ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rever a la Suisse

TIPĂREȘTE

Rever a la Suisse

Respir de câteva ore aerul purificator, plinde inocență al Apilor, din ale căror creste albite de pulberea stelelor se prăbușește un noian de stânci, o adevărată frontieră imaginară a iernii eterne. Din împărăția aspră a stâncilor, floarea de colț contemplă de sus frumusețea peluzelor florale ce împodobesc centrul Zurichului, primul oraș imperial independent din istoria frământată a helveticilor.

Străbat Muntenngras, una din străzile medievale, pe care trebuie să fi trecut de multe ori Voltaire, Cristian Tzara sau Lenin, despre care mă întreb cum s-a convertit la socialism într-un oraș botique, plin de valori renascentiste și mediavale. Apoi Eistein, adesea sosit în vacanță de la Berna, și alte suflete ce au schimbat destinul omenirii. Dar ochiul turistului, adevăratul rege al elveției, alunecă pe deasupra acoperișurilor inegrite de timp, către siluetele vechi ale cabanelor și hotelurilor horse classe, profilate pe peisajul alpin, aducând nostalgic cu înțlepciunea câtorva bătrâni uriași cu barba albă.

Pe stăzile ce gem de turiști mai tăcuți ca oriunde pe la ora prânzului, pietruite cu macadan, te miști ca într-un teatru al vieții publice în care fiecare actor rostește un fel de monolog pașnic al tăcerii, mișcându-se impersonal într-o geometrie spirituală ce-și prescrie singură normerle, de la o generație la alta.

Se vorbește în șoaptă Schwitzer, în care helveții și-au îngănat primul cântec de leagăn, alături de engleza turtistică și se trece prin adevărate baraje de grupuri de turiști tineri, de data asta, nou sosiți la o stație din fața faimoasei Napfgasse. Peste tot, cea mai uzitată expresie este a votre service înt-o țară bogată, unde autosuficiența nu-și găsește locul și unde anemonele, migdalii și mușcata trăiesc printre elementele de fuziune ce alcătuiesc unitatea acestui popor minuțios, demn, harnic și unit, ca un stup de albine.

Într-o țară în care singura avuție a sololui este piatră, se dovedește că omul este cea mai de preț avuție a unui popor. Trecănd de mărețul Brunneturn, spațiile verzi te duc cu privire la niște cimitire pline de flori și coroane proaspete, cu senzația ca, așa cum propovăduia Calvin, raiul poate coborî pe pământ, atunci când omul își îndreaptă toate energiile spre familie și religiei. Altfel nu mi-aș putea explica cum omul de rănd, pe care întălnești pe stradă, în restaurante și prinparcuri, își păstrează ceva din seninătatea ochilor deschiși ai lacurilor și demnitatea semeață a munțilol. Poate aceeași demnitate ce o vezi adesea și la noi în zonele muntoase, o stare de spirit ce-și are obârșia în izvoarele pure ale genezei minerale a existenței.

Chiar dacă Rathous (Primăria), Stadrat (Consiliul Județean), ca și întreaga stradă Bohnhofstrasse din Paradeplatz, ca și toată zona din jurul râului Limat ce străbate centrul capitalei economice a Elveției, aduc vizitatorilor exuberanți o arhitectură închisă, aproape eclectică, încerc mereu să-mi explic starea generală de mulțumire a pietonilor și, mai ales de ce cantoanele helvetice restituie guvernului o mare parte din fondurile alocate proiectelor locale. Răspunsurile apar unul câte unul chiar în peisajul împietrit al străzii.

Mă opresc în fața cătorva bănci cu aspect de oameni posaci și neprimitori care îți transmit printre zăbrelele ferecate ale ușilor și ferestrelor un mesaj destul de ușor de dedus: “ Mă bucur să vă cunosc dar dacă nu dețineți cifrul nostru, este mai bine să vă continuați periplul elvețian pe deasupra sutelor de kilometri de tuneluri cu seifuri încăpătoare ce vorbesc multe limbi necunoscute turiștilor. Visele nu sunt interzise. Așa că vă puteți plimba și visa peste câteva milioane de cutii și cutiuțe de valori, statui din aur, diamante, si rarități de pietre scumpe ca platina, tritiul, plutoniul, rodiul și cleștarul, tablouri unice, containere pline averi fabuloase, corn de rinocer, trufe albe, sau chiar palate de cristal... ”

-Secretul bancar, my dear, mă ajută un interlocutor amabil, este un privilegiu acordat fiecărui posesor de valori iar contul bancar poate fi un simbol, o cifră sau un nume.

Băncile elvețiene, cu aspect de meduze pietrificate pe ale căror buze poți citi cuvinte ca: siguranță, Cutia Pandorei, diplomație, națiune sigură, istorie, cheia magică, dictatori, ură, speranță, interese, Calvin, dominație și resemnare, toate în fața unor zaruri deja aruncate, stabilesc în continuare timpii financiari ai planetei.

Ps. Imi cer scuze pentu lipsa accentelor franceze din computerul meu


[fb]
---
Trimis de glcitizen in 01.03.19 12:28:27
Validat / Publicat: 01.03.19 15:21:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.

VIZUALIZĂRI: 969 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Mitica49 [02.03.19 10:56:03] »

@glcitizen: Minunat articolul. Îl citesc cu nostalgia aducerii aminte de excursia ce am făcut-o în octombrie trecut în Elveția. Din păcate traseul excursiei nu a cuprins și acest oraș.

Într-o țară în care singura avuție a sololui este piatră, se dovedește că omul este cea mai de preț avuție a unui popor.

. Perfect adevărat atâta timp cât, pentru a avea propriile lor plantații de viță de vie, acești vajnici helveți au cărat cu sacul, roaba sau cu ce-or mai fi avut, pământ pe pantele însorite ale munților ce străjuiesc Valea Ronului. Și ca să le protejeze au amplasat și parapeți contra zăpezilor ce ar putea da năvală de pe munte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizen [02.03.19 12:55:30] »

@Mitica49:

Multumesc, Mitica.

Sunt convins ca multi decidenti de-ai nostri au trecut pe acolo doar pentru depuneri. E mai greu cu restul.

Aceleași sentimente le-am trait in Japonia. Până la urmă, și firea omului sfințeste locul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Zurich:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033291816711426 sec
    ecranul dvs: 1 x 1