GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parcul din Roman - Oaw?
Intamplator am oprit in parcul din Roman venind dinspre Bucuresti. Cei ce doar strabat orasul, ocolind aglomeratia din centru si alegand artera ocolitoare, stiu ca nu prea te atrage acest oras sa opresti la ceea ce vezi pe varianta si locurile pe unde serpuieste ruta ocolitoare. Dar m-am inselat.
Cum ala mic al nostru avea nevoie la baie si noi, din modestie, nu am cumparat o masina cu toaleta ca optiuni, am oprit in zona parcului sa rezolvam problema mezinului.
Unde? La restaurantul din parc, unde am gasit o bunaintelegere din partea personalului, intrerupand intreaga familie de la oportunitatea de a merge cu geamul deschis pentru a se usca pantalonii mezinului. Dar asta e, poate avem noroc alta data, cu alta ocazie.
Dar sa revenim la oile noastre... Parcul din Roman il mai vizitasem cu ceva ani in urma si ramasesem cu un gust amar... foarte amar. Pustiu... doar trecatori grabiti spre gara, insalubru, paragina la tot pasul, alei ramase de pe timpul raposatului, banci ponisite puternic si vopsite natural in albul specific rezultat din marcarea teritoriului de catre ciorile ce populau parcul. Gunoaie, balarii ca intr-o padure virgina... si ce ma uimise atunci, pe copaci erau pancarde batute simtitor in cuie in care era specificat vizibil: "Sector destinat curateniei pentru Scoala generala nr. 5 ,8, 9, Liceul... etc". Autoritatile asteptau sa vina scolile sa faca curatenie in parc. Rusine si manevra comunista. Elevii participa benevol prin programe extrascolare la ingrijirea mediului, nu au sector ca in armata.
Ma asteptam sa revad aceeasi imagine ca atunci, insa am ramas surprins placut. Parcul a devenit parc si nu o padure uitata. A suferit o modernizare completa, uimitoare. Alei pavate frumos, mobilier urban la tot pasul, curatenie exemplara, repopularea intregului teritoriu al parcului cu gazon frumos tuns (in balariile de atunci nici nu stiam ca este atat de mare acest parc), un muzeu al stiintelor naturii construit nou, un rond cu busturile marilor scriitori ce inconjoara o fantana arteziana superba, un loc de joaca pentru pitici cu bun simt, o mini gradina zoo cu caprioare, pauni, rate, etc, un teren de minifotbal pe gazon artificial unde isi intreceau puterile in injuraturi doua echipe zgomotoase, terenul fiind langa locul de joaca iar copiii erau supusi auzului la chestii din alea ce povestesc despre mama si partile intime, dar aici e vorba de educatie nu de parc, apoi am descoperit un lac amenajat superb... superb, extrem de mare, ingradit complet cu gard rustic, o fantana gheizer in marime mare, o insula destinata lui Brancusi cu pod de trecere in arc de cerc si cu sclupturi in copie micsorata dupa Coloana si Masa, cu alta insula populata cu lebede, rate, gaste, pauni si fel de fel de pasari, fara acces la ea. Pasarile traiesc intr-un mediu natural, fara interventia omului si folosesc lacul in voie, dupa care revin pe insula. Aici am vazut familii de lebede cu bobocei dupa ele, defiland in fata aparatelor foto si a uimirii celor mici. Apoi alta insula frumos amenajata cu o cascada ce curge pe deasupra aleii ce face urcarea in spirala pe insula. Frumos, insula amenajata recreerii, cu mese si banci la tot pasul, cu un platou pentru panorama. Fata de alte locuri in care am vizitat pasari, unde parca li se vedea in ochi tristetea si acea plimbatura de dute-vino pentru a gasi o gaura sa scape, aici am observat ca se comporta natural, sunt active si "zburda" pe intreg lacul.
Lacul este populat si cu barci de agrement si hidrobiciclete, iar pasarile nu sunt speriate. O plimbare costa 10lei, cer buletinul lasat amanet, dar merita.
Fata de alta data, parcul este ticsit de oameni, copii, biciclete, role, animalute de companie, rasete si voie bune, cu toate ca nu este in centrul orasului ci la periferie, iesirea spre Iasi.
In rest buticuri casute cu de toate, inghetata, gogosi, biciclete, triciclete, etc de inchiriat, ponei, un foisor modern ca acela destinat fanfarelor, probabil canta vreo fanfara... noi am gasit un grup numeros de copii insotiti de doua maicute ce cantau la chitara si mandolina, asezati pe caldaram in cerc melodii extrem de frumoase si pline de emotiile copiilor ce cantau in fata unui public strans din trecatori.
Am ramas surprins de schimbarea in bine a parcului. In plus, in centrul parcului este un restaurant complet modernizat unde am servit o pizza facuta parte peste parte ca coltunasii, foarte buna. Nu am mai mancat niciodata, nicaieri asa forma data unei pizza.
Am aflat ca in ultimul timp s-au schimbat multe in oras si am fost sfatuiti sa mergem si la un complex de agrement nou deschis, parca Moldova din cate am retinut, unde au si o hidrocentrala, stranduri, etc. Poate cu alta ocazie rezervata doar pentru orasul Roman.
Ca concluzie, am ramas placut surprins in bine, realizand faptul ca o parere negativa stabilita se poate schimba in timp in una pozitiva. Recomand o oprire in parcul din Roman, noi ne-am simtit foarte bine, iar la plecare am reusit cu greu sa luam mezinul de acolo.
Poate sunt si minusuri, dar noi nu le-am observat sau nu am fost veniti sa cautam acul in carul cu fan.
Daca cei ce locuiesc acolo aveau zambetul pe buze in acel parc si totul era invaluit in bunastare, cine suntem noi sa cautam nod in papura?
A, era sa uit... am vazut o multime de veverite jucause in copacii parcului ce nu se sfiesc sa vina cand la dai ceva de rontait.
Recomand si iar recomand, dar atentionez ca asta este doar parerea mea, a altora nu o pot sti. Fiecare cu parerea lui.
Am plecat mai departe, destul de relaxati si cu pantalonii mezinului uscati.
Ce poate descoperi omul cand il deranjeaza o nevoie fiziologica!?
Trimis de mateut in 20.06.16 08:07:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mateut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mateut - Acum doar câteva zile - de la Vaslui, în drum spre Piatra Neamț - am trecut prin Roman. N-am oprit pentru că nu știam de existența parcului renovat despre care povestești, nu aveam nici un pitic cu noi și… nici alte probleme nu ne presau. Din mers, am admirat clădirile vechi - unele minunat întreținute (de ex. clădirea în care funcționează astăzi Biblioteca municipală), altele având pe ele vizibile urme ale trecerii vremii.
Îmi place foarte mult drumul șerpuit și pădurea de pe Dealul Mărului, aproape de Roman. Fac un popas acolo ori de câte ori sunt în trecere doar pentru o gură de aer proaspăt.
@iulianic: Dealul Marului era sau este un popas la iesirea spre Vaslui, la care oprea familia mea pe timpul raposatului. Nu stiam ca mai exista si astazi, dar din cate imi aminteam drumul frumos prin acea padure era cam anevoios. Nu mai stiu calitatea acestui drum acum, dar injuraturile tatei cand conducea atunci nu le pot uita.
Am auzit despre cladirea Bibliotecii si arhitectura unica, fiind vorba de un turn venetian parca, dar nu am avut ocazia sa o vizitez. E cumva acea cladire nou renovata din fata hotelui acela din centru?
@mateut - Popasul turistic de la Dealul Mărului încă mai există, dar nu știu cât de intensă mai este activitatea acolo. Probabil că în zilele libere din sezonul cald, ceva, ceva tot mai mișcă.
Drumul prin pădure este într-adevăr plin de curbe. Fără doar și poate solicită atenția celui de la volan, dar eu mă simt ca-n paradis sub crengile arborilor falnici, împreunate, formând parcă un tunel verde. Cât despre calitatea drumului… este acceptabilă și nu prezintă o problemă dacă viteza de deplasare este adaptată condițiilor și mai ales dacă nu plouă sau nu este polei.
Biblioteca din Roman, frumos vopsită în două culori asortate, este în centru și are acel turn despre care amintești. Ea poartă numele publicistului George Radu Melidon, cel care a înființat-o și care a donat un mare număr de cărți.
@iulianic: Multumesc de raspuns si promit ca am sa imi rezerv timp impreuna cu familia pentru a descoperi Romanul. Am inceput sa citesc despre oras si chiar unele dintre obiective mi-au starnit curiozitatea. Sa vedem cum stam cu timpul si am sa revin cu cateva postari asupra celor descoperite la pas in targul Romanului.
@mateut - O schimbare în bine! Primăria Municipiului Roman chiar a elaborat și finalizat un plan de acțiune referitor la transformarea urbei într-un „oraș verde”. Pe pagina oficială a Primăriei găsiți câteva recomandări interesante dar și un ghid în format pdf - linkul din josul paginii (primariaroman.ro/util_prez.php).
Recomand și o vizită la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului unde puteți admira biserica ridicată în vremea domnitorului Petru Rareș (vezi impresii).
Călătorii frumoase!
@tata123: Multumesc de pont, chiar interesant si direct la sursa. Am sa caut timp sa profit de ocazia de a vizita urba musatina.
Calatorii frumoase si dumneavoastra!
Cu cat mai multe obiective vizitate, cu atat mai multe argumente ca avem o tara frumoasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 La pas prin Roman — scris în 10.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Roman — scris în 09.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Relaxare la ștrandul din Complexul Sportiv şi de Agrement "Moldova", Roman — scris în 17.08.15 de edi.goian din VASLUI - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Cetatea Romanului: Cetatea Noua sau Cetatea de la Gadinti - o istorie pierduta — scris în 19.08.13 de danette din ROMAN [NT] - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Centru de cultură și putere religioasă – Arhiepiscopia Romanului — scris în 17.02.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ