GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Buna tuturor,
Zilele trecute apucasem sa fac un review negativ despre Pensiunea Cetate din Balvanyos si am zis ca revin cu cateva amanunte si despre escapada la lacul Sf Ana.
Traseul:
- Dus: ... Pitesti - Rucar- Bran - Centura BV - Tg Secuiesc - Balvanyos - Sf Ana.
Drumul este prost intre Campulung si Brasov in zona Podul Dambovitei, asfaltul este valurit, ai impresia ca faci anduranta la suspensiile vehiculului, si dezastru intre Tg Secuiesc si iesirea din Balvanyos (intersectia cu Sf Ana, Bixad). Numai petice, asfalt decopertat si abandonat.
- Intors: Sf Ana - Bixad - Sf Gheorghe - BV - Pitesti...
Intre Bixad si interesctia cu DN12 (Miercurea Ciuc/ BV) iarasi dezastru, gropi, drum de tara, piatra cubica.
Drumul de la intersectia Bixad, SF Ana si BAlvanyos pana la Lac este impecabil, asfaltat de curand.
La sosire in preajma lacului este un camping si bineinteles o statie de taxare dupa cum urmeaza:
- pentru parcare in zona camping: 10 lei/ vehicul/
- daca vreti sa coborati cu masina pana la lac: 20 lei/ vehicul.
Eu am ales prima varianta, de la parcare pana la lac este max 1 km de mers pe asfalt sau pt cei mai sprinteni sunt shortcut-uri prin padure, se ajunge in 3 minute.
Agrement in zona lacului:
- Baie cat cuprinde, apa undeva la 19°C.
- Plimbare cu barca: 20 lei / ora sau 10 lei 30 min.
Eu am ales variata de 20 lei, am dat un ocol ca sa zic asa baltii. Frumos, doar ca m-a ars soarele iremediabil...
- In preajma este biserica Sf Ana, o capela mica despre care sunt nu stiu cate legende, nu intru in detalii, cineva spunea ca este cautata de adeptii MISA pt ca se afla in nu stiu ce zona magnetica... dumnealor stiu mai bine.
- Tot pe malul lacului este un minibar cu mese, scaune si tot ce trebuie de unde va puteti procura un suc, cafea, senvis, inghetata, bere, etc.
Majoritatea erau veniti cu rogojina si gratarul, asa ca mirosul de fripturica si mititei inconjura zona.
Accesul cu masina nu este permis pe malul lacului, parcarea este la 30 de m. Ca atare nu am auzit manele, sau vreun alt fel de muzica, poate ca si populatia care petrecea in zona era preponderent de origini maghiare. Totusi am vazut niste tineri maghiari cu apucaturi extra carpatice, si anume s-au imbatat si vomitau in mijlocul drumului. O fi fost si de la soare?
Mergem mai departe si dupa vizita in zona lacului ne intoarcem la parcare.
Acolo este si o cabana, unde puteti cumpara de ale gurii, preparate la gratar (mici, etc) nu am intrebat ce preturi au, si o baraca unde se vinde kurtos, foarte bun, 12 lei. Cred ca cel mai bun kurtos pe care l-am mancat pana acum.
Din zona baracii cu kurtosi, la fiecare ora, la fix, se pleaca organizat catre Tinovul Mohos. Este o mica promenada pe care v- o recomand cu caldura.
Un ghid, care vorbeste bine romaneste va conduce catre cele doua lacuri care formeaza Tinovul Mohos. Omul este super pregatit, cu pliante, explica originea lacurilor, geologia zonei, fauna, flora si raspunde la orice fel de intrebare care ii este adresata. Aceasta a fost cea mai buna parte a plimbarii in zona, nu trebuie sa ratati aceasta drumetie, dureaza o ora si costa 5 lei pt adulti si 2 lei pt studenti, elevi.
Apoi am coborat catre Grand hotel Balvanyos, unde am parcat masina si de unde am plecat catre Grota Sulfuroasa.
Drumul catre grota incepe din parcarea hotelului, veti vedea indicatoare, traseu marcat cu rosu si albastru. Am urcat cred pret de 20 de min pana am ajuns la grota. Din punct de vedere amenajare, nimic spectaculos in zona.
Dar ca si fenomen natural am ramas impresionat... in grota se intra pana la un punct, apoi sunt niste lemne sa nu mai poti intra. Te asezi pe bancuta, insa trebuie sa te uiti ca partea superioara a corpul si anume capul sa fie deasupra unei linii galbene marcata de catre sulful emanat din pestera. Daca veti ajunge cu caile respiratorii sub aceasta linie exista riscul de intoxicare si deces, mai multe sunt explicate pe panouri la intrare in grota.
Sulful emanat are proprietati terapeutice, trateaza afectiuni ale plamanilor, insa la recomandarea medicilor. Oricum ca si experienta, este ceva interesant, 99 % urca acolo din pura curiozitate ca si mine, nu pentru tratament.
Ar mai fi cetatea Balvanyos. Drumul inspre aceasta incepe din parcarea pensiunii Cetate, la care nu am mai ajuns. Insa imi spuneau ca se merge cu masina cativa km apoi pe jos cateva min. In poze am vazut ca este o ruina, cu siguranta serparie... Vroiam sa o vizitez, dar mi am intrerupt sejurul brusc datorita neintelegerilor pe care le am avut la cazare.
In parcarea pensiunii Cetate este un bazin cu apa minerala, apa maro inchis la culoare, se spune ca are proprietati terapeutice. Nu am intrat pentru ca nu mi a placut cum arata, nici apa nici amenajarea, insa erau cateva persoane care se imbaiau cu drag si spor.
Cam asta a fost expeditia in zona Sf Ana.
Pt cei care nu au fost va recomand cu caldura sa mergeti.
Aveti grija la drum, sa aveti mila de masina voastra, asta e nu uitati sa platiti rovigneta si vacante cat mai placute va doresc,
Salutari
Trimis de gigioc in 10.07.14 09:07:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gigioc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@gigioc: Buna, Ne poti spune te rog daca se putea campa cu cortul langa lacul Sf. Ana? Ai vazut corturi pe acolo sau este interzis?
@orange25: în parcarea de lângă cabana sau mai bine zis de lângă parcare este o tabără de corturi. Sus pe deal înainte sa cobori către lac. Pe malul lacului nu erau corturi. Nu cred ca este voie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Lacul Sfânta Ana - singurul lac vulcanic din România — scris în 16.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Peisaje argintii la început de primăvară — scris în 14.04.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Fuga la lac și plimbarea la pas... pe lac. — scris în 28.11.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Locatie unica, merita vizitata cu fiecare ocazie — scris în 16.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Peisaje de vis — scris în 02.02.20 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- May.2018 Călător prin țara mea. Merită să vezi: Lacul Sfânta Ana — scris în 05.06.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Un loc minunat / Un peisaj de vis — scris în 17.08.17 de SirAndrei din BUCURESTI - RECOMANDĂ