GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In general, cand vine vorba de Elvetia, invariabil te gandesti la nivelul de trai, la perfectiunea elvetiana etalata prin celebrele ceasuri si la bancile care conduc Europa. Toate aceste trei caracteristici ale micutei tari din centrul Europei se regasesc si la Zürich, recunoscut de multi ca si capitala de facto a Elvetiei. E cel mai mare oras al tarii, avand o populatie dubla fata de Geneva, Basel sau Lausanne urmaritoarele sale din acest punct de vedere.
Zürich este important centru financiar al Europei si un oras cu o calitate extraordinara a vietii, lucru care poate fi usor observat printr-o simpla plimbare pe strazile orasului. Oamenii sunt foarte eleganti, exagerat de eleganti uneori, iar produsele, in general de lux, au niste preturi exorbitante.
O alta caracteristica a orasului este multiculturalitatea de care te lovesti la tot pasul. Pe langa cele trei limbi oficiale (Italiana, Germana si Franceza) la tot pasul poti auzi vorbindu-se spaniola, portugheza, dar si foarte multe limbi de origine slava pe care nu le-am putut identifica nefiind cunoscator al vreuneia.
Din exterior Zürich poate parea un oras "snob", un oras care nu e pentru toate gusturile sau pentru toate buzunarele, insa trecand peste aceasta parte financiara as spune ca este un oras foarte placut unde poti admira monumente impresionante si unde elementul natural este de asemenea in largul sau. Cum ar putea sa fie altfel, cand orasul este strabatut de raul Limmat aflandu-se si pe malul lacului Zürich, ambele uimind trecatorul prin claritatea apei care lasa sa se vada albiile si fundul raului.
Din punct de vedere al vremii, n-am prea avut noroc. Am stat doua zile in Zürich (informatii, aici), interval in care am prins vreo 30 de averse de ploaie, unele mai scurte, altele mai lungi si mai vijelioase. Am sosit la Zürich cu trenul din Germania. Asa cum am mai precizat cu fiecare ocazie, in orice land exista un bilet de grup (1-5 persoane) valabil pentru o zi, care iti permite sa calatoresti nelimitat in landul respectiv sau la granita cu landul vecin si/sau tara vecina, dupa caz. Landul sud estic al Germaniei, Baden-Wurttenberg iti permite sa calatoresti pana in Elvetia, la Schaffhausen. La fel am facut si noi, ulterior am luat trenul catre Zürich, unde am ajuns dupa o calatorie de 40-50 de minute. Un amanunt extrem de important pentru cei care intentioneaza sa calatoreasca in Elvetia, pe site-ul oficial al cailor ferate exista posibilitatea de a cumpara bilete la jumatate de pret pentru foarte multe rute, lucrul acesta nefiind posibil in nicio alta agentie sau la automatele de bilete din tara.
Asadar, am ajuns in dupa-amiaza zilei de 1 mai in Elvetia, ne-am cazat la Hotel Senator si, dupa o destul de lunga ploaie ne-am facut curaj sa exploram orasul. In apropierea garii, vis-a-vis de Zürich Hauptbahnhof se afla Muzeul National al Elvetiei. Nu l-am vizitat din lipsa de timp, insa din exterior, cladirea are o arhitectura foarte interesanta.
Intre marile obiective turistice ale orasului se numara trei biserici: Grossmünster, Fraumünster si St. Peter Kirche. Ultima, este cea mai veche biserica din oras, are amplasat pe una dintre fatadele turnului cel mai mare ceas bisericesc din Europa, iar ca locatie este ascunsa intre stradutele centrului vechi.
Mai vizibile sunt celelalte doua constructii, plasate de o parte si de alta a raului Limmat, legate practic de unul dintre poduri- Münsterbrucke. Grossmünster e unul dintre simbolurile orasului, cel putin eu mereu asociam Zuric-ul cu aceasta biserica cu ale sale turnuri albe. La asfintit, culoarea alba a bisericii este frumos luminata capatand un colorit care ii permite sa fie vazuta din aproape orice parte a orasului. Insa niciuna dintre cele trei biserici nu impresioneaza prin interiorul sau, din acest punct de vedere sunt mai degraba seci. In partea opusa, langa Fraumünster se afla Münsterhof, o piata inconjurata din toate partile de cladiri cu aer medieval
Tot in prima seara am reusit sa facem o plimbare pe stradutele centrului vechi de pe malul stand al raului Limmat. Venind dinspre gara, pe malul stang al raului Limmat se intrezareste Universitatea Tehnica din Zürich (Technische Universität Zürich), cea mai prestigioasa institutie tehnica de invatamant din Europa. Mergand in continuare in directia Lacului, apare o serie de stradute inguste cu numeroase magazine de suveniruri, baruri sau restaurante de toate felurile, pentru toate gusturile si culturile. Fiind si un oras studentesc, viata e animata aici, se pot intalni atat tineri iesiti sa se distreze cat si oameni care populeaza restaurantele de lux, unde o masa pentru 2 persoane costa minim 60-70 de euro.
Am trecut prin fata numeroaselor cladiri vechi, neatinse parca de trecerea anilor, intre care am remarcat Cabaret Voltaire, locul unde Tristan Tzara impreuna cu alti intelectuali ai vremii au pus pe picioare dadaismul.
Exact in zona aceasta plina de alei si strazi inguste, inaintand catre rau se intrezareste Zürich Rathaus, primaria orasului, o cladire plasata pe malul apei care se continua cu un pod destul de lat pe care exista o terasa si cateva magazine. Inaintand spre lacul care deja se vede la orizont, poti observa pe cele doua maluri ale Limmatului cele doua biserici, Fraumünster si Grossmünster, legate de podul pietonal Münsterbrucke.
Chiar la varsarea raului in lac se afla Quaibrucke, ultimul pod care leaga cele doua maluri ale raului, care la capatul dinspre malul drept se continua cu Burkliplatz, locul de unde se inchiriaza ambarcatiuni de diferite dimensiuni pentru plimbarea pe lac. Am facut si noi o plimbare pe lacul Zürich in cea de-a doua zi a sederii noastre in oras. Am ales plimbarea scurta, 1h30 pentru aproximativ 9 CHF/persoana. Un vaporas cu restaurant care realizeaza un tur circular pe aproximativ o treime din lungimea lacului pana la Thalwill. Exista excursii pentru diferite durate de timp si cu diferite servicii incluse, cea mai lunga croaziera pe lac intinzandu-se pe durata a aproximativ 7 ore. Desi vremea nu a fost cea mai frumoasa, am fost feriti de ploaie si am facut o plimbare extrem de relaxanta pe Zürichsee.
O alta atractie a orasului este Bahnhofstrasse, cea mai scumpa strada din Europa dupa diferite statistici si catalogari. Nu am foarte multe de spus despre ceea ce am vazut aici, fiindca nu am fost foarte impresionat. Intr-adevar, sunt magazine mari, de firma, pline de cumparatori care vorbesc toate limbile pamantului. Preturile sunt exorbitante, totusi, de cel putin doua ori mai mari ca in Germania pentru produse normale. Ceasuri si bijuterii gasesti la tot pasul, insa extrem de greu gasesti un ceas care sa coste sub 400 CHF. La unul din capetele strazii se gaseste Paradeplatz, locul despre care se spune ca ar conduce Europa la nivel financiar. E foarte posibil sa fie asa, aici, unul langa altul aflandu-se sediile UBS si Credit Suisse.
Pe acelasi mal, langa Bahnhofstrasse exista si Dealul Lindenhof ,,care se continua pe malul raului cu diferite alei pline de restaurante si magazine, care de care mai luxoase.
In concluzie, am petrecut doua zile frumoase la Zürich. In ciuda ploii am reusit sa vizitam mare parte din obiectivele propuse. Evident, mai erau si alte obiective turistice care ar fi meritat a fi vizitate intre care as aminti unele muzee, gradina zoologica, gradina botanica si gradina chinezeasca. Pentru aceste obiective am mai fi avut nevoie de cateva zile, insa noi ne planificasem in urmatoarele doua zile cate o vizita la Luzern si Schaffhausen.
Trimis de giuliani in 16.06.14 14:20:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”... ne-am cazat la Hotel Senator
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de la Hotel Senator scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul Hotel Senator
@webmaster:
Am incarcat si impresiile pentru Hotel Senator. S-ar putea face o legatura intre impresii, in sensul sa apara aici un link catre unitatea de cazare?
Multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Zürich - cel mai mare oraș al Elveției — scris în 26.02.18 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Rever a la Suisse — scris în 01.03.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 O plimbare în Zürich — scris în 17.05.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Zurich - oras istoric, cultural si centrul financiar al lumii — scris în 14.11.11 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Un oras complet — scris în 18.09.11 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- May.2011 Vacanta de business — scris în 08.09.11 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Cateva cuvinte despre Zurich — scris în 12.05.11 de mariarosa din TARGU MURES - RECOMANDĂ