GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Romanului: Cetatea Noua sau Cetatea de la Gadinti - o istorie pierduta
Pasionati de istorie si de tot ce inseamna simboluri si adevaruri romanesti, cutreierand prin tara si incantati, de cele mai multe ori, de obiective istorice care-si spun povestea prin graiul monumentelor pastrate pentru toti urmasii, de multe ori ne-am amintit de tristetea unei cetati din zona noastra, a Romanului, care aproape a disparut!
Chiar si pentru pasionatii genului istoric, aceasta cetate medievala este o mare necunoscuta, o umbra pierduta care nu-si mai regaseste identitatea, ignorata total de autoritati si potentatii vremii!
Si, totusi, din multe puncte de vedere aceasta fortificatie reprezinta o unicitate greu de regasit in spatiul romanesc al Moldovei, fiind singura cetate construita de marele Stefan Voievod (in 1466) si singura care nu s-a realizat conform practicii medievale pe locuri dominante, greu accesibile.
Pozitionarea cetatii se regaseste pe malul stang al Siretului, in zona comunei Gadinti, la aproximativ 5 km de Roman, realizata dintr-un nucleu de ziduri, inconjurat de un sant de aparare pavat cu lespezi de piatra. Nucleul fortificat cuprindea 7 turnuri circulare, legate prin ziduri si dispuse in plan stelat.
Astfel, s-a inaltat Cetatea Noua a Romanului, numita asa deoarece in vechea noastra urbe mai exista si cetatea veche facuta din lemn si pamant, ctitorie a unui alt legendar domn moldav- Roman I Musat.
Cetatea Noua a intrat in sistemul defensiv, de aparare al tarii, alaturi de mai celebrele Suceava, Neamt, Hotin, Soroca etc., iar in 1476 va infrunta armatele Semilunii conduse de teribilul sultan Mahomed al II-lea " Cuceritorul", care reusise sa-l invinga si pe domnul Stefan la Razboieni in vara aceluiasi an. Distrusa atunci de turci, cetatea va fi refacuta in 1478, pentru ca in 1483 sa fie marita si intarita, cand s-a realizat o noua retea de ziduri cu turnuri circulare in fata intrarii si un turn rectangular pe latura sudica dinspre Siret, care se dovedise vulnerabila in anii trecuti. Iar prin abaterea apelor Siretului intreaga fortificatie a fost inconjurata de un imens sant de aparare.
Pana in 1675 cetatea a dainuit, dar in acel an " trimis-au Dumitraşco-Vodă (Dumitraşcu Cantacuzino) pe Panaitachii uşerul Morona c-un agă turcu, pentru să strâce cetăţile... " asa cum ii poruncise vizirul!... si asa a disparut Cetatea Noua a Romanului!
Si cum se putea incheia aceasta poveste decat depanand si legendele locului, care sustin ca pe sub apa Siretului ar exista un tunel subteran care ar face legatura intre cetate si Episcopia Romanului pe o distanta de aproape 8 km. Insa un reputat cercetator din zona, fostul director al complexului muzeal Roman, prof. dr. Vasile Ursachi a infirmat aceasta ipoteza pe baza cercetarilor arheologice; dar legenda, ca orice legenda este frumoasa si rezista timpului si oamenilor!
In primavara lui 2012 pasii ne-au purtat pe dealurile valurite ale comunei Gadinti, iar socul a fost imens (fotografiile vor spune totul) ! Printre balarii si movile de pamant abia mai intrezaresti cateva caramizi vechi, colturi de ziduri, bolovani desprinsi cu forta din ce a fost candva o mandra cetate. Impropriu spus ca aici ai putea sa localizezi o eventuala destinatie de vizitat si sa atragi pe cineva!... printre araturi si brazde de pamant plange istoria noastra uitata, ofteaza figurile legendare ale Musatinilor!!!
Nu chem pe nimeni sa vada acele locuri, sa se istoveasca printre bolovani si balarii, dar de veti lua vreodata drumul de la Roman spre Vaslui, in dreptul comunei Gadinti, in dreapta, pe malul Siretului, sa va aruncati o privire iscoditoare si sigur veti zari in culmea dealului figura marelui Stefan intronat peste o cetate mareata!!... abia atunci veti admira si zidurile de piatra ale acesteia!... dupa care vor dispare pentru totdeauna!
Trimis de danette in 19.08.13 19:29:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danette); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pe mine rewiev-ul m-a emtionat, dar oarecum m-a si intristat...
Sunt atatea frumuseti nedescoperite inca atat de aproape de noi si altele ce nu vor mai fi niciodata descoperite, proba timpului si nepasarea dovedindu-se, adesea, implacabile!
@danette: Da, figura legendară a voievodului Ştefan, mai legendară decât orice legendă a vreunui loc, însoţeşte călătorul iubitor de istorie prin toată Moldova. Iar dacă imaginaţia lui este mai presus de cea a omului de rând, călătorul nostru poate păşi alături de voievod, îi poate asculta graiul şi-l poate vedea în fruntea oştirilor sale pe dealurile Romanului sau ale Vasluiului până sus, la Suceava sau dincolo de Prut, la Orhei şi la Hotin.
Am trecut de multe ori pe şoseaua care leagă Piatra Neamţ de Vaslui, prin Roman, deci şi prin Gâdinţi, dar abia acum aflu de cetatea pierdută. Mulţumim pentru informaţii!
@iulianic: Plusez mai departe si, totusi " va invit" sa popositi in dreptul acelui deal valurit (cum imi place sa-i spun) si cu putin efort sa ridicati pana la intaritura musatina!
Acolo veti vedea cum nepasarea si ignoranta localnicilor au intors in brazde vechile aliniamente de zid, iar bucati intregi de piatra au fost dislocate pentru a fi folosite la constructiile din propria batatura si la altele... !!
... Si acolo este singura cetate ridicata de marele Stefan in partea romaneasca a Molodovei!!
@sunflower: inca un roman adevarat caruia ii pasa de Istoria noastra!
... si ce cetate minunata aveti la Alba- Iulia, ce istorie coplesitoare!!!
Am auzit despre cetatea din targul Romanului si chiar propusesem sa facem un tur sa admiram locurile. Nu stiam ca este doar istorie si un loc in paragina. Dupa citirea topicului am cautat mai multe detalii si am fost convins ca spusele dv. sunt adevarate. Nu inteleg de ce autoritatile locale nu fac nimic si nu inteleg de ce o prezinta ca cetate musatina daca este doar un tepsan.
Rusine celor ce au lasat-o in paragina si rusine satenilor ce au distrus-o folosind blocurile de piatra pentru treburile gospodaresti. Nu au resentimente ca au distrus istoria si au construit cocine de porci din ea?
Si nu in ultimul rand, rusine autoritatilor ce dorm de cand s-a nascut lumea.
Bravo dv. ca sunteti patriot, iubiti ceea ce apartine, a apartinut si va apartine neamului.
@mateut - Spre bucuria noastra a romascanilor (si nu numai!), autoritatile au anuntat recent ca in curand se va demara un proiect amplu pentru refacerea acestei vechi cetati, care astfel va fi redata istoriei si circuitului turistic!
@danette: Este bucurator ceea ce aud, dar greu de realizat. In locul catorva bolovani ramasi sa reconstruiasca o cetate de la zero cu respectarea intocmai a schitei cetatii si in marime normala cam greu de conceput, realizat si crezut. Dar cautand pe net despre cetate am vazut ca in urba romascana exista schita cetatii de atunci, sau o reproducere... nu stiu, dar totusi exista. Este un prim pas, poate nu mare, dar inainte.
@danette: Pacat de aceste locuri parasite, e prima data cand aflu acum si aici de cetatea asta si bine ar fi sa o revedem scoasa la lumina. Poate si de aceea lumea trece pe acolo ca rapidul prin halta, fara sa opreasca sau sa arunce macar o privire, pe drumul spre Manastirile Bucovinei, mai cunoscute si bine intretinute.
Cetatea parasita, disparuta din causa nepasarii, aceeasi nepasare care lasa in paragina casa unde s-a nascut celebrul Sergiu Celibidache!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 La pas prin Roman — scris în 10.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Roman — scris în 09.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Parcul din Roman - Oaw? — scris în 20.06.16 de mateut din NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Relaxare la ștrandul din Complexul Sportiv şi de Agrement "Moldova", Roman — scris în 17.08.15 de edi.goian din VASLUI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Centru de cultură și putere religioasă – Arhiepiscopia Romanului — scris în 17.02.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ