la urmă, autoritățile au luat măsura capturării ursului și l-au mutat pe acesta la Zărnești. A fost o măsură înțelepată, în locul lui Șoni apărând acum, mai nou, o ursoaică, cu pui. Ce mișto este inutilitatea unor măsuri!!!

Cum se ajunge la Lacul Sf. Ana

Care de pe la casele unde stă, vă faceți variantele de parcurs. În principal este bine să știți că Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 55 de kilometri de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 de km de Municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc. Lacul Sfânta Ana poate fi accesat prin legătura DN12 (Miercurea Ciuc-Sfântu Gheorghe) din punctul de intersecţie cu drumul judeţean 113 din localitatea Bixad. Dinspre Târgu Secuiesc poate fi atins din direcţia Turia pe DN 113.

Ce am făcut eu:

Noi, cei din grupul de umblam împreună, am venit de la Miercurea Ciuc, prin Bixad.

Mergând pe acest drum veți avea ocazia să vedeți pe viu ce-nseamnă nepăsarea ălor de conduc țara față de infrastructura rutieră, deși, așa cum spunea un celebru mariner pe vremea când era doar ministrul transporturilor ”Aici sunt banii dumneavoastră! ” când tocmai ce ne mai pusese-o taxă-n cârcă.

Oameni buni, șoseaua Bixad - Lacul Sf. Ana este o nerușinată bătaie de joc la adresa noastră sau o imensă afacere de service auto. După ce ai făcut drumul ăla sigur îți vei auzi mașina scoțând zgomote pe care nu le făcea până atunci, motiv pentru care vă veți accesa agenda telefonică pentru a căuta telefonul mecanicului auto, ăla bun, de vă duceți mașina la el!

Mă rog, cu chiu, cu vai, ajungi la intersecția cu Lacul Sf. Ana și Băile Blavanyos. De aici, mergând spre lac, drumul este, incomparabil, mult mai bun și parcurgi cei vreo 10 km fără mari eforturi.

Drumul urcă prin pădure, se fac și niște luminișuri, mă rog, peisajul este frumos!

Cu circa 2 km înainte de lacul propriu zis se intră în rezervație. Ai de ales: cu auto ori apostolește. Dacă vrei auto, cineva din partea locului ce pare a fi angajat acolo, te va convinge să te desparți de 20 de lei, pentru că, așa cum am spus, intri-n rezervație.

Plătit, mers mai departe, ajuns la Lac.

Vremea era superbă, instant ne-am dus pe malul lacului pentru clasicele fotografii.

La terasa de lângă lac era aglomerație de spuneai că se-mpart bonurile de vacanță, alea promise de vreo doi ani de o anumită ministră cu zâmbet șugubăț și păr roșcat.

Surpriză, nu se dădeau bonuri, dar puteai să cumperi bere, răcoritoare și alte alea. Scria acolo că se poate comanda și guyaș, dar, momentan, nu era, cred că de frica lui Șoni.

O fi ca-n bancul cu iepurele de se duce la urs și-i spune:

-Băi, ursule, tu știi că la chioșcul din pădure se vinde bere cu numele tău?

Încântat, ursul se duce la chioșc și cere:

-Vreau și eu o bere ”Dănuț”!

Cât am stat pe malul lacului nu am simțit nicio emanație cu tentă sulfuroasă, deci vremea era foarte bună. Bine, poate că mai ușor era să-mi dau seama că afară era o căldură și-un soare, ca-n toiul cel mai aprins al verii. Și totuși, lumea nu făcea baie-n lac, așa cum face românul deși este semnalizat că e interzis să înoți. Câțiva, doar, făceau plajă, dar, nimic topless. Cum eu conduceam, deci aveam ”verbotten” la lipăit bere, fetele s-au întorsără din plimbarea din jurul lacului, după cele vreo două ore petrecute acolo am decis că, cel mai bine ar fi să ne vedem de drum, mai departe, ceea ce am și făcut, mergând spre Băile Balvanyos. Nu, n-o să scăpați, o să vă mai povestesc despre ce am mai făcut eu în excursia de Rusalii!

Dar, asta, zilele următoare!

Haidi, pa!

 

Dacă se poate, ținând cont de faptul că Lacul Sf. Ana trezește oarece melancolii, cred că ar merge: https://www.youtube.com/watch?v=7lX1snCoesg


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 05.06.18 12:04:04
Validat / Publicat: 05.06.18 12:40:17

VIZUALIZĂRI: 2380 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Lacul-vedere panoramică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX [05.06.18 12:39:16] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [05.06.18 12:44:40] »

@Yersinia pestis: Start vot! Acum nu vreau sa stârnesc invidii, întâmplator am intrat pe net și am prins la marele fix articolul tău. Nu știu dacă am văzut încă lacus Sf Ana însă am tot citit despre el și mi-a plăcut, și poate o sa ajung cândva și eu pe acolo dar având in vedere ca încă nu am ajuns, ai fi putut sa pui și tu mai multe poze ????, dar in fine, am sa trec peste și am sa spun doar, felicitări, votat cu mare drag.

Yersinia Pestis [05.06.18 13:28:50] »

@mishu: Nu se poate să nu fi fost la Lacul Sfânta Ana! Este un loc frumos și chiar merită văzut, mai ales dacă-l combini cu alte locuri: fie la Băile Balvanyos, fie cu Băile Tușnad!

Poze mai multe n-am postat, erau, mai toate, cu mecla mea și-a Adrianei, deci e de înțeles.

Îmi place că mă votezi, stai liniștită, nu o să-ți scoț vorbe!

Mulțam pentru vot și pentru faptul de-a fi trecut de sfatul dat de mine la începutul reviewului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008 [05.06.18 19:15:33] »

@Yersinia pestis: Felicitări pentru articol!

Un Superbonus nu din secuime... doar de la Tîrgu Mureș!

La Sf Ana am fost acum 20 de ani cu soțul meu care pe atunci îmi era prieten... nu că acuma nu ar mai fi prietenul meu! ????

De ani buni tanjim să revenim la Sf. Ana pentru o baie în lacul cu nisip fin.

Ce ne mai reține este prezența ușilor în jurul lacului... acum avem și un copil pe care trebuie să îl ferim de pericole.

Călătorii plăcute!

P. s. bun bancul!

Zoazore [05.06.18 21:29:20] »

@Yersinia pestis: Iote că io fusăi la Lacul Sf. Ana. da eram mică, la fo 12 ani! Așa că-mi fu F. UTIL articolul tău. Ca să-mi amintesc! Votai că-mi plăcu!

Știam povestea cu Șoni, dar de ursoaică nu știam! Câți pui are?

Deci, io am înțeles așa: fetele au dat o tură lacului și tu ai rămas singur-singurel, cu capul vâjâind de liniște, că ele erau departe de tine?

Vezi să n-afle Adriana c-o bârfesc!

doinafil [05.06.18 21:45:03] »

@Yersinia pestis: Am citit cu plăcere articolul, spre aducere aminte că am fost acolo și eu, dar cu muuuult înainte.

Era pe la începutul deceniului al 7-lea, secolul trecut. (asta o specific doar așa, ... ca să vă fac în ciudă, să vedeți cât de „tinerică” sunt acum! Sâc! , Sâc!).

Pe atunci nici vorbă de șosea prin apropiere, ca să poți ajunge cu mașina cât mai lângă rezervația de azi. (nici nu-mi mai amintesc dacă atunci era - sau nu - declarată rezervație. , îmi amintesc, doar, de câțiva curajoși ce făceau baie în lac, chiar dacă apa nu era prea caldă).

Erau ceva urși prin rugurile de zmeură ce străjuiau cărarea pe care mergeam, nu-i vedeam, îi simțeam prin zgomotul frunzișului pe care îl făceau. Asta ne ne grăbea, desigur, pașii și ne zorea să coborâm la buza lacului.

A fost demult, a fost frumos!

Felicitări pentru articolul presărat cu cu mici glumițe, și în exprimare, și în bancul de la urmă. Am votat pentru că a meritat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna [05.06.18 21:46:11] »

@Yersinia pestis: Am fost de două ori la Ana, mi-a plăcut tare mult. E drept că sunt câțiva ani buni de atunci, eram și eu tânără dar liniștită

Un singur lucru mi-a displăcut: turiștii făceau grătar pe malul apei. Noi ne-am oprit la o chestie din lemn să bem un ceai și tipul de acolo ne-a spus că vine un urs, atras de mirosul cărnii fripte. Atunci nu stia cum să fugă mai repede domnul C, cu nevastă și copil cu tot.

Drumul era bunicel pe atunci, regret că celor implicați în furăciuni nu le pasă

Despre Tinovul Mohoș nu ne-ai povestit, oare nu mai există acolo?

Yersinia Pestis [05.06.18 22:24:08] »

@Dana2008: Acum ceva ani in urmă treceam, en passant, prin Tg. Mureș. Nu mi se părea vreun oraș wow!

Apoi, în 2008, am venit să iau motocicletă pentru fiie-mea, 1800 de euro m-a costat motorul, că era mic, 125 cmc.

Apoi am ajuns să trec mai des și, sincer, Tg. Mureș este un frumos oraș!

Dar, n-am crezut, neam, că voi, cei ce locuiți aici, nu veniți la Sf. Ana?! Este zona voastră, locul e tare frumos, cum să nu vii aici când eu, moldovean patentat, în ultimii trei ani am ajuns de cinci ori???!!!

Să nu te superi, nu te cert, n-am căderea, dar, nu poci crede că n-ai fost acoloșa de douăj’de ani???!!!

Tu, care scrii atât de frumos?!

Pune mâna și remediază aspectul, urșii nu sunt așa, o mare amenințare, veți rezista in veacuri, prin copiii voștrii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis [05.06.18 22:30:35] »

@Zoazore: Cum iți spuneam, fuserăm 5 famelii, omi și oame, o famelie cu boracii de rigoare, prevăzuți în fișa postului. Și, nu, n-am rămas singur de singurel pe malu’bălții, Adi a revenit la mine: portofelul cu bani era asupra-mi!

Pune mâna și vino să vezi băltoaca, lasă amintirile din antichitate, confruntă-te cu dialectica devenirii Lacului Sf. Ana! Aferim !!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu [06.06.18 07:35:46] »

Sunt al 30-lea urs care, a tras la borcanul cu miere... pardon, la articolul scris de tine.

Și l-am votat!

Yersinia Pestis [06.06.18 09:54:11] »

@doinafil: Păi, ce să vă spun, Lacul Sf. Ana merită un drum de acces mult mai bun decât cel din prezent, dar, deh, așa știm noi să facem turism. Cred că, la nivel național, cineva aruncă cu piper, ca să nu putem s-avem și noi spor!

Prima oară când am văzut urs, în realitate, aveam vreo 15 ani, eram într-o expediție din aia, cu rucsacu-n spate, la Cabana Mălăiești. Ursul atacase o mică turmă de oi, luase o oaie și-o ținea la subraț. Câinii săreau păe el iar ursul, ridicat pe labele din spate, se scutura de ei ca de muște. Cioban era un băiețaș nu cu mult mai mare decât mine, care sărise și el, cu bâta, pe urs, până ce aceasta a abandonat oaia. Toate astea se întâmplau pe-o coastă, la vreo două sute de metri de locul unde instalasem noi cortul.

Acuma, ni se pare tare normal să intrăm în habitatul animalelor sălbatice dar nu suntem de acord ca acestea să-și apere locul unde trăiesc. Probabil că, atunci când nu o să mai avem sălbăticiuni, o să-nțelegem ce-am pierdut!

Mulțumesc mult pentru vizită, vorbe și vot, te mai aștept!

PS Faptul că v-am tutuit nu-nseamnă că nu vă respect, deci, mai manifestați înco odată înțelegere pentru mine și nu vă supărați! Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia Pestis [06.06.18 09:57:07] »

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru vizită și pentru vot!

N-am eu talentul necesar în a descrie frumusețea locurilor pe care le văd, de aici și unele neajunsuri în ceea ce scriu. Dar, încerc și eu să mă scot folosindu-mă de vechiul afiș din barurile Vestului Sălbatic:”Nu trageți în pianist, face și el ce poate! ”

De unde rezultă că cine apreciază ceea ce scriu manifestă muuultă blândețe față de mine, deci, cu atât mai mult, un mare ”Mulțumesc! ” din partea-mi!

Yersinia Pestis [06.06.18 10:03:11] »

@krisstinna: Hei, mulțumesc pentru vizită!

Nu, n-am ajuns la Tinovul Mohos și nici la Tinovul Buffogo, că lumea era pe sfârșitul excursiei, se cam vedea Turia și de acolo, mai departe, spre casă!

La Băile Balvanyos există vreo două-trei locuri de văzut ”Cimitirul păsărilor”, ”Grota Sulfuroasă”, locuri despre care, dacă mă mai ține memoria, o să scriu cât de repede.

Oricum, zona este tare frumoasă, practic, cam la fiecare 10 km ai câte ceva de văzut.

Când o să mă fac băiat mare și-o să-mi iau un 4x4 o să trec pe drumul de la Bixad spre Valea Uzului. Și-o să scriu despre, promit!

doinafil [06.06.18 14:28:04] »

@Yersinia pestis: Nici vorbă de supărare, iar respectul este reciproc! (în ultimii ani am lucrat cu colegi foarte tineri, niște copii care mă tutuiau, la cererea mea, și-mi plăcea tare mult!)

Referitor la ursul care mergea cu oaia sub braț, ciobănașului care a sărit cu bâta pe el, nu-i era frică? Eu aș fi lăsat și oi și bâtă și-aș fi rupt-o la fugă!

adrianaglogo [10.07.18 23:01:21] »

@Yersinia pestis: Deci nu se mai face baie in lac...

Si noi aveam in plan o iesire la sfarsitul lui iulie, cu doua zile la lac, pentru baie mai ales...

Asta ne schimba total planul, chiar sunt dezorientata acum...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, doinafil, mihaelavoicu, mishu, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Sfânta Ana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052504777908325 sec
    ecranul dvs: 1 x 1