ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Stara Zagora, un oras verde ce se mandreste cu istoria lui

TIPĂREȘTE URM de aici

Am mai povestit o data cum am ales orasul, va mai spun o data ca poate nu ati citit articolul respectiv, am cautat un loc in Bulgaria, nu litoral, care sa fie cam in centrul tarii si de unde sa poti avea directii de deplasare spre diverse obiective asa incat catstigator a iesit Stara Zagora. M-am uitat si pe AFA si am citit un articol scris de @irinad, “Stara Zagora, oraşul teilor, al străzilor drepte şi al poeţilor” vezi impresii asa este numit orasul, si mi s-a parut ca este locul perfect pentru cateva zile de relaxare.

Si am ajuns in perioada cand teii incepeau sa infloreasca si sa umple cu mirosul lor tot orasul.

Cazarea am ales-o tot datoria Nadinei, sa fie in zona pietonala. Tot la acest articol scris de ea am sa va trimit in continuare pentru a citi cate ceva despre istoria locului, asa ca daca veti aprecia articolul meu insa pe al ei nu l-ati citi, puteti da o fuga, este mult mai tipicara decat mine.

Chiar daca am stat 4 nopti in Stara Zagora, nu se poate spune ca l-am vizitat asa cum ar fi trebuit, ca despre vizitat muzee, biserici, nici pomeneala, ne-am bucurat de cateva obiective parcurse in plimbare si despre care am sa spun cateva cuvinte aici:

Zona ce include Opera, Teatrul Dramatic, Palatul de Justiţie si ruinele orasului antic Augusta Ulpia Traiana, era zona cea mai apropiata de locul unde eram cazati noi, de fapt de unde era garajul vedeai spatele coloanelor orasului antic.

Si noua (eu si sotulului meu) ne-a placut sa coboram si sa calcam pe pietrele ce au in spatele lor o adevarata istorie, si sa ne imaginam cum era atunci.

Unul dintre obiective mi-am dorit sa il vad, nu de alta, dar pentru localnici reprezinta un simbol, “Memorial aparatorilor de la 1877” si este luptatorilor din razboiul ruso-turc 1877-1878. Monumentul este vizibil de departe, fiind asezat pe un mic deal, pana la el insa fiind de urcat ceva trepte. Recunosc insa ca am urcat doar pana in dreptul soldatilor. La baza acestui monument sub forma unui steag se afla statuile a sase soldati si un ofiter ce reprezinta bariera impotriva inamicilor.

Cautand ceva informatii despre acest simbol am citit urmatoarele: “În veșnică pază în fața bannerului stau figurile a șase voluntari și un ofițer rus. Ele reprezintă bariera de netrecut care a descurajat hoardele ostile ale lui Suleiman Pașa la salvarea steagului, precum și șase dintre unitățile de voluntari care au format ulterior viitoarea Armată Bulgară. Designul focului etern este în formă de baionetă care este o alegorie a admirației față de isprava celor care și-au dat viața pentru libertate.

Zidurile memoriale spun povestea traseului Steagului Samara din momentul în care a fost înmânat la Ploiești, România, la 6/18 mai 1877, până la bătălia eroică și epică în apărarea Starei Zagora din 19/31 iulie 1877.”

Rolul acestor locuri este de a pastra vie istoria si pot spune ca m-am bucurat ca am ajuns sa vad acest memorial mai de aproape, de aici pot spune ca se vede frumos si orasul. Nu am urcat insa si treptele care duc chiar la baza memorialului pentru ca ne latra de zor un catel si am zis ca este mai bine sa nu il provocam.

In plimbarea noastra am ajuns si langa complexul arhitectural „Muzeul Religiilor” , numai ca fiind trecut de ora 18.00 era inchis, am inteles insa ca este un loc pretuit mult de locuitorii orasului fiind un loc de cult unic, aici s-au gasit vestigii vechi margand pana in secolul IX inainte de Cristos, ramasite din epoca fierului, un sanctuar dedicat calaretului trac, o biserica cimitir crestin si un templu musulman.

In Stara Zagora se gasesc o multime de case ce au apartinut unor personalitati, casele fiind frumos amenajate la interior din cele vazute pe net, insa puteau fi vizitate doar cu programare, asa incat avand in vedere ca nu prea stiam cum ne va fi programul am zis ca nu.

Singura casa la care am ajuns insa (doar in exterior pentru ca si aici trebuie programare) a fost casa lui Geo Milev, unde se ajungea relativ usor, se afla in apropierea unuia dintre capetele pietonalei (noi in ziua respectiva trebuia sa ajungem in celalat capat sa luam masa de pranz (o sa va povestesc si despre asta) si spre ora pranzului se anunta 90% ploaie, noi speram macar sa ajungem la restaurant, de acolo nu mai conta, stateam pana statea si ploaia.

Am intrat si intr-o biserica, si asta deoarece se afla in drumul nostru, am vazut (doar la exterior Muzeul regional de istorie in apropierea caruia se afla si centrul de informare turistica) si as vrea sa spun ca aceasta vizita a noastra in zona a fost mai mult de relaxare, mai mult timp am petrecut in parc, si pot spune ca au parcuri multe, cu multe banci, locuri pentru copii si multe statui.

Parcul aflat in zona pietonala este unul relaxant, o sa il vedeti si in poze, insa parcul cel mai intins din Stara Zagora este parcul “Mitropilit Metodiy Kusev” sau mai pe scurt, asa cum il cunoaste toata lumea, parcul Ayazmoto, intins pe circa 320 hectare si care este considerat unul d ntre cele mai mari sim ai frumoase parcuri din Bulgaria.

Stiam ca este intins, dar nu m asteptam sa fie atat de intins. Dupa amiaza (in ultima zi acolo), dupa ce ne-am odihnit putin si am vazut clar ca ploaia ne lasa in pace, am zis sa dam o tura si prin acel parc, asa ca mi-am luat sotul de toarta, si am ales sa ajungem acolo pe una dintre stradutele aflate in apropierea casei, nu cred ca se fac mai mult de 10 minute pana acolo, si chiar si aceasta strada era minunata, cu un culoar verde pe mijloc, pe unde e puteai plimba si odihni, fiind banci. Si am intalnit si o statuie draguta, o sa o veti in poze.

In final totusi nu ne-am plimbat foarte mult prin parc pentru ca am realizat ca am fi avut nevoie de vreo 2-3 ore (lejer) ca sa ne plimbam asa cum ar fi meritat acest parc. Este insa atat de frumos si din ce am vazut, de la copii si pana la varstnici ii regasesti in zona.

Tot aici in zona parcului ar fi trebuit sa putem vizita si gradina zoologica, insa din cele spuse de gazdele noastre, acum era inchisa.

Am mai fi vrut sa vedem si fabrica de bere pentru care nu am facut rezervare, aceasta fiind posibila doar pentru duminica, insa cum mai am inca amintiri din trecut cu o fabrica de bere din Austria, vizitata in 2001, ma consolez cu ideea “ai vazut una, le-ai vazut pe toate!” stiti cum e: “Vulpea cand n-ajunge la struguri zice ca sunt acri!”

Ca o concluzie generala, Stara Zagora este un oras unde va puteti opri macar pentru un weekend daca nu mai mult si nu va va dezamagi.

Alegeri intelepte va doresc si sa ne auzim de bine.


[fb]
---
Trimis de mishu in 05.07.22 18:59:20
Validat / Publicat: 05.07.22 20:24:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1635 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 La pas prin Stara Zagora - Muzeul religiilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

irinad
[06.07.22 07:09:17]
»

@mishu: Mă bucur că articolul meu despre Stara Zagora te-a inspirat în mai multe privinţe, după cum mă bucur pentru tine că ai vizitat oraşul când teii erau înfloriţi. Cred că era o nebunie să te plimbi cu parfumul teilor drept companion!

Mie, Stara Zagora mi s-a părut un oraş complet, în care ne-am simţit foarte bine, din ce îmi amintesc. Multe obiective de văzut, un oraş verde, cu parcuri generoase, localnici binevoitori, aşa am perceput în linii mari Stara Zagora.

Minivacanţa aceea a fost foarte relaxantă şi chiar dacă nu am reuşit să trecem pragul faimoasei fabrici de bere, ne-am tot întâlnit cu "celebra blondă" originară din oraş, mai peste tot. Pe deasupra, era şi foarte savuroasă!

Felicitări pentru excursie şi articol, mulţumesc pentru menţiunile referitoare la articolul meu! O zi frumoasă!

mishuAUTOR REVIEW
[06.07.22 09:02:26]
»

@irinad: Dupa ce m-am hotarat asupra orasului, mai aveam de verificat ceva cerinte de verificat ca sa luam decizia finala. Insa de obicei, daca sunt in cautarea cazarii, vad cam in ce zona mi-ar conveni, asa incat dupa ce am citit recomandarile tale, am ales cazarea si cum se spune... restul e istorie .

Cum insa nu am avut chiar dispozitia necesara unei informari/ planificari mai serioase, am lsat multe in voia sortii, insa la final ne-am declarat multumiti de cele vazute.

Este atat de placut si de rconfortanta zona incat merita sa ii aloci cateva zile.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

georgel
[17.02.23 08:13:29]
»

Am facut o rezervare in Iunie, chiar de Rusalii. Voi folosi ca ghid articolul tau.

Multa sanatate!

mishuAUTOR REVIEW
[17.02.23 08:55:19]
»

@georgel: Multumesc frumos de aprecieri, cred ca mai gasesti aici pe site articole utile, iti recomand sa cauti (daca imi aduc aminte bine) ce a scris @irinad, povesteste foarte frumos si este meticuloasa. Orasul a fost o surpriza tare placuta pentru mine si sper sa iti placa, este linistit, verde (acum depinde si in ce zona stai).

Vacanta frumoasa si astept sa ne povestesti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgelPHONE
[17.02.23 09:45:28]
»

@mishu: Voi fi cazat la hotel Trayana, la o distanta de 600 m de centrul orasului. Cu siguranta voi citi si cele scrise de @Irinad.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgel, irinad, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Stara Zagora și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06807279586792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1