ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Roman

TIPĂREȘTE

Roman e un oraș micuț, cu o stradă principală, un parc cu coloana infinitului și masa tăcerii (în copie) și cu multe talente, marea majoritate nedescoperite.

Am trecut de multe ori, în tranzit, și mereu îmi atrăgea atenția parcul foarte îngrijit, frumos. Până într-o zi când am avut destinație principală Roman că am vrut să văd cum e. Primul lucru, când am ajuns, am intrat direct în parc pentru o plimbare. Era iarna și înghețat pe jos dar nu prea era zăpadă. Fiind dimineață devreme, era încă întuneric și tot parcul părea feeric, sub lumina felinarelor. În parc e un mic lac cu insulă pe care este montat un ansamblu arhitectural cu coloana infinitului și masa tăcerii, frumos luminate. Parcul nu este prea mare astfel că am terminat repede vizita. Am ieșit într-o intersecție prin altă poartă decât intrasem în parc. Din toate străzile, am ales una ce părea mai urbană. După ceva zonă de locuințe am ajuns la o biserică cu icoane luminate în ferestre, un fel de vitralii. Arăta într-un fel, nu mai văzusem. Este Biserica Albă din Roman, este ortodoxă și are hramul Sfinții Voievozi. Biserica este cu adevărat albă și nu are curte, e aproape de trafic cu zidurile. Ca și arhitectură este masivă, dispusă pe adâncime astfel că spre bulevard apare doar latura îngustă, rotunjită, din zid finisat și zugrăvit alb, arată ca un castelaș și chiar spre stradă are fereastra asta luminată, cu icoană. Alături, pe trotuar, e o cruce înaltă – vreo 2 metri – metalică, tot luminată. Seamănă cu crucea de pe Caraiman.

Mai în față este Casa de Cultură, tot pe partea cu biserica și apoi biblioteca municipală George Radu Melidon care funcționează în Casa Ioachim, o capodoperă arhitecturală, construită de către o echipă adusă special din Franța. Biblioteca, cu peste 160.000 de volume, este amenajată în această clădire de patrimoniu cultural, cu parter și un turn cochet mai în spate, de inspirație florentină, unicat în Moldova. Biblioteca are un sistem de iluminare nocturnă inspirat proiectat și realizat astfel, clădirea apare fascinantă pe întuneric.

E unu' din dinastia Mușatinilor care-și zice Roman Mușat ce-a domnit în Moldova înainte de 1400 și toate cele povestite mai sus stau pe bulevardul care așa se numește.

După bibliotecă sunt tot felul de străduțe ce coboară în pantă lină către lunca Moldovei ce face buclă în sudul orașului și prinde în interior ștrandul cu bazinele care vara sunt foarte apreciate. Municipiul Roman stă pe lângă confluența râurilor Moldova și Siret, în luncă (deși pare pe lună), în centrul podișului Moldovei.

Pe lângă ștrand, la nord, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ocupă un spațiu amplu, cu o curte în formă de lacrimă și tot felul de instituții religioase și-au găsit sălaș pe aici spre exemplu Fundația Episcop Melchisedec despre care n-aș fi crezut că are un loc al lui în România sau Congregația Sfântul Iosif – Iosefinii lui Murialdo (cine naiba o fi Murialdo) care nici asta nu este prea departe. N-am știut niciodată ce învârt instituțiile astea religioase că sunt destul de ermetice deși par transparente. Nu sunt.

În fine, Leonard Murialdo spunea, la 17 ani: „Ia lecții de la trecut dar trăiește în timpul tău, ascultă și înțelege vocile universului, pământului tău, oamenilor tăi, orașului tău, patriei tale, vocile celor suferinzi, a săracilor, a celor oprimați! Pătrunde-te de tot ce este bun, frumos, adevărat și sfânt! Nu se pierde nimic trăind cu generozitate, cu noblețe, amabil, hrănind în inimă sinceritatea, dreptatea, bunul sens și bunăvoința. Doar așa vei învăța să citești în semnele timpului și ale lui Dumnezeu și vei auzi rechemarea sufletelor. "


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Pentru mine toată povestea a fost stranie, presărată de sincronicități și cu o grămadă de picanterii care nu-s de povestit. Locul e ușor (ușurel) urban - m-a nebunit de cap traficul în miezul zilei dar la răsărit, totul se vede altfel și, de-asemenea, și la miezul nopții.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Puține locuri au distracție ca la Roman. Pe descoperite ????...


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 09.05.22 01:15:59
Validat / Publicat: 09.05.22 07:01:20
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ROMAN

VIZUALIZĂRI: 274 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Biblioteca din Roman
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14399 PMA (din 20 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Roman:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055260896682739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1